PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar swiatla z lampa

dkocur
29-08-2007, 15:57
posiadam wysluzonego canona d30. Jakis czas temu kupilem sobie tania lampe blyskowa. niestety do aparatu nie posiadam instrukcji i nie wiem jak mierzyc swiatlo z fleshem. robilem juz nie jedna probe, ale nie wiem jak ustawic, zeby aparat robil testowy blysk i zmierzyl swiatlo. jak do tej pory robilem kilkanascie prob zeby ustawic odpowienia przyslone i czas. (ah, a propos czasu, powyzej jakiego czasu migawki bede mial uciety kadr?) prosze o pomoc, tym bardziej ze zainwestowalem w lampe studyjna i cyfre bede wykorzystywal do mierzenia swiatla przed robieniem analogiem.(nie posiadam swiatlomierza do blysku i tylko takie rozwiazanie przychodzi mi go glowy). z gory dziekuje za pomoc

nagor
29-08-2007, 16:43
hm... jeśłi to lampa która pracuje na manualu to nie bedzie przedbłysku który bedziesz mogł zmierzyć... będziesz musiał się tu pomęczyć troche aby znaleźć odpowiednie parametry (czas mozesz miec ok 1/250 lub 200 to jest standardowa synchronizacja z krótkim błyskiem a z długim to coś koło 1/60) a wtedy będziesz musiał regulowac przesłona i błysk odbity i ew jakieś softboxy... ale musisz się męczyć jeśli masz możliwosć zmniejszenia siły błysku w lampie to możesz tez nią korygowac w zależności od odległości od oświetlanego obiektu.
bo aby zmierzyć błysk to chyba wystarczy światłomierz i już...

a jaka to lampa?

dkocur
30-08-2007, 13:23
to istnieje cos takiego jak krotki i dlugi bysk?

[QUOTE=nagor;357845]
bo aby zmierzyć błysk to chyba wystarczy światłomierz i już...
[QUOTE]

nie posaidam swiatlomierze jak juz wspomnialem wczesniej