Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Drukarka do zdjęć - lepsza od labu?.

MartinF
30-08-2007, 15:19
Wiem, że trochę jest watków na forum dotyczących drukarek, jednak czy ktoś zna taką w rozsadnej cenie dajacej lepszy wydruk od tego z Labu na profesjonalnych papierach. Widziałam fotki z drukarek foto, ostatnio z canona IP 6700D, wysłanych przez canona i uważam, że sa one słabsze od tych z labu, są płaskie i połysk nie ten, szczegółów też mniej. Słyszałem, że drukarki pigmentowe sobie lepiej radzą, doradźcie jaka drukarka dokopie fotkom z LABU??????????

aptur
30-08-2007, 15:25
Osobiście korzystając z dobrego papieru nie widzę żadnej róznicy pomiedzy wydrukiem z labu i mojej drukarki. Sorry, jedna jest. Lab zazwyczaj chrzanił kolor bądź zdjęcia były zbyt ciemne. Drukując w domu mam nad tym pełną kontrolę. Odbitki wyglądają dokładnie tak jak na monitorze i o to przecież chodzi.

pmagdalena
30-08-2007, 15:41
A ja nie mam drukarki ale ma ja mój szfagier i niestety ale albo on nie umie sie nia posłógiwac albo jest do **** .
Kolory sa oki ale nie widać na zdjęciu masy szczegółów takich jak np. niebo -jedna niebieska plama

merger
30-08-2007, 15:44
ja uzywam hp d7160 i wszystko zalezy od papieru. na firmowym hp'ku foty powalaja. na tanich jakis tam jest kiepskawo..

a13
31-08-2007, 13:26
Epson Stylus Photo R1800 lub 2400
Marek

flyxray
31-08-2007, 21:20
te epsony sa swietne tylko z\e to a3 i cena wysoka
a jak ktos chce a4 to tylko epson r260 lub r360
jakosc rewelacyjna!
polecam

Roqfort
02-09-2007, 16:09
te epsony sa swietne tylko z\e to a3 i cena wysoka
a jak ktos chce a4 to tylko epson r260 lub r360
jakosc rewelacyjna!
polecam

A ja właśnie czytam testy i wychodzi na to że lepszą jakość zdjęć dają canony (model IP6700D i ip 5200) Ale to trzeba zobaczyć samemu. Wysłałem na stronę canona parę swoich fotek (dwie w czarno białe i dwie kolorowe) i za parę dni spodziewam się darmowych sampli. Wtedy będę wiedział czy to mnie satysfakcjonuje. I ciągle sie zastanawiam nad formatem A3. Chcę robić odbitki dla klientów i szukam jakiegoś angielskiego podwykonawcy odbitek A3, ale jeszcze nie znalazłem...

MartinF
03-09-2007, 13:44
A może ktoś mi wysłać jakiś wydruk na formacie 21 na 15, który jest lepszy od tego z labu?
Z tym wysyłaniem próbek do canona jest ok, tylko na 10 na 15, guzik widać.

negatyv
03-09-2007, 14:04
Kilka dni temu przesiadlem sie z Canona IP2000 na Epsona R265. Po wydruku pierwszej fotki doznalem lekkiego szoku.
JAKOŚĆ [IMHO] REWELACYJNA. Do taniego Labu nieporywnywalna. Wreszcie jest ostro i prawdziwe zywe kolory zobaczylem. Uzywam papieru Epsona. Format A4 drukowalem na Emtec'u bodajze 270 gr [ten z 4 gwiazdkami] i tez bardzo ladnie.
Z czystym sumieniem polecam. Zwłaszcza za tak smieszna cene :)

scooter
03-09-2007, 14:14
a cena tuszu ??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
na ile odbitek starczy magazynek tuszu ??

PrzemeS
03-09-2007, 21:00
Dziś byłem u znajomego w labie wydrukować kilka sampli. Oprócz tego, że wyszły za ciemne w stosunku do tego co mam na monitorze (co prawda nie używam ich profili bo nawet nie posiadają), w dodatku gdzieniegdzie występuje zielony zafarb. Na kolorowych zdjęciach może byłoby to niezauważalne, ale na czarno-białym już tak. Zwłaszcza jak zielone wychodzą włosy modelki.

Dziś zamówiłem sobie canona ip5300. Za kilka dni opiszę na jaką odległość opadła mi szczęka ;)

rysiaczek
03-09-2007, 21:52
obawiam sie, ze moze opasc niedaleko;) ip4200, 5200 i krewniaki tworza cz-b z kolorow, wiec tak naprawde trudno tam o prawdziwe cz-b:) czesto pojawiaja sie jakies zafarby (lekkie bo lekkie, ale jak juz sie czepiamy;))

Wiem, bo mam;)

PrzemeS
03-09-2007, 21:56
No dobra, a jak mam wyciągnięte kolorowe tusze to co? Nie będzie drukować z czarnego?

Roqfort
03-09-2007, 21:58
Dostałem dzisiaj zdjęcie od canona z drukarki Pixma iX5000. Dałem im to zdjęcie:
http://www.fotoik.pl/?akcja=zdjecie&ak=pokaz&id=384635

Ostrość OK tylko twarz mocno zażółcona. Ogólnie troszkę przegięta saturacja. Ale poza tym - ok. Pewnie jechali na standardowych ustawieniach a ja dałem im troszkę zszopowane zdjęcie. Teraz czekam na wydruk z pixmy iP 6700D. Ma sześć tuszy i kroplę 1 pikolitr. Powinna wymiatać konkurencję. Zobaczymy... ;)

flyxray
03-09-2007, 23:33
Dostałem dzisiaj zdjęcie od canona z drukarki Pixma iX5000. Dałem im to zdjęcie:
http://www.fotoik.pl/?akcja=zdjecie&ak=pokaz&id=384635

Ostrość OK tylko twarz mocno zażółcona. Ogólnie troszkę przegięta saturacja. Ale poza tym - ok. Pewnie jechali na standardowych ustawieniach a ja dałem im troszkę zszopowane zdjęcie. Teraz czekam na wydruk z pixmy iP 6700D. Ma sześć tuszy i kroplę 1 pikolitr. Powinna wymiatać konkurencję. Zobaczymy... ;)

rogfort tez przeprowadzalem testy ;)
przez kilka dni mialem w domu canona mp 600 a to to samo co ip 5300 ttylko ze skanerem - ostrosc lipa ;) wiec wymienilem na nowego bo myslalem ze to wada egzemplaza - to samo , malo tego podczas druku czarnych jednolitych powierzni widac ruch glowicy
przesiadlem sie na epsona r360 - ostrosc zyleta, oddanie kolorow lepsze nic w canonie jednak dwa pojemniki z tuszem wiecej swoje robia ;)
w miedzy czasie przyszlo mi zdjecie z canona zamowione i wydrukowane na mp800 na najlepszym papierze i wiesz co ? - epsonowi to tylko moze pozazdroscic ;)
wez zdjecie wpadnij do mnie wydrukujemy porownamy a sam sie przekonasz ;)
chyba nie ma lepszej mozliwosci
bo zadawanie tego typu pytania na forum mija sie z celem;)
dla jednych lepsze bedzie to a dla drugich to ;)

co do tuszy to kupujesz cos takiego
http://cgi.ebay.co.uk/CIS-CISS-EPSON-R265-R360-RX560-NO-INK-CARTRIDGE-pigment_W0QQitemZ280147302712QQihZ018QQcategoryZ37 47QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
a do tego butle z tuszem , cena druku wynosi cie smieszne pieniadze

Roqfort
03-09-2007, 23:45
No to masz mnie jak w banku... Bo takiej zagwozdki dawno nie miałem... A propos - canon Ip 6700 ma sześć atramentów... :-)

scooter
03-09-2007, 23:47
ludziska a jakie są koszty takich wydruków ??

flyxray
03-09-2007, 23:47
ja sie interesowalem tylko a4 wiec na tym polu canon ma tylko 4 atramenty ;)
jesli ma 6 to napewno beda lepsze przejscie tonalne tylko ze nadal boje sie o ta ostrosc ;)

kurczak co do kosztow to od kad mam pojemniki ktore mozna dotankowywac to przestalem liczyc :)
mysle ze a4 kosztuje mnie maksymalnie 13 pensow - eee nie wiem ile to jest zlotych - sorry ;)

rysiaczek
04-09-2007, 07:08
No dobra, a jak mam wyciągnięte kolorowe tusze to co? Nie będzie drukować z czarnego?

nie bedzie. wogole nie bedzie drukowac;) hehe, a wiesz ze tam dwa czarne sa... nie pisalem posta uszczypliwie, tylko stwierdzajac fakt, ktory byc moze nie bedzie Ci wogole przeszkadzal (dla mnie zafarby sa na tyle znikome, ze je ignoruje, znam takich co je uznaja za niedopuszczalne:rolleyes:)

negatyv
04-09-2007, 11:17
obawiam sie, ze moze opasc niedaleko;) ip4200, 5200 i krewniaki tworza cz-b z kolorow, wiec tak naprawde trudno tam o prawdziwe cz-b:) czesto pojawiaja sie jakies zafarby (lekkie bo lekkie, ale jak juz sie czepiamy;))

Wiem, bo mam;)

No prosze, prosze. A ja myslalem, ze drozsze Canony drukują jednak CZARNY z czarnego tuszu !!
Tym bardziej sie ciesze, ze mam teraz Epsona.
Moj wysluzony IP2000 dlatego polegl na polu chwaly, bo od jakiegos pol roku nie drukowalem w ogole tekstu [tylko fotki]. Pod koniec wakacji chcialem cos "normalnego" druknąć i co sie okazało? Głowica z czarnym zaschnieta na amen. Nie wiem czy bawic sie plynami udrazniającymi i jakos ratowac Canona do pracy czarnotekstowej czy dac sobie spokoj i korzystac poki mozna tylko z tego co zostalo.
Wniosek jest jeden: gdyby konstruktorzy przewidzieli korzystanie z czarnego tuszu przy druku "photo" to moja pixma dalej by mnie cieszyla prawidlową pracą, a ja nie przesiadałbym sie na Epsona.
ps.
potwierdzam, ze wydrukowanie przez IP2000 prawidlowego cz-b zdjecia graniczy z cudem [dziwne zafarby]

rysiaczek
04-09-2007, 12:02
No prosze, prosze. A ja myslalem, ze drozsze Canony drukują jednak CZARNY z czarnego tuszu !!

..alez drukuja... nawet z dwoch :mrgreen:(nie wiem jak miales w ip2000).

Tyle ze chyba nie ma drukarki, co dobre cz-b robi z jednego czarnego tuszu.. (nie wiem, tak obstawiam). A i ip4200 i 5200 do drozszych drukarek tez raczej zaliczyc nie mozna;)

czornyj
04-09-2007, 12:28
co do tuszy to kupujesz cos takiego
http://cgi.ebay.co.uk/CIS-CISS-EPSON-R265-R360-RX560-NO-INK-CARTRIDGE-pigment_W0QQitemZ280147302712QQihZ018QQcategoryZ37 47QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
a do tego butle z tuszem , cena druku wynosi cie smieszne pieniadze

Mam takie kasetki i tusze. Eksploatacja wychodzi wręcz przerażająco tanio, ale odradzam. Tusz, który mam jest ch.... (kiepsko schnie, szczególnie na syfiaszczych papierach) i za cholerę nie da się na standardowych profilach uzyskać poprawnej kolorystyki. Ratuje tylko spektrofotometr i ukręcenie własnych profili. W ogólnym rozrachunku trzeba cholernie dużo zainwestować, żeby coś zaoszczędzić, a i tak rewelacji nie będzie.

Tyle ze chyba nie ma drukarki, co dobre cz-b robi z jednego czarnego tuszu.. (nie wiem, tak obstawiam). A i ip4200 i 5200 do drozszych drukarek tez raczej zaliczyc nie mozna;)

W Epsonach Photo powyżej R1800 masz trzy lub cztery czernie (mat, foto, jasną i jasno-jasną) i czarno-białe zdjęcia drukuje się tylko za ich pomocą.

rysiaczek
04-09-2007, 12:47
W Epsonach Photo powyżej R1800 masz trzy lub cztery czernie (mat, foto, jasną i jasno-jasną) i czarno-białe zdjęcia drukuje się tylko za ich pomocą.

ano właśnie:) tylko to troche nie ta liga:mrgreen:

czornyj
04-09-2007, 12:50
ano właśnie:) tylko to troche nie ta liga:mrgreen:

Noooo, finansowo jest lekki zonk. Najtańsza jest R2400, która ma tylko trzy czernie. Czteroczerniowe R3800, 4800 itd. to już hardkor... Ale istnieć-istnieją.

flyxray
04-09-2007, 13:33
Mam takie kasetki i tusze. Eksploatacja wychodzi wręcz przerażająco tanio, ale odradzam. Tusz, który mam jest ch.... (kiepsko schnie, szczególnie na syfiaszczych papierach) i za cholerę nie da się na standardowych profilach uzyskać poprawnej kolorystyki. Ratuje tylko spektrofotometr i ukręcenie własnych profili. W ogólnym rozrachunku trzeba cholernie dużo zainwestować, żeby coś zaoszczędzić, a i tak rewelacji nie będzie.

sa tusze i tusze i dobrze o tym wiesz nic nowego tu nie powiedzialem ;)

ja uzywam tych http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290156973703&ru=http%3A%2F%2Fsearch.ebay.co.uk%3A80%2Fsearch%2F search.dll%3Ffrom%3DR40%26_trksid%3Dm37%26satitle% 3D290156973703%26fvi%3D1

pomiedzy orginalna claria a tymi nie zauwazylem zadnej roznicy a dodam ze drukuje na przeroznych papierach
pozdrawiam

rysiaczek
04-09-2007, 18:25
Noooo, finansowo jest lekki zonk. Najtańsza jest R2400, która ma tylko trzy czernie. Czteroczerniowe R3800, 4800 itd. to już hardkor... Ale istnieć-istnieją.

a nie nie, to mnie chyba zle zrozumiales - ja obstawiam, ze _nie_ma_ drukarek, ktore drukuja cz-b z jednego tylko czarnego tuszu, nie wspomagajac sie tonami posrednimi:)

EDIT: wylaczamy oczywiscie iglowe i lasery:mrgreen:

Roqfort
06-09-2007, 01:04
Już kupiłem za radą flyxray'a (tu uchyla kapelusza) Epsona R360. I choć twardo stałem za Canonem, nie żałuję zakupu bo między innymi przekonał mnie ten tekst:

"glowice termiczne (bubble jet) uzywane w drukarkach Canon/HP uwazane do niedawna jako szybkie sa przewidziane na ograniczona ilosc wydrukow. glowice bubble jet (HP/Canon) padaja jak muchy po 8.000-10.000tys wydrukow. Czy uzywamy oryginalnych tuszy czy tez zamiennikow i tak predzej czy pozniej bedziemy musieli liczyc sie z jej wymiana
dlatego polecam urzadzenia z glowicami piezo (patent epson'a montowany w ploterach profi)
kiedys to nie byly glowice szybkie ale dlugodystansowe
ostatnio wraz z pojawieniem sie nowych modeli Epsona R286 i R360 sytuacja sie nieco zmienila wydajnosci 30ppm teraz moze pozazdroscic glowica termiczna.
Jesli kupowac atramentowke to tylko z glowica micro piezo - nie do zajechania..."

PrzemeS
06-09-2007, 17:06
Wtargałem właśnie do domu ip5300. Szybka instalacja sterowników, podłączenie drukarki i... zonk. Drukarka jest uszkodzona :( Głowica się nie rusza. Nic a nic. Coś na starcie strzela w środku i nic więcej. :(
A tak się cieszyłem.

Jedyny plus jest taki, że sam ją sobie sprzedałem i nie będę miał problemów z wymianą na nowy egzemplarz.

rysiaczek
06-09-2007, 17:35
Wtargałem właśnie do domu ip5300. Szybka instalacja sterowników, podłączenie drukarki i... zonk. Drukarka jest uszkodzona :( Głowica się nie rusza. Nic a nic. Coś na starcie strzela w środku i nic więcej. :(
A tak się cieszyłem.

Jedyny plus jest taki, że sam ją sobie sprzedałem i nie będę miał problemów z wymianą na nowy egzemplarz.

banalne, ale i tak napisze - oczywiscie zdjales wszystkie lepce chroniace sprzet w transporcie?

Art Mag
06-09-2007, 17:54
Mam od ponad roku HP 8250 460 PLN, z systemem CIS (kupiłem przez internet w USA 97$, przysłali z Honkongu z fakturą po chińsku na 10$ :) Tusze niemieckiej firmy OCP kupione w www.agawa.pl Drukuję przeważnie na papierach HP nieraz na Ilfordzie i ostatnio na papierze konfekcjonowanym przez firmę CEZEX. Po zamianie tuszu z oryginalnego na OCP, papiery wymagały profilowania (kolor lekko uciekał w zielony), po tym wydruki wyglądają perfekcyjnie. Porównując do labu, rewelacyjnie wyglądają czerwienie (z labu nigdy nie są tak nasycone) błękity po prostu idealne i zieleń bardzo nasycona i naturalna. Koszty drukowania : papier HP Premium Plus Photo Paper 280g/m2, A4, można kupić za około 1 PLN za arkusz, koszt tuszu na A4 (około 1 ml) to 0,30-0,35 PLN. Są też tańsze papiery, HP Everyday Photo 170g/m2 to ok. 0,50 PLN za A4. Wydrukowałem na tej drukarce około 1000 zdjęć, nie miałem nigdy problemów z dyszami, głowica chodzi bez zarzutu. Nieraz potrafi wciągnąć 2 papiery naraz, szczególnie te cieńsze, ale to ogólnie znana sprawa z HP. Mogę polecić z czystym sumieniem.

PrzemeS
06-09-2007, 17:56
banalne, ale i tak napisze - oczywiscie zdjales wszystkie lepce chroniace sprzet w transporcie?

oczywiście, że nie. Wszystko było przygotowywane na miejscu w domu. Wygląda na to, że "koszyczek" z głowicą jest przez coś blokowany.

Czy w ip5300 jest jakaś blokada transportowa, żeby głowice nie latały? Może jest coś czego nie wiem i nie napisali w instrukcji?
Koszyk z głowicą twardo siedzi na swoim miejscu, zupełnie jakby był zablokowany w pozycji "do transporty".

pomarańczowa dioda miga 12 razy. W instrukcji wyjaśnili ładnie co jest gdy miga 11 razy i 13 razy :/

sv
06-09-2007, 20:47
..alez drukuja... nawet z dwoch :mrgreen:(nie wiem jak miales w ip2000).

mój canon to nawet z 4 czarnych drukuje (właściwie 2 czarne i 2 szare:-)

Wats0n
07-09-2007, 08:02
rogfort tez przeprowadzalem testy ;)
przez kilka dni mialem w domu canona mp 600 a to to samo co ip 5300 ttylko ze skanerem - ostrosc lipa ;) wiec wymienilem na nowego bo myslalem ze to wada egzemplaza - to samo , malo tego podczas druku czarnych jednolitych powierzni widac ruch glowicy

Miałem podobnie, ale tylko na gorszych papierach, do których nie miałem profili. Kwestia ustawień, metodą prób i błędów można dobrać odpowiedni profil, chyba że papier wykracza poza wszelkie kategorie. Poza tym BW drukuje bez zafarbów, ostrość - nie porównywałem z epsonem, ale wydaje się bardziej niż ok.
A, mam IP4300.

negatyv
07-09-2007, 09:57
Wszystko pieknie, ale......
Z chęcią kupiłbym jakis system do ciaglego zasilania atramentem, ale boje sie o trwalosc wydrukow [pomijam juz jakość tuszu i ponowną kalibracje].
Znalazlem 1 zdjęcie wydrukowane jakies 1,5 roku temu na oryginalnym papierze CANONA przy uzyciu oryginalnych tuszy i oryginalnej drukarki ;) i mam kilka innych fotek wydrukowanych na tej samej drukarce, ale na tuszach za 5,99 PLN i papierze epsona. Wszystkie te wydruki przewracały mi sie po biurku, nie byly niczym zabezpieczone. Stały sobie to tu to tam przez jakies kilka miesiecy i zauwazylem, ze tylko ta fotka "wyprodukowana" od A do Z przez CANONA trzyma kolory !! Reszta wypłowiała jak tania chińska koszulka na słońcu. Wygląda tak jakby żółty calkowicie się ulotnił, a miejsca czarne sa teraz zielonkawo-brązowe.
Wiec jak to faktycznie jest z tymi zamiennikami?
Póki co, kupie teraz 2 tusze oryginalne z koliberkiem :) do mojego Epsona.

flyxray
07-09-2007, 12:16
Wszystko pieknie, ale......
Z chęcią kupiłbym jakis system do ciaglego zasilania atramentem, ale boje sie o trwalosc wydrukow [pomijam juz jakość tuszu i ponowną kalibracje].
Znalazlem 1 zdjęcie wydrukowane jakies 1,5 roku temu na oryginalnym papierze CANONA przy uzyciu oryginalnych tuszy i oryginalnej drukarki ;) i mam kilka innych fotek wydrukowanych na tej samej drukarce, ale na tuszach za 5,99 PLN i papierze epsona. Wszystkie te wydruki przewracały mi sie po biurku, nie byly niczym zabezpieczone. Stały sobie to tu to tam przez jakies kilka miesiecy i zauwazylem, ze tylko ta fotka "wyprodukowana" od A do Z przez CANONA trzyma kolory !! Reszta wypłowiała jak tania chińska koszulka na słońcu. Wygląda tak jakby żółty calkowicie się ulotnił, a miejsca czarne sa teraz zielonkawo-brązowe.
Wiec jak to faktycznie jest z tymi zamiennikami?
Póki co, kupie teraz 2 tusze oryginalne z koliberkiem :) do mojego Epsona.
zupelnie nierozumiem takich gadek :roll:

czy ty czytales to co napisales?

bo pisze razsz o canonie a zaraz o epsonie i jedno drugie wyklucza.

wkoncu to byl canon czy epson?
bo koliberki to w epsonie
ty wogole masz te drukarki? ;p

a co do trwalosci na nie orginalnych tuszach to co za problem wydrukowac raz jeszcze fotke za piec lat?

canon tak jak i epson gwarantuje wolniejsze wyblekanie na swoich produktach po wlozeniu do albumu albo za szybke ( mniejsze oddzialywanie promieni uv)

negatyv
07-09-2007, 12:44
zupelnie nierozumiem takich gadek :roll:

czy ty czytales to co napisales?

bo pisze razsz o canonie a zaraz o epsonie i jedno drugie wyklucza.

wkoncu to byl canon czy epson?
bo koliberki to w epsonie
ty wogole masz te drukarki? ;p

a co do trwalosci na nie orginalnych tuszach to co za problem wydrukowac raz jeszcze fotke za piec lat?

canon tak jak i epson gwarantuje wolniejsze wyblekanie na swoich produktach po wlozeniu do albumu albo za szybke ( mniejsze oddzialywanie promieni uv)

Nie denerwuj sie tak flyxray, bo ani nie atakuje Ciebie, ani nie prezentuje skrajnych pogladów. :roll:
Sadzilem, ze napisalem to przejrzyscie.
Reasumujac: z moich obserwacji wynika, ze korzystanie z oryginalnych materialow eksploatacyjnych daje nam prawdziwa jakosc. A chwilowe oszczednosci na tuszach i tak sa pozorne, bo za jakis czas znowu proces drukowania trzeba powtorzyc.
ps. Mam i Canona i Epsona. Z tym, ze Canon ulegl uszkodzeniu, wiec pracuje teraz tylko na R265.
pozdrawiam