Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : A70/A75 problem z rozłaczaniem transmisji WIN98

Tomy_M
29-03-2005, 23:17
Miałem wcześniej A75 ... niestety zaliczył powązny upadek i go sprzedałem na części ... teraz kupiłem A70 ... ale problem dokładnie taki sam jak z A75 :

problem polega na tym że podłączam przewód USB ... komputer znajduje urządzenie ... wybieram aplikację (nie da siętego zzrobić na stałe ???) i wszystko jest OK ... oglądam miniatury i zgrywam do katalogu który sobie zdefiniowałem lecz przy rozłaczeniu kabla USB od aparatu następuje zawieszenie się systemu WINDOWS 98SE. Zaznaczm że system jest doskonale skonfigurowany i pomimo że pracuje na nim 10-12 godzin dziennie to NIGDY się nie wiesza. PRobleme nie jest również płyta główna gdyż jest markowa ASUS'a.
Ustawienia kontroli błędów USB w systemie nic nie pomogły ... obciążenie pradowe portu USB w normie. W systemi nie mam żadnych innych sterowników do aparatów lub użądzeń na TWAIN.

Mam również pytanie czy aparat przed podłączeniem może być WŁĄCZONY ? Czy aparat przed ROZŁACZENIEM USB powinien być wyłaczany przyciskiem POWER ?
..zaznaczam że kolejnośc WŁĄCZANIA/WYŁĄCZANIA/ROZŁACZANIA USB nie ma wpływu na zwis komputera (nie bluescreen lecz kompletny zwis)

Kiedyś gdy miałem A75 udało mi się coś pogrzebać w systemie i sterownikach tak że ten zwis nie następował lecz mogłem podłaczyć apaart tylko RAZ ... aby podłączyć drugi raz musiałem restartować system.

Wymiana na system XP nie wchodzi w grę ... 98SE jest 3 razy szybszym systemem i po prawie roku używania XP wróciłem do 98SE.

Mam czytanik CF więc moge zrzucać zdjęcia z karty ... lecz po prostu wygodniej mi podłączać aparat przez USB.

... wypróbuje tą wtyczkę do Total Commandera ... ale zależy mi na zgrywaniu przez oryginalny program.

Szukam również odpowidniej wtyczki do ADsee 5.0 jakby ktoś znał chociaż jej nazwę to z góry dziękuję.

Vitez
30-03-2005, 19:32
przy rozłaczeniu kabla USB od aparatu następuje zawieszenie się systemu WINDOWS 98SE. (...)
..zaznaczam że kolejnośc WŁĄCZANIA/WYŁĄCZANIA/ROZŁACZANIA USB nie ma wpływu na zwis komputera (nie bluescreen lecz kompletny zwis)

A nie masz tam takiej ocji na tacce systemowej sluzacej do bezpiecznego odlaczenia urzadzenia USB przed jego rozlaczeniem?
Ja nigdy "na chama" nie odlaczam kabelka - czy to czytnik czy aparat... najpierw dwuklik na ikonke , potem klik by stop device i jak wrzasnie ze stopped to dopiero odpinam kabelek.

Tomy_M
31-03-2005, 01:34
...a co to jest tacka systemowa ?

Nie widziałem takiej opcji nigdzie :-( Chyba że gdzieś w aplikacji Canona.
Wczoraj zainstalowałem ta wtyczkę do Total Commandera cannon.wfx czy jakoś tak.
niestety w tym trybie (gdy widze aparat w otoczeniu sieciowym) jest tak samo ... zwis przy rozłaczaniu kabla USB :-(

Dzwi mnie tylko że nikt nie ma takiego problemu :-(
Jutro zainstaluje oprogramowanie Canona w drugim komputerze ... mam tam XP i sprawdzę ponownie. Spróbuję równiez odinstalować sterowniki USB 2 ... moze coś to pomoże.

Ale nadal szukam rozwiazania ... jeśli komuś coś przyjdzie do głowy to niech rzuca pomysł tutaj.

Tomasz Golinski
31-03-2005, 07:03
Tacka systemowa = system tray, kolo zegarka

Vitez
31-03-2005, 08:35
...a co to jest tacka systemowa ?

Po lewej stronie prawego dolnego rogu... tylko probuje sobie przypomniec czy win98 se maja tacke :roll: .

Dzwi mnie tylko że nikt nie ma takiego problemu :-(

No wlasnie... zastanawiajace...
Podam ci hint: jesli tylko u ciebie jest cos nie w porzadku to najprawdopodobniej ty robisz cos nie tak a nie aparat/sterowniki/system.
Byc moze namieszales cos w sterownikach... sprobuj uzyc jakiegos registry cleanera albo postaw system od nowa i zainstaluj od nowa aparat dokladnie wg instrukcji.
No i przed odlaczeniem kabla najpierw odlacz urzadzenie USB z systemu a nie tak brutalnie... to tak jakbys windowsy wylaczal wyciagajac wtyczke zasilania z kontaktu i dziwil sie potem ze masz bluescreeny ;) .

Darius
31-03-2005, 16:55
Mam a 60 i nei maiałem nigdy takich problemów. Odłączam i właczam aparat "na chama" i nic się nie dzieje. Poprostu sterowniki od canona, lub do zgrywania używaj np: infranview lub paint shop pro.

Wisozup
31-03-2005, 23:08
nowlasnie...ja tez odlaczam i podlaczam aparat tak "brutalnie". Ma to wieksze znaczenie dla aparatu/systemu?nie slyszalem wczensiej zeby przed wyjeciem kabla odlaczac tacke...

Tomasz Golinski
31-03-2005, 23:34
ma znaczenie dla potencjalnej korupcji systemu plików na karcie. nic czego format nie załatwi. oczywiście w sprawnym systemie. Kontroler usb firmy krzak lub system operacyjny firmy M$Krzak mogą wszystko zmieszać.

Vitez
01-04-2005, 11:21
nowlasnie...ja tez odlaczam i podlaczam aparat tak "brutalnie". Ma to wieksze znaczenie dla aparatu/systemu?

Dla systemu ma to wieksze znaczenie... moze sie wlasnie tak rozjechac.

nie slyszalem wczensiej zeby przed wyjeciem kabla odlaczac tacke...

Wydaje mi sie ze gdzies w instrukcji do software jest wzmianka :roll: .