PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia nagrobków w katedrze

mathom
23-08-2007, 13:43
Witam

Mam zadanie zrobienia dokumentacji zdjęciowej nagrobków (obrazy, rzeźby etc.) w poznańskiej Katedrze. Zdjęcia pójdą docelowo do druku w formacie max A4 (prywatny, mały nakład).

Wstępnie oomyślałem sobie to tak:
- naturalnie statyw
- pewnie także sklejanie kadrów (mało miejsca)
- przypuszczalnie bez hdr'a się nie obędzie (duże kontrasty, okna, cienie)
- szeroki kąt na całość + tele na zbliżenia
- drabina ... ale tutaj pojawia się problem ze statywem, względnie monopod lub b. wysoki statyw :confused:

Mam do dyspozycji:
- zmienne warunki oświetleniowe per 1 obiekt (mało czasu)
- 400d
- kit + 50/1.8 :) - tutaj na pewno coś będę musiał dokupić/pożyczyć (myślałem o wypożyczeniu shift'a - wiecie może czy to w ogóle jest możliwe?). Na oku mam już od dawna 17-40/4 i 70-200/4.
- chęci i brak terminów

Zdjęcia nie muszą być jakieś super-hiper-mega-turbo, chociaż naturalnie mogłyby być jak najlepsze ;)

I pytanie do forumowych specjalistów: jaki sprzęt i technikę wykonania tych zdjęć polecacie ? Może ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie, którymi chciałby się podzielić?

Druga sprawa - jeżeli ktoś jest z Poznania i chciałby się dołączyć do robienia zdjęć/wymiany doświadczeń - zapraszam. Naturalnie wszystkie zezwolenia oraz "opieka" merytoryczna zapewnione :) Na tą sobotę planujemy wstępną wizję lokalną i kilka fotek próbnych.

Dodam, że robię to nieodpłatnie dla mojego ojca :)

MacGyver
23-08-2007, 13:49
Zasady są proste: oś optyczna obiektywu prostopadła do płaszczyzny obiektu i im dłuższa ogniskowa tym lepiej (mniejsze zniekształcenia). Jeśli chcesz łączyć kadry to zrób sobie piony, obiektywem o ogniskowej > 50 mm.
obiekty szerokokątny znajdzie tu zastosowanie wyłącznie do pokazania lokalizacji obiektów w samej katedrze, bo nawet na 17 - 18 mm (na cropie) zniekształcenia są już dość widoczne.

mathom
23-08-2007, 13:50
Też tak myślałem, okazuje się jednak, że są nagrobki o wysokości nawet 4 metrów z 1 metrem miejsca przed ... :?

mor_feusz
23-08-2007, 13:52
to canon 10-22mm (szeroko i dobrze)

MacGyver
23-08-2007, 13:56
W takim razie: statyw lub monopod przymocowany do drabiny, aparat ze szkłem w usytuowany połowie wysokości obiektu i do tego wężyk lub pilot.
Fotki będzie trzeba pewnie trochę po prostować softowo. W tym celu ściągnij sobie ze strony Adobe 30-dniową wersję PS CS3, który ma dość ciekawe narzędzie do korygowania zniekształceń geometrycznych, generowanych przez obiektywy.
No i czułość: Najlepiej ISO 100, wtedy będziesz mógł te fotki trochę pociągnąć, jeśli się nie doświetlą, bez generowania koszmarnego szumu.

mathom
23-08-2007, 19:30
W takim razie: statyw lub monopod przymocowany do drabiny, aparat ze szkłem w usytuowany połowie wysokości obiektu i do tego wężyk lub pilot.
Fotki będzie trzeba pewnie trochę po prostować softowo. W tym celu ściągnij sobie ze strony Adobe 30-dniową wersję PS CS3, który ma dość ciekawe narzędzie do korygowania zniekształceń geometrycznych, generowanych przez obiektywy.
No i czułość: Najlepiej ISO 100, wtedy będziesz mógł te fotki trochę pociągnąć, jeśli się nie doświetlą, bez generowania koszmarnego szumu.

Zasiorbałem, fajna ta wersja, tylko niestety droga dla kogoś kto nie żyje z fotografi. Gimpa miażdży :(

Czy wiesz coś o dostępności presetów do Lens Distortion pod konkretne obiektywy i ogniskowe ? - na oko trudno mi zrobić dobrze. Wiem, że jest DxO Optics, ale chodzi mi raczej o coś freewareowego.

Co do szumów i ISO to mam właśnie dylemat, bo wydaje mi się, że przy długich czasach i tak się na iso100 pojawią -- może faktycznie będą mniejsze ...

mathom
25-08-2007, 20:53
OK, testy mam już za sobą, nie jest nawet tak źle, ten cs3 faktycznie fajnie prostuje perspektywę. Wiem już jednak, że bez ultra szerokiego kąta się nie obędzie i tutaj pytanie (wiem, że było wałkowane, nie bijcie) o obiektyw, moi faworyci to:

- canon 10-22
- tokina 12-24

- czy może jakiś m42 ?

Chodzi mi głównie o zniekształcenia, ostrość na brzegach (detale np. płaskorzeźb), CA i dobrą pracę pod światło (w niektórych kaplicach słońce wali ostro).

mor_feusz
25-08-2007, 20:56
ja powiem tak. Dzieki koledzie forumowemu VASCO mialem przyjemnosc miec to szkielkowrece. Padlem na kolana a szczeka rozsypala sie gdzie sie dalo. Ulrta supre fajne szklo. tokiny w reku nie mialem ale tez mowia ze dobre - popatrzmoze wPoznaniu jest gdzie podczepic sie zeby je przetoestowac?

mathom
25-08-2007, 21:01
Tak właśnie zamierzam. Poza tym dodatkowe 2mm piechotą nie chodzi. thx :)