Zobacz pełną wersję : KIT z dSLR 18-55 II EF-S do 300V?
Czy da się założyć obiektyw z cyfrówki do analoga? 18mm w analogu to kusząca opcja i bardzo chciałbym jakoś zamontować ten obiektyw do mojego 300v. Będę wdzięczny za wszelkie informacje gdyż przeszukując forum nie udało mi się znaleźć odpowiedzi co można z tym zrobić...
Czy da się założyć obiektyw z cyfrówki do analoga? Nie.
Obiektywy EF-S nie nadają się do aparatów na kliszę.
18mm w analogu to kosząca opcja
szukaj tego:
http://www.tokinalens.com/products/tokina/afl-11.html
Michał Ciucias
20-08-2007, 10:04
Na upartego da się to zrobić, ale:
1) musisz przerobić tył obiektywu - to jest prosta przeróbka, opisy są w necie, czasem można kupić już przerobioną wersję na allegro
2) 18-55 pokrywa obrazem matrycę aps-c. Klatka filmu ma większą powierzchnię - obiektyw jej nie pokryje i będzie mocno winietował - zdjęcie będzie miało kształt koła i naokoło niestety czarno :(
p.s. tu masz linka do tej przeróbki: http://www.bobatkins.com/photography/tutorials/efs-10d.html
A nie ma jakichś reduktorów do tych EF-S? choćby nawet i bez przenoszenia AF tylko bym ręcznie ostrość nastawiał... nie ma kompletnie szansy by to podłączyć?
MacGyver
20-08-2007, 10:12
Nie, nie ma i nie będzie, pomijając aspekt techniczny (odsunięcie układu optycznego od płaszczyzny kliszy i co za tym idzie konieczność zastosowania soczewki w przejściówce) to nie miało by po prostu najmniejszego sensu, bo obiektyw nie pokrywałby obrazem całej powierzchni klatki.
Dzięki Ciucias! w takim razie zapoznam się z tym.. tyle że chciałbym by obiektyw ten działał wciąż z moim 350D wiec nie wiem czy modyfikowanie go tak drastycznie pozwoli stosować go nadal z cyfrówką..
A nie ma jakichś reduktorów do tych EF-S?
nie szkoda pieniędzy...??
lepiej sobie kup ta tokinę com Ci podlinkował.
nie ma kompletnie szansy by to podłączyć?
Szansa jest - obrzezać KITa.
kolega przede mną podlinkował:
http://www.bobatkins.com/photography...s/efs-10d.html
ale po co?
zeby narysował kółko na kliszy...??:confused:
MacGyver
20-08-2007, 10:17
Obiektyw będzie dalej działał z 350D (jak każdy obiektyw EF) ale cięcie go w celu wstawienia do kliszaka nie ma najmniejszego sensu, z podanych wyżej powodów. Ponadto, przeróbka ta została wymyślona aby umożliwić montaż tego szkła do niepełnoklatkowych lustrzanek cyfrowych D30/D60/D10 które miały bagnet EF. W pełnoklatkowym analogu tylna soczewka obiektywu może zawadzać o lustro, które jest większe niż w cyfrowej lustrzance APS-C.
Jeśli chcesz mieć ultraszeroko na kliszaku kup tą tokinę, doradzaną przez gwozdzta, ewentualnie jej poprzednią wersję albo któryś z jej klonów (soligor, vivitar, cosina) - na allegro można wyrwać poniżej 300 zł.
Na upartego da się to zrobić, ale:
1) musisz przerobić tył obiektywu - to jest prosta przeróbka, opisy są w necie, czasem można kupić już przerobioną wersję na allegro
Here's a bigger warning: IF YOU PUT THIS LENS ON A CAMERA WITH A LARGER MIRROR, YOU'RE ASKING FOR A DISASTER. On any film based body, or on a 1Ds or probably on a 1D, the mirror will HIT THE LENS AND CAUSE DAMAGE.
to jest przerobka do 10D, ktory ma matryce APS-C i co za tym idzie lekko mniejsze lustro. Jak zalozysz tak przerobiony obiektyw do 'normalno-lustrowego-aparatu' - prosisz sie o wielki problem na 18mm ;)
Dziękuję wszystkim za pomoc i wyjaśnienia! przeszukam allegro i może uda mi się znaleźć obiektyw do analoga.
Nie, nie ma i nie będzie, pomijając aspekt techniczny (odsunięcie układu optycznego od płaszczyzny kliszy i co za tym idzie konieczność zastosowania soczewki w przejściówce) to nie miało by po prostu najmniejszego sensu, bo obiektyw nie pokrywałby obrazem całej powierzchni klatki.
teoretycznie, po zalozeniu TC mocniejszego niz 1.6x bedzie pokrywac cala klatke. tylko musialby byc konwerter "dogadujacy sie" z tym sloikiem. no i w gre wchodzi praktycznie tylko ostrzenie manualne, bo przy ciemnocie >5.6 to AF juz moze nie chciec dzialac
MacGyver
20-08-2007, 10:56
teoretycznie, po zalozeniu TC mocniejszego niz 1.6x bedzie pokrywac cala klatke. tylko musialby byc konwerter "dogadujacy sie" z tym sloikiem. no i w gre wchodzi praktycznie tylko ostrzenie manualne, bo przy ciemnocie >5.6 to AF juz moze nie chciec dzialac
No fakt, zakładając znalezienie konwertera pod EF-S byłoby to możliwe... tyle że na tej samej zasadzie to można go próbować podpiąć np do Pentaxa czy Nikona, kupa kosztownego kombinowania a w efekcie mało szerokie szkło, ciemne jak radziecki kołchoźnik, fatalne optycznie i bez Af :-)
No fakt, zakładając znalezienie konwertera pod EF-S byłoby to możliwe... tyle że na tej samej zasadzie to można go próbować podpiąć np do Pentaxa czy Nikona, kupa kosztownego kombinowania a w efekcie mało szerokie szkło, ciemne jak radziecki kołchoźnik, fatalne optycznie i bez Af :-)
no niewatpliwie masz racje. ale nam, magazynierom po PPT, wystarcza udowodnienie, ze sie da. wykonanie lub twierdzenie, ze nie ma sensu pozostawiamy inzynierom :mrgreen:
...a w efekcie mało szerokie szkło,.
tu jest pies pogrzebany!
Człowiek chciał tego KITa podpinać do kliszaka co by mieć szeroko 18mm.
Jak podłączycie TC to cała idea bierze w łeb i dyskusja robi się stricte akademicka :-)
tu jest pies pogrzebany!
Człowiek chciał tego KITa podpinać do kliszaka co by mieć szeroko 18mm.
Jak podłączycie TC to cała idea bierze w łeb i dyskusja robi się stricte akademicka :-)
no wlasnie! a takie dyskusje sa zawsze najfajniejsze :)
i na przyklad teraz nakrecamy z przodu konwerter szerokokatny (taki jak do Powershotow), i mamy znowu szerzej :-D
i na przyklad teraz nakrecamy z przodu konwerter szerokokatny (taki jak do Powershotow), i mamy znowu szerzej :-D
ROTFL 3330 3331
Atylko bym ręcznie ostrość nastawiał...
jezu.. samobójca jakiś..
przecież w kicie morda nie dość że się kreci z oprami to jeszcze na boki też może! u mnie to tak w sumie z obu stron razem dochodzi do 0,5 cm
O_o?
MacGyver
21-08-2007, 22:36
no niewatpliwie masz racje. ale nam, magazynierom po PPT, wystarcza udowodnienie, ze sie da. wykonanie lub twierdzenie, ze nie ma sensu pozostawiamy inzynierom :mrgreen:
A my, magazynierzy po pozostałych wydziałach naszej wspólnej Alma Mater (z wyłączeniem tych z ulicy z Prusa, którzy miewają podobne do Was pomysły) musimy potem rozgorączkowanym przez lekturę waszych szalonych teorii napaleńcom wybijać z głowy takie karkołomne kombinacje, lub, co gorsza, zarywać noce aby wprowadzić w materialny byt tego typu "wynalazki" :-D
...
A to nie prościej wziąć ten konwerter i nakręcić na kita kliszakowi przypisanego ? Szybciej, taniej, prościej, optycznie trochę mniej parszywie a i z AF-a może coś zostanie ;-)
(przepraszam za mój kanalarski pragmatyzm :mrgreen: )
Bagnet007
21-08-2007, 22:40
A to nie prościej wziąć ten konwerter i nakręcić na kita kliszakowi przypisanego ? Szybciej, taniej, prościej, optycznie trochę mniej parszywie a i z AF-a może coś zostanie ;-)
Prościej prościej, ale gdzie satysfakcja :razz: ?
idz do kata i juz wiecej tak trywialna przyziemnoscia nie podcinaj skrzydel nauce i postepowi :cool:
EDIT: kanalarzu!
EDIT2: przyfocilibysmy cos w czwartek z ranca, co? odezwe sie jeszcze mailem :)
MacGyver
21-08-2007, 22:43
Prościej prościej, ale gdzie satysfakcja :razz: ?
Efekt kolego się liczy, efekt... a także minimalizacja środków koniecznych do jego osiągnięcia :-D
Dokładnie o tym samym chciałem znaleść w necie :D
A pewnie wiem dlaczego : bo fotojoker dodaje 300V do lustrzanki canona, ale o obiektywie już nie pomyśli :D. Kurde, szkoda że nie idzie...
MacGyver
22-08-2007, 15:04
Dokładnie o tym samym chciałem znaleść w necie :D
No to zarys technologii wykonania masz w poprzednich postach tego wątku, trochę własnej inwencji, kilka miesięcy wytężonej pracy i masz szkło :-D
A pewnie wiem dlaczego : bo fotojoker dodaje 300V do lustrzanki canona, ale o obiektywie już nie pomyśli :D. Kurde, szkoda że nie idzie...
Wy, młodzi, to byście wszystko za darmo chcieli, nie ma tak dobrze :mrgreen: