PDA

Zobacz pełną wersję : mgła na szkle

allxages
15-08-2007, 17:16
Cześć,

zaczynam mieć coraz większe problemy z tym zjawiskiem. Owszem, fotografuje w miejscach gdzieś jest maksymalnie parno i nie dziwie sie, że i szkło się poci, ale czasem podglądam cusze szkiełka i mgły nie widzę, kiedy moje już jest out.
Jak można radzić sobie z tym problem?
mowa o ef-s 10-22

MacGyver
15-08-2007, 17:58
Najprościej: filtr UV + dobra, chłonna, ściereczka. Ważne też aby optyka miała temperaturę powietrza, w miejscu gdzie fotografujesz.

paweleverest
15-08-2007, 21:21
Najprościej: filtr UV + dobra, chłonna, ściereczka. Ważne też aby optyka miała temperaturę powietrza, w miejscu gdzie fotografujesz.

właśnie 100% racji jak idziesz na plener wcześniej wyjmij obiekty żeby sie dostosował inaczej mgiełka jest nie do uniknięcia nawet wewnątrz uszczelnionych bardzo drogich szkieł ( miałem to samo dziś podczas polowania ;) ). Niestety czasami zdarza się tak- szczególnie jeśli wybierasz się na łowy przed wschodem słońca -ze nawet jak wyjmiesz szkło wcześniej to gdy słońce juz nagrzeje powietrze na soczewkach i tak pojawi się rosa gdyż one rozgrzewają sie dłużej ( wtedy jedynym ratunkiem jest szmatka choć czyszczenie w takich warunkach bywa stresujące ;) )

allxages
23-08-2007, 15:21
filtr UV na 77mm? przy 10mm ogniskowej?
Smierdzi winieta ;-)

MacGyver
23-08-2007, 15:48
filtr UV na 77mm? przy 10mm ogniskowej?
Smierdzi winieta ;-)
Slim nie będzie winietował.

tomek1906
27-08-2007, 09:11
mam to szkiełko z uv slimem nie winietuje