PDA

Zobacz pełną wersję : 5D a koncerty...

Pikczer
17-08-2007, 11:34
Witam,
pytanie kieruje do wszystkich tych, co robia zdjacia w/w body na koncertach.
Chcialbym wiedziec, jak ta puszka radzi sobie w trudnych warunkach jakimi sa: - wieczny brak swiatla, wysokie iso, kolorowe swiatlo najczesciej czerwone itp. itd.)
Interesuje mnie przede wszystkim jak sobie radzi AF a potem cala reszta.

Czekam na jakies opinie za ktore z gory dziekuje.

pikczer

ps
wszelkiego rodzaju porownania do 1D Mark IIN mile widziane.

MMM
17-08-2007, 11:41
kolorowe swiatlo najczesciej czerwone it. itd.)
Tak samo jak w 30D niestety.

Łukasz Unterschuetz
17-08-2007, 12:19
Tutaj było ciemno i czerwono:

http://www.trojmiasto.pl/galeria/Koncert-Zespolu-Kobiety-i89998.html

Jak dla mnie da się żyć...zwłaszcza jak się podepnie jakąś Lkę.. ;) Nie są to jakieś rewelacyjne foty, robione 50 mm 1.8 i sigmą 20 mm 1.8. Iso 3200 chyba..

BobbyH
17-08-2007, 12:53
...Jak dla mnie da się żyć...zwłaszcza jak się podepnie jakąś Lkę.. ;)

rotfl Big LOL

Jurek Plieth
17-08-2007, 13:01
Tutaj było ciemno i czerwono:

http://www.trojmiasto.pl/galeria/Koncert-Zespolu-Kobiety-i89998.html

Jak dla mnie da się żyć...
Te zdjęcia są zbyt małe, aby dało się cokolwiek ocenić.
Inaczej; czy używałeś wcześniej 10D/20D/30D? Jeśli tak, to jak oceniasz różnicę? Mam na myśli nie tylko sprawność AF, ale przede wszystkim ew. różnicę w "radzeniu sobie" z czerwonym światłem, ukochanym przez realizatorów na większości koncertów jazzowych :confused:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

ps
wszelkiego rodzaju porownania do 1D Mark IIN mile widziane.
Mój syn ma 1D MkII i w jakości obrazu przy wysokim ISO oraz czerwonym świetle wielkiej różnicy nie widzę. AF zapewne z założenia działa sprawniej, ale i ja korzystając z 30D oraz dobrych obiektywów, nie narzekam.
Powtarzam, przekleństwem jest zawsze ten czerwony śrut od ISO 1600 w górę i tutaj chętnie dokonałbym konfrontacji z 5D, o ile by się dało.

Łukasz Unterschuetz
17-08-2007, 13:17
rotfl Big LOL

Nie wiem, z czego ten ROTFL, to jest ogólne spostrzeżenie w różnicy działania AF przy zwykłych obiektywach, a L... Jak dla mnie, w kiepskich warunkach różnica jest gigantyczna.

Jurku, zdjęcia można ściągnąć w oryginalnym rozmiarze... Tylko nie pamietam, jak jest z kompresją, trzeba mieć ją na uwadze. Ja po koncertach w czerwonym świetle potem w rawie ściągam trochę czerwonego.

pozdrawiam

Jurek Plieth
17-08-2007, 13:46
Jurku, zdjęcia można ściągnąć w oryginalnym rozmiarze...
Ściągnąłem. IMHO wygląda to dużo lepiej niż w przypadku 30D.
Powtarzam wcześniejsze pytanie - czy wcześniej używałeś korpusu z serii 10/20/30D i potrafisz ocenić różnicę w tej materii?

Łukasz Unterschuetz
17-08-2007, 13:50
Używałem tylko 350D, jak będę w domu, mogę poszukać, czy nie mam jakiejś koncertówki na czerwono i popatrzeć po exifach, nie pamiętam już które czym robiłem.

Jurek Plieth
17-08-2007, 13:53
Używałem tylko 350D, jak będę w domu, mogę poszukać, czy nie mam jakiejś koncertówki na czerwono i popatrzeć po exifach, nie pamiętam już które czym robiłem.
OK, z góry dzięki!
Będziesz może dzisiaj/ jutro/ pojutrze na Jaśkowej?

icik
17-08-2007, 13:58
Tutaj też było ciemno a 350 poradziała sobie wg mnie nienajgorzej.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://canon-board.info/showthread.php?p=351373#post351373)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://s110.photobucket.com/albums/n102/tomwyc/Concerts/?action=view&current=ElJazz20072.jpg)

Łukasz Unterschuetz
17-08-2007, 14:12
Nie wiem, dzisiaj raczej odpada, jutro też a na niedziele to jeszcze nie wiem. Za daleko jak dla mnie ;)

Jurek Plieth
17-08-2007, 14:15
Nie wiem, dzisiaj raczej odpada, jutro też a na niedziele to jeszcze nie wiem. Za daleko jak dla mnie ;)
No to szkoda :sad:

Kyo
20-08-2007, 09:46
5d czasem nie jest za wolny na koncerty i wszelakei wydarzenia sportowe?
3 fps tylko. Ok moj nikon d50 tez ma 3 i sobie radze. Ale to nie ta sama półka cenowa. I robic przy iso 3200? O_O ale po co? rozumie ze jezeli chodzi o szumy a raczej ich brak to canon jest z przodu. Ale po co 3200

eclipse
20-08-2007, 10:11
Ale po co 3200

jesli nie czujesz potrzeby to nie uzywaj...
a jesli poczujesz to juz bedziesz wiedzial po co...

Łukasz Unterschuetz
20-08-2007, 12:13
Kyo/ w życiu bym nie wpadł na to, żeby robić na koncertach w seriach ;)
Wystarczy wyczuwać dobry moment i styka

Kyo
20-08-2007, 12:18
no tez masz racje. Ale czasem kiedy mocniejsze swiatlo ze sceny mignie na ulamek sekundy to mozesz nie zdazyc.
wiec masz taki schemat: ciemnosc ciemnosc ciemnosc jasno ciemno ciemno
a tak czasem na danych koncertach bywa niestety :3 pozatym jak ja robilem przy 300 mm (uiso 1600) bez vr przy f/5.6 to seryjne czesciowo robily mi za stabilizacje tez. Czlowiek sobie musi radzic:P

tzn tak na marginesie. to 5d bardziej nadaje sie chyba do studia,bynajmniej tak jest w moim mnienamniu obecnym :3

Łukasz Unterschuetz
20-08-2007, 12:37
Kyo/może są takie sytuacje jak mówisz, ale mi się jeszcze nie zdarzyły. Nie mówię, że jestem jakimś specjalistą, focę koncerty dopiero od 3 lat i może nie trafiłem jeszcze na wszystkie możliwe warianty ;)
Z drugiej strony odwiedzałem już różne koncertowe nory, gdzie było naprawdę ciemno i naprawdę 3200 ratowało sytuacje..

rojo
20-08-2007, 12:44
co do 5D to sie nie wypowiem bo ja ciągle na wysłużonej 20 jade, terazz mam nadzieję ze szybciutko na 40 sie przesiądę, natomiast co do czerwonych świateł to są dwa wyjścia. 1 jakie zawsze stosuje to zaprzyjaźnienie się z oświetleniowcami, podejść, pogadać, poprosić żeby nie tylko na czerwono/magentowo świecili, ot tu się socjologia przydaje, drugie wyjście jak nie ma innej opcji to po prstu odpuścić sobie kolor i robić bw (lub na bw przerabiać) Przeważnie lepszy to efekt daje niż wyjarane i zaszumione czerwienie...

co do serii to zgadzam się z Kyo, czasem jak lata światło to cięzko się wstrzelić akurat w ten ułamek sekundy, to ustawiam sobie światło i czas na stałe i leci krótka seria w odpowiednim momencie, ale to sporadycznie raczej. już się na tyle nauczyłem że przeważnie jednym strzałem trafiam :)

rojo
www.rojo.pl