Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rozkład cyfrowych lustrzanek Canona wśród użytkowników

Kraszan
27-08-2007, 14:10
W archiwum nie znalazłem takiego wątku, ani takiej sondy...
Jezeli stworzenie takiej sondy jest z jakichś powodów nie na miejscu, to stanowczą reakcję moderatorora zrozumiem :)

Ciekawi mnie, jak dzielą się posiadacze cyfrowych lustrzanek Canona? Stawiam, że większość będzie stanowiła dwucyfrowe body, ale głowy nie dam...

Z racji, że ankieta może mieć (tylko) 10 opcji, trzeba ogrniaczyć wybór do:

EOS 300D
EOS 350D
EOS 400D
EOS 10D
EOS 20D
EOS 30D
EOS 40D (w planach)
EOS 5D
EOS 1D (obojętnie który Mark)
EOS 1Ds (obojętnie który Mark)

MacGyver
27-08-2007, 14:23
Pomysł mi sie podoba ale trochę nieprzemyślana ta ankieta :-( Czemu można zaznaczyć tylko jedną opcję ?

-=Festyk=-
27-08-2007, 14:56
A czemu nie ma Nikonów?;)

eryk_g
27-08-2007, 14:59
I analogów?

pw66
27-08-2007, 15:27
Ankieta powinna miec mozliwosc zaznaczenia wiecej niz jedno body.

Vitez
27-08-2007, 15:37
A czemu nie ma Nikonów?;)

I analogów?

Przenioslem i zmienilem tytul. Mam nadzieje ze teraz jest jasniej. Alternatywne systemy/analogowcy moga smialo zrobic sobie wlasna ankiete. W przypadku mixow - rozkladam rece, wszystkim nie dogodzisz na raz.

Ankieta powinna miec mozliwosc zaznaczenia wiecej niz jedno body.

Tego niestety nie dam rady zmienic. Albo Jac ma chyba takie uprawnienia (nie wiem jakim cudem ;) ) albo trzeba by od nowa zakladac ankiete poki jest czas.

Białek
27-08-2007, 20:45
Czy wiedza ta nie będzie zbyt porażająca i kiedy przyjdzie czas na podsumowanie? Pozdrawiam

grzanka
27-08-2007, 20:54
czego sie dowiemy z tej ankiety ??

toras
27-08-2007, 20:58
Temat multiwybotu widze już poruszony. Ale moim zdaniem lepiej było 1D i 1ds zebrać w jedną pozycję (bo i tak to śldaowe ilości) i zostawić ostatnią opcję na inne lub np. d30 i d60 dodac do 10d ;)

Pozatym "planuję zakup 40D" mają wybrać ci co rzeczywiście planują czy ci co nie mają żadnego z wymienionych body a planują zakup 40D? Czyli opcja ta jest bez sensu w sumie. Ankietka jest w końcu na temat stanu faktycznego, czy na temat na jakie body chcemy się przesiąść?

To tyle z wymądrzania się

Kraszan
27-08-2007, 21:00
Z tej ankiety wyniknie jakaś statystyka...
Zdziwiłem się na przykład, że dość rzadko na torsie wisi 5D - sądziłem, że to bardziej popularne body - tymczasem mamy tylko 6%.
Stawiałem też na dużo większą popularność 10 i 20D...

KMV10
27-08-2007, 21:01
Niech zgadnę - wyjdzie najwięcej korpusów 3 cyfrowych, nieco mniej dwucyfrowych i troszkę jednocyfrowych?

MacGyver
27-08-2007, 21:02
Myślę że wynik tej ankiety (biorąc pod uwagę przedstawione zastrzeżenia) będzie tak miarodajny jak wyniki sondaży przed ostatnimi wyborami prezydenckimi :-D

toras
27-08-2007, 21:06
Myślę że wynik tej ankiety (biorąc pod uwagę przedstawione zastrzeżenia) będzie tak miarodajny jak wyniki sondaży przed ostatnimi wyborami prezydenckimi :-D

No niby tak ale w sondażach zawsze są podawane wszystkie ugrupowania i nigdy nie ma partii, która jest jeszcze nie założona;)

ee.... chodziło ci o wybory prezydenckie.... no dobra... wiec update partia = kandydat...

MacGyver
27-08-2007, 21:10
No to zależy kiedy... w jakimś tam sondażu, kiedyś, wygrał pewien redaktor z Polsatu ;-)

Kubaman
27-08-2007, 21:47
mnie się rozkładają od dawna dwie puszki.
do jednej od dawna nie zaglądam, boję się co zastanę..

Vitez
28-08-2007, 12:40
Ja np mam 20D a przymierzam sie niby do dwoch puszek w blizej nieokreslonym czasie... wiec co mialem wybrac? Tez mi sie wydaje ze mozliwosc wielokrotnego wyboru bylaby lepsza.

orbital
28-08-2007, 13:27
Rozkład cyfrowych lustrzanek Canona wśród użytkowników
Pomysł dobry, ale wykonanie nie "bałdzo".
Jednak zagłosowałem co by wynik był "prawdziwy".

PS. A tak w ogóle to pytanie jest "Jaką cyfrową lustrzanką Canona fotografujesz" a nie "Jaką masz i planujesz kupić/zmienić", więc wszystkie "planowane" powinny zostać usunięte :)

zajec3
28-08-2007, 13:31
i tak prowadzimy z 350d:D

acekd
28-08-2007, 13:36
Dlaczego nie można głosować na dwie puszki jednocześnie?

DoMiNiQuE
28-08-2007, 13:37
Takie watki juz byly

http://canon-board.info/showthread.php?t=8932
http://canon-board.info/showthread.php?t=2 (zalozony przez samego szefa)
http://canon-board.info/showthread.php?t=10984

:twisted:

Vitez
28-08-2007, 15:07
Takie watki juz byly

Ale sa stare, ten jest aktualizacja choc niedopracowany.
Ale zeby byl dopracowany to potrzebne by byly co najmniej dwie ankiety, z co najmniej 30stoma opcjami i to wielokrotnego wyboru - technicznie niemozliwe do wykonania (ograniczenia engine forum) a logistycznie rozbite na kilka (nascie?) ankiet zrobiloby tylko wiekszy balagan niz jedna, niepelna, ankieta.

Piasek1989
28-08-2007, 15:33
widze ze jednak 400D nie jest takie zle jeśli 20% ankietowanych jest jego posiadaczem i ja osobiście tez

777
28-08-2007, 15:46
wyniki zupelnie przewidywalne
najwiecej 350 i 400
przez cale cashbacki i promocje wysoko stoi takze 30d
no i 5d tez calkiem sporo ale tez jakos mnie to nie dziwi

michalab
28-08-2007, 18:47
Ale sa stare, ten jest aktualizacja choc niedopracowany.
Ale zeby byl dopracowany to potrzebne by byly co najmniej dwie ankiety, z co najmniej 30stoma opcjami i to wielokrotnego wyboru - technicznie niemozliwe do wykonania (ograniczenia engine forum) a logistycznie rozbite na kilka (nascie?) ankiet zrobiloby tylko wiekszy balagan niz jedna, niepelna, ankieta.
Nie trzeba wielokrotnego wyboru. Można zrobić ankietę dla drugiego body i ewentualnie trzeciego, głosowaliby tylko Ci, którzy mają drugie/trzecie body

McKane
28-08-2007, 18:56
No ale czemu nie trzeba ... ja mam dwie puszki i ktora mam wybrac ?

Vitez
28-08-2007, 19:48
Nie trzeba wielokrotnego wyboru. Można zrobić ankietę dla drugiego body i ewentualnie trzeciego, głosowaliby tylko Ci, którzy mają drugie/trzecie body

A jak tego upilnujesz by glosowali tylko "uprawnieni" ? Jak sprawdzisz kto ile ma body? Gdzie tu realizm?

grzanka
28-08-2007, 20:01
A jak tego upilnujesz by glosowali tylko "uprawnieni" ? Jak sprawdzisz kto ile ma body? Gdzie tu realizm?

w obecnej sytuacji polecam powolac komisje sledcza, zanim nam sie sejm rozwali. W koncu wyciagna na swiatlo dzienne jakie kto ma body :twisted:

Robson01
28-08-2007, 21:30

Przy takim podejściu to żadna sonda nie ma sensu. Każdy może pisać (zaznaczać) co mu się podoba, pytanie tylko: po co?

michalab
28-08-2007, 22:01
No ale czemu nie trzeba ... ja mam dwie puszki i ktora mam wybrac ?W jednej ankiecie jadną, a w ankiecie p.t. "drugie body" drugą. Chyba, że nie potrafisz zdecydować która pierwsza, a która druga, wtedy można rzucić monetą.

Świetny argument! A jak upilnowałbyś w ankiecie z wielokrotnym wyborem, żeby ktoś nie zaznaczył wszystkich body mając tylko smienę?

Vitez
29-08-2007, 02:01
Świetny argument! A jak upilnowałbyś w ankiecie z wielokrotnym wyborem, żeby ktoś nie zaznaczył wszystkich body mając tylko smienę?

Tzw blad statystyczny - ankieterzy jednej swojej ankiety az tak nie pilnuja czy ludzie cos tam rozsadnego daja. A widziales kiedys u ankieterow ankiete do ankiety bazujaca na wynikach poprzedniej ankiety ("o pan tak zaglosowal to mam dla pana niespodzianke i wypelni pan jeszcze ta ankietke dobrze?").

A tak poza tym proponuje wrocic do tematu. Ankieta juz jest i rozwodzenie sie nad nia zahacza o zwykle malkontenctwo :roll: .

michalab
29-08-2007, 08:47
Vitez, pisałeś poważnie?

Ankieta juz jest i rozwodzenie sie nad nia zahacza o zwykle malkontenctwo :roll: .
Ja twierdzę, że tej ankiety nie trzeba poprawiać, wystarczy zrobić drugą , z pytaniem: "Jakie jest Twoje drugie body?", będzie oczywiście też odpowiedź: "nie mam drugiego body"

A widziales kiedys u ankieterow ankiete do ankiety bazujaca na wynikach poprzedniej ankiety ("o pan tak zaglosowal to mam dla pana niespodzianke i wypelni pan jeszcze ta ankietke dobrze?").

Ta druga ankieta wcale nie zależy od wyników poprzedniej, przyjmijmy nawet, że można zagłosować tylko w drugiej i też jest OK.

Wyniki takiej ankiety, będą mówić nie tylko ile jest jakich aparatów, ale też ile osób ma więcej niż jeden (to oczywiście można wyciągnąć też z takiej w wielokrotnym wyborem) i jakie najczęściej występują jako "drugie".

Makudonarudo
29-08-2007, 10:47
Ja mógłbym przygotować zewnętrzną ankietę wielokrotnego wyboru dla większej ilości puszek.

Ale aby właśnie zmniejszyć liczbę oszustw to wykonanie byłoby troszke upierd...:) a mianowicie każdemu kto chciałby zagłosować musiałbym dać na priv hasło do jednorazowego głosowania .

arra
29-08-2007, 10:57
Jestem w szoku, ze tak duzo jest 5-tek :)

Soul_Man
29-08-2007, 12:46
A ja z moim D30 czuję się dyskryminowany :evil: Chyba muszę przyspieszyć zakup piątki, żeby uczciwie zagłosować i nie narazić się komisji śledczej :mrgreen:

Paulx
29-08-2007, 21:12
cos to 5d podskoczylo-ludzie-kto ma!!!nie kto chce - klikac!

MaciekCi
30-08-2007, 09:45
Trochę dużo tych piątek... Aż zadziwia. :)

Ja tam głosowałem na 5D ;) z racji tego, że jest lepsza :mrgreen: ale spokojnie można doliczyć do 20D +1 głos. ;)

darimarc
07-09-2007, 18:25
Vitez, pisałeś poważnie?

Ja twierdzę, że tej ankiety nie trzeba poprawiać, wystarczy zrobić drugą , z pytaniem: "Jakie jest Twoje drugie body?", będzie oczywiście też odpowiedź: "nie mam drugiego body"

Ta druga ankieta wcale nie zależy od wyników poprzedniej, przyjmijmy nawet, że można zagłosować tylko w drugiej i też jest OK.

Wyniki takiej ankiety, będą mówić nie tylko ile jest jakich aparatów, ale też ile osób ma więcej niż jeden (to oczywiście można wyciągnąć też z takiej w wielokrotnym wyborem) i jakie najczęściej występują jako "drugie".
To też nic nie załatwia:D
Ja mam np 3 body :D dziesiątkę i dwie jedynki :)

pst
07-09-2007, 22:17
To też nic nie załatwia:D
Ja mam np 3 body :D dziesiątkę i dwie jedynki :)

:mrgreen: :mrgreen: dobre dobre - rozwaliłeś im dyskusje :wink:

darimarc
08-09-2007, 01:20
staram się być pomocna jak mogę:D:D:D
albo mogę sprzedać starszą jedynkę:) chce ktoś 1D bez mark?