PDA

Zobacz pełną wersję : Robić na zielonym

czlowiekmpp
24-08-2007, 15:04
Poproszę o wyjaśnienie stwierdzenia "robić na zielonym" bo spotkałem się tu z takim określeniem i nijak nie mogę tego rozszyfrować. Dla znawców pewnie jest do śmiechu takie pytanie :lol:

pmagdalena
24-08-2007, 15:06
Zielony to probram automatyczny.

DoMiNiQuE
24-08-2007, 15:09
Taki zielony kwadracik.

czlowiekmpp
24-08-2007, 15:11
He he dzięki rzeczywiście zielony kwadracik. Kupiłem sobie 400D jakieś 3 tygodnie temu przesiadając się z kompakta. Od 2 dni siedzę i czytam to forum jak książkę. Super sprawa. Od początku nie robiłem na zielonym bo fotki nie specjalne na tym wychodzą :D

pmagdalena
24-08-2007, 15:12
No ja sie zgodzic nie moge z tym stwierdzeniem .

mam 400d i mój mąz jak mu ustawie to robi zdjecie na manualu ale jak mnie nie ma i chce porobic fotki to robi na auto i wychodza mu też ładne

MacGyver
24-08-2007, 15:15
... to robi na auto i wychodza mu też ładne
No cóż "ładne" to pojęcie względne. Pamiątkowa fotka przy dobrym oświetleniu powinna "wyjść" i trybie całkowicie automatycznym, ale na tym koniec. Pejzażu czy typowego portretu to już się raczej w ten sposób nie zrobi dobrze.

czlowiekmpp
24-08-2007, 15:18
Jak pisałem wcześniej miałem kompakt. I porównuję do niego. DSC-s600 jego zaletą była lampa. Może mi się wydaje ale jak Sony błysnął to oczy puchły a 400D jakieś niedoświetlone wychodzi.

pmagdalena
24-08-2007, 15:19
No cóż "ładne" to pojęcie względne. Pamiątkowa fotka przy dobrym oświetleniu powinna "wyjść" i trybie całkowicie automatycznym, ale na tym koniec. Pejzażu czy typowego portretu to już się raczej w ten sposób nie zrobi dobrze.

Nie mówiłam że robi jakies super wygorowane fotki(sama jeszcze takich nie robię) ale z rodzinnych wypadów wychodzą całkiem niezłe jak na kompletnego laika. czasem auto sie przydaje

Antolll
24-08-2007, 15:21
Eee... bawiłem sie ostatnio 350d (zakładam ze 400d gorszej lampy nie ma) i spokojnie oświetlała całą postac z ~5m, a doświetlała (przy słabych kolorwych swiatlach) z 10. Owszem, nie był to ani zielony ani P, tylko priorytet przysłony - 2,8 i ISO800. Stąd pewnie brak problemu z mocą lampy.

MacGyver
24-08-2007, 15:22
...czasem auto sie przydaje
Jak najbardziej, niech sobie będzie. Ale kupowanie lustrzanki po to żeby robić tylko w trybie zielonym (od czasu diametralnych obniżek na starsze modele, wprowadzonych przez Nikona i Pentaxa bardzo popularne) jest dalece niecelowe, bo z kompakta na automacie fotki będą "ładniejsze"

pmagdalena
24-08-2007, 15:25
Jak najbardziej, niech sobie będzie. Ale kupowanie lustrzanki po to żeby robić tylko w trybie zielonym (od czasu diametralnych obniżek na starsze modele, wprowadzonych przez Nikona i Pentaxa bardzo popularne) jest dalece niecelowe, bo z kompakta na automacie fotki będą "ładniejsze"

zgadzam sie w 100% ale u nas jest tak że dopuki nie naprawie minolty z3( spadło się jej) to mój mąz bedzie korzystał z moich dwóch Canonów a jak mnie nie ma to nie będzie za kazdym razem dzwonił i pytal jak co ustawić wiec u nas Auto jest przydatne.

Bahrd
24-08-2007, 15:31
Można też powiedzieć tak: w zielony program zaszyto wiedzę i doświadczenie projektantów aparatu (ograniczone do jego możliwości - stąd programy tematyczne). Jeśli nowy użytkownik stwierdzi, że zaczął robić zdjęcia lepsze niż jego aparat, to powinien się cieszyć, bo chcąc-nie chcąc, pokonał pewien próg ;)

czlowiekmpp
24-08-2007, 15:44
Ja to wszystko rozumiem. Mnie właśnie bardzo kręci możliwość zabawy ręcznego nastawiania parametrów. Zwłaszcza że żona nie pozwala mi używać tej wspomnianej lampy z uwagi na małe dziecko które nam sie narodziło. Jest to moja pierwsza zabawka tego typu i podniecam się jak dziecko jak zrobię fotkę bez lampy przy marnym świetle a efekt jest oszałamiający (oszałamiający dla mnie bo wszystko wyraźne i ostre jasne a pewnie te fotki dla profesjonalisty z 1Ds albo 5D byłyby niczym) Zakupiłem sobie wczoraj EF 75-300mm f/4-5.6 III USM i się nie mogę już doczekać bo ze Stanów przyleci dopiero na początku września. Mam nadzieję że na początek mojej przygody z fotografią mi to wystarczy :D

tpop
24-08-2007, 15:54
Jest to moja pierwsza zabawka tego typu i podniecam się jak dziecko jak zrobię fotkę bez lampy przy marnym świetle a efekt jest oszałamiający kup sobie 50mm f1.8 za 300zł. To bedzie ekstaza jak zrobisz dziecku zdjecie bez lampy przy f2.2

czlowiekmpp
24-08-2007, 15:56
No oczywiście że jak się otworzy przysłonę i zwiększy czułość to pewnie. To wiedziałem zanim kupiłem aparat :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To taki jasny obiektyw jest taki tani?

pmagdalena
24-08-2007, 15:58
Ja tez polecam 50mm 1,8 kest niedrogi a śiwetne zdjęcia robi

nagor
24-08-2007, 16:02
bo to jest prawie "kit" tylko ze jasny i dobry
a czy zawsze musi byc tak zę to co dobre (jasne) musi być drogie?

czlowiekmpp
24-08-2007, 16:10
Hmm to muszę się zastanowić nad tym ale na razie poczekam na zooma. I dalej będe się uczył na kitowym

pmagdalena
24-08-2007, 16:14
Ja jak kupiłam 50mm to KITa żadko uzywam ale mam jeszcze stary obiektyw od zenita tylko nie wiem czy bedzie pasował jak bedzie to odstawie KIta w zapomnienie

czlowiekmpp
24-08-2007, 16:23
No ale kitowy zawsze jakąś zmienną ogniskową ma a tamten tylko 50 mm

M.I.K
24-08-2007, 16:26

Urok stałek.... coś za coś

Blindseeker
24-08-2007, 16:28

Ale te 50mm są porządne, o wiele lepsze niż 50mm w kicie.

czlowiekmpp
24-08-2007, 16:30
A tak w ogóle to bliżej 400 on kosztuje a nie 300. Nie lubię używek (oprócz wódki i kawy :D)

Blindseeker
24-08-2007, 16:36
W Fotoit w Warszawie za 349 zł, więc mimo wszystko bliżej 300 niż 400 zł :-)

oszin
24-08-2007, 16:37
A tak w ogóle to bliżej 400 on kosztuje a nie 300. Nie lubię używek (oprócz wódki i kawy :D)

ot właśnie około 360-370 w e-sklepie ( godnym zaufania ) a 400 w sklepie we wrocku na odrzańskiej bo dziś pytałem

tylko dziwna sprawa bo w kilku sklepach i marketach byłem a tylko tam jest reszta tłumaczy się kompletnym brakiem dostaw.

dickory dare
24-08-2007, 16:38
A tak w ogóle to bliżej 400 on kosztuje a nie 300.

na giełdzie w Stodole dostaniesz nówkę za 350zł

czlowiekmpp
24-08-2007, 16:40
Jest na Allegro nowy za 320 tyle że bez gwarancji. Rzeczywiście 349 to bliżej 300 :D swoją drogą ładne fotki na galerii kolega posiada, obejrzę w spokoju w domciu bo własnie zamykam kompy w pracy. Pozdrowienia dla wszystkich :-)

nagor
24-08-2007, 17:07
..mam jeszcze stary obiektyw od zenita tylko nie wiem czy bedzie pasował ..

jeżeli kupisz przejściówkę do EOSa na M42 to bedzie pasował (zwykła ok 30 z potwierdzeniem ostrości ok 230)

pmagdalena
24-08-2007, 17:14
jeżeli kupisz przejściówkę do EOSa na M42 to bedzie pasował (zwykła ok 30 z potwierdzeniem ostrości ok 230)

Czyli nie ma znaczenia jaki obiektyw posiadam od zenita tak ?

A gdzie moge taka przejściówke dostac i jak sprawdzic jaka ma być ?

Kupiłabym zwykła bo manualnie ustawic ostrośc potrafie i chyba nawet wolę a na tym obiektywie pracowałam wiele lat wiec go znam

Viracocha
24-08-2007, 17:19
Czyli nie ma znaczenia jaki obiektyw posiadam od zenita tak ?

A gdzie moge taka przejściówke dostac i jak sprawdzic jaka ma być ?

Kupiłabym zwykła bo manualnie ustawic ostrośc potrafie i chyba nawet wolę a na tym obiektywie pracowałam wiele lat wiec go znam
Nie ma znaczenia jaki obiektyw posiadasz z mocowaniem M42 (gwint m. in. zenitowy). Przejściówki M42/EF dostaniesz na Allegro, bywają też na giełdach fotograficznych.

Antolll
24-08-2007, 17:22
Tylko jeśli Ci sie dobrze ostrzyło np. zenitem czy inna practica, to w 400d moze byc kiszka. Ma megamały wizjer w którym w zasadzie nic nie widac o ostroci obiektów nie wspominając :/

pmagdalena
24-08-2007, 17:22
dzieki za pomoc
zaraz sobie poszukam na allegro i zamawiam i bedzie dodatkowy obiektyw super
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Tylko jeśli Ci sie dobrze ostrzyło np. zenitem czy inna practica, to w 400d moze byc kiszka. Ma megamały wizjer w którym w zasadzie nic nie widac o ostroci obiektów nie wspominając :/

Naprawde az tak ciężko moze być ?
Czyli co kupić odrazu przejściówke z potwierdzeniem ostrości?
A może kupić tą tańsza i najpierw zobaczyć jak z tym ostrzeniem ?
Ale na innych obiektywach tez często przełaczam na manualne ostrzenie i daje radę może z tym tez będzie oki?

Viracocha
24-08-2007, 17:29
Naprawde az tak ciężko moze być ?
Czyli co kupić odrazu przejściówke z potwierdzeniem ostrości?
A może kupić tą tańsza i najpierw zobaczyć jak z tym ostrzeniem ?
Ale na innych obiektywach tez często przełaczam na manualne ostrzenie i daje radę może z tym tez będzie oki?
Do jednego obiektywu nie kupowałbym przejściówki z potwierdzeniem ostrości, chyba, że to jakiś Zeiss... Przejściówka będzie droższa niż obiektyw, a czy ci przypasuje focenie z manualem dopiero się przekonasz.

pmagdalena
24-08-2007, 17:37
Do jednego obiektywu nie kupowałbym przejściówki z potwierdzeniem ostrości, chyba, że to jakiś Zeiss... Przejściówka będzie droższa niż obiektyw, a czy ci przypasuje focenie z manualem dopiero się przekonasz.

No dokładnie tak samo pomyslałam a obiektyw mam od kilku dobrych lat i za niego nic nie place a 40 zł za przejściówke moge dac jeszcze. Co prawda mam jeszcze jakis obiektyw Zeissa ale nie robilam na nim zdjęć i nie wiem dokladnie co to za obiektyw bo dał mi go wczoraj teść

Blindseeker
24-08-2007, 19:33
Kup sobie normalną przejściówkę - ja używałem takiej za 40 zł z Canonem 350d i bez problemu ustawiałem ostrość. Na pewno nie myliłem się częściej niż obiektyw kitowy :-)

pmagdalena
24-08-2007, 19:35
Dzieki bardzo taka właśnie kupie

myslałam że uda mi sie znaleźć kogos na allegro z mojego miasta ale nie znalazłam niestety a po za tym wolałabym nie zamawiac bo nie wiem czy dobry kupie.

Hellfire
24-08-2007, 19:53
Ja może trochę nie po kolei, ale znowu zostało napisane w tym temacie, że na "auto" to ładniejsze zdjęcia wychodzą z kompakta niż z lustrzanki. Robiłem zdjęcia sprzętem za 600zł i za 30 000zł i zawsze z lustrzanki zdjęcia były bez porównania lepsze. Robiłem kompaktami w trybie "auto" (często innego i tak nie ma), robiłem lustrzankami w trybie auto (dla porównania) i lustrzanka za każdym razem bije na głowę kompakta i zamiata nim podłogi. Skąd się wziął ten mit nie mam pojęcia, ale wiem, że z prawdą on nie ma nic wspólnego.

Blindseeker
24-08-2007, 19:54
Dzieki bardzo taka właśnie kupie

myslałam że uda mi sie znaleźć kogos na allegro z mojego miasta ale nie znalazłam niestety a po za tym wolałabym nie zamawiac bo nie wiem czy dobry kupie.

Ja swój kupiłem na Allegro.
Generalnie wszystkie są takie same, różnią się tylko kolorem i ceną.

pmagdalena
24-08-2007, 19:59
Ale czytałam tez cos że niektóre nie pasuja do obiektywów z bolcem a ja chyba mam taki z bolcem i ile dobrze pamietam

Blindseeker
24-08-2007, 20:04
Ale czytałam tez cos że niektóre nie pasuja do obiektywów z bolcem a ja chyba mam taki z bolcem i ile dobrze pamietam

To czytaj w opisie konkretnej przejściówki - musi mieć blokowanie bolca przysłony (tak się to chyba nazywa). Ale prawdopodobnie wszystkie to mają.

pmagdalena
24-08-2007, 20:06
Dzięki bardzo teraz juz wiem co mam kupic .
W domku sprawdze jaki to obiektyw i wtedy zamówię.
Szkoda ze wcześniej nie zapytałam o to to miałabym obiektyw na jutrzejszy wypad a tak zabieram tylko kit i 50mm ale mam nadzieje że z czymś fajnym wrócę.

Blindseeker
24-08-2007, 20:30
Pisałaś, że to obiektyw Zeissa, więc masz duże szanse, że będzie to dobry obiektyw (większość szkiełek M42 tego producenta pracuje bardzo dobrze z cyfrowymi body Canona).

pmagdalena
24-08-2007, 20:34
Zeissa mam jakis ale nie robiłam na nim jeszcze dostałam od teścia a ten na którym pracowalam juz to stary Zenit i zawsze to szkło lubiłam mam nadzieje że bedzie mi sie spisywało przy nowym aparacie bo stary zenit poszedł do kosza niestety.

Blindseeker
24-08-2007, 21:05
Zeissa mam jakis ale nie robiłam na nim jeszcze dostałam od teścia a ten na którym pracowalam juz to stary Zenit i zawsze to szkło lubiłam mam nadzieje że bedzie mi sie spisywało przy nowym aparacie bo stary zenit poszedł do kosza niestety.

Jeśli ten obiektyw od Zenita to nieśmiertelny Helios 58/2 - to też nie powinno być źle. :-)

Antolll
24-08-2007, 21:48
jego nieśmiertelnosc jest dosc wzgledna :P mi z obu heliosów (dwa zenity to i dwa heliosy) powylatywały śrubki :)

Blindseeker
24-08-2007, 21:52
mój sie trzyma dzielnie, chociaż jest starszy ode mnie.

pmagdalena
24-08-2007, 22:40
Jeśli ten obiektyw od Zenita to nieśmiertelny Helios 58/2 - to też nie powinno być źle. :-)

Wiesz co szczerze opowiedziawszy to nie wiem co to za obiektywy.Ewentualnie mogę zrobić fotkę tych obu żebyście mi powiedzieli co i jak i do czego o ile mogę prosić?Ale wolałabym je wysłać na meila a nie wklejać na forum.

rolaj
24-08-2007, 23:56
Helios 58/2 to rzeczywiscie świetny obiektyw (jeśli trafiło się na udany egzemplarz, ale i dziś mamy przecież problemy np z BF/FF u renomowanych producentów). Duży, metalowy (innych nie było :) ) doskonale się sprawdzał w powiększalnikach Krokus, miał ten sam gwint.