Zobacz pełną wersję : 5d+17-40l+24-70l+uv
Do tej pory obywalem sie bez filtrow ale po ostatniej imprezie kiedy zobaczylem zapluta przednia soczewke postanowilem zabezpieczyc obiektyw.
A wiec pytanie... Jak mocno winietuja wymienione w tytule obiektywy z filtrami w standardowej oprawie, mile widziany jakis sampel na pelnej dziurze.
Nie jestem winietofobem i nawt czasem specjalnie robie jakis szwindel zeby winieta sie pojawila ale chcialbym wiedziec przed zakupem jak bardzo to widac.
yyy.... wogole nie winietuja?
mam 10-20 i przy filtrach cokina wylazi kila przy 10-12mm, a tak jest spokoj; ergo, przy 17mm w twoim szkle wogole nie powinno nic byc.
Robson01
25-08-2007, 08:15
Conik pyta o winietę w zestawie z 5D, a Ty chyba mówisz o zestawie z 20D. Przynajmniej tak można to odebrać patrząc na stopkę.
zwyklej grubosci nakrecany filtr UV (na przykladzie UV Hoya SHMC) nie powinien winietowac przy kacie widzenia obiektywu 19 mm. ponizej - nie wiem.
uzywam w cropowej Tokinie 12-24 grubego polara Vitacon (chyba z 7 mm grubosci) i przy najszerszej ogniskowej i padajacym z boku swietle potrafi "wejsc" w rogi. od ogniskowej 13 mm nie jest to juz problem.
winietowanie filtrow nie zalezy od ogniskowej a od kata widzenia. i jesli chodzi o 17-40 to jest mozliwosc, ze przy 17 mm zwyklej grubosci filtr UV bedzie winietowal. pytanie kluczowe moim zdaniem: czy te 17mm jest Ci czesto potrzebne w sytuacjach zdjeciowych, w ktorych potrzebujesz UV :) bo jesli nie, to niespecjalnie widze potrzebe, zeby sie nad tym modlic :) no chyba ze roznica miedzy zwyklej grubosci UV a slimem byla 20 zl :)
co do 24-70 - co wrzucisz bedzie dobrze
Nie winietuje - nie robiłem jakiś specjalnych testów ale na zdjęciach jest w OK , u mnie dopiero na 17-40 L winietuje polar - slim + uv
kris6000
28-08-2007, 07:30
Lekko przy 17mm z HOYA HMC SUPER, jeżeli chodzi o 24-70 nie winietuje, jakiś czas temu pozbyłem się 24-105 właśnie z tego powodu.
Witam.
Zeby nie zakladac nowego tematu - napisze w tym bo to pokrewny temacik.
Mam pytanko: potrzebuje polara do Canona 5d + 17-40 - do ktorego jednoczesnie da sie zalozyc holder szerokokatny Cokin P - i nie bedzie zbyt duzej winiety na szerokim koncu ?
Bo podobno polary Cokina do systemu P sa nienajlepsze.
W gre wchodza polary B&W lub Hoya.
Witam.
Zeby nie zakladac nowego tematu - napisze w tym bo to pokrewny temacik.
Mam pytanko: potrzebuje polara do Canona 5d + 17-40 - do ktorego jednoczesnie da sie zalozyc holder szerokokatny Cokin P - i nie bedzie zbyt duzej winiety na szerokim koncu ?
Bo podobno polary Cokina do systemu P sa nienajlepsze.
W gre wchodza polary B&W lub Hoya.
jesli juz musisz uzywac na raz polara i polowek... kup dobrego polara a uchwyt z zalozonymi filtrami trzymaj w rece. albo nawet pojedynczy filtr
jak zalozysz filtr oprawkowy + pierscien Cokin + holder, to uzyteczne, niewinietujace ogniskowe zaczna sie od 24mm. to calkiem niezle jak do krajobrazu, ale domyslam sie, ze nie o to Ci w tym wszystkim chodzi
Do tej pory obywalem sie bez filtrow ale po ostatniej imprezie kiedy zobaczylem zapluta przednia soczewke postanowilem zabezpieczyc obiektyw.
A wiec pytanie... Jak mocno winietuja wymienione w tytule obiektywy z filtrami w standardowej oprawie, mile widziany jakis sampel na pelnej dziurze.
Nie jestem winietofobem i nawt czasem specjalnie robie jakis szwindel zeby winieta sie pojawila ale chcialbym wiedziec przed zakupem jak bardzo to widac.
Przy normalnym filtrze UV ( typowo ok. 6 mm szerokości) i 5d na 17 mm będziesz miał winietę , przy slim ( typowo ok. 4 mm szerokości) już nie :D .
Na 24 mm przy normalnym UV nie będzie winiety :D .
Posiadam 5D+24-70L i na nim nakręcony filtr hoya superHMC. Winiety nie zauważyłem. Mogę sprawdzić na 17-40 ale to w poniedziałek bo kolega opuścił miasto na weekend :)