Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon czy nikon

xxkomarxx
28-08-2007, 08:25
Witam wszystkich forumowiczow.
Chcialem zadac pytanie za co czeka mnie lincz.
Jak w temacie.
Jestem posiadaczem canona 350d i paru szkielek do niego obecnie szykuje sie do przejscia na 30d i wlasnie nie liczac faktu ze mam szkla ktore musialbym kompletowac chcialbym sie doweidziec czym canon jest lepszy od nikona badz tez odwrotnie.
Chcialbym uslyszec opinie od uzytkownikow ktorzy mieli canona a przeszli na nikona i odwrotnie albo od osob ktore maja oba aparaty.
Ja osobiscie nigdy nikona nie mialem dlatego pytam.
I prosze nie odsylac mnie do innych postow bo czytalem roznice i podobienstwa, chodzi mi o subiektywne zdanie posiadaczy i uzytkownikow osob majacych stycznosc z obiema markami.
Pozdrawiam

Driver
28-08-2007, 08:35
canon jest gorszy bo nie płaci pracownikom 14-tki , ma przerwe na lunch 20 min, kierownicy działu krzycza na pracowników i mało sie zarabia

a w nikonie jest 14-tka, przerwa az 40 min i wszyscy są mili, a zarabia się 200 % średniej krajowej

jak sam widzisz nikon jest lepszy

akustyk
28-08-2007, 08:46
dziwne pytanie.

na polce cenowej 30D jest alternatywnie Nikon D80. fajny aparat, z niezlymi mozliwosciami, na dosc zblizonym poziomie do 30D. oczko wyzej dla Canona za magnezowy korpus i 5 fps-ow, dla Nikona plus za matryce 10Mpix, ktora w niskich czulosciach pokazuje ciut wiecej szczegolow. drugi plus za nieznacznie wiekszy celownik. wedle upodoban za wade lub zalete mozna uznac wieksza mase i wymiary 30D.

stojac przed wyborem od zera rozwazylbym powaznie oba korpusy.
ale jesli masz juz rozsadne obiektywy do Canona to specjalnie nie ma o czym myslec. co najwyzej mozna sie zastanawiac, czy czekac na 40D, bo wiele znakow na ziemi i niebie wskazuje na to, ze warto

xxkomarxx
28-08-2007, 08:59
W sumie bardziej pytam z ciekawosci. 40d bedzie pewnie kosztowac swoje a 30d moge dostac za 2750 w zaprzyjaznionym sklepie a roznica zdjec napewno nie bedzie warta roznicy cenowej miedzy tymi modelami.
Wg opini ze Canon nie placi pracownikom bonus ow to powinny byc tansze puszki i szkla.Argument mocny zostaje przy canonie :)
Zmieniac nie bede na nikona raczej gdyz posiadam juz tamrona 28-75 i canona 17-40L szkal sa wg mnie rewelacyjne a sprzedaz ich i szukanie w nikonie nie ma sensu.
Ale jak to sie mowi dobrze wiedziec czym sie cechuje konkurencja bo nigdy nie wiadomo kiedy nasze bustwo wypnie sie na nas :)

Kubaman
28-08-2007, 09:39
i na tym zakończmy :)