Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co lepsze?kit Canon18-55 3,5-5,6 II czy Sigma 18-50 dc 3,5-5,6

alexsob
28-08-2007, 14:23
Jestem uzytkownikiem od paru miesiecy 350d z kitowskim obiektywem 18-55. Ostatnio zauwazyłem że ten obiektyw jest raczej mizernej jakości. Najwieksze problemy są przy zdjęciach o ograniczonym oświetleniu np. fotografowanie kwiatka który jest w cieniu albo zdjecia przy złej pogodzie i czasami z ostrością. Chciałbym kupic inny obiektyw w przystępnej cenie, jednak nie stac mnie na L.
Może ktos kozystał z jednego i drugiego obiektywupodanego w tytule i może się wypowiedziec czy jest jakaś róznica pomiędzy tymi obiektywami ?

mesino47
28-08-2007, 15:38
Miałem tą sigmę z 30D zamiast kita. Powiem szczerze jakość zdjęć nie jest za dobra ale największy problem w tym szkle to AF, jego cejność pozostawia wiele do życzenia. Oprócz tego mój egzemplasz ustawiał notorycznie ostrość przed obiektem. Miałem okazję robić zdjęcia kitem i powiem że na moje oko sigma robi lepsze. Trzeba jednak sprawdzać czy egzemplarz nie ma FF lub BF. Pierścień ostrości ma też spore luzy więc to też może mieć spory wpływ na celność AF.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Różnica naprawdę może jest niezbyt duża. Oba obiektywy pod względem jakości są zbliżone. Nie wiem czy jest sens wymieniać jednego kita na drugiego.