PDA

Zobacz pełną wersję : CANON 10D plus szkło canon 24-105 f/4 IS USM

pawelp82
19-08-2007, 17:40
Witam, mam body canona 10d, zastanawiam się czy kupić do niego szkło canona 24-105 f/4 is usm czy może zainwestować w nowe body i kupić jakiś odpowiednik tamrona.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

akustyk
19-08-2007, 18:09
10D fajne jest. czy kupilbym 24-105 do cropa to inne pytanie, ale poki Ci body sluzy to bym go nie wymienial. jak przyjdzie do robienia migawki i/lub spustu, to bym sie zastanawial nad nowa puszka

Pirx
19-08-2007, 18:13
Nie znajdziesz u Tamrona odpowiednika tego obiektywu (z USM, IS i czerwonym paskiem ;)).

Więc najpierw odpowiedz sobie na pytanie : Czego brakuje Ci w 10D, co dostaniesz w innej puszce ? - Szybkość, wyższa rozdzielczość matrycy, niższe szumy na wysokich ISO ?

Będąc także posiadaczem 10D, priorytetem jest dla mnie budowa szklarni. Puszka musi poczekać. Jeśli już zdecyduję się na zmianę, to będzie to 5D.
Chyba, że moja wysłużona "dziesiątka" padnie wcześniej - wtedy będę się zastanawiał.

Nie bez znaczenia jest też fakt, że używane korpusy mocno tracą na wartości (10D sprzedasz dzisiaj za trochę ponad 1000 zł), a dobre szkła trzymają cenę.
Sukcesywnie zamieniając wcześniej posiadane szkła na lepsze, nie straciłem na tych starych ani złotóweczki, a niekiedy nawet sporo zyskałem.
Sztuka polega na kupieniu szkła tam, gdzie jest ono najtańsze.
Z korpusami ta sztuka się nie uda.

Kolekcjoner
19-08-2007, 22:09
24-105 to bradzo fajne szkiełko ale mnie średnio pasuje do cropa.