PDA

Zobacz pełną wersję : Co z przysłoną na m42?

gacek
24-08-2007, 20:29
Witam!

Zdobyłem niedawnymi czasy przejściówkę z zamiarem podpięcia zabawek ze starego Zenita. Po długiej i zaciętej walce udało mi się przekonać do współpracy doklejone potwierdzenie ostrości. Przy pierwszych próbach dowiedziałem się jednak, że są dwa smaki przejściówek - z blokadą bolca przysłony i bez. I że mam tą drugą. No i w związku z tym mam pytanie. Czy jest jakiś bezbolesny sposób na uruchomienie przysłony z taką przejściówką, czy muszę zdobyć inną?

Earl Grey
24-08-2007, 20:31
Musisz wcisnąć bolec w obiektywie i zablokować go w tym położeniu na stałe. Można to zrobić trwale (np. na klej) lub w sposób, który będzie można potem usunąć i używać obiektywu z ruchomym bolcem.

gacek
24-08-2007, 20:46
Czyli że np. kawałek blaszki wystarczy?

Earl Grey
24-08-2007, 20:50
Powinien, ale porządnie zamocuj bo jak przypadkiem wpadnie ci do korpusu to może trochę namieszać. Gdzieś czytałem o blokowaniu na rurkę z wkładu do długopisu na wcisk.

MacGyver
24-08-2007, 22:18
Przez moment miałem podobny problem. Po rozkręceniu szkiełek stwierdziłem jednak że zamiast je przerabiać zdecydowanie prościej będzie przekleić dandelion na posiadaną wcześniej przejściówkę z kołnierzem. Jeśli takowej nie posiadasz polecam zakupić - jest to wydatek rzędu trzydziestu kilku złotych.

senner
26-08-2007, 01:42
może mocna taśma izolacyjna na obiektyw wystarczy?..

MacGyver
26-08-2007, 10:17
może mocna taśma izolacyjna na obiektyw wystarczy?..
Nie bardzo. Próbowałem kilku różnych taśm, ale raczej nie trzymały. Trzeba by tego strasznie dużo nakleić.

Tom01
27-08-2007, 09:40
Jeśli nie szkoda Ci obiektywu, wystarczy wygiąć bolec przysłony automatycznej i
wcisnąć używając pewnej siły. To operacja jednorazowa i brutalna, ale się sprawdza. Eleganckie wyjście to zamienić przejściówkę.

senner
28-08-2007, 10:50
'co kropelka sklei sklei..'

:D

tropical
04-07-2008, 11:06
Witam. Posiadam Heliosa od Zenita i adapter M42 przykrecony do 350d. Chciałbym pobawić się w makro i kupić pierścienie pośrednie. Na allegro są pierścienie zwykłe i z bolcem do zamykania przesłony. Jakie kupić? Czy te z bolcem w moim przypadku są w ogóle potrzebne? W tej chwili bolec dociska się do adaptera, jest wciśnięty i moge regulować sobie przesłoną jak chce. Proszę o odpowiedz i z góry dziękuje. ps. szykałem na forum ale odpowiedzi na to pytanie nie znalazłem. Pozdrawiam.

endrju
04-07-2008, 11:12
Z własnego doświadczenia - mam dandelion z potw. ostrości AF na M42.

Połączenie Helios <adaptery makro> mocowanieM42 działa bez problemów, a mam zwykłe adaptery jakie mogą tylko być (takie tubki z gwintami M42, nei wiem jakie inne istnieją).

Odpowiadając na pytanie - MOIM zdaniem bolec niepotrzebny. Ale jeśli ktoś posiada szerszą wiedzę, to doradzi lepiej.

gwozdzt
04-07-2008, 11:22
Witam. Posiadam Heliosa od Zenita i adapter M42 przykrecony do 350d. Chciałbym pobawić się w makro i kupić pierścienie pośrednie. Na allegro są pierścienie zwykłe i z bolcem do zamykania przesłony. Jakie kupić?
zależy czy masz w Heliosie przełącznik A/M?

jeśli tak - wystarczą zwykłe pierścienie; jeśli nie - trzeba pierscienie z bolcem

tropical
04-07-2008, 11:55
Nie mam przełącznika A/M, jest tylko sam bolec który blokuje się o adapter i wtedy przymyka się przesłona. Te pierścienie z bolcem przenoszą "napęd" bolca, czy jak to działa?

FlatEric
04-07-2008, 12:25
Dokładnie tak, pierścienie z bolcem przenoszą 'napęd' przysłony z aparatu na obiektyw (w każdym segmencie jest zamontowany osobny popychacz). Jeśli masz więc adapter M42/EOS z blokadą bolca, to proponowałbym kupić takie właśnie pierścienie z bolcem - wtedy nie będzie kłopotu z obiektywem, bo też będzie miał wciśnięty bolec, tak jakby był zamontowany bezpośrednio do adaptera. Ba, nawet gdybyś miał adapter bez blokady bolca, to też opłaca się kupić do makro takie pierścienie z bolcem, bo wtedy można prosto zablokować popychacz wewnątrz pierścienia w przednim, wciśniętym położeniu, dzięki czemu też będzie działać przysłona.

Pzdr

Grzesiu

tropical
04-07-2008, 13:55
Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :)

woce
17-07-2008, 12:16
A nieco banalniej. Jak sensowne wg Was jest zaopatrywanie się w adapter M42>EOS z potwierdzaniem ostrości w przypadku gdy mam obiektyw, z którego korzystać będe bardzo sporadycznie?
Czy mam spodziewać się dużych utrudnień w wykonywaniu zdjęć?

Fotos
17-07-2008, 13:04
Zalezy jak sprawne masz oko, wyczucie i jaki wizjer :-)
Jak nie chcesz wywalac kasy to najlepiej od kogos pozyczyc i przetestowac. Majac LV mozesz ostrzyc przy powiekszeniu na LCD.
Adapter z chipem daje troche wieksza szybkosc.

Misiaque
17-07-2008, 14:18
Potwierdzenie ostrości BARDZO ułatwia pracę... uchwycenie dobrej ostrości jest bardzo trudne, adapter z potwierdzeniem robi pik, nie zastanawiasz się, nie natężasz wzroku... Znacząco poprawia ergonomię i % dobrych zdjęć.

JaroW
17-07-2008, 14:57
Potwierdzenie ostrości BARDZO ułatwia pracę... uchwycenie dobrej ostrości jest bardzo trudne, adapter z potwierdzeniem robi pik, nie zastanawiasz się, nie natężasz wzroku... Znacząco poprawia ergonomię i % dobrych zdjęć.

Potwierdzam.Miałem przez jakiś czas sam adapter bez potwierdzenia ostrości i wtedy wychodziło mi ok.10% ostrych zdjęć,potem kupiłem czipa za 90 PLN dokleiłem i teraz mam ok.10% nie ostrych zdjęć. Naprawdę warto sprawić sobie tego czipa, więcej zadowolenia ze zdjęć,mniej nerwów i szybsze ostrzenie.

quins
17-07-2008, 15:05
No z tym lapaniem ostrosci to nie jest tak zle chlopaki !
Ja kupilem przejsciowke z pomiarem ostrosci do MTO 1000mm ale nie doczytalem ze te przejscioowki robia tylko do f8 a moje MTO ma f10 :(

Ostrosc lapie sie OK ale oczywiscie dla obiektow nieruchomych - z ptakiem w locie to juz pewnie bede mial problem :)

Za to jest gorsza rzecz jaka zauwazylem. Moze to sie tyczy tylko mojego MTO ale focic moge tylko na automacie. Zdjecia na manualu sa przepalone.

MacGyver
17-07-2008, 15:17
No z tym lapaniem ostrosci to nie jest tak zle chlopaki !
Ja kupilem przejsciowke z pomiarem ostrosci do MTO 1000mm ale nie doczytalem ze te przejscioowki robia tylko do f8 a moje MTO ma f10 :(
Działają i na f/16, byle było tylko dostatecznie jasno.

Za to jest gorsza rzecz jaka zauwazylem. Moze to sie tyczy tylko mojego MTO ale focic moge tylko na automacie. Zdjecia na manualu sa przepalone.
Przestaw sobie pomiar światła. A automacie domyślnie leci wielosegmentowym, jeśli w manuału ustawisz spot, to pomiar będzie dokonywany... na przysłoniętą środkową część układu optycznego, stąd te przepalenia. W pseudospocie i centralnym-ważonym będzie podobnie.
Ponadto: szkła M42 wymagają zazwyczaj wprowadzania pewnej stałej korekty do naświetlania, np -2/3 EV.