Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Image Stabilization (IS) - zasady działania

ewg
13-08-2007, 10:58
EDIT [Kubaman]: Wydzielone z http://www.canon-board.info/showthread.php?t=24843

Skoro już o tym szkle, to... najpierw cytat z manuala na temat ISa:
"MODE2 provides image stabilization only in the direction of camera movement". A teraz moje wątpliwości:

Jeśli dobrze rozumiem stabilizacja w szkle opiera się na 2 żyroskopach, jeden dla pionu, a drugi dla poziomu (?), czyli każdy koryguje odpopwiednio dla osi x oraz y prostokątnego układu? Dlatego MODE2 rozumiałbym jako wyłączenie jednego z nich - a którego to już zależałoby od jakiegoś czujnika grawitacyjnego???

Natomiast z przytoczonego wcześniej zdania wynika, że nie jest wcale ważny kąt kadru i względny kąt lini po której porusza się śledzony obiekt (a więc i "camera movement")? Tzn. czy, można uzyskać identyczny efekt stabilizacji co w sytuacjach typowo prostokątnych, jeśli powiedzmy kadr jest wciąż idealnie poziomy ale śledzony w trybie MODE2 helikopter startuje już wzdłuż lini pod kątem 45 stopni do horyzontu? Albo kadr jest akurat przechylony o 45 stopni od poziomu ale znowu tak śledzone Ferrari porusza się po poziomej autostradzie???

ps Jeśli moje pytanie wymagałoby jednak założenia oddzielnego wątku to proszę Moderatora o wydzielenie i zatytułowanie np. "IS MODE2". ;-)
ps2 A jeśli już było - prosze o link. :oops:

camkey
16-08-2007, 09:51
Mode 2 wykrywa kierunek ruchu o najwiekszej dynamice i nie stabilizuje w tym kierunku.

Kubaman
16-08-2007, 12:17
Wedle mojej wiedzy chodzi tu o ruch w jednym z dwóch podstawowych kierunków (a nawet nie wiem czy nie wyłącznie w poziomie). Zerknę do instrukcji i napisze jak stoi.

BTW, nie słyszałem do tej pory by ktoś poruszał tematykę stabilizacji w mode 2 w aspekcie nowych puszek konkurencji z wbudowaną stabilizacją matrycy. Czy mi się wydaje, czy te puszki w przypadku panningu jedynie przeszkadzają?

tmaciak
16-08-2007, 12:31
Nie wiem jak w innych, ale w Panasonicu DMC-L1 w którymś upgradzie firmware'u pojawiło się panoramowanie:

http://www.fotografuj.pl/News/Panasonic_DMC_L1_kolejna_aktualizacja_firmwareu_we rsja_2_0/id/404