PDA

Zobacz pełną wersję : How to - dyptyk/tryptyk ze zdjęć

Propi
28-08-2007, 19:08
Szukam jakiegoś tutoriala do PS, w którym jakoś jasno wyłuszczony byłby problem upchania dwóch/trzech zdjęć w jedno, z oddzielającą je ramką. Coś w tym stylu:

http://www.wojkowal.pl/moje_portfolio/sesja46kasia/tryptyk.jpg

Tyle, ze chciałbym, żeby ramka była jedną warstwą, z trzema "okienkami" na zdjęcia, do których to okienek (równych rozmiarem), mógłbym sobie wpasować zdjęcia, każdej z nich tworząc również w osobnej warstwie.
Ktoś mógłby mnie pomóc w tej kwestii? :)

Wats0n
28-08-2007, 19:15
Nie widzę w czym problem.
Robisz nowy plik o wymaganych rozmiarach, dodajesz warstwe, wycinasz w niej "okna", zdjęcia wklejasz jako warstwy pamiętając, aby tzw ramka była na samej górze, ustawiasz, merdżujesz lejery ( :) ) i gotowe.

Propi
28-08-2007, 19:17
Dobra, to jeszcze umiem... natomiast nie mam zielonego pojęcia, jak wyciąć równych rozmiarów ramki, ustawione w proporcjonalnych odległościach od siebie?

Wats0n
28-08-2007, 20:20
Nie wiem jak PS, ale w PSP można wpisywać parametry zaznaczenia z łapy, wtedy - jezeli tylko nasza warstwa jest pełnowartościową warstwą, a nie backgroundem - delete wycina w niej zgrabny otwór. Wycina, tzn zmienia kolor na transparentny.

Sielan
28-08-2007, 21:40
Tworzysz nową warstwę, wypełniasz ją kolorem ramki po czym zaznaczasz sobie prowadnicami wielkości odstępów (dla dokładności zrób to przy 100% powiększeniu) pomiędzy zdjęciami oraz odległości zdjęć od krawędzi zewnętrzych ramki. Włącz "Skocz/Snap" i narzędziem "zaznaczanie prostokątne" (klawisz M) zaznacz obszar, który ma być wycięty (z prowadnicami (linie pomocnicze/guidelines) to prosta sprawa) po czym walnij "Backspace". Czynność powtórz.
Powodzenia!

Art Mag
29-08-2007, 12:47
Przygotuj 3 zdjęcia w identycznym rozmiarze. Utwórz nowy obraz w PS o wielkości 3 x szerokość zdjęcia + 4 szerokości ramki i wyskokości wysokość zdjęcia + 2 x ramka. Następnie wklej po kolej zdjęcia. Będziesz je miał na osobych warstwach. Zaznacz wszystko, wybierz z menu Warstwy/wyrównaj/Do środka w pionie. Wyrówna Ci zdjęcia w osi poziomej. Zmieniając warstwy masz możliwośc przesuwania w poziomie za pomocą kursorów (myszką są problemy żeby nie uciekały w pionie). Ustaw tak jak ma być i już. Sposób trochę łopatologiczny, ale dla niewprawnych PS;owiczów akurat.

Propi
30-08-2007, 10:56
Dzięki za odpowiedzi, wypracowałem dzięki nim swoją własną metodę.
Mianowicie:

1. Tworzę nowy obrazek, w moim przypadku 3600x1500 pix.
2. Zmieniam kolor tła np. na biały.
3. Image -> Canvas Size - ustalam nowy rozmiar na 4000 na 2000 pix.
4. Wiadrem zmieniam kolor nowopowstałej ramki np. na czarny.
5. Otrzymuję coś takiego:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img213.imageshack.us/img213/2045/untitled1si0.jpg)

Powstała więc ramka (czarna) z okienkiem na zdjęcie (kolor biały).
Robię taki myk trzy razy, doklejam jedno pod drugim i mam potrójną ramkę :)

Rodzi to jednak dwa pytania:
1. Jak szybko zaznaczyć ten wewnętrzny prostokąt?
2. Jak dokleić dwie do siebie? Muszę stworzyć nowy plik i umieścić w nim dwie ramki jedna pod drugą, czy istnieje szybsza metoda na połączenie dwóch plików?