Zobacz pełną wersję : 30D - Przepala i żółci zdjęcia ??
Witam,
Parę dni temu, a dokładnie dwa, nabyłem 30D.
I od razu zauważyłem że w bezpośrednim porównaniu z 350`tka,
aparat jakby przepalał i żółcił zdjęcia w 0 EV i w AWB.
Po paru godzinach zabawy doszedłem do wniosku że za "żółcenie"/ ocieplanie zdjęć względnie odpowiedzialny jest ekran LCD w 30D.
Po przełożeniu karty ze zdjęciami zrobionymi 350`tka do 30`tki stają się równie ocieplone - czyli wina ekranu LCD.
Jest to normalna przypadłość tej puszki?, że jakoby LCD wyświetlał zdjęcia o podbitej lekko temperaturze barwnej?
Zresztą po zrzucie na kompa i tak widać, że te z 30`tki są cieplejsze w takich samych warunkach i ustawieniach, niż te z 350`tki.
Drugą sprawą jest iż 30`tka względem 350`tki daje jaśniejszy obraz, tzn.: przy dokładnie takich samych ustawieniach, aparaty na statyw i przy 30`tce np: niebo przepalone, a w 350`tce, nie.
Ustawienie przykładowe w obu puszkach:
1/800
f4
AWB
Pomiar centralnie-ważony uśredniający
ISO 200
Ust. personalne - wszystko "0" oprócz Sharpness
Co o tym sądzicie?
ja sądze ze to dziwne. nic u siebie takiego nie zauważylem....
za dlugo lezal na polce sklepowej, na pewno lezal na sloncu. Plastik ma to do siebie ze jak polezy na sloncu to zolcieje ;)
No tak pół żartem/ pół serio?
Dlaczego niemogę się tu czegoś dowiedzieć nigdy? :():
ps.: pewnie nie leżał długo bo bateria wyjęta z folii trzymała 1.5 dnia - ha-ha - proszę śmiejcie się ;)
Tomasz1972
30-08-2007, 11:09
Dlaczego niemogę się tu czegoś dowiedzieć nigdy? :():
Dlatego że nie korzystasz z opcji szukaj :)
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9784
A dlaczego nikt mnie nie "czyta"!!
Przecie nie piszę że mi się nie zgadzają z CRT czy LCD,
Tylko jest różnica między dwoma puszkami w wyświetlanym obrazie, i pozatym AWB w 30D - jakby "ocieplał" bardziej zdjęcia niż ten w 350`tce, w tych samych warunkach oświetleniowych.
Pozatym gdzie w podanym przez Ciebie poście jest mowa o pomiarze ekspozycji - do której też mam zastrzeżenia?
...ahhhh sypać tylko linkami nie na temat umiecie :((((
Pozatym gdzie w podanym przez Ciebie poście jest mowa o pomiarze ekspozycji - do której też mam zastrzeżenia?ale jest w innych tematach na forum.
porównania z 350`tką nie ma
porównania z 350`tką nie ma
24972 :roll:
PS. olej AWB i rob w rawach ;)
I znowu to samo - przecie tam nic o ekspozycji nie ma, a tym bardziej o AWB :/
Czytałem już kiedyś te bezsensowne, nic nie wnoszące, źle wykonane porównanie !
Jest to normalna przypadłość tej puszki?, że jakoby LCD wyświetlał zdjęcia o podbitej lekko temperaturze barwnej?
Normalna, tez mnie to wk..wia, ale nie po to jest ten maly smieszny monitorek zeby oceniac balans kolorow (LCD sama w sobie jest technologia, ktore daleko do poprawnego odwzorowyania kolorow). LCD w 30D jest po prostu inny niz w 350D, wiekszy to fakt, ale kolory ma niestety skopane. To niekoniecznie moze dotyczyc wszystkich 30-tek, wszystko zalezy od kalibracji takiego LCD-ka w momencie montowania w aparacie. Dotyczy to rowniez wszystkich monitorow i telewizorow LCD na swiecie, kazdy jest fabrycznie kalibrowany, jeden lepiej inny gorzej. W sumie przy takich telewizorkach jak mamy w aparatach producent powinien juz oprocz jasnosci wrzucic jakies dodatkowe ustawienia. np. temperature (50D?)
Dzięki wielki za odp.!
Ciekawe może to jakieś serie tak mają?,
Mój na dodatek wyświetla przepalone zdjęcia, ...które w rzeczywistości takie nie są (przynajmniej nie w takim stopniu), ...ustwiony jest na "domyślną" jasność.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sprawa się wyjaśniła, dużo osób ma żółtawy/ zielony zafarb w 30`tkach na LCD, ...ba nawet w 5`tkach.
Pół wątku jest o tym...:
http://canon-board.info/showthread.php?t=16349&page=6
Sample z Exif`ami
30D
http://img210.imageshack.us/img210/7262/30dte0.jpg
350D
http://img102.imageshack.us/img102/3596/350dnn5.jpg
Robione ze statywu, z identycznymi ustawieniami, w przeciągu kilkunastu secund.
Różnica jest tylko w 30D - przesłona ustawiła mi się na 4.5 - co tym bardziej winno dać ciut ciemniejszy obraz niż z 350`tki,
17mm - 30D
18mm - 350D
Wychodzi na to że 30D "żółci" nie tylko na LCD... ale i na AWB też ;), wiem że to jest sec. na shopie i zdjęcia bedą identyczne, ale...
Co Wy na to??
Sory, ale fotka z 30D jest duzo bardziej realistyczna jezeli chodzi o kolory. 350D jest zdecydowanie za zimna, w dodatku niebo ma jakis dziwny zafarb, przynajmniej u mnie na monitorach.
Hmmm, czyli złe przyzwyczajenie?
I wychodzi też na to że 30D lekko prześwietla względem 350`tki - oczywiście ;)
Kolekcjoner
30-08-2007, 21:35
Hmmm, czyli złe przyzwyczajenie?
I wychodzi też na to że 30D lekko prześwietla względem 350`tki - oczywiście ;)
Nie mam takiego wrażenia. Raczej że naświetlanie w 350-tce jest mniej powtarzalne ale bardziej wybacza błędy. Natomiast w 30-tce jest precyzyjniejsze ale bardziej trzeba myśleć. Jeśli chodzi o AWB to w 350-tce jest lekka tendencja do chłodzenia zdjęć. Z 30-tki są prawdziwsze.
paweleverest
30-08-2007, 21:42
Ja tez miałem takie wrażenie po przesiadce z 300D na 30D ( mówie o żółceniu :) ) myśle ze to sprawa róznych ustawień Picture style i parametrs generalnie dla mnie lepsze oddanie kolorów dawał 300D ale... przesiadki na 30D nie żalowałem :)
Gdyby 350d miał Picture Styles to bym powiedział, że powinieneś uzgodnić te style w obu puszkach. Skoro jednak 350d ich nie ma, trudo się dziwić, że nie ma pełnej zgodności. 350d ma jednak podobne regulacje ustawienia kolorów tylko raczej wg innych norm i krzywych RGB niż w przypadku późniejszych PicSs. Między innymi po to zastosowano PicSs, żeby ujednolicić charakterystykę kolorystyczną różnych puszek Canona. Nie jestem pewien ale całkiem możliwe, że w DPP można doprowadzić do większej zgodnoci kolorów w RAW.
Co do załączonych fotek. Zdjęcie z 350d wydaje się odpowiadać bardziej ustawieniom domyślnym styli Faithful albo Neutral w 30d. Fotka z 30d zdaje się jest w stylu Standard, który niestety nie jest zbyt realistyczny, za to łatwiej się podoba większości.
Kolekcjoner
30-08-2007, 22:57
(....) Między innymi po to zastosowano PicSs, żeby ujednolicić charakterystykę kolorystyczną różnych puszek Canona. Nie jestem pewien ale całkiem możliwe, że w DPP można doprowadzić do większej zgodnoci kolorów w RAW.
(...)
W DPP można użyć picture style dla raw-ów z 350-tki wtedy efekty są bardzo podobne do tych wychodzących z 30-tki.
w 30`tce wszystko w stylach było na "0" czyli fabrycznie