PDA

Zobacz pełną wersję : zablokowali sprzedaż 1d mark III ???

Semtex
14-08-2007, 16:33
za fotografuj.pl : http://fotografuj.pl/News/Wstrzymana_dostawa_lustrzanek_Canon_1D_Mark_III/id/744

Zgodnie z naszymi obawami potwierdza się niepokojąca diagnoza, że problemy z działaniem układu automatycznego ustawiania ostrości w najnowszym "dziecku" firmy Canon nie są związane z usterkami oprogramowania wewnętrznego lustrzanki. Ponieważ poprawy nie przynosi również zainstalowanie najnowszego firmware'u oznaczonego numerem 1.1.0 firma Canon zdecydowała się – na razie nieoficjalnie – podjąć dość radykalną decyzję. Całą sytuację wykrył jako pierwszy i opisał bardzo dokładnie na łamach swojego bloga fotograf Rob Galbraith. Przeprowadził on również drobiazgowe analizy, z których wynikało (wbrew zapewnieniom firmy Canon), że problemy z działaniem autofokusa w modelu EOS 1D Mark III w złych warunkach oświetleniowych mogą mieć naturę sprzętową, nie zaś programową. Potwierdził to fakt, że usterka ta pojawiła się w testowanych egzemplarzach tego aparatu z wszystkimi opublikowanymi do tej pory (łącznie z najnowszą) wersjami firmware'u.
Najwyraźniej sytuacja ta zmusiła producenta do podjęcia zdecydowanych działań. Z nieoficjalnych źródeł dowiedzieliśmy się, że firma Canon zdecydowała się wstrzymać dostawy aparatów Canon EOS 1D Mark III do sklepów w celu ostatecznego zlikwidowania usterki. Według wstępnych szacunków może to potrwać nawet do późnej jesieni bieżącego roku. Powstaje jednak pytanie, co ze sprzedanymi do tej pory egzemplarzami tego modelu lustrzanki? Mamy nadzieję, że producent umożliwi użytkownikom bezpłatne usunięcie usterki z tego – bądź co bądź bardzo przecież kosztownego – aparatu.

Zielony
14-08-2007, 16:39
Oby 21 sierpnia nie zaanonsowali wypuszczenia niebawem 1D mkIII mkII :lol:

Zigi
14-08-2007, 17:33
Ładne jaja. Chołpaki pojechali po bandzie aby szybko pokazać nowy model a tymczasem wygląda na to iż "wirus" słabego AF po body 3 i 2 cyfrowych dopadł i jedynki :).

TOPOL
14-08-2007, 17:39
Informacja trochę taka niekompletna. Błędy AF były, owszem, ale w ostrym, mocnym słońcu a nie w "złych warunkach oświetleniowych". Dostawa MK III w USA trwa cały czas. Mało bo mało ale sklepy internetowe oraz "stacjonarne" mają dostawy na bieżąco. (Informacja o dostawach w USA za forum z dpreview)

KMV10
14-08-2007, 19:25
Albo 1D mkIII Alfa :)

Bahrd
14-08-2007, 19:33

Znaczy, że jeśli wyjdzie wtedy 40D, to nie będzie miał AF z MkIII...

miszaqq
14-08-2007, 20:27

wystarczy zeby mial z takiego 1D MkII, to i tak bedzie krok naprzod w dwucyfrowych body i wszyscy by sie ucieszyli, no moze poza posiadaczami 1D'ynek ktorzy za swoj sprzet zappacili grube $$$

BelYaal
14-08-2007, 20:29

Znaczy, ze dobrze by bylo gdyby nie mial takich problemow :)

Bahrd
14-08-2007, 20:41
Znaczy, ze dobrze by bylo gdyby nie mial takich problemow :)

Ano właśnie... czy któryś z szacownych posiadaczy długich i jasnych obiektywów Canona zechciałby zilustrować zdjęciem tę nadmiernie korygowaną aberrację sferyczną, o której piszą tutaj (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=23791183)?

radzio
15-08-2007, 13:16
No robi się ciekawie, następny serwis o tym pisze (http://www.fotoclub.pl/wydarzenia/canon-wstrzymuje-produkcje-eos-1d-mark-iii.html)

No i czyżby Canon dał du*py? Heh poczekamy zobaczymy ;-)

sv
15-08-2007, 13:45
Całe szczęście, że zdążyłem i mam 1d mk III, zanim canon wstrzymal dostawy

Bahrd
15-08-2007, 13:56
Całe szczęście, że zdążyłem i mam 1d mk III, zanim canon wstrzymal dostawy

Sven, pisałem Ci już - Ty sobie w końcu nagrabisz... ;)

TOPOL
15-08-2007, 14:52
... i lepiej nie rób zdjęć w pełnym słońcu :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

No robi się ciekawie, następny serwis o tym pisze (http://www.fotoclub.pl/wydarzenia/canon-wstrzymuje-produkcje-eos-1d-mark-iii.html)

Co nic tak naprawdę nie potwierdza. Po prostu jeden serwis zerżnął informację z drugiego. Wbrew temu co tam piszą Canon wcale oficjalnie nie potwierdził informacji o wstrzymaniu dostawy. A np. do sklepów w Niemczech kolejna partia MKIII trafiła pod koniec tamtego tygodnia.

Mac
15-08-2007, 17:50
Z jednej strony jeśli to prawda to dobrze, że nie kupiłem tej puszki. Z drugiej strony wolałbym aby nie była to prawda, że są jakieś kłopoty z AFem w tej puszcze Canona. Na ogól Japońce starali się wypuszczać sprawdzony produkt.

MARANTZ
15-08-2007, 20:33
A mnie ten problem z AF nie dziwi bo robiąc zdjęcia tym body na targach w raczej kiepskich warunkach oświetleniowych też miałem takie wrażenie. AF był super szybki, ale... jakby mało celny. Tylko powodu tej nieostrości nie szukałem w samym AF-ie bo miało to być super cudo. Pisałem zresztą wtedy o tym tutaj (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=303106&postcount=537).
Robione w tych samych warunakch zdjęcia na 5D nie miały takiej przypadłości pomimo gorszego AF-u. Od początku pisałem, że zdjęcia z Marka są dla mnie gorsze niż z 5D i jak do tej pory zdania nie zmieniłem, choć na Marka III choruję od dawna. CZY ONI TO W KOŃCU NAPRAWIĄ!! :twisted:

Pikczer
15-08-2007, 20:58
No to ladnie. Wlasnie wrocilem do domu zeby sprawdzic ceny Marka III w necie bo chcialem go w weekend zakupic, tylko na chwilke wpadlem na CB - a tu taki news :shock: :roll: :sad:
Chociaz zeby 3D juz wypuscili, to na zlosc babci odmrozilbym sobie uszy :mrgreen:

TOPOL
15-08-2007, 21:08
No to ladnie. Wlasnie wrocilem do domu zeby sprawdzic ceny Marka III w necie bo chcialem go w weekend zakupic,:mrgreen:

Heh, a gdzie chciałeś zakupić? Znalazłeś takie miejsce gdzie jest na stanie? :D:D

Pikczer
15-08-2007, 21:38
Heh, a gdzie chciałeś zakupić? Znalazłeś takie miejsce gdzie jest na stanie? :D:D
Zlosliwa bestia ;-) Ostatnio jak sprawdzalem, to FotoIt sie oglaszal, ale mialem to zweryfikowac.

sv
17-08-2007, 20:44
A mnie ten problem z AF nie dziwi bo robiąc zdjęcia tym body na targach w raczej kiepskich warunkach oświetleniowych też miałem takie wrażenie. AF był super szybki, ale... jakby mało celny. Tylko powodu tej nieostrości nie szukałem w samym AF-ie bo miało to być super cudo. Pisałem zresztą wtedy o tym tutaj (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=303106&postcount=537).
Robione w tych samych warunakch zdjęcia na 5D nie miały takiej przypadłości pomimo gorszego AF-u. Od początku pisałem, że zdjęcia z Marka są dla mnie gorsze niż z 5D i jak do tej pory zdania nie zmieniłem, choć na Marka III choruję od dawna. CZY ONI TO W KOŃCU NAPRAWIĄ!! :twisted:

zrobiłem MK III około 15.000 fotek i nie mam problemów z af, a jakość plików jest co najmniej tak dobra jak z 5d :-) to body jest rewelacyjne.

Marantz: rozumiem, że musisz się jakoś pocieszać, ale żałuj, że nie kupiłeś :-)

Krzysztof Bieliński
18-08-2007, 13:31
zrobiłem MK III około 15.000 fotek i nie mam problemów z af, a jakość plików jest co najmniej tak dobra jak z 5d :-) to body jest rewelacyjne.

Marantz: rozumiem, że musisz się jakoś pocieszać, ale żałuj, że nie kupiłeś :-)

U mnie podobnie nie ma problemów z AF, a z jakości obrazków jestem cholernie zadowolony. I wydaje mi się, że te rozmowy o AF są na poziomie "do czego by się tu przyczepić, znajdźmy jakiś problem", a blokada dostaw wynika z tego, że dystrybutorzy źle działają, w Polsce na pewno tak jest. Wystarczy spojrzeć na numery seryjne aparatów. Trochę się tego po świecie rozeszło, a u nas są chyba ze trzy egzemplarze na razie.

Jedyna rzecz, która mnie niepokoi przy tym aparacie to to, że będę miał problem z doborem drugiego body za jakiś czas, bo różnica w stosunku do aparatów z niższej półki jest tak duża, że będę chciał pewnie znowu kupić to samo, a to jednak tak jakby troszeczkę kosztuje. :?

Bahrd
18-08-2007, 13:39
Jedyna rzecz, która mnie niepokoi przy tym aparacie to to, że będę miał problem z doborem drugiego body za jakiś czas, bo różnica w stosunku do aparatów z niższej półki jest tak duża, że będę chciał pewnie znowu kupić to samo, a to jednak tak jakby troszeczkę kosztuje. :?

Ten to też chce chyba razem ze Svenem dostać....
A na poważnie - cieszę się, że trafiły Wam się udane egzemplarze, ale coś na rzeczy musi być. Znany wszystkim rzecznik internetowy Canona, Chuck Westfall, już drugi miesiąc odkłada swój "statement on AF issue in 1D MkIII".

A co do numerów - jest z tym trochę szumu w sieci. Jeśli MkIII produkują w więcej niż jednej fabryce, to pierwsze cyfry mogą się do nich odnosić.

MARANTZ
18-08-2007, 13:46
Sven, ja się nie pocieszam bo aparatu klasy 5D nigdy się nie pozbędę. Po prostu myślałem o tym by z czasem zamienić swoje 20D na tego Marka i to do pewnego typu zdjęć. Do innych zdecydowanie wolę mieć pełną klatkę.
Ja po prostu bardzo chciałem mieć to body i dorwałem się do niego w czasie, kiedy swojego pewnie jeszcze nie kupiłeś. Jakie miałem uwagi to od razu o tym napisałem i wcale nie robiłem tego z radością a raczej z przykrością bo bardzo poważnie myślałem i nadal myślę o zakupie tego modelu.
Mój kontakt z Markiem był dość przelotny (choć "testowałem" go dwukrotnie) i nie będę polemizował z właścicielem robiącym zdjęcia na codzień. Niemniej jakością i ostrością mnie nie powalił i to jest dla mnie fakt. Nie dlatego, że była zła, ale dlatego, że na 5D W TYCH SAMYCH MIEJSCACH NA TYCH SAMYCH SZKŁACH wyszło mi to lepiej. Być może nie umiem robić zdjęć Markiem.

A co do dostępności to można go kupić, oczywiście nie na naszym rynku i nie tak od razu, ale można. Mój znajomy ma sklep foto, bardzo dobre kontakty w Niemczech i nawet proponował mi sprowadzenie tego modelu. Ja jednak poczekam aż go ostatecznie usprawnią a teraz wolę dokupić lepsze obiektywy.

Pozdrawiam.

Kolekcjoner
18-08-2007, 20:34
Poczekamy czy poważniejsze serwisy potwierdzą te informacje, bo jak na razie milczą.

zanussi
18-08-2007, 22:04
a co jest nie tak z markiem II n że nikt już o nim nie pisze jak o świetnym aparacie? jesli te wrzawy z III się nie uspokoją będę szukał IIn.... a jakażto różnica

Bahrd
18-08-2007, 22:25
a co jest nie tak z markiem II n że nikt już o nim nie pisze jak o świetnym aparacie? jesli te wrzawy z III się nie uspokoją będę szukał IIn.... a jakażto różnica

Ze względu na Prawo Kolekcjonera, które mówi, że:

Przecież wiadomym jest, że po wyjściu 40D jakość zdjęć z 30D koszmarnie się pogorszy :lol:.

Kolekcjoner
18-08-2007, 23:02
Ze względu na Prawo Kolekcjonera, które mówi, że:

Czuję się doceniony :), ale na podstawie analizy dotychczasowych adjustacji :lol: puszek to zjawisko zachodzi z nadzwyczajną wręcz prawidłowością :mrgreen:. Zresztą nie tylko w naszym systemie :).

Bahrd
18-08-2007, 23:40
Czuję się doceniony :), ale na podstawie analizy dotychczasowych adjustacji :lol: puszek to zjawisko zachodzi z nadzwyczajną wręcz prawidłowością :mrgreen:. Zresztą nie tylko w naszym systemie :).

Oczywiście - można to uznać za wniosek z dwóch innych praw, że "dobrze, lub źle wypada się na tle" i "lepsze jest wrogiem dobrego".

Innymi słowy, jeśli nowy aparat (obiektyw) jest widocznie lepszy od poprzedniego, to ten - choć nadal dobry - staje się (ex definitione) niestety gorszy.
Ale mi się zebrało na filozofowanie... ;)

zanussi
19-08-2007, 09:20
oczywistym jest że lepsze pogrzebie gorsze, ale wg opinii użytkowników to własnie trwa pogrzeb marka III tylko nie wiem kto go grzebie.... :-)

TOPOL
19-08-2007, 10:02
Tak się składa, że żaden z UżYTKOWNIKóW Marka III na tym forum nie ma najmniejszej ochoty go pogrzebać. A nawet wręcz przeciwnie :-) Po prostu robią zdjęcia :-)

zanussi
19-08-2007, 10:39
j ateż nie mam zamiaru go grzebać, itakna prawdę nie wiem o co chodzi.... może ktoś chce wpłynąc na Canona, może wcześniej ten ktoś dostał jakieś finansowa granty od konkurencji? trudno powiedzieć. jeśli sven mówi że jest ok a inni narzekają naczytając się wcześniej własnie komentarzy i kopii tych komentarzy to o so chodzi?

Bahrd
19-08-2007, 15:06
trudno powiedzieć. jeśli sven mówi że jest ok a inni narzekają naczytając się wcześniej własnie komentarzy i kopii tych komentarzy to o so chodzi?

Obrazowo można rzecz ująć tak: jeśli w pewnych warunkach pogodowych (ciepło i słonecznie), pewnych ustawieniach AF (servo, punkt środkowy) i pewnej konfiguracji scen (nadbiegający gość w ubraniu), fantastyczny w każdym innym względzie 1D MkIII gubi ostrość w serii.
Inni raportują również inne konfiguracje, ale powyższa jest powtarzalna i raczej wyklucza błąd "operatora koparki", a gość który to odkrył jest znany i poważany. Co chyba najbardziej znaczące, to że Canon/CPS oficjalnie milczą.
Być może przy okazji zbliżającej się konferencji prasowej ktoś spyta?

grzanka
21-08-2007, 00:52
eee, jak to wstrzymali, jak w niedziele wracajac z kosciola przechodzilem sobie kolo zaprzyjaznionego sklepu fotograficznego a na wystawie pojawil sie nowy 1d mark III ??

Kolekcjoner
21-08-2007, 02:02
Z tego co mówią przedstawiciele Canona to nie wstrzymali.

grzanka
21-08-2007, 11:06
no jak pokazal moj przyklad to nie wstrzymali, inaczej by nie byl na sklepowych polkach, tak ze mozna zamykac watek

Pikczer
22-08-2007, 10:27
W Polsce, to nawet gdyby wstrzymali, to i tak sklepy nadal by sprzedawaly.

Vitez
22-08-2007, 13:36
Juz gdzies pisalem - Canon nic nie wstrzymal tylko sama sie wstrzymala. Zatkalo sie bo kolejki zamowien siegaja 10000 w samej tylko Europie a do Polski np trafia ledwie 1-2 sztuki na miesiac. Zreszta pamietam podobnego stylu ploty o 20D czy 5D ze cos tam Canon dal ciala... grunt to byc ciagle na jezykach ;)

Pikczer
22-08-2007, 22:27
Zreszta pamietam podobnego stylu ploty o 20D czy 5D ze cos tam Canon dal ciala... grunt to byc ciagle na jezykach ;)
Ale czy z 20D/5D bylo tyle jednoznacznych opinii na temat NIE dzialania konkretnego elementu?

sv
22-08-2007, 22:33
Ale czy z 20D/5D bylo tyle jednoznacznych opinii na temat NIE dzialania konkretnego elementu?

a ile takich jednoznaczych opinii jest? jak myślisz ile szt 1d mk III jest już u ludzi? ja myślę, że grubo powyżej 10.000

Vitez
23-08-2007, 16:40

Nie. Z 20D/5D bylo WIECEJ opinii (z racji wiekszej ilosci sprzedanych egzemplarzy).
Jesli masz wrazenie ze z 1DMkIII jest wiecej opinii to tez sie nie dziwie - znany problem i z tego forum ze na jakis ekwipunek najbardziej lubia narzekac ci co go w rekach nie mieli, wiec sie powtarza i rozpowszechnia i powiela plotka.

Avadra_K
23-08-2007, 16:44
Nie. Z 20D/5D bylo WIECEJ opinii (z racji wiekszej ilosci sprzedanych egzemplarzy).
Jesli masz wrazenie ze z 1DMkIII jest wiecej opinii to tez sie nie dziwie - znany problem i z tego forum ze na jakis ekwipunek najbardziej lubia narzekac ci co go w rekach nie mieli, wiec sie powtarza i rozpowszechnia i powiela plotka.

I tu się zgodzę - narzekali nie widzieli, a niestety takie "puste" gadanie jest niezwykle opiniotwórcze

Skipper
23-08-2007, 17:14
I tu się zgodzę - narzekali nie widzieli, a niestety takie "puste" gadanie jest niezwykle opiniotwórcze

bo nie wiesz ze najwiecej do powiedzenia maja "znawcy"? przejrzyj watki o obiektywach (szczegolnie ten o 17-40 L ) tam to widac najlepiej:D

malkontenci byli sa i niestety beda a co najgorsze "spece" z braku realnego sprzetu zyja testami i opiniami netowymi stad wlasnie taki szum ktory urasta do rangi wyroczni i dotyczy to nie tylko fotografii ale generalnie wszystkiego na czego temat mozna sie wypowiedziec :)

Pikczer
24-08-2007, 09:37
Daleki jestem od wydawania skrajnych opinii. Jednak przyznac musicie, ze dzieki wlasnie netowym (chocby na CB) opiniom mozemy dowiedziec sie o plusach badz wadach konkretnych modeli. Czy zaraz trzeba miec nowego Marka III zeby ustrzec sie zakupu "wadliwego" sprzetu? Przy takim natloku netowych informacji i opinii zawsze jest szansa, ze zrodzi sie plotka niczym nieuzasadniona. Jednak nawet giganci firmowi potrafia wypuscic bubel, ktory potem ludziom naprawiaja. Nie bawilem sie nowym Markiem ale jestem nim zainteresowany i szczerze mowiac - wole poczekac na rozwoj wypadkow w jego sprawie, niz w ciemno ufajac Canonowi, leciec i go kupowac.

Skrajnoscia jest wydawanie sadu, ze Mark III ma padniety AF, tak samo jak skrajnoscia jest pisanie, ze problemu nie ma i wszystko dziala idealnie.

Vitez
24-08-2007, 16:38
Daleki jestem od wydawania skrajnych opinii. Jednak przyznac musicie, ze dzieki wlasnie netowym (chocby na CB) opiniom mozemy dowiedziec sie o plusach badz wadach konkretnych modeli.

Jesli wybor opinii zawezisz do CB to wszystkie wiarygodne opinie (czyli od posiadaczy) zaprzeczaja jakimkolwiek problemom z AF. Pozostale opinie na CB pochodza od powielaczy plotek, czyli demagogia. Jesli rozszerzysz wybor opinii na zagraniczne strony/fora to masz kilka podejrzen "chyba cos jest nie tak" (a znasz poziom wiedzy tych uzytkownikow? Moze problem z AF to wynik nieumiejetnej obslugi zbyt zaawansowanej puszki? ) , do tego jeden test wykazujacy problem na takim samym poziomie jak problem bandingu np w 20D przy wolaniu niedoswietlonego o 3EV RAW na iso3200 :roll: , no i po takowym tescie masz mnostwo "follow the crowd" opinii na zasadzie "o chyba i u mnie zle dziala" (z naciskiem na slowo 'chyba' , tak wielu ludzi pisze cokolwiek byle zaistniec, byle sie udzielic...eh).
Tak wiec z tych dwoch stron medalu jakos ciezko mi uwierzyc w teorie spiskowa a najlatwiej uwierzyc ze Canon po prostu nie wyrabia z produkcja i z nudow i frustracji oczekiwania ludzie tak sobie umilaja czas ;) .
Ale ja to taki typ jestem ze nie uwierze poki nie zobacze.

Kolekcjoner
25-08-2007, 02:07
Fakt jest niezaprzeczalny, że dzięki temu cały czas jakiś smród wokół tej puszki jest i nie wiem czy przypadkiem o to też nie chodzi.

arra
25-08-2007, 06:58
Vitez, jak sie nie wyrabia z produkcja, jak marki III leza na polkach?
Po drugie, problem AF (o ile istnieje) jest specyficzny i wystepuje w specyficznych warunkach. Np. gosc na dpreview, najpier pial z zachwytu ze mu sie trafil nieomylny sprzet, a po jakims ewencie w pelnym sloncu Kaliforni, worcil do domu z 60% fotek nieostrych (a robil w single shot), mowi ze nie wie co sie stalo, ustawien nie zmienial, a na poprzednich ewentach bylo wszystko cacy. Tak wiec bardzo duzo osob wogole moze nie miec problemow i nigdy sie z nimi nie spotkac. Osobnym aspektem jest akceptowalnosc wynikow przez fotografujacego.

Vitez
25-08-2007, 15:28
Vitez, jak sie nie wyrabia z produkcja, jak marki III leza na polkach?

Po pierwsze - jakis dowod na potwierdzenie tych slow? (to ze maja status 'dostepny' w sklepach internetowych to nie jest dowod)
Po drugie - zalezy od dystrybucji. Do jednego zakatka swiata trafia bez problemu (a stamtad juz ktos moze przeslac w inny zakatek swiata), a gdzie indziej popyt przewyzsza podaz.

Kolekcjoner
26-08-2007, 15:18
Są już przecieki o kolejnym firmware 1.1.1. Zobaczymy.

grzanka
26-08-2007, 17:29
Po pierwsze - jakis dowod na potwierdzenie tych slow? (to ze maja status 'dostepny' w sklepach internetowych to nie jest dowod)

jak chcesz to moge Ci poslac zdjecie marka III z wystawy sklepu

Bahrd
26-08-2007, 17:36

Wejdź do sklepu, poproś w imieniu CB o możliwość zrobienia kilku zdjęć - a EXIF-y sami sobie zobaczymy ;)

Dzięki ;)

pmc
26-08-2007, 17:57
Jesli wybor opinii zawezisz do CB to wszystkie wiarygodne opinie (czyli od posiadaczy) zaprzeczają jakimkolwiek problemom z AF.

Z całym szacunkiem, ale uciekająca panna młoda nie jest specjalnym wyzwaniem dla AF. A taki rodzaj fotografii, o ile się zorientowałem uprawiają właściciele 1d mk III z tego forum.
Co, oczywiście nie zmienia faktu, że zdjęcia Svena mi się podobają.

Na amerykańskich forach dla fotografów (w szczególności ptaków) jest dużo opinii potwierdzających problemy z AF w MKIII.
Spora część ludzi potwierdzających występowanie tych problemów, żyje z fotografii ptaków i organizacji kursów fotografii. Prawie wszyscy mają / mieli 1d MKII.

Są też oczywiście opinie, że AF w MKIII jest ok.

Ale to, że dużo ludzi posiadających (w stanach) ten aparat, robiących (innymi jedynkami) świetne zdjęcia i uskarżających się na problemy z AF sugeruje, że coś jest nie tak.

Ptaki czy generalnie zwierzęta zwłaszcza na kontrastowym tle (typu drzewa), niekoniecznie wypełniające cały kadry są generalnie sporym wyzwaniem dla AF aparatu.
Z drugiej strony fotografowie przyrody nie są chyba grupą docelową dla Canona.
Więc gdyby nie D3 ciężko by było liczyć, że Canon coś poprawi ;)

Pozdrawiam
PM

Vitez
27-08-2007, 13:34

Aha...czyli lezy na polce w jednym ze sklepow (czyli kwestia szczescia w dystrybucji) . A cos uzasadniajacego twoje uzycie liczby mnogiej?

Z całym szacunkiem, ale uciekająca panna młoda nie jest specjalnym wyzwaniem dla AF. A taki rodzaj fotografii, o ile się zorientowałem uprawiają właściciele 1d mk III z tego forum.
Co, oczywiście nie zmienia faktu, że zdjęcia Svena mi się podobają.

1 z 4. Pozostali to profesjonalna reporterka. Wiec troszke nie trafiles. O jeszcze pozostalych, wspominanych przez innych to nie wiem, mozna strzelac ze co najmniej jeden fotograf przyrodniczy.

Kolekcjoner
27-08-2007, 15:13
(....) O jeszcze pozostalych, wspominanych przez innych to nie wiem, mozna strzelac ze co najmniej jeden fotograf przyrodniczy.

W strzelanie to się może nie bawmy zwłaszcza do fotografów :D. Póki co to tak na prawdę jedyny rzetelny opis tego problemu dał Galbraith i jemu wierzę że rzeczywiście jakiś problem jest. Nie jest też nigdzie powiedziane, że występuje we wszystkich puszkach. Być może występuje w różnym nasileniu. Jedno jest pewne w canonie dumają nad tym. Podobno jest w przygotowaniu nowy firmware. Nie zdziwiłbym się gdyby ten firmware dodał jescze kilka innych rzeczy :mrgreen:. Jeśli nie to możemy się spodziewać 1DmkIIIn szybciej niż by się wydawało.

Vitez
27-08-2007, 15:41
W strzelanie to się może nie bawmy zwłaszcza do fotografów :D.

Kolega aqua napisal ze jego kolega ma 1D MkIII a ze troche znam kolege aqua to podejrzewam ze ogromna wiekszosc jego kolegow to foto przyrody stad strzal (raczej celny) ze to fotoprzyrodnik.

A ja to bym w tym firmware chetnie widzial AF przy Liveview - powinno sie dac.

Kolekcjoner
27-08-2007, 15:50
Kolega aqua napisal ze jego kolega ma 1D MkIII a ze troche znam kolege aqua to podejrzewam ze ogromna wiekszosc jego kolegow to foto przyrody stad strzal (raczej celny) ze to fotoprzyrodnik.

A ja to bym w tym firmware chetnie widzial AF przy Liveview - powinno sie dac.

Myśle że da się bez problemu tak samo jak i iso 50 tyś ileś tam :lol:. Chwała Bogu że się Nikon ruszył, bo jest nadzieja że Canon przestanie robić takie bezsensowne wycinanki.

Krakers
27-08-2007, 21:45
Prawda jest taka ,że Canon dał ciała do końca nie wierząc że nikon da pełną klatkę . D3 to cios po którym canon może sie zachwiać odpowiedzią jedynie sęsowną na nikona powinien od początku być PEŁNOKLATKOWY 1d mark III , słyszałem ale to nie jest sprawdzona informacja , że dlatego nie ma marka III w sklepach ponieważ canon sie osrał po tym jak nikon puścił reporterską pełną matryce .Finalny marek III ma miec te same parametry z pełną matrycą , oj zaczeło się

Paprochwbody
27-08-2007, 21:51
Że niby do Marka zaczną wklejać FF (w serwisie, od ręki)?
Hehe, jak już mają crop 1,25 to już kuniec, nie ma cudów...
Nie da się przyprawić "pupie uszu", zresztą crop 1,25 jest dla wielu zaletą!
Ale miłe ploteczki zawsze w cenie.

Krakers
27-08-2007, 21:53
chyba że to bedzie jakas inna wersja marka III

Kubaman
27-08-2007, 21:58
D3 to cios po którym canon może sie zachwiać odpowiedzią jedynie sęsowną na nikona powinien od początku być PEŁNOKLATKOWY 1d mark III bzdura, nikt go nie kupi. reporter potrzebuje szybkości i potrzebuje zasięgu. Crop x1.3 to idealne połączenie i niech go trzymają jak długo się da.

słyszałem ale to nie jest sprawdzona informacja , że dlatego nie ma marka III w sklepach ponieważ canon sie osrał po tym jak nikon puścił reporterską pełną matryce .Finalny marek III ma miec te same parametry z pełną matrycą , oj zaczeło siębzdura miesiąca, jeśli nie roku :lol: :lol: :lol: Nie wiem, czy sam to wymyśliłeś, czy po prostu ktoś z ciebie zrobił sobie ostre jaja i się nie zorientowałeś. Genialne.

A propos tematu: problem jest, i obserwują go poważni fotografowie przyrodniczy: http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_eos_1d_mark3_review.htm

Na pewno to usuną do czasu wejścia 1Ds do sprzedaży. Warto się więc przyglądać, czy ten się nie opóźnia.

Kolekcjoner
27-08-2007, 23:37
(...)
Na pewno to usuną do czasu wejścia 1Ds do sprzedaży. Warto się więc przyglądać, czy ten się nie opóźnia.

No to jest właśnie dla mnie najciekawsze. Wygląda na to że w smarku dali ten sam Af co w DIII. I teraz jest pytanie zasadnicze :D. Czy problem będzie czy nie?

Krakers to wszystko co piszesz nie ma nic wspólnego z rzeczywistością i szkoda powtarzać takie banialuki.

grzanka
27-08-2007, 23:46
Aha...czyli lezy na polce w jednym ze sklepow (czyli kwestia szczescia w dystrybucji) . A cos uzasadniajacego twoje uzycie liczby mnogiej?

liczby mnogiej ??
nie rozumie Twoich rozmyslan na temat szczescia w dystrybucji. Normalny sklep jak kazdy inny. Na bierzaco ma nowosci. I przedzial ze wszystkich polek cenowych

yggdrassill
28-08-2007, 07:43
Prawda jest taka ,że Canon dał ciała do końca nie wierząc że nikon da pełną klatkę . D3 to cios po którym canon może sie zachwiać odpowiedzią jedynie sęsowną na nikona powinien od początku być PEŁNOKLATKOWY 1d mark III , słyszałem ale to nie jest sprawdzona informacja , że dlatego nie ma marka III w sklepach ponieważ canon sie osrał po tym jak nikon puścił reporterską pełną matryce .Finalny marek III ma miec te same parametry z pełną matrycą , oj zaczeło się

skoro na różnych forach od paru ładnych miesięcy trąbi się o nikonowskim FF lub coś koło tego to myślę, że w canonie mieli lepsze rozeznanie co szykuje nikon ;)
a 1dmk3 z pelnoklatkowa matryca juz jest i nazywa sie 1dsmk3 ;)

Krakers
28-08-2007, 08:33
skoro na różnych forach od paru ładnych miesięcy trąbi się o nikonowskim FF lub coś koło tego to myślę, że w canonie mieli lepsze rozeznanie co szykuje nikon ;)
a 1dmk3 z pelnoklatkowa matryca juz jest i nazywa sie 1dsmk3 ;)

tylko ze o 10 000 droższą :) a miało byc odwrotnie

yggdrassill
28-08-2007, 08:44

a cóż to jest te marne 10tys. ;)

Kubaman
28-08-2007, 09:28

jak tak kalkulujesz, to 5D jest o 10 000 PLN tańszy. Straszne głupoty wypisujesz.

Pikczer
28-08-2007, 09:41
...słyszałem ale to nie jest sprawdzona informacja , że dlatego nie ma marka III w sklepach ponieważ canon sie osrał po tym jak nikon puścił reporterską pełną matryce .Finalny marek III ma miec te same parametry z pełną matrycą , oj zaczeło się
A mozesz powiedziec skad masz takie "ciekawe" informacje?

KuchateK
29-08-2007, 13:48
bzdura, nikt go nie kupi. reporter potrzebuje szybkości i potrzebuje zasięgu. Crop x1.3 to idealne połączenie i niech go trzymają jak długo się da.
Wiesz. Ale Canon po premierze 20D zapowiedzial ustami jakiejs szychy marketingowej z europy, ze 1.3x bylo uzaleznione tylko fps'ami i planuja szybka puszke FF. Ba, jedynka miala byc zrobiona dwa w jednym jak u nikona D3. To dlatego wszyscy czekaja na "ONE".

Co do cropa... To, ze jednym ten przelicznik pasuje, nie znaczy ze drudzy nie chcieli by FF :) Poza tym Canon ma troche w *@^!$(%!~ uzytkownikow i woli dorzucac marketingowe funkcje typu guziczek do drukowania albo odkurzacze, bo to lepiej wyglada w ulotkach :D

A tak serio... Dorzuca sobie programowego cropa 1.3x z tymi 8-10 mpix dla jednej grupy, ktora to sie nie moze z nim rozstac, a reszta bedzie miala FF. Upieka tym sposobem dwie pieczenie przy jednym ogniu.

Kolekcjoner
29-08-2007, 14:10
Wiesz. Ale Canon po premierze 20D zapowiedzial ustami jakiejs szychy marketingowej z europy, ze 1.3x bylo uzaleznione tylko fps'ami i planuja szybka puszke FF. Ba, jedynka miala byc zrobiona dwa w jednym jak u nikona D3. To dlatego wszyscy czekaja na "ONE".

Co do cropa... To, ze jednym ten przelicznik pasuje, nie znaczy ze drudzy nie chcieli by FF :) Poza tym Canon ma troche w *@^!$(%!~ uzytkownikow i woli dorzucac marketingowe funkcje typu guziczek do drukowania albo odkurzacze, bo to lepiej wyglada w ulotkach :D

A tak serio... Dorzuca sobie programowego cropa 1.3x z tymi 8-10 mpix dla jednej grupy, ktora to sie nie moze z nim rozstac, a reszta bedzie miala FF. Upieka tym sposobem dwie pieczenie przy jednym ogniu.

No właśnie w tym cały problem że była to wypowiedź jednego człowieka i tyle. Przy premierze mkIII trąbili, że crop 1.3 jest na życzenie reporterów. Po za tym pisanie o fps-ach nie ma tu żadnego sensu, bo przecież nie ma znaczenia czy mieli się 10MPx z kompakta czy ze średniej scianki cyfrowej. Dalej10 Mpx pozostaje do przemiału. Gdzie tu logika? Myślę też że dla Canona posiadanie dwóch puszek stricte pro jest marketingowo bardzo wygodną sytuacją zwłaszcza teraz gdy wygląda na to, że konkurencja zdecydowała się na jedną.
I na koniec nie przesadzajmy z tym FF nie wszędzie i nie zawsze jest potrzebny. Ja np. bardzo się cieszę, że dali przyzwoitą puszkę (40D) ze sporymi możliwościami z cropem. Tak samo myślę że D3 bardziej nikonowi jest potrzebny dla prestiżu. Nie wierzę że niedługo będzie to podstawowy korpus reporterski. Bardziej uwierzę że może się nim stać D300.

adamek
29-08-2007, 14:17
Ja tam mam wielką nadzieję, że Canon nie zrobi nigdy takiego ONE - bo prędzej będzie mnie stać na 1d (bez s) mk ileś tam nuiż na ONE - który na bank będzie w cenie 1dsa obecnego. :)

a jaośc z marka bez literki s byłaby dla mnie zupełnie wystarczająca.

ODZIO
29-08-2007, 14:48
Myślę że Canon idzie w kierunku specjalizacji.
Reporerzy dostali swoja III bez "s-ki" bo mniejsza matryca,szybkostrzelność, duży buffor daja komfort pracy
"S-ka jest dla fotografów studyjnych, reklamowych lub ślubnych gdzie szybkostrzelnośc nie jest potrzebna - a gra toczy sie o detale.
Ciekaw jestem jak nikon wypadnie w testach, i czy nowa puszka jest dopracowana technicznie.....
Pozdrawiam

Vitez
29-08-2007, 18:24

I chyba sie okazalo ze bylo to gadanie na tym samym poziomie co Nikona o ichnim "przyszlosciowym" formacie DX i negowaniu fullframe :p .

Krakers
29-08-2007, 18:28
I chyba sie okazalo ze bylo to gadanie na tym samym poziomie co Nikona o ichnim "przyszlosciowym" formacie DX i negowaniu fullframe :p .

Vitez masz racjie ja potrzebuje reporterskiego FFa w cenie D3

KuchateK
30-08-2007, 02:32
Ja tam mam wielką nadzieję, że Canon nie zrobi nigdy takiego ONE - bo prędzej będzie mnie stać na 1d (bez s) mk ileś tam nuiż na ONE - który na bank będzie w cenie 1dsa obecnego. :)
Decyzja o zarzuceniu "ONE" jest podyktowana wlasnie tym, ze 1ds'a mozna dalej trzymac po 8000. Gdyby mieli zrobic dwa w jednym musialo by byc w cenie tanszego modelu aby nie zdenerwowac dosc powaznych klientow szybkiej wersji.

Od poczatku dslr'ow Canona nigdy nowy model nie zostal zaprezentowany drozej jak ten poprzedni.

a jaośc z marka bez literki s byłaby dla mnie zupełnie wystarczająca.
Widzisz. A ja z powodu 1.3x tej puszki nie kupie. Gdyby byla FF juz bym ja mial.

MARANTZ
30-08-2007, 03:06
Co do tego wymarzonego cropa przez fotoreporterów... sprawa dotyczy Formuły 1...w zasadzie chyba wszyscy panowie robiący profesjonalne zdjęcia w tym sporcie mają Canony (może dwóch ma Nikony), chyba wszyscy mają cyfrę (bodaj jeden czy dwóch robi jeszcze na analogu) i... w przypadku cyfry Canona jest to CANON 1 Ds Mark II ! Używają tam szkieł od fisha 14/2.8 poprzez16-35 L po 600/4 IS.
Ja potrzebuję wielkiej ilości strzałów na sekundę, ale nie ukrywam, że w zasadzie jest mi to potrzebne tylko na pokazy lotnicze i chodzi w większości o tzw. "mijanki". Do 3/4 zadań reporterskich 5 kl/s jest ilością aż nazbyt wystarczającą, jakość pełnej klatki przdatna tak samo jak zakres ogniskowych. Taki 70-200 zaczyna być idealnym obiektywem właśnie na FF i moim zdaniem pełna klatka dla reporterów to bardzo dobry pomysł i ja bym go promował.
Sam się czasami param "reporterką" i w 5D brakuje mi najbardziej lepszego AF i pomiaru światła z D200, potem tych 5 kl/s a na końcu uszczelnień. Gdyby to miał to byłby moim zdaniem świetnym aparatem dla fotoreporterów.

Kolekcjoner
30-08-2007, 03:44
Ja tam nie wiem ale mnie w reporterce (teraz trochę mniej się tym param) ustawicznie brakowało zasięgu. Crop nie był tu żadną wadą. Zresztą prawdę powiedziawszy rozmawiałem z wieloma fotoreporterami i większość z nich miała dokładnie ten sam problem. Także myślę że crop w marku nie jest przypadkowy. Oczywiście wszystko zależy od potrzeb. Po za tym reportaż ma różne oblicza.

Bahrd
30-08-2007, 11:26
Widzisz. A ja z powodu 1.3x tej puszki nie kupie. Gdyby byla FF juz bym ja mial.

Co do tego wymarzonego cropa przez fotoreporterów... sprawa dotyczy Formuły 1... w przypadku cyfry Canona jest to CANON 1 Ds Mark II ! Używają tam szkieł od fisha 14/2.8 poprzez16-35 L po 600/4 IS.

Ja tam nie wiem ale mnie w reporterce (teraz trochę mniej się tym param) ustawicznie brakowało zasięgu. Crop nie był tu żadną wadą.

Mam wrażenie, że pogodziłby Kolegów 1D Mk IV z FF 16.7mp, co przy 1.3x dałoby również lubiane 10mp... a Ds byłby dalej Ds-em.

adamek
30-08-2007, 12:00
Ja chciałem powiedzieć, że zdjęcia które sprzedaje przez moją agencję z F1 nie są robione dsem...
zdjęcia innych ludzi z F1 które widziałem też nei są robione dsem...
Znajomi jak są na F1 też nei używają dsa.
;)

nie mówię, że nikt nie fotografuje dsem, ale stwierdzenie, że jest to aparat neijako "obowiązujący" na f1 jest "semantycznym nadużyciem".
;)

Kubaman
31-08-2007, 23:44
doskonały wątek o Af 1DMk3 http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=24604798

okazuje sie, że ktoś sprawdził i facet miał wyłączony AF :lol: :mrgreen: :lol:

niezależnie, problem istnieje i jak pisałem wyżej np Juza go u siebie stwierdził. Trzeba tylko uważać jacy specjaliści robią testy.

Quadrifoglio
31-08-2007, 23:50
Sam się czasami param "reporterką" i w 5D brakuje mi najbardziej lepszego AF i pomiaru światła z D200, potem tych 5 kl/s a na końcu uszczelnień. Gdyby to miał to byłby moim zdaniem świetnym aparatem dla fotoreporterów.

Ja bym się zbytnio nie martwił. W następcy 5D będzie i pełna półka gadżetów jakie ma 300D i pełna klatka ... Canon da radę, z pewnością. Dobrze mu zrobi obecna ofensywa Nikona.

Kolekcjoner
01-09-2007, 00:38
Ja bym się zbytnio nie martwił. W następcy 5D będzie i pełna półka gadżetów jakie ma 300D i pełna klatka ... (...)

Bez obrazy ale ja bym wolał żeby nowy 5D miał niewiele wspólnego z 300D :lol:.

Wats0n
01-09-2007, 08:38
Bez obrazy ale ja bym wolał żeby nowy 5D miał niewiele wspólnego z 300D :lol:.

Ja bym nie miał nic przeciwko. Pod warunkiem, że elementem z 300D byłaby cena :)

Kolekcjoner
01-09-2007, 21:58
Co do AF-a to na stronie Roba Galbraitha jest potwierdzenie informacji o nowym firmware: http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-8742-9089
i tu więcej szczegółów: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-8740-9068-9090

Ciekawe co jeszcze zmienią w tym firmware?

Bahrd
01-09-2007, 22:14
Co do AF-a to na stronie Roba Galbraitha jest potwierdzenie informacji o nowym firmware: http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-8742-9089
i tu więcej szczegółów: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-8740-9068-9090

Ciekawe co jeszcze zmienią w tym firmware?

"the firmware is meant to improve AI Servo autofocus" - optymizmem nie napawa... :-?

Kolekcjoner
01-09-2007, 23:48
"the firmware is meant to improve AI Servo autofocus" - optymizmem nie napawa... :-?

A coś jeszcze innego ma poprawić czy mi umknęło? Przecież to AI Servo działa, tylko sprawia problemy w kilku określonych sytuacjach i do tego nie jest potwierdzone, że zawsze i we wszystkich egzemplarzach.

Bahrd
02-09-2007, 00:58
A coś jeszcze innego ma poprawić czy mi umknęło? Przecież to AI Servo działa, tylko sprawia problemy w kilku określonych sytuacjach i do tego nie jest potwierdzone, że zawsze i we wszystkich egzemplarzach.

Ot, po prostu wolałbym (jak chyba każdy zainteresowany), żeby napisali jasno, otwarcie a pewnie "naprawić" a nie tylko zachowawczo "poprawić". I nawet niespecjalnie biorę pod uwagę "szum forumowy", co raczej niepokojący fakt, że Canon, m.in. ustami Chucka Westfalla, milczy już kolejny (drugi?) miesiąc w tej sprawie... i że mamy wrzesień, a kolejka jak za Gierka (listy, komitety, tylko spod lady?!)...

PS
Skoro nie we wszystkich egzemplarzach - to wskazywałoby na problem przy produkcji (np. wadliwe komponenty). Jeśli jednak wypuszczają firmware - to z kolei sugeruje problem z fazy projektu.
A przy tym wypuszczają kolejno dwie poprawki, które nie działają, w tejże właśnie najbardziej rozgłośnionej, określonej sytuacji :confused:

(A mój księgowy tylko czeka...)

Kolekcjoner
02-09-2007, 01:49
Ot, po prostu wolałbym (jak chyba każdy zainteresowany), żeby napisali jasno, otwarcie a pewnie "naprawić" a nie tylko zachowawczo "poprawić". I nawet niespecjalnie biorę pod uwagę "szum forumowy", co raczej niepokojący fakt, że Canon, m.in. ustami Chucka Westfalla, milczy już kolejny (drugi?) miesiąc w tej sprawie... i że mamy wrzesień, a kolejka jak za Gierka (listy, komitety, tylko spod lady?!)...

Nie wiadomo czy im trochę nie zależy na tym żeby wciąż o tym było głośno.

PS
Skoro nie we wszystkich egzemplarzach - to wskazywałoby na problem przy produkcji (np. wadliwe komponenty). Jeśli jednak wypuszczają firmware - to z kolei sugeruje problem z fazy projektu.

Wiesz może być tak że sami mają problem z odcedzeniem ziarna od plew i stwierdzeniem gdzie tak na prawdę leży przyczyna. Skoro jednak coś robią to chyba trzeba się cieszyć, a nie smucić :).

Bahrd
02-09-2007, 10:09
Nie wiadomo czy im trochę nie zależy na tym żeby wciąż o tym było głośno.

Jak to kiedyś napisałem, to Kuchatek mnie upomniał - i trudno nie przyznać mu racji - że ten rodzaj kampanii reklamowej dla tej klasy aparatu nie jest najwłaściwszy ;)

Wiesz może być tak że sami mają problem z odcedzeniem ziarna od plew i stwierdzeniem gdzie tak na prawdę leży przyczyna. Skoro jednak coś robią to chyba trzeba się cieszyć, a nie smucić :).

Podzielam ten skrajny optymizm - częściowo - bo z drugiej strony, na chłodno, można i należy zauważyć, że prestiż (a i elementarna uczciwość i etos inżynierski) wymaga, aby to naprawić i koniec!
Wspominałem o konkurencji?

MARANTZ
02-09-2007, 10:19
Ja chciałem powiedzieć, że zdjęcia które sprzedaje przez moją agencję z F1 nie są robione dsem...
zdjęcia innych ludzi z F1 które widziałem też nei są robione dsem...
Znajomi jak są na F1 też nei używają dsa.
;)

nie mówię, że nikt nie fotografuje dsem, ale stwierdzenie, że jest to aparat neijako "obowiązujący" na f1 jest "semantycznym nadużyciem".
;)

Pisząc o F1 nie miałem na myśli tabunu "zwykłych" fotoreporterów, tylko tych na stałe współpracujących od lat z F1, niejako "oficjalnych" fotoreporterów tego sportu. Był kiedyś nawet artykuł o nich w największym magazynie o tym sporcie F1 Racing. Stąd mam te wiadomości. Zresztą w w/w magazynie czasami przy zdjęciach są podawane aparaty i parametry zrobienie zdjęcia i najczęściej jest tam właśnie Canon 1Ds Mark II....

Zielony
02-09-2007, 12:51
MARANTZ, a możesz podać nazwiska owych fotografów lub ew. bezpośrednio linki do ich galerii?

Kolekcjoner
02-09-2007, 12:58
(...)
Podzielam ten skrajny optymizm - częściowo - bo z drugiej strony, na chłodno, można i należy zauważyć, że prestiż (a i elementarna uczciwość i etos inżynierski) wymaga, aby to naprawić i koniec!
Wspominałem o konkurencji?

Wiesz to nie optymizm oni nie mają wyjścia :). Z drugiej strony te współczesne aparaty są już tak skomplikowane, że nie zdziwiłbym się jakby sami konstruktorzy się w tym gubili. I być może dlatego to tak długo trwa.
W kwestii optymizmu to ciekawe czy ktoś tam popełni sepuku :mrgreen:?

Bahrd
02-09-2007, 13:27
Wiesz to nie optymizm oni nie mają wyjścia :). Z drugiej strony te współczesne aparaty są już tak skomplikowane, że nie zdziwiłbym się jakby sami konstruktorzy się w tym gubili. I być może dlatego to tak długo trwa.
W kwestii optymizmu to ciekawe czy ktoś tam popełni sepuku :mrgreen:?

No co Ty! Mam nadzieję, że nie... Chciałbym raczej usłyszeć niedługo, że: "[Mk III], it's coming back in a big fucking way!"

W opisie 1Ds MkIII piszą, że AF niby ten sam, ale "The AI SERVO AF algorithm has been optimized to match the continuous shooting speed
of the EOS-1Ds Mark III, approximately 5 fps."

A że skomplikowane? Prawda, ale ja myślę, że zabawa dopiero się zaczyna! ;)

MARANTZ
03-09-2007, 20:12
MARANTZ, a możesz podać nazwiska owych fotografów lub ew. bezpośrednio linki do ich galerii?

Bez problemu mogę podać ich nazwiska. Ich zdjęcia podziwiam w magazynie o F1, to są arcydzieła a nie zwykłe pstryki jakimi masowo karmią nas fotoreporterzy trzaskający zdjęcia seriami berz opamiętania.
Wszyscy oprócz jednego pracują na Canonach 1Ds Mark II, ostatni pracuje na poczciwym Canonie EOS 1V ;)

Oto krótka lista:
Glenn Dunbar
Jiri Krenek (tutaj jest kilka dziwnych znaczków nad kilkoma literkami)
Rainer Schlegelmilch
Steven Tee
Paul-Henri Cahier
Steve Etherington
Charles Coates
Darren Heath (EOS 1V)

adamek
03-09-2007, 20:41
ekhm.
http://racedeadline.com.au/?page=Images&cat=1883
(to było silniejsze ode mnie, przepraszam. ;) )

Bahrd
04-09-2007, 12:16
A co powiecie na następujący scenariusz (mocno spiskowy - nawet nie ukrywam):

Nasza cacana firma już wie jak naprawić AF w Mk3, ale czeka do października/listopada, bo wtedy:

pojawi się w sprzedaży D3 za $5000 (bez AF@11fps),
sprzedaż Mk3 za $4500 obecnie jest (ponoć!) wystarczająco dobra,
a i cena może wrócić "znienacka" do sugerowanych w lutym $4000. :twisted:

Pikczer
09-09-2007, 14:47
Skoro od powstania tegoz pieknego watku do dzis, nic oficjalnego sie nie wydarzylo, to chyba znaczy, ze mozna juz sobie odpuscic dywagacje o zasadnosci usterki AF'a w Marku III, nie prawda? :roll:

Nemeo
14-09-2007, 12:37
Czy ruszyło się coś wreszcie ze sprzedażą Marka w Polsce ?
Ma ktoś jakieś informacje na ten temat ?

TOPOL
14-09-2007, 12:45
Mam. Z pierwszej ręki. Do oficjalnego centrum dystrybucji Canon Polska w całym sierpniu trafiło kilka sztuk. Niezłe, nie?

Vitez
14-09-2007, 18:18
Mam. Z pierwszej ręki. Do oficjalnego centrum dystrybucji Canon Polska w całym sierpniu trafiło kilka sztuk. Niezłe, nie?

No przeciez pisalem juz pare razy (info z pierwszej reki) ze do Canon Polska trafia kilka sztuk na miesiac.

TOPOL
14-09-2007, 18:28
No to zgodnie z dziennikarską zasadą mamy potwierdzenie z dwóch (prawdopodobnie) niezależnych źródeł :D :D

Kolekcjoner
14-09-2007, 19:59
No to zgodnie z dziennikarską zasadą mamy potwierdzenie z dwóch (prawdopodobnie) niezależnych źródeł :D :D

No to ja przedwczoraj bodajrze dostałem ofertę marka z jednego ze sklepów internetowych - cena 15 699 :). Przysłali mi bo z miesiąc temu pytałem. Także chyba się coś ruszyło.

Bahrd
14-09-2007, 21:19
No to ja przedwczoraj bodajrze dostałem ofertę marka z jednego ze sklepów internetowych - cena 15 699 :). Przysłali mi bo z miesiąc temu pytałem. Także chyba się coś ruszyło.

Mnie też tak mówią - że ruszyło. A jak Canon mówi, że ruszyło, to... mówi!