PDA

Zobacz pełną wersję : Tokina - czy jest szansa na gwarancje ?

koy
26-08-2007, 00:34
Witam

Dzisiaj mialem wyjatkowego pecha.Przy wyciagnaiu 10d z podpieta tokina 19-35, doszlo do uszkodzenia.
Najkrocej mozna to opisac tak,ze obiektyw oderwal sie od bagnetu. Po prostu sam bagnet zostal w aparacie, aobiektyw osobno.

Jako, ze obiektyw jest na gwarancji to moje pytanko jest takie czy gwarancja to obejmie ? Zaznacze ze obiektyw nie spadl na ziemie, wyglada jak wadliwy material i nie wytrzymal naturalnego obciazenia obiektywu.

z gory dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam

Jacek Andreasik

emisiaczek
26-08-2007, 08:51
to nie mogla byc tokina ;)

mkwiek
26-08-2007, 11:17
Najkrocej mozna to opisac tak,ze obiektyw oderwal sie od bagnetu. Po prostu sam bagnet zostal w aparacie, aobiektyw osobno.

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
możesz pokazać fotkę?

fret
26-08-2007, 11:59
Jeśli poza oderwaniem nie ma innych uszkodzeń sugerujących uderzenie lub tp, to ja bym zdecydowanie walczył o naprawę gwarancyjną, albo o niezgodność towaru z umową u sprzedawcy.

koy
26-08-2007, 12:14
Wiec nie ma zadnych oznak uszkodzenia, ani uderzenia.
Fotki nie moge zalaczyc, bo obiektyw juz spakowany do wyslania. Ale postaram sie to opisac.

Wiec sam bagnet jest przymocowany do obiektywu, za pomoca trzech srub, ktore sa wkrecane do plastikowych mocowan. Wloasnie te 3 mocowania pekly. Teoretycznie jest mozliwosc sklejenia, tylko sama powierzchnia jest mala, i watpie aby jakis klej utrzymal ciagle obciazenia. Najgorsze w tym jest to, ze w przeciagu tygodniu, mam trzy sluby i zadnego obiektywu. Trzeba bedzie wysuplac zelazne rezerwy na nowy, a jak ten naprawie to sie bede zastanawial co z nim zrobic:)

A moze orientuje sie ktos czy istnieje cos takiego jak wypozyczalnia sprzetu,np obiektywow ?

Pozdrawiam

Jacek Andreasik

mkwiek
26-08-2007, 14:39
A moze orientuje sie ktos czy istnieje cos takiego jak wypozyczalnia sprzetu,np obiektywow ?
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/40

szymcik
26-08-2007, 20:17
dżizas...tokina pękła na pół...to ja wysiadam...