PDA

Zobacz pełną wersję : 2 lampy 550Ex + Swiatłowody

morafi
20-08-2007, 23:43
Witam wszystkich,
Mam chory pomysł wiec prosze o lekki dystans do tego tematu ;-)
A mianowicie:
pomyslałem sobie ze fajnie by było miec lampe na na wysiegniku, chocby w rece. Mam 2szt 550Ex i moga one byc wyzwalane slave i wdedy mam pełna automatyke w lampie drugiej.
Pomyslałem sobie ze do tej moje lampy na sankach doczepic do tej diody czerownej z 1,5m przewodzik swiatłowody i doczepic do drugiej diodki w drugiej lampie.
Wtedy na ta lampe na sankach zakładam jakis karton zeby nie było widac błysku i korzystac z tej na w wysiegniku ( reka)
Miałoby to zastapic kabel Ettl ktory kosztuje ok 250zł

Nie znam sie kompletnie na swiatłowodach ale np tu jakis kabel 3m kosztuje 80zł wiec jeszce jest to do przyjecia.
http://www.elmark.com.pl/index.php?id=453

Tylko Pytanie czy bedzie to działac??

Kubaman
21-08-2007, 08:06
nie będzie, bo Canon nie stosuje w lampach fotodiod, a wyzwalanie radiowe. Jak to możliwe, że o tym nie wiesz, skoro masz aż 2 takie lampy :roll:

Cyborg
21-08-2007, 11:03
nie będzie, bo Canon nie stosuje w lampach fotodiod, a wyzwalanie radiowe. Jak to możliwe, że o tym nie wiesz, skoro masz aż 2 takie lampy :roll:

Kubman, jakie radiowe? Optyczne!
Błyski z palnika jednej lampy odbierane są przez czujnik pod tą ciemną płytką w drugiej. Jest to opisane w każdej instrukcji do lampy.

Kubaman
21-08-2007, 11:08
pomyłka, myślałem o podczerwieni

Cyborg
21-08-2007, 11:09
Witam wszystkich,
Mam chory pomysł wiec prosze o lekki dystans do tego tematu ;-)

morafi, po co ta kombinacja??
Po prostu wyłączasz błysk na lampie master (opis na s. 104 polskiej instrukcji) i załatwione.

Gizzmo
21-08-2007, 17:06
Miałoby to zastapic kabel Ettl ktory kosztuje ok 250zł

W abfoto jest teraz za 222zl. Rozwiazanie o ktorym piszesz nie bedzie zbyt funkcjonalne. Bedziesz mial jedna lampe w rece druga na aparacie. Aparat z lampa juz troche wazy, jak chcesz to utrzymac w jednej rece? Nie watpie ze dasz rade :) ale reka bedzie juz drzec.