Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [marta_o] Moja nowa galeria foto

marta_o
17-08-2007, 03:26
Oto link do nowiutkiej galerii foto. Jeszcze świeża, więc troszkę uboga.

http://www.dabrowa.nazwa.pl/fotogaleria/4spins.html

sal
17-08-2007, 08:29
Oto link do nowiutkiej galerii foto. Jeszcze świeża, więc troszkę uboga.

http://www.dabrowa.nazwa.pl/fotogaleria/4spins.htmlDosyć ciasne kadrowanie.
Mi się średnio podoba.
No i niestety każde zdjęcie prawie identyczne z poprzednim, tylko jeździec się zmienia :-(
Czym robione zdjęcia (aparat+obiektyw)?

swnw
17-08-2007, 08:47
Witam,

Ruch jest uchwycony dobrze, a jednocześnie zdjęcia są statyczne. Pewnie to wina kadru. Właściwie jest to jedno ujęcie ciągle powtarzane, a wszystko podobne do tej figurki na początku.
Myślę, że szersze spojrzenie poprawiłoby przyjemność oglądania. Troche reakcji publiczności, trochę sprzetu, zawodnicy czekający na start i po występie itd.
Zdjęcia umiesz robić.

Powodzenia, swnw.

DoMiNiQuE
17-08-2007, 08:55
No i niestety każde zdjęcie prawie identyczne z poprzednim, tylko jeździec się zmienia :-(
Odnioslem identyczne wrazenie. Zmienia sie tylko powazacy, konie i kadry praktycznie ciagle takie same.

MacGyver
17-08-2007, 10:43
Zbyt monotonnie, zdjęć dużo ale bardzo podobnych. Znaczna część nienajlepiej naświetlona.

1507
17-08-2007, 10:49
ja się nie czepiam, po prostu wrzuciłeś wszystko w jeden koszyk, dla forumowych mistrzów krytyki radził bym wrzycić na CB 5 najlepszych wg ciebie, dostał byś dobrą ocenę i sprawa załatwiona, zauwazyłem że całej galerii nie warto pokazywać ludziom, jednemu spodoba się wszystko a innemu 1 zdjęcie, moim zdaniem pokaz jazdy konnej uważam za udany, gratulacje.

MacGyver
17-08-2007, 10:52
...po prostu wrzuciłeś ...
Autorka jest kobietą, trudno tego nie zauważyć :roll:

Viracocha
17-08-2007, 11:32
Zdjęć jest rzeczywiście zbyt dużo i niektóre bardzo podobne. Na twoim miejscu zrobiłbym jeszcze raz selekcję.
W niektórych (nie we wszystkich) przeszkadzają mi zbyt duże kontrasty (szczególnie cienie od kapelusza na twarzy).

swnw
17-08-2007, 11:41
ja się nie czepiam, po prostu wrzuciłeś wszystko w jeden koszyk, dla forumowych mistrzów krytyki radził bym wrzycić na CB 5 najlepszych wg ciebie, dostał byś dobrą ocenę i sprawa załatwiona, zauwazyłem że całej galerii nie warto pokazywać ludziom, jednemu spodoba się wszystko a innemu 1 zdjęcie, moim zdaniem pokaz jazdy konnej uważam za udany, gratulacje.

Własnie o to chodzi, przy założeniu, że komuś zależy na tym by jego zdjęcia podobały się innym. Już sam fakt iż są chętni żeby coś napisać dobrze świadczy o tym zestawie zdjęć bo nie są obojętne. Wiele galerii pozostało bez echa.

Pozdrowienia, swnw.

Viracocha
17-08-2007, 11:54
ja się nie czepiam, po prostu wrzuciłeś wszystko w jeden koszyk, dla forumowych mistrzów krytyki radził bym wrzycić na CB 5 najlepszych wg ciebie, dostał byś dobrą ocenę i sprawa załatwiona , zauwazyłem że całej galerii nie warto pokazywać ludziom, jednemu spodoba się wszystko a innemu 1 zdjęcie Tak cenną radę powinno się umieścić w dziale "Tips & Tricks" :twisted:

moim zdaniem pokaz jazdy konnej uważam za udany, gratulacje.
Autorka nie pytała o to czy pokaz jazdy konnej był udany, ale prosiła ocenę zrobionej przez siebie galerii zdjęć...

marta_o
17-08-2007, 11:58
Oczywiście tematów będzie więcej w galerii. OK. Jeżeli to nie kłopot, które z tych zdjęć zostawilibyście, a które nie?
(Ujęcia się powtarzają, fotki robione troszkę pod zawodników, paterny do przejechania mieli te same)

ArturBonoVox
17-08-2007, 12:49
Jeszcze mala dodatkowa uwaga ode mnie: Lepiej sie beda zdjecia prezentowac (jakiekolwiek) bez loga M. Wiesz co mam na mysli......

Tomasz Urbanowicz
17-08-2007, 13:00
I jakim sprzęcikiem focone?

1507
17-08-2007, 13:07
więc mnie się zdjęcia podobają, ukłony dla autorki, i też jestem ciekawy sprzętu

Autorka jest kobietą, trudno tego nie zauważyć :roll:

przeprosiny dla autorki:oops:

Oczywiście tematów będzie więcej w galerii. OK. Jeżeli to nie kłopot, które z tych zdjęć zostawilibyście, a które nie?
(Ujęcia się powtarzają, fotki robione troszkę pod zawodników, paterny do przejechania mieli te same)

to Ty jesteś autorką, słowa krytyki już zebrałaś i na tej podstawie pokaż te co według ciebie są najlepsze a inni pooceniają i pokrytykują, wybór należy do ciebie,

Vitez
17-08-2007, 17:26

Rob tak - pelna galeria na www dla docelowych odbiorcow (hodowcy, zawodnicy, fani i hobbysci) a na forum w formie albo zalacznikow albo bezposrednio w post wrzucone zdjecie, pokaz najlepsze tylko, starannie wyselekcjonowane, z calej galerii robionej "pod kogos" . Muflon np robi podobnie - wrzuca nascie/dziesiat 'naj' z danej okazji dopisujac 'reszta w mojej galerii na stronie' czy cos w ten desen.

marta_o
17-08-2007, 19:08
Vitez masz rację.
Widzicie, przeważnie sporą część osób z fotek się zna. Zawsze to jest przyjemnie znaleźć w necie jakieś pamiątki z zawodów. No i staram się żeby tak było.
Co do loga. Tak wiem. Ale widzicie była taka śmieszna sytuacja. W internecie są tzw. "Wirtualne stajnie". W takich miejscach trochę oderwane od rzeczywistości osoby umieszczają zdjęcia koni "zapożyczone" bez zgody właściciela. Kiedyś znajomym buchnięto fotkę z ich strony i wstawiono do takiej wirtualnej stajni. Opis pod zdjęciem brzmiał: Klacz, uratowana od męki i znęcającego się nad nim właściciela". Po czym następował opis wirtualnych wynurzeń co to takiego koń nie przeszedł. Tak się składało, że konik znany i sportowy. Raczej właścicielowi nie spodobało się to co zobaczył na stronie wirtualnej stajni. Takie duże loga troszkę zniechęcają potencjalnych wirtualnych koniarzy. Może nie 100% ale w większości.

Co do sprzętu:
:oops: 400D plus taki nie najlepszy obiektyw sigma 70-300 DG.
Na szczęście normalne szkła już niedługo nowe, a i aparacik w drodze.
Dołożyłam jeszcze:
http://www.dabrowa.nazwa.pl/fotogaleria/morsiasia.html
i
http://www.dabrowa.nazwa.pl/fotogaleria/venasport.html

sal
17-08-2007, 20:49
Co do sprzętu:
:oops: 400D plus taki nie najlepszy obiektyw sigma 70-300 DG.
Na szczęście normalne szkła już niedługo nowe, a i aparacik w drodze.

400D nie jest zle.
Ba - jest bardzo dobre, bo szybki i dobry AF :-)
A na co zmieniasz?

Dołożyłam jeszcze:
http://www.dabrowa.nazwa.pl/fotogaleria/morsiasia.html
i
http://www.dabrowa.nazwa.pl/fotogaleria/venasport.htmlPierwsze co mi sie rzuca w oczy - za duza GO.
Po konwersji do b&w tlo nie jest w ogole rozmyte i zlewa sie z pierwszym planem.
Przez to zdjecie robi sie malo atrakcyjne :-(
Logo jest tak ze 3 razy za duze - sugerowalbym je jednak zmniejszyc.
BTW: Oryginalne kadry robilas takie ciasne, czy tez cropowalas cos?
Bo wszystko jest bardzo, bardzo ciasne :-(

rolaj
17-08-2007, 21:25
Mam wrażenie, że konie są dla Ciebie ważniejsze od zdjęć. I jeźdźcy też. Nie ma w tym nic złego, pasja to pasja (biznes, działalność jaką prowadzisz itd., cokolwiek). Ale to jest forum fotograficzne. Nie spodziewaj się więc innych odpowiedzi. Vitez miał rozsądną propozycję: zróżnicuj galerie. Chociaż jak sobie przypomniałem kilka numerów "Konia Polskiego" co je widziałem, to wychodzi mi na to, że można robić rózne zdjęcia tak specyficznych "obiektów". Jeśli będziesz stała w tym samym miejscu i naciskała migawkę w tym samym momencie przejazdu, to będziesz miała takie same zdjęcia. A w rezultacie raczej ofertę dla klientów, a nie pokaz do netu. Btw.: Jaki sprzęt jest w drodze? Marek III, co narobił tyle zamieszania na forum? :)

marta_o
17-08-2007, 21:58
Czyli tak:
- szerszy kadr
- lepsza głębia
- mniejsze logo
I powinno być lepiej?
Z tym kadrem to taki mój paskudny odruch. Muszę poćwiczyć :mrgreen:
Ze zmianą miejsca nie zawsze jest łatwo. Czasami organizatorzy zawodów nie pozwalają przemieszczać się podczas przejazdów zawodników. (dekoncentruje to niby konie) Wszystko zależy od miejsce gdzie się rozgrywają i warunków.

rolaj - ;-) tyle, że tą obecną puszkę też zostawiam.

rolaj
17-08-2007, 22:22
Fotografuję - sporadycznie - zawody konne. Stoję (siadam, kucam) tam gdzie mi pasuje, chodzę wokół. Oczywiście podczas przejazdów się nie przemieszczam. Nie zrobiłbym wówczas zdjęć:smile: . Puszka - gratuluję!