PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat z zakupem

NET24
21-08-2007, 17:50
Witam wszystkich miłośników fotografowania. W sumie nie wiedziałem gdzie napisać do was pytanie (jeśli źle trafiłem proszę o moderatora o przeniesienie tego tematu). Od pewnego czasu bawię się w fotografowanie (pożyczam do kolegi 350D) i chciałbym kupić sobie własny aparat- cyfrową lustrzankę do 4tyś z obiektywem. Czy możecie mi doradzić co zakupić na dobry początek. Zastanawiam się nad Canonem EOS 30D lub czymś innym za podobne pieniądze. Czytając wasz opinie się już zakręciłem. Proszę o pomoc, wskazówki jako doświadczonych ludzi.

emisiaczek
21-08-2007, 18:05
teraz hmm
30d, i zostaje tysiak na szklo wstepne czyli powiedzmy

kit czyli 18-55/3.5-5.6
50/1.8
tamron 70-300/4-5.6 LD Di

mozesz tez brac 400d i za roznice przebierac w tamronach ale jak juz zapewne wiesz po 350d trzymanie tego sprawia narodom poza azjatyckim niejakie trudnosci ;) pozatym teraz 30d jest relatywnie tani wiec kazdy dres bedzie sobie to kupowal zeby sie na miescie lansowac, zobaczysz jak sie kolega z 350d schowa ;)

skup sie bardziej na 30d, zbawie szklami jw i jesli cos to odkladanie na przyszlosc.

swoja droga to opierdziel sie nalezy i ban ;)

micles
22-08-2007, 06:55
Ja sobie do 350tki dorobiłem sławetnego PoxiGrip-a i jest suuper. I zostałyby 2k na szkła a i kit już w zestawie. Więc jak kto woli, to zależy wyłącznie od Ciebie. Każdy doradzi Ci co innego, ale to do Ciebie należy decyzja.

akustyk
22-08-2007, 07:21
Witam wszystkich miłośników fotografowania.
to nie to forum :) tutaj zbieraja sie milosnicy elektronicznych gadzetow spelniajacych czasem funkcje fotograficzna :) ale przede wszystkim chodzi o modlenie sie do sprzetu :)

(...)
Czy możecie mi doradzić co zakupić na dobry początek. Zastanawiam się nad Canonem EOS 30D lub czymś innym za podobne pieniądze. Czytając wasz opinie się już zakręciłem. Proszę o pomoc, wskazówki jako doświadczonych ludzi.
okresl jaka fotografia chcialbys sie zajmowac i czy w tej kwocie ma sie zmiescic kompletny zestaw (w rozumieniu: wlacznie z karta pamieci, torba/plecakiem, statywem, ...) czy tylko korpus i obiektyw(y) ewentualnie cos jeszcze?

pytanie pomocnicze: czy rozmiar 350D i wielkosc celownika Ci odpowiadaja?

emisiaczek
22-08-2007, 08:11
@akustyk

mniej wiecej powiedzial ze zaczyna ... jak dla mnie kazdy nowy user chce dslr konicznie miec z czym na wiosce sie pokazac, pojecie szkla dla niego nie istnieje.

jaś
22-08-2007, 09:04
Raczej poczytaj wątek o nowym 40D jeśli cię stać na 30D to również cię stać na 40D a przynajmniej po pół roku nie będziesz myślał o zmianie 30D ... na 40D :). Za tysiąc złotych i tak trudno kupić dobre firmowe (znaczy canon)szkło, ale pojechałem :) (pewnie zaraz ci wyliczą na palcu jednej ręki te rozsądne za 1000). Jesli 350D kolegi ci odpowiada to kup 400D i jeszcze ci zostanie na jakieś w miarę przyzwoite szkło. Jeśli się napaliłeś na 30D i musisz go kupić to zaczekaj aż wejdzie 40D ceny pewnie jeszcze trochę spadną :).
Popatrz na to od strony ekonomicznej i bez emocji. 40D to może być nowa jakość (czy będzie to się okaże), 30D niewiele wnosił w momencie swojej premiery (która była już jakiś czas temu).

NET24
22-08-2007, 09:30
Zależy mi na dobrym aparacie a kraty CF zawsze tańsze i szybciej się dokupi. Ostatnio u mnie w rodzinie same wesele wiec może bym se na przyzwoite szkoło zarobił :). Wczoraj byłem w fotojoker i za tą cenę oferowali mi konkurencje D80 + ob.18-135mm napewno mnie skarcicie ale wysłucham każdej opinii.
@akustyk według mnie te forum jest o was i waszych fascynacjach a gadżety elektroniczne tylko są dodatkami. Jak chcesz pogadać elektronice to cię zaproszę na inne forum bardziej elektroniczne w którym ja karce za pytania. Apropo moich lamerskich pytań to nie można się na wszystkim znać dlatego was pytam bo wiecie o czym mówicie i każdy mówi o wadach i zaletach swych zabawek. Czy nie lepiej rozmawia się z fachowcami co zjedli trochę czy z drugim laikiem który gdyba?

solti
22-08-2007, 09:36
Od pewnego czasu bawię się w fotografowanie (pożyczam do kolegi 350D) i chciałbym kupić sobie własny aparat

Ostatnio u mnie w rodzinie same wesele wiec może bym se na przyzwoite szkoło zarobił :)
Czy ja dobrze zrozumiałem? Chcesz od razu zacząć robić odpłatne zdjęcia na weselach?:confused: Sądząc po tym, co piszesz, to nie masz wielkiego pojęcia o fotografii, więc na razie to możesz co najwyżej popstrykać śluby dla siebie, dla wprawy, jako drugi lub trzeci fotograf, a jeśli jakieś ujęcie akurat wyjdzie Ci trochę lepiej, to dasz je młodym w prezencie. Żeby na tym zarabiać, to trzeba co nieco umieć. Inaczej zepsujesz młodym pamiątkę, a samemu będziesz miał na długo wyrzuty sumienia (zwłaszcza, że to rodzina i pewnie masz z nią częsty kontakt). Chyba nie chcesz tego?

akustyk
22-08-2007, 09:43
Zależy mi na dobrym aparacie a kraty CF zawsze tańsze i szybciej się dokupi. Ostatnio u mnie w rodzinie same wesele wiec może bym se na przyzwoite szkoło zarobił :). Wczoraj byłem w fotojoker i za tą cenę oferowali mi konkurencje D80 + ob.18-135mm napewno mnie skarcicie ale wysłucham każdej opinii.

D80 + 18-135 to bardzo fajny zestaw. solidny korpus i bardzo uzyteczny obiektyw. na moje oko, to w tej kwocie nie zlozysz zestawu Canona z takim stosunkiem jakosci/mozliwosci do ceny. przez jakosc rozumiem nie tylko piksele generowane przez matryce i ostrosc obiektywu, ale i wykonanie korpusu, jego uzytecznosc itd. itp.

moje pytanie o ergonomie 350D bylo nie bez kozery - jesli Ci odpowiada, to polecam 400D i odpowiedni do tego obiektyw, np. Tamron 17-50. w porownaniu do ww. zestawu z D80 masz matryce lepiej pracujaca przy wysokich czulosciach i do kompletu jasniejszy obiektyw. z istotnych roznic, to tracisz bardzo szybki i cichy AF obiektywu SWM oraz duzy wizjer tego Nikona - moim zdaniem warte grzechu.

mysle, ze najlepiej pojsc do sklepu i popracowac troche jednym i drugim korpusem. oba sa znakomite i spokojnie przerastaja mozliwosci poczatkujacych uzytkownikow. co bys nie wybral bedzie dobre i z autopsji moge tylko poradzic, zeby isc "za glosem serca". aparat to nie skaner do ladnych pikseli, ale narzedzie, ktorym ma sie przyjemnie pracowac. a to kwestia preferencji osobistych.

@akustyk według mnie te forum jest o was i waszych fascynacjach a gadżety elektroniczne tylko są dodatkami.
ja chyba jestem tu za dlugo, zeby wierzyc w to co napisales. pewnie tez Ci sie zmieni zdanie za jakis czas.
fotografia na CB to jest jakis tam pretekst ale obowiazuje zasada, ze "gadzety zawsze uber alles" :) taki folklor. i niekoniecznie uwazam to za zalete :)

NET24
23-08-2007, 17:32
@solit Czy ja dobrze zrozumiałem? Chcesz od razu zacząć robić odpłatne zdjęcia na weselach?:
Lubie robić zdjecia dlatego chce kupić sobie aparat a nie dla kasy. Ale tak się trafiło że młody z rodzinki dał 50dyszek i flaszke wiec chyba był zadowolny.

micles
23-08-2007, 22:51
No to jeszcze z 80 krewnych i na Lkę będziesz miał. A i piciu trochę będzie :D

Antolll
23-08-2007, 23:48
Co do D80 i szkła to podobno jest ogromna różnica miedzy 18-135 a 18-70 w jakości (oczywiscie na korzysc tego 2), a w cenie są tej samej.

akustyk
24-08-2007, 07:08
Co do D80 i szkła to podobno jest ogromna różnica miedzy 18-135 a 18-70 w jakości (oczywiscie na korzysc tego 2), a w cenie są tej samej.

z tym to bym uwazal. 18-70 zle nie jest, ale nie rozpedzalbym sie zbytnio. 18-135 to cos w desen Sigmy 18-125, moze ciut lepsze (co nie jest akurat krecha, bo ta Sigma ma sporo zalet) i z uczciwym AF (w odroznieniu od Sigmy). 18-70 z Sigma porownywalem i jest lepsze, ale bez jakichs wielkich roznic jakosci optycznej. jesli dodatkowy zakres nie ma znaczenia to 18-70, ale 18-135 tez mozna z czystym sumieniem wziac

NET24
24-08-2007, 16:15
Panowie może zrobicie jakiś ranking szkiełek -który najlepszy w przedziale cenowym a który do bani. Bo ich peło a nie wiadomo co brać?

hekselman
24-08-2007, 18:05
Panie....
Poczytaj "se" Pan troszkę; poszukaj w sieci czy gdzieś (bo o książkach co ja będę wspominał jak to relikty)..

WIEDZA to takie "cóś" co się zdobywa a nie zleca!

NET24
24-08-2007, 19:54
Relikt to może jest sztuka robienia dobrych fot a nie sprzęt bo jak wszystko non stop się zmienia a za elektroniką nie zdążysz