PDA

Zobacz pełną wersję : Doświetlanie twarzy lampą w Canonie 20/30D

wakeford
14-08-2007, 23:33
...ostatnio z nostalgią wspominam mojego starego nikona F 80, w którym często korzystałem z lampy doświetlając lekko twarze ( dla rozświetlenia oczu) na ok - 2 EV. Ostatnio korzystam z Canona 20/30 D i 580 EX i tu proszę o radę. Okazuję się, że w żaden sposób nie można takiego doświetlenia wykonać, gdyż obojętnie, czy włącze, czy wyłaczę synchronizację lampy, czy też w ogóle zdejmę 580 EX, body w zakresie przesłon dajmy na to 3,5 - 9,0 samo nastawia synchronizację do 1/250 sek, dopiero na przesłonach 9 - 16 itd, można od tego "udogodnienia się " się uwolnić - tj. przestaje sie włączać. Efekt takiego doświetlenia jet oczywiście fatalny, obojętnie czy dam na - 1,5, -2, czy - 3 EV, wypalenia na maksa. Czy w Canonie nie można zrobić po prostu tak jak w Nikonie, że lampa dopala np. -2 ev do czasów proponowanych przez body ? Dlaczego nominalny czas np. 1/80 sek, (który wskazuje światłomierz przy wyłączonej lampie) jest w Canonie automatycznie przeskalowywany do 1/250 i to jeszcze w zakresie kilku przesłon, gdy chcę pracować w trybie z lampą - oczywiście cały czas zakładam, że wyłaczam synchronizację?

eclipse
15-08-2007, 00:41
albo rob w trybie M body i nie bedzie problemu, albo pooszukaj w instrukcji aparatu o Custom Function (C.Fn) i znajdz taka funkcje w ktorej mozesz ustawic czas naswietlania z blyskiem, pewnie masz ustawiony staly, najlepiej zmien to na Auto...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a dokladniej to strona 141 instrukcji, C.Fn-03, ustaw na 0 bo z pewnoscia masz na 1 :)

januszP.
15-08-2007, 06:21
instrukcja 30D str. 102; 106;107;168

mkwiek
15-08-2007, 08:51
jak masz 580 to możesz dać synchronizację z krótkimi czasami, lampa nie błyska wtedy pełnią mocy ale do rozświetlenia twarzy będzie ok

Peri Noid
15-08-2007, 09:46
Tak jak pisze mkwiek - przełącz lampę w tryb HSS. Wtedy czas nie będzie przestawiany na sztywno na 1/250 tylko będzie ustawiany tak jak wynika z pomiaru ekspozycji. A lampa doświetli pierwszy plan.

fret
15-08-2007, 09:49
Nie wiem jak w tych "mądrzejszych" aparatach, ale w 350D i 430ex najwygodniej robi się takie rzeczy w trybie Av. Działa to dokładnie tak, jak opisałeś w Nikonie. Czytanie instrukcji naprawdę nie boli :)

wakeford
15-08-2007, 10:55
NO, niestety nie działa to tak jak w Nikonie, właśnie problem, że na AV Canon sobie synchronizuje do 1/250 nawet jak synchronizacje wyłączysz - oczywiście nie w całym zakresie przesłon, to samo na M. Na M zresztą to juz tragedia... ale niech każdy sprawdzi praktyce...
Zaraz sprawdzę jak lampa chodzi w HSS...jak pisze Mkwiek, bo właśnie o to mi chodzi...Serdeczne dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fret
15-08-2007, 12:06
W moim Av pojawia się automatycznie 1/200, jeśli automatyka aparatu podpowiada krótszy czas. Czasy dłuższe nie są zmieniane, tzn tak dokładnie, to w trybie Av bez korekcji Canon daje połowę światła z błysku i połowę zastanego. Jest to typowy tryb dopalania lampą. Czasy krótsze (w 350D) niż 1/200 wymagają HSS, ale przy dłuższych to bzdura.

namor
15-08-2007, 13:11
.... Ostatnio korzystam z Canona 20/30 D i 580 EX i tu proszę o radę.
poczytaj instrukcje obsługi swojej lampy bo to właśnie w lampie musisz włączyć synchronizacje z krótkimi czasami
ja w swojej 550EX to mam i włączam tą funkcje wciskając jednocześnie przyciski na lampie "+" i "-" i mogę robić zdjęcie z błyskiem przy czasie np.1/3000 i krótszych
w 580EX też na pewno będzie tylko inaczej musi być włączona

wakeford
15-08-2007, 13:32
Ja nie rozumiem tylko tego PRZYMUSU w canonie robienia na 1/200 lub 1/250 - odpowiednio do modelu body (bo inaczej jest w 350D i 20/30 D), gdy światłomierz pokazuje krótsze czasy; rozumiem takie "ulepszenie" w kompakciku Fuji za 300 zł, ale nie w firmie z aspiracjami profii. Wyobraźmy sobie, że mam modelkę wieczorowa porą i aparat na statywie, bo czas ok 1/20 sek. i chcę lekko dopalić oczy, usta na -2/- 2,5 EV, żeby nie popsuć nastroju światła zastanego itd, a tu mi lampa wyrównuje błysk do 1/250sek. !!!!!!!!!!!!!!!!! i to w zakresie kilku przesłon !!! To jest klasyczna makabra jak później spojrzy się na takie zdjęcie. A jak lampę się zdejmie to okazuje się, że z lampką w body ten sam problem....no comments.
Dzięki Namor, zaraz sprawdzę....

Alzail
15-08-2007, 13:57
nie rozumiem o co Ci chodzi, ja w mojej 350D i 430EX mogę spokojnie ustawić czas 1/20 sek i doświetlić lampą.... popatrz sobie w C.Fn... i w instrukcje

Biperek
15-08-2007, 14:13
Tak jak napisał fret. W trybie M i Av aparat nie pozwala ustawić czasu krótszego niż czas synchronizacji, przynajmniej u mnie tak jest, 400D + Sigma EF 500 Super DG. Dłuższe łyka bez problemu.

chomsky
15-08-2007, 15:36
poczytaj instrukcje obsługi swojej lampy bo to właśnie w lampie musisz włączyć synchronizacje z krótkimi czasami
ja w swojej 550EX to mam i włączam tą funkcje wciskając jednocześnie przyciski na lampie "+" i "-" i mogę robić zdjęcie z błyskiem przy czasie np.1/3000 i krótszych
w 580EX też na pewno będzie tylko inaczej musi być włączona

Aaaaale on pisze o czasach dluzszych niz czas synchronizacji a nie krotszych. Czytales jego posta?
Do Wakeforda, to niemozliwe by w trybie M i preselekcji migawki aparat sam skracal czasy do 1/250 ( czy 1/200), masz cos powalone?!?
Czesc.Ch.

namor
15-08-2007, 16:13
Aaaaale on pisze o czasach dluzszych niz czas synchronizacji a nie krotszych. (...)
sorry
rzeczywiście ,mój błąd nie doczytałem dokładnie

ukasus
15-08-2007, 16:39
trochę nie kumam problemu .. ustawiasz lampę na "piorun H" i lampa nie ingeruje w czas i przesłonę jakie dobiera sobie body ... moim zdaniem dalsza dyskusja jest zbędna ??

wakeford
15-08-2007, 16:44
no tak,..... sorry, chodzi tu rzeczywiście o czasy krósze niż czas synchronizacji, właśnie sprawdziłem, bo przy dłuższych synchronizacja nie włącza się. W każdym razie problem pozostaje, jak tej synchronizacji się pozbyć i jedynie móc dopalać na zadaną wartość zarówno w body jak i w lampie obojętnie przy jakich czasach; to chyba abecadło fotografii, w każdym razie w instrukcji do 30 D nie ma o tym ani słowa...
Dzięki Ukasus !!!!!!!!!!!!! Właśnie o to chodziło !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Temat na poziomie lampy wydaje się być więc zamknięty.

Może ktoś wie, jak teraz wyłączyć całkowicie synchronizację w body....?

Kubaman
15-08-2007, 17:35
ale o co ci chodzi, bo naprawdę nie rozumiem?
Czy wiesz co to jest X-Sync? To najkrótszy czas przy którym migawka szczelinowa otwiera się całkowicie. Czasy krótsze realizowane są za pomocą wytworzenia przemieszczającej się wertykalnie szczeliny. Błyśnięcie w takiej sytuacji powodowało by dopalenie błyskiem jedynie wąskiego paska klatki - im krótszy czas migawki tym ten pasek byłby węższy. Dlatego producenci aparatów blokują możliwość robienia zdjęć w takich przypadkach, gdyż wszystkie one były by zepsute. Jest to ograniczenie technologiczne niezależne od producenta. Jedyne co się różni, to czas synchronizacji (X-Sync) bo w lepszych puszkach migawka działa szybciej i X-Sync jest krótsze.

Nie fotografowałem Nikonem, ale jeśli tylko ma migawkę szczelinową (99.99% prawdopodobieństwa że tak jest) to działa dokładnie tak samo jak Canon.

Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest kupienie zewnętrznej dedykowanej lampy obsługującej tryb High Speed. Polega to na tym, że lampa liczy sobie dla danej ekspozycji o czasie krótszym od X-sync szerokość szczeliny, dzieli wysokość klatki przez tę szerokość szczeliny i otrzymuje ilość błysków w trybie strobo, które trzeba wykonać aby doświetlić całą klatkę. Oczywiście błyski należy odpalić w odpowiednim momencie - dlatego potrzebna jest lampa dedykowana.

minek
15-08-2007, 18:08
Polega to na tym, że lampa liczy sobie dla danej ekspozycji o czasie krótszym od X-sync szerokość szczeliny, dzieli wysokość klatki przez tę szerokość szczeliny i otrzymuje ilość błysków w trybie strobo, które trzeba wykonać aby doświetlić całą klatkę. Oczywiście błyski należy odpalić w odpowiednim momencie - dlatego potrzebna jest lampa dedykowana.

Swoją drogą ciekawe czy rzeczywiście przeprowadza te liczne i skomplikowane obliczenia, czy też przez czas czas naświetlania po prostu wali strobo tak szybko gęsto i często jak tylko potrafi, tylko moc tych błysków dobiera odpowiednią?
Przecież jeden EX pasuje do wielu różnych canonów z różnymi migawkami, mniejsze większe, tytanowe, szybsze i wolniejsze.
Kuchatek, halo, jesteś tam?

solmark
15-08-2007, 18:38
Nikony (niższe niż D200 chyba) mają migawkę mechaniczną do 1/90 s (czy gdzieś koło tego) jakikolwiek czas nastawisz to zawsze będzie dobrze. Mam 30D i doświetlam lampą na czasach nawet 1/1000s w trybie M, Av i Tv. Trzeba tylko włączyć w lampie (nie w body) tryb synchronizacji z krótkimi czasami. Niech nikt nie pisze, że to nie jest prawda bo przed chwilą dla pewności sprawdziłem jeszcze raz. Nawiasem, doświetla bardzo ładnie.

Kubaman
15-08-2007, 19:21
Swoją drogą ciekawe czy rzeczywiście przeprowadza te liczne i skomplikowane obliczenia, czy też przez czas czas naświetlania po prostu wali strobo tak szybko gęsto i często jak tylko potrafi, tylko moc tych błysków dobiera odpowiednią?
Przecież jeden EX pasuje do wielu różnych canonów z różnymi migawkami, mniejsze większe, tytanowe, szybsze i wolniejsze.
Kuchatek, halo, jesteś tam?

Ciekawe pytanie. Jednak wątpię, bo wtedy jednak zdarzały by się obszary mniej i bardziej doświetlone (na pewno górny i dolny brzeg klatki).

Nikony (niższe niż D200 chyba) mają migawkę mechaniczną do 1/90 sautor wątku pisał o analogowym F80, to co piszesz dotyczy tylko dwóch najniższych linii dslr Nikona (i chyba D80 już tego nie ma, co opłacił niższym X-Sync, ale w zamian dostał więcej - tylko Ken Rockwell "miał problema"). Oczywiście X-Sync 1/90 sekundy to kpina, 1/200 czy 1/250 jest tu dobrym standardem na rynku.