PDA

Zobacz pełną wersję : Bridge nie czyta raw poradźcie

1507
18-08-2007, 23:54
Mój Adobe Bridge v.1.0.1.46 (93774) dla CS2 nie czyta rawów tzn nie mam podglądu na rawy, CS2 czyta , Elements 5.0 czyta, wgrałem plugin taki sam jak dla cs2 ale nie działa

brzoza_tb
19-08-2007, 00:12
sprawdź czy plugin znajduje sie w katalogu Program files>common files>adobe>plugin>cs2...jeżeli tak to spróbuj w bridge wyczyścić pamięć cache...powinno byc ok...zresztą poszukaj na forum...o tym problemie było juz trochę tematów...

grzbiet
19-08-2007, 10:55
Spróbuj aktualizować do wersji 1.03 oraz 1.04. Link:http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=108&platform=Windows

1507
19-08-2007, 12:21
aktualizacja nie pomogła, a gdzie się czyści cache

brzoza_tb
19-08-2007, 12:35
po uruchomieniu bridge wchodzisz w tools>cache>purge central cache

lempl
19-08-2007, 12:44
Jesli masz orginal to spytaj tez helpdesk adobe, w koncu za to placisz:)

redmansas
19-08-2007, 15:11
Mnie pomógł Adobe updater i było po problemie

1507
19-08-2007, 21:23
Jesli masz orginal to spytaj tez helpdesk adobe, w koncu za to placisz:)

;-) ;) zaczęło działać nie wiem dlaczego, ale grunt że działa

savinho
12-03-2008, 15:46
mam ten sam problem! pomocy, please...

Janusz Body
12-03-2008, 23:21
mam ten sam problem! pomocy, please...

Jaki CS? RAWy z czego? Jak CS zainstalowany? Czy w standardowym katalogu czy zmieniane? Na stronach Adobe sprawdzał czy wszystkie pluginy - zwłaszcza ACR jest w katalogu tak jak piszą?

Jak odpowiesz na pytania będzie szansa na pomoc. Bez tego to wróżką trzeba by być a to mi ostatnio słabo wychodzi :)

Tomzozo
29-03-2008, 22:09
Witam,
Mam pytanie z innej beczki. Do tej pory używałem 400 d i rawy obrabiałem w Camera Raw PS teraz mam 40 d i raw-ów nie mogę otworzyć za nic w świecie mimo uaktualnienia camera raw 4.2
Co jest nie tak???
Mam CS2

Janusz Body
29-03-2008, 22:27
ACR z serii 4.x pracuje TYLKO z CS3

Tomzozo
29-03-2008, 22:46
No to teraz wszystko jasne niby się uruchamiał PS ale raw-ów dalej nie chciał odpalić. Czyli muszę zainstalować CS3?

Vitez
29-03-2008, 23:31
ACR z serii 4.x pracuje TYLKO z CS3

Czyli muszę zainstalować CS3?

Zgadnij... :roll: .

sp350D
27-03-2013, 14:16
Czy można i w jaki sposób upgradować, dograć plugina.... do CS4 (Photoschop, Bridge) żeby otwierał RAW-y z 600D?
ACR 5.7 ich nie obsługuje a to najwyzszy jaki jest do CS4.
Zanim kupie upgrade do PS-a może dałoby sie jakos problem rozwiązać?
Pozdrawiam

grzegorzki
27-03-2013, 15:27
Takim "pluginem" może być program Adobe DNG Converter ze strony Adobe za free.

Merde
27-03-2013, 16:32
Takim "pluginem" może być program Adobe DNG Converter ze strony Adobe za free.

Albo Lr w najnowszej wersji i eksport rawów do Photoshopa.

sp350D
28-03-2013, 11:31
Lr - też musiałbym kupić.....
Jak wygląda praca z tym DNG konwerterem?
Instaluję, konwertuję RAW-y do *.dng i co potem... do ACR 5.7 czy do PS CS4?
Czy na konwersji do DNG mam straty jakości?
Zależy mi szczególnie na tym żeby obróbkę zaczynać w ACR...przyzwyczajenie.
Bo jeśli proponowane przez kolegów zabiegi mają prowadzić jedynie do zmiany fomatu z RAW na inny który wczyta PS i jeszcze do tego ze stratą jakości to chyba się nauczę obsługi softu który Canon dał razem z body i tam będę RAW-y wywoływał.
Same problemy ze zmianą PS-a, okazuje się że płatne pluginy (NoiseN, Imagenomic) też muszę kupić. Wolałbym zostać przy tym sofce co mam.

Merde
28-03-2013, 12:03
Lr - też musiałbym kupić.....
Jak wygląda praca z tym DNG konwerterem?
Instaluję, konwertuję RAW-y do *.dng i co potem... do ACR 5.7 czy do PS CS4?
Czy na konwersji do DNG mam straty jakości?
Zależy mi szczególnie na tym żeby obróbkę zaczynać w ACR...przyzwyczajenie.
Bo jeśli proponowane przez kolegów zabiegi mają prowadzić jedynie do zmiany fomatu z RAW na inny który wczyta PS i jeszcze do tego ze stratą jakości to chyba się nauczę obsługi softu który Canon dał razem z body i tam będę RAW-y wywoływał.
Same problemy ze zmianą PS-a, okazuje się że płatne pluginy (NoiseN, Imagenomic) też muszę kupić. Wolałbym zostać przy tym sofce co mam.

Może zamiast zadawać dziesiątki pytań pobierz, zainstaluj i przetestuj we własnym zakresie? Przecież to jest darmowy program.

sp350D
28-03-2013, 19:43
Merde: Tak też uczynię. Znajdę sobie sam rozwiązanie i nie będę o nic pytał bo nie temu forum dyskusyjne służy.
Pozdrawiam

grzegorzki
03-04-2013, 03:06
Znajdę sobie sam rozwiązanie. Pozdrawiam

Jak znajdziesz sam skoro zostało Ci to podane wprost. Adobe DNG Converter. 'Rozkminienie' tego programu zajmie Ci mniej czasu niż opisywanie tego. Właściwie musisz tylko w preferencjach ustawić swoją wersję ACRa.
Czy pliki raw w formacie DNG czymś się różnią od formatu CR2 ? Teoretycznie niczym. Dlaczego Canon wymusza aktualizację programów ? Absolutnie nikt tutaj nie ma pojęcia, można sobie gdybać, ale szkoda czasu. Pewnie zbiegło się w czasie zmianą funkcjonalności ACRa z dodaniem do bazy danych aparatów 6D, 650D i co tam jeszcze dodali.

sp350D
08-04-2013, 19:50
Poszukałem, przetestowałem może komuś się przyda:

DNG i RAW.
Rozwiązanie problemów z otwieraniem plików RAW przez starsze wersje Photoshop. (http://sp2.waw.pl/inne/DNG/index.html)
Pozdrawiam

renes
09-04-2013, 16:57
Ja mam inny problem, może ktoś mi pomoże. Otwieram zdjęcia zapisane w TIFF w Camera Raw poprzez Bridge i niestety są one ciemniejsze niż gdy są otwarte w Photoshopie CS3. Dlaczego, co mam ustawić? Monitor mam skalibrowany i profil w PhotoShopie załączony, myślałem że w Camera Raw muszę to samo zrobić ale nie widzę nigdzie możliwości podpięcia profilu kalibracji.

Michal_II
09-04-2013, 18:48
W CameraRaw dostępne są 4 przestrzenie edycyjne. Pod zdjęciem wyświetlone są ustawienia w tym wybrana przestrzeń. Trzeba kliknąć na te ustawienia pojawi się okno Workflow options z wyborem przestrzeni. Druga sprawa. W PS jak pamiętam jako przestrzeń robocza wybiera się np: Adobe RGB a nie profil monitora. Może to jest problem?

renes
10-04-2013, 00:22
W CameraRaw dostępne są 4 przestrzenie edycyjne. Pod zdjęciem wyświetlone są ustawienia w tym wybrana przestrzeń. Trzeba kliknąć na te ustawienia pojawi się okno Workflow options z wyborem przestrzeni.

Druga sprawa. W PS jak pamiętam jako przestrzeń robocza wybiera się np: Adobe RGB a nie profil monitora. Może to jest problem?

Tak też robię - otwieram zdjęcie w Camera Raw, klikam pod zdjęciem w podkreśloną informację o przestrzeni, wyskakuje okienko "Opcje obiegu pracy", tam zmieniam przestrzeń, ale żadne zmiany w zdjęciu się nie pojawiają, zdjęcie wciąż jest ciemniejsze niż gdy jest otworzone w PS.

W PS w Ustawieniach koloru wybraną mam Przestrzeń roboczą RGB Monitora - skalibrowanego. A w ustawieniach Przydziel profil zaznaczony Dokument bez zarządzania kolorem. Źle?

Michal_II
10-04-2013, 18:00
Proponuję w PS ustawić jako przestrzeń roboczą Adobe. Zapisać plik do Tiff z profilem przestrzeni roboczej i otworzyć w CR. Nie powinno być różnic.
Digital Foto Video - Fotografia dla zaawansowanych (http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=1160) - autor pisuje także na CB.