Zobacz pełną wersję : poziome vs pionowe kadry - spostrzeżenie
Michał Ciucias
28-08-2007, 14:17
Witam serdecznie,
kilka razy zdarzyła mi się dość zabawna sytuacja - znajomi, przy oglądaniu moich zdjęć na monitorze pytali przy kadrach pionowych - "dlaczego te zdjęcia są takie wąskie, podczas gdy inne [ poziome:) ], były szerokie, na cały ekran"? Albo lepiej nawet - "dlaczego przy tych zdjęciach widać po bokach takie wielkie czarne/szare/białe [zależnie od przeglądarki] pasy?"
Co ciekawe trudno było przetłumaczyć, że czasami aparat trzyma się w pionie, to i zdjęcia takie wychodzą :)
Zdarzyło się Wam coś podobnego?
p.s. I jak tu poradzić sobie z tym "problemem"? Kupić średni format 6x6? :-P
Bagnet007
28-08-2007, 14:21
Zdarzyło się Wam coś podobnego?
p.s. I jak tu poradzić sobie z tym "problemem"? Kupić średni format 6x6? :-P
Mi... ciągle a to dlatego, że robię tylko pionowe kadry :-D
Nawet średni format mnie nie ratuje bo mam nie kwadrat a 6x7 :razz:
pmagdalena
28-08-2007, 14:21
A to jest problem?
Soryy ale to jest chyba zrozumiałe że pionowe sa wąskie ?
Ja bym się nie martwiła tym co mówią znajomi
ja mam często, jak ogląda ktoś moje rawy które się nie obracają i trzeba je obracać ręcznie, wtedy marudzą, ale to w sumie zrozumiałe
Michał Ciucias
28-08-2007, 14:57
nie no, ja się nie martwię, po prostu mocno mnie to zaskoczyło i zdziwiło :)
Wielu ludzi ma wstręt do pionowych kadrów. Też tego doświadczyłem. Często, gdy turyści proszą mnie o fotkę i próbuje przykadrować pionowo, to zaraz nalegają, żebym tak nie robił, tylko poziomo. (bo na kompie takie zdjecie jest dla nich "wieksze" i "wiecej widac).
A człowiek myślał, że potrafi robić zdjęcia, a tu okazuje się, że jednak amatorszczyzna i to taka, że byle turysta to stwierdza 8)
Kiedyś na pl.rec.foto ktoś pisał, że nie można robić pionowych zdjęć na slajdach, bo przy wyświetlaniu trzeba by obracać rzutnik. Więc nie jest to jedynie problem ery cyfrowej. ;)
stalowy_aniol
28-08-2007, 15:36
ja tam szaleje, zarowno z kadrami pionowymi jaki i poziomymi, ale faktycznie jest cos w tym, ze wielu osobom wąski pion sie nie podoba.. nie wiem czemu:)
pmagdalena
28-08-2007, 15:38
A ja mam zdecydowanie odwrotniej zwłaszcza jesli chodzi o portrety wole wąski pionowy kadr -jestem jakas inna
można wykorzystać monitor z pvotem i po kłopocie :)
Przy proporcjach 3:2 to faktycznie pionowe kadry często nie wyglądają najlepiej, nawet jeśli są w pełni uzasadnione kompozycją. Proponuję przycinać do 4:3, czasem to pomaga.
EDIT: Aha, ja mam 19" z pivotem, więc nie mam problemu z oglądaniem w pionie :mrgreen:
Viracocha
28-08-2007, 15:48
Przy proporcjach 3:2 to faktycznie pionowe kadry często nie wyglądają najlepiej, nawet jeśli są w pełni uzasadnione kompozycją. Proponuję przycinać do 4:3, czasem to pomaga.
Albo przejść na system Olympusa ;)
Albo przejść na system Olympusa ;)
Tyle że wtedy poziome zaczynają wyglądać kiepsko ;-)
No to pozostaje 6x6 :]
Viracocha
28-08-2007, 16:21
Ale przecież chodzi tylko o to, żeby się na monitorze mieściły, poza tym jak wejdzie następca E-1... ;)
No to pozostaje 6x6 :]
I kwadratowy monitor. :mrgreen:
Z rzutnikiem, to bzdura. Ramki są kwadratowe. Projektory do slajdów z rolki miały obrotowe uchwyty na slajdy. Jeśli dobrze pamiętam, to ekrany były zwykle kwadratowe i to byłoby obecnie najlepsze rozwiązanie :) Muszę przyznać, że pionowe kadry na monitorze 16:9 wyglądają beznadziejnie.
no i technika cyfrowa rozwiązała pewne problemy w zamian rodząc nowe :D
I kwadratowy monitor. :mrgreen:
Jeśli dobrze pamiętam, to ekrany były zwykle kwadratowe i to byłoby obecnie najlepsze rozwiązanie Muszę przyznać, że pionowe kadry na monitorze 16:9 wyglądają beznadziejnie.
precz z panoramą!
cieszę się że ktoś również to zauważył.
Panorama to IMHO marketingowe oszustwo. Przy danej przekatnej ekran panoramiczny ma MNIEJSZĄ powierzchnię niż tradycyjny.
Największą powierzchnię ma za to kwadratowy.
Ja już dawno o tym pisałem przy okazji dyskusji o laptokach:
http://canon-board.info/showthread.php?p=272925#post272925
Trzeba zwracać uwagę, w jaki sposób uzyskujemy obraz panoramiczny!
- jeśli dzieje się to tak jak w kinie, gdzie wysokość obrazu jest stała, a wydłużeniu ulega wymiar poziomy to dobrze, bo wtedy uzyskujemy w efekcie większy obraz.
- natomiast jeśli jest tak, jak w przypadku laptopów, ze długość obrazu jest stała, a panoramę uzyskujemy zmniejszając jego wysokość to jest po prostu oszustwo, bo w efekcie przy panoramie mamy mniejsze pole obrazu.
Bo oczy są rozmieszczone obok siebie a nie jedno pod drugim. Dlatego poziome kadry są bardziej naturalnie odbierane, a pionowe odwracają uwagę od treści zdjęcia.
Bo oczy są rozmieszczone obok siebie a nie jedno pod drugim. Dlatego poziome kadry są bardziej naturalnie odbierane, a pionowe odwracają uwagę od treści zdjęcia.
No tak. Fachowe wytłumaczenie ;) :mrgreen: 8)
a co będzie jak jedno zamkniemy i bedziemy oglądac jednym?? wtedy pozostaje te 6x6 i kwadratowy monitor???