PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór apple a może cos innego??

Strony : 1 [2] 3

michal_sokolowski
28-03-2008, 16:56
I dlatego ze jest modne. Ja to widze u nas w firmie. Tylko co z tego? To jest normalne.

Ale mam nadzieje ze jestes w stanie odroznic co jest wartosciowe a co nie?
Ale jezeli cos jest uzytkowo takie samo jak inne, to ja wole to, co jest w ladnym opakowaniu. Moze jestem dziwny, ale nie lubie brzydoty i lubie otaczac sie pieknem. A produkty Appla po prostu mi sie podobaja. Jesli cos jest na maxa uzyteczne, a mi sie nie podoba, to tego nie kupie. Oczywiscie nie kupie tez rzeczy, ktora mimo swojej urody jest kiepska. Nie dotyczy to oczywiscie zupelnie nie potrzebnych rzeczy, ktore sa tylko ozdobami, ale akurat w tej kwestii cenie sobie minimalizm :D

masz rację - uroda + użytkowość = ideał. :-)
a tak poważnie to rozumiem Ciebie, Twój punkt widzenia.

dzik
28-03-2008, 16:58
Kierowalem sie tym kupujac nano 1gen, po tygodniu juz nie byl piekny :(

Riccardo
28-03-2008, 17:16
masz rację - uroda + użytkowość = ideał. :-)
i jeszcze zeby gotowac umiala ;)

westu
28-03-2008, 17:37
ja nie mam nic do ludzi którzy mają iPod, masz iPod -to super.
Chodziło mi tylko o taki powszechny trend pt. "Kupujemy iPody bo są ładne a poza tym to jest przecież Apple.." - chyba nie zaprzeczysz że jest coś takiego na rynku jak taki sprzętowy fetyszyzm ?

Oczywiście że nie zaprzecze [jeśli chodzi o ten fetyszyzm]... I to nie tylko jeśli chodzi o apple tak jest [patrz to forum, choć juz mniej teraz, zresztą myapple.pl nie lepsze ;-P]
Ale nie widze nic dziwnego w kupywaniu iPoda dlatego, że jest ładny ;) (nie żebym ja tak zrobił, tzn. między innymi :D)

Boję się skur.....synów którzy sprzredają mi coś co jest w zasadzie użytkowo takie samo jak inne rzeczy na rynku natomiast opakowane jest ładniej.
I to się tyczy nie tylko iPodów...
Nie wiem, może ja się za dużo kiedyś Ericha Fromma naczytałem...

Tak jak napisał Riccardo nawet jeśli jest takie samo w środku, kupię apple bo jest ładniejsze, a tą cechę też cenie (oczywiście mój gust i nie każdy musi się z nim zgadzać ;) )

M.I.K
28-03-2008, 17:38
[QUOTE=westu;449380]Hm ale tak czy siak to my sami kupujemy za SWOJE pieniądze sprzęt, więc tak na prawdę nie wiem o co się kłócimy :D :P
Jak masz kasę i chęć i ochotę na kupno maka to kupujesz maka a jak nie to PC i koniec kropka.[QUOTE]

Świetny koniec niekończącego sie pitolenia.

dr11
28-03-2008, 17:48
A mi to troszke zaczyna przypominac czasy, kiedy na rynku byly obecne takie dwie firmy (kolejnosc alfabetyczna ;)):
1) Atari
2) Commodore
No i do dzis nikt nie wie co bylo lepsze :-D

Riccardo
28-03-2008, 17:52
A mi to troszke zaczyna przypominac czasy, kiedy na rynku byly obecne takie dwie firmy (kolejnosc alfabetyczna ;)):
1) Atari
2) Commodore

Jezu, musiales, zaraz sie zacznie... ;)

M.I.K
28-03-2008, 17:55
Wiadomo co lepsze ;)

miklo
28-03-2008, 20:16
Hehe. Pewnie, że wiadomo ;-)

Może kiedyś doczekamy się czasów, gdy zarobki pozwolą nam luzacko kupować drogie sprzęty, bo fajnie wyglądają :-) Oby!

DoMiNiQuE
28-03-2008, 21:04
miklo, zamontuj zlo (lpg) w tym swoim autobusie to od razu zostanie Ci troche $ na Maka :mrgreen:

Sielan
28-03-2008, 22:22
mój ma 2.5 roku i chodzi jak burza dwie re-instalacje systemu, włącznie z zainstalowaniem leoparda, kolega, z nieco szybszym pecetem wszystkie podzespoły nowiusieńkie upgradowne, co kilka miesięcy, dwa razy więcej ramu niż ja ... w tym samym czasie re instalował Windę ok 12x a używa go do obróbki zdjęć zaledwie amatorsko...
to że apple wiodą prym w zastosowaniach graficznych/fotograficznych to oczywista oczywistość, twierdzą inaczej ludzie złośliwi z wężem w kieszeni ...

A mój xp 3,5 i chodzi znakomicie. Ostatnio w pracy chciałem zrobić update maczkowi, ale pracujący tam od lat człowiek powiedział, żebym sobie darował, bo po ostatniej próbie były z softem same problemy. A mnie aż korci. W przeciągu dwóch lat zdarzyło się tym wspaniałym Makom Pro dwa razy po prostu nie wstać. Instalowali wszystko na nowo.
Nie twierdzę, że Maki są be - to wspaniałem maszyny, ale wg mnie nie warte swojej polskiej ceny. Odpowiednik najtańszego Maca Pro (w Cortlandzie 6700; iMac 24" w podobnej cenie) złożę za 3000 zł i jeszcze mi zostanie na niezły monitor.
Pomijam subiektywne odczucia w stylu "czemu, do diabła, czemu chcąc zmniejszyć np. okno dokumentu muszę się dostać do jego prawego, dolnego rogu, zwijając po drodze np. wielkie okno z Glifami?" A jak nie trafię wyłazi mi na wierzch okno spod spodu, bo sam program nie jest oknem tylko po prostu belką u góry. Z tą super ergonomią na Macu to lekka przesada.
Wiele lat pracowałem na starych maczkach, gdzie druk do pliku postscriptowego przeciętnej broszurki A3 -> A4 trwał ok. 20 min. (przy założeniu, że wszystkie zdjęcia były pięciozbiorowymi epsami, przy np. tifach trwało to wielokrotnie dłużej) i równolegle na przeciętnym PC (Athlon 64 1800 Mhz). I taraz przyszło mi pracować na super Makach i jakoś nie krzyknąłem "WOW! ALE SUPER!" Stoję przed decyzją co kupić do domu (do pracy w domu) i zastanawiam się, bo znajomy ma Maka, ale jakoś w moich oczach ten mit wyższości Maków to tylko mit.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

..., ale jakbyś musiał zapłacić za wszystkie Word'y i Exele to mógłbyś sobie kupić iMaca dla siebie i dla żony bądź dziewczyny za równowartość ceny ...

Od lat z powodzeniem stosuję Open Office'a.

Dziwne, ale to raczej nie ma nic wspolnego z grafika ani systemem a raczej z silnikami przegladarek. Pod FF i IE dziala plynnie pod Vista (w fabryce jestem, mam pieca :mrgreen: ) a w Safari i Operze (suxx!) juz sie przycina. Kompt to Q6600 4GB GF8600GT. Wiec test o kant... jedynie :)

A u mnie opera na jednordzeniowym Pentium M radzi sobie fantastycznie. Chodzi bardzo płynnie.

Jester
28-03-2008, 23:10
Jak dziala CS2 w rozecie chyba kazdy wie, wypierd*** sie masakrycznie. O przyjemnosci pracy w quarku 4 w okienku classica tez chyba nie musze wspominac.

Rosetta, Quark 4... Ile on ma lat? Nie chce mi się guglać, ale wcale się nie dziwię, że archiwalny program nie działa dobrze w trybie emulacji na systemie, który powstał x lat później. Z AKTUALNYM Quarkiem chodzi, zapewniam Cię.
Może po prostu zróbcie upgrade do jakiejś współczesnej wersji?

Pozniej tak bylo z intelami. Kupujesz intela, 10.4 niby dziala, ale wszystko w emulacji. Wysypuje sie co chwile, tak wiem, wina adobe ze nie napisalo od reki wersji na intela, ale efekt taki ze staly piekne srebrne maszyny a ludzie woleli wyciagac z magazynu stare G4 :lol:

No lol, ale z Adobe chyba, nie z Apple, nie?

Rozchodzi sie o kochany OS9.
Pierwsze stanowisko to skaner bebnowy, soft zrobili tylko pod OS9. W emulacji nie dziala. Nawet na najnowszych G4 juz nie mozna bylo postawic czystego OS9.

Najnowszy stacjonarny G4 to był 1,25 MDD. Naprawdę nie potraficie na nim zainstalować OS9??? Mimo, że to właśnie z tym systemem był sprzedawany?
Respect...
A brak kompatybilności z systemem nie rozwijanym od... już nawet nie pamiętam... będzie z 5 lat?... trzeba uznać za szukanie dziury w całym.

J

michal_sokolowski
28-03-2008, 23:16
1) Atari
2) Commodore

to chyba oczywiste że Commodore było lepsze.
przecież to w końcu było COMMODORE.
:-)

dzik
29-03-2008, 04:10
Rosetta, Quark 4... Ile on ma lat? Nie chce mi się guglać, ale wcale się nie dziwię, że archiwalny program nie działa dobrze w trybie emulacji na systemie, który powstał x lat później. Z AKTUALNYM Quarkiem chodzi, zapewniam Cię.
Może po prostu zróbcie upgrade do jakiejś współczesnej wersji?

My mamy wszystkie wersje klient nie. Takie sa realia.
Dziwne, ale na tzw "zachodzie" upgrade sprzetu i software czesto idzie duzo wolniej niz u nas. Nie maja cisnienia na nowe. Maja to co dziala. Do skladu nawet kilkuset stron samego tekstu quark4 wystarcza.
Podobnie na pecetach, wiele firm do dzisiaj ma office 97, bardzo dobry produkt ktory dziala i spelnia swoja role. I tak wykorzystuja 10% jego mozliwosci. Office tani nie jest, quark jeszcze drozszy

No lol, ale z Adobe chyba, nie z Apple, nie?

Lol to dwa zamieszania w zgodnosci.
OS9->OSX
PPC->Intel

Najnowszy stacjonarny G4 to był 1,25 MDD. Naprawdę nie potraficie na nim zainstalować OS9??? Mimo, że to właśnie z tym systemem był sprzedawany?
Respect...
A brak kompatybilności z systemem nie rozwijanym od... już nawet nie pamiętam... będzie z 5 lat?... trzeba uznać za szukanie dziury w całym.
J

Nie znasz do konca realiow takiej dzialalnosci.
Po pierwsze ostatnie G4 byly sprzedawane z OSX i OS9 dzialal tylko na nich w classicu. Moze sa jakies sposoby by odpalic natywny OS9 na nich.

A o realiach mam na mysli to ze firma kilka lat temu wydala xxx.xxxPLN na skaner i podobna kwote na aparat. I ten sprzet do dzisiaj dziala i zapewnia super jakosc. Gorzej ze jak workstacja wysiadzie to bede musial szukac jakiegos starego smietnika na allegro.

Mniej fanatykow i wiecej krytycznych opinii latwo znalezc na... forach poswieconych apple.
Jesli ktos chce kupic tam powinien poczytac i popytac.
Mozna sie sporo dowiedziec.

Jester
29-03-2008, 19:15
My mamy wszystkie wersje klient nie.

Pracowałem w detepie naście lat i ZAWSZE było tak, że upgrade softu był wymuszany właśnie przez klienta, który przynosił pracę złożoną w najnowszej wersji czegośtam i patrzył z góry na łosi, którzy nie potrafili mu tego niczym otworzyć.
No ale to, że klient przychodzi z pracą złożoną w dziesięcioletnim programie i nie da się tego otworzyć - to chyba nie jest wina Apple? Bo na pececie jest identycznie i nikt oprócz Ciebie nie używa tego jako argumentu we flejmach systemowych.

Dziwne, ale na tzw "zachodzie" upgrade sprzetu i software czesto idzie duzo wolniej niz u nas. Nie maja cisnienia na nowe. Maja to co dziala. Do skladu nawet kilkuset stron samego tekstu quark4 wystarcza.
Podobnie na pecetach, wiele firm do dzisiaj ma office 97, bardzo dobry produkt ktory dziala i spelnia swoja role. I tak wykorzystuja 10% jego mozliwosci. Office tani nie jest, quark jeszcze drozszy

100% zgoda. Ale w usługach musisz umieć otworzyć i nowości i archiwa. A do dziesięcioletniego quarka można od biedy kupić COKOLWIEK na Allegro za 150 złotych - i już jesteś kompatybilny wstecz. To dotyczy i maków i pecetów, po równo...

Nie znasz do konca realiow takiej dzialalnosci.
Po pierwsze ostatnie G4 byly sprzedawane z OSX i OS9 dzialal tylko na nich w classicu. Moze sa jakies sposoby by odpalic natywny OS9 na nich.

Znam te realia właśnie do końca, bo sam kupowałem G4 w momencie, kiedy w Stanach już go nie było w sprzedaży - właśnie dlatego, żeby móc na nim jak najdłużej odpalać natywnie OS9, bo nie było wiadomo, czy powstanie soft do bębna pod X-a (a że powstał i chodzi do dzisiaj - to inna sprawa...). Nigdy nie było nowszej stacjonarnej G-czwórki i defaultowo była sprzedawana TYLKO z dziewiątką. Jeżeli nie potraficie na niej uruchomić dedykowanego systemu - to się komentarz ciśnie jeden... ;)

A o realiach mam na mysli to ze firma kilka lat temu wydala xxx.xxxPLN na skaner i podobna kwote na aparat. I ten sprzet do dzisiaj dziala i zapewnia super jakosc. Gorzej ze jak workstacja wysiadzie to bede musial szukac jakiegos starego smietnika na allegro.

Zgadza się. Robią nas w trąbę. Pociesz się, że ci od grania po nocach mają gorzej: wymieniają wszystko co pół roku.

Mniej fanatykow i wiecej krytycznych opinii latwo znalezc na... forach poswieconych apple.

Ale zapewniam Cię: bywam i czytam. Czasami ręce opadają. O większości problemów z makami dowiaduję się właśnie na forach opanowanych ostatnio przez ludzi, którzy poprzesiadali się na maki (głównie laptopy) z pecetów razem z fatalnymi windowsowymi nawykami - grzebanie w systemie, ściąganie wszystkiego co się da z torrentów i instalowanie każdego śmiecia, jaki się nawinie. Ratowałem już parę razy znajomym mako-neofitom padnięte systemy i nadziwić się nie mogłem: takiego burdelu, jaki potrafili sobie zrobić ludzie własnymi rękami w dwa miesiące na nowym komputerze - ja nie zrobiłem przez 4 lata (wtedy ostatni raz formatowałem dysk, od tego czasu - tylko apgrejduję system i soft.)
A fanatyków widzę po obu stronach.

Jesli ktos chce kupic tam powinien poczytac i popytac.
Mozna sie sporo dowiedziec.

Na forum, na którym są makowcy ze stażem troszkę dłuższym, niż "mam maka od pół roku i ciągle mi się wiesza" - na pewno doradzą sensownie i doradzą maka, nie peceta. Nie Ty jeden masz wyrobione zdanie o obydwu platformach ;) Patrzysz z pozycji "ja - pecet, oni - maki"... Z odwrotnej perspektywy wygląda to dużo gorzej, zapeniam Cię... I zabawniej ;)
A tak z innej parafii: znasz kogoś, kto przesiadł się ostatnio z maka na peceta? Z własnej i nieprzymuszonej woli? Ja nie. NIKOGO. A w drugą stronę - masowo. Właśnie po forach makowych to widać najlepiej. I fotograficznych też ;) Zaczęło się od iPodów, iPhonów... i poszło...

J

dzik
29-03-2008, 22:22
Znam te realia właśnie do końca, bo sam kupowałem G4 w momencie, kiedy w Stanach już go nie było w sprzedaży - właśnie dlatego, żeby móc na nim jak najdłużej odpalać natywnie OS9, bo nie było wiadomo, czy powstanie soft do bębna pod X-a (a że powstał i chodzi do dzisiaj - to inna sprawa...). Nigdy nie było nowszej stacjonarnej G-czwórki i defaultowo była sprzedawana TYLKO z dziewiątką. Jeżeli nie potraficie na niej uruchomić dedykowanego systemu - to się komentarz ciśnie jeden... ;)

Musze powiedziec ze sprawdze dokladnie temat w poniedzialek w fabryce.
Pamietam ze kupowalismy w pospiechu ostatnie sztuki G4 ktore mialy mozliwosc startu z OS9, pozniej kupilismy jeszcze jakies maszyny, czyli ostatnie G4, szare z srebrna wstawka na froncie jak sie nie myle i zadna wersja OS9 na nich nie startowala, na bank dali nam do nich 10.2 i classic.
Mam na mysli ten model: http://www.apple-history.com/?page=gallery&model=g4_800&performa=off&sort=date&order=ASC
"Minimum OS: 10.2.3"

Moze i dalo sie je zmusic do OS9, ale nie probowalismy na sile. Oficjalnie sie nie da.
Szkoda ze G5 nie zachowalo zgodnosci do startowania z OS9.

VanMurder
30-03-2008, 07:05
dla rozluźnienia atmosfery:

Mac vs. PC (http://www.youtube.com/watch?v=Id_kGL3M5Cg)

i jeszcze to:

Mac vs PC vs Linux (http://www.youtube.com/watch?v=h4iyksLeo7w&feature=related)

na koniec to:

Bill Gates visits Apple (http://www.youtube.com/watch?v=cAZ7yzjL1Sg&feature=related)

pozdrawiam

Jester
30-03-2008, 12:27
Mam na mysli ten model: http://www.apple-history.com/?page=gallery&model=g4_800&performa=off&sort=date&order=ASC
"Minimum OS: 10.2.3"

A, to inna sprawa. Zabawy Apple z dwuprocesorowymi G4 (i pochodnymi jednoprocesorowymi) to temat do zupełnie innego wątku, i na pewno nie jako argument "za" makami ;) To była zapowiedź tego, co się będzie działo za parę lat :)

Szkoda ze G5 nie zachowalo zgodnosci do startowania z OS9.

Też żałuję, tym bardziej, że te dwa na krzyż programy dziewiątkowe, na których mi do dzisiaj zależy - nigdy nie działały w trybie classic i nie widziały SCSI. Za to stabilność ostatniej wersji dziewiątki wspominam z rozżewnieniem: komputer chodził tygodniami, mielił terabajty zdjęć - i żadnych zwiech. Byli czasy...

J

Maku70
30-03-2008, 14:00
Jak czytam ten wątek to mi ręce opadają :) Mam dwa maki i niestety (moje zdanie) czasami muszę pracować pod windą. Nie rozumiem jej interfejsu, nie łapię logiki pracy z tylko jednym programem (zajmuje cały ekran). Nie rozumiem wielu innych rzeczy... i chyba dzięki temu rozumiem zdziwienie ludzi siadających do Leoparda, czy Tygrysa ;) Dla mnie MacOs, czy Windows to inna filozofia pracy, inne nawyki. Najlepiej to chyba widać w iTunes, dla maka mp3 to piosenka, otagowana, zapisana automatycznie w folderze przypisanym wykonawcy, płycie itd. W windzie to plik, który można wrzucić do dowolnego folderu (w mac też, ale po co) może być bez nazwy itd. Mi osobiście bardziej odpowiada logika Apple, tak samo katalogowanie zdjęć w Aperture czy nawet iPhoto. Jednak jeśli komuś odpowiada inny styl pracy, to ma do tego pełne prawo i nie będę mu mówił, że mac jest lepszy. Po prostu inaczej się na nim pracuje i dla MNIE jest po prostu wygodniejszy.

dzik
30-03-2008, 14:26
Ja mimo ze siedzie na OSX juz jakis czas nie potafie sie przyzwyczaic glownie do pelnego ekranu. Rozumiem ze rola zielonego guzika jest inna ale mogli zrobic "full screen" i bylbym szczesliwy :-)

I wlasnie dla mnie logika pelnego ekranu jest czesciej wlasciwa. Denerwuje mnie ze miejscami przeswituje pulpit albo mryga flash z przegladarki, wkurza mnie tez ze jak nie trafie w guzik to wychodze z aplikacji.

Też żałuję, tym bardziej, że te dwa na krzyż programy dziewiątkowe, na których mi do dzisiaj zależy - nigdy nie działały w trybie classic i nie widziały SCSI. Za to stabilność ostatniej wersji dziewiątki wspominam z rozżewnieniem: komputer chodził tygodniami, mielił terabajty zdjęć - i żadnych zwiech. Byli czasy...

I sa zastosowania gdzie moc by sie przydala. Skaner bebnowy dziala akurat tylko pod OS9, pod classiciem nie, a przy takiej obrobce procesora nigdy za duzo. Z checia zamienilbym G4 na ostatnie G5.

Maku70
30-03-2008, 14:44
jak wychodzisz z aplikacji? jaki guzik?

Skipper
30-03-2008, 15:11
Dzik mi rece opadaja jak czytam co piszesz :) wyciagasz jakies niezgodnosci z systemu ktory zostal zastapiony bodajze 7 lat temu jako argument przeciw Apple... to nie ma sensu. roumiem ze w pracy masz jak masz ale co to ma do dzisiejszej rzeczywistosci?
pozycz gdzies nowego maka popracuj sobie na nim bez silowego udowadniania samemu sobie ze sa do niczego bo tak sobie zalozyles.. argument z cena tez mnie nie przkeonuje.. jak mnie stac to sobie kupuje nie stac mnie to nie kupuje.. proste.. nie po to pracuje zebym musial liczyc kazda zlotowke i odmawial sobie czego tam, tylko po to by sobie kupic to co mi sie podoba na co mam ochote i na czym mi sie dobrze pracuje..

prawda jest taka ze systemy operacyjne sie coraz bardziej zazebiaja i wiekszosc softu wystepuje na oba systemy poza jakimis niszowymi wynalazkami albo czyms pisanym na zamowienie dla konkretnego stanowiska pracy..
komus sie podoba filozofia OSX komu innemu Windy.. posiadam oba systemy w domu i lepiej mi pracowac na OSX... jakis taki bardziej ludzki jest a jedna belka ulatwia bardzo zycie bo nie trzeba szukac opcji po okienkach.. mozliwosc ustawienia pracy na 4 roznych pulpitach tez jest bardzo uzyteczna i ulatwia zycie a nie widziaem tego w windowsie ale zastrzegam Viste znam bardzo slabo bo mnie zrazila do siebie i to bardzo dlatego na PC zostalem na XP

troche to przypomina odreagowanie frustracji na zasadzie nie stac mnie nie mam to jest gorsze.. bo przeciez to co mam jest najlepsze na swiecie..
tych rewelacyjnych bajerow srodowiska windows dalej nie przedstawiles ktorych nie ma na maka i taka jest z Toba Dzik rozmowa... zycze milego dnia :)

popmart
30-03-2008, 15:25
jabłkowiec słyszy :

Apple ma swoje wady i nie jest idealny - rozumie mak jest gorszy od PC (winda) z poczuciem lepszej sprawy udowadnia....że jest lepszy ...

kompatybilność z ostatnich kilku lat daje do myślenia czy napewno dzisiejszy dobrze pracujacy sprzęt będzie równie dobrze pracował z softem za 2-3 lata ?
czy Apple znowu nie zechce beszczelnie sporej kasy za upgrade ?

Maku70
30-03-2008, 15:44
Powiem tak: na windows 3.11 działa oczywiście obecny soft... Przy przejściu z XP na Vistę nie ma żadnych problemów ze sterownikami i kompatybilnością softu... (tak samo było z 95,98, ME) Użytkownicy PC kupli swoje Pentium 100, lub 386DX i do tej pory ich używają, bez najmniejszych problemów, a Microsoft gratis daje wszystkie wersje Visty ;) Czy coś pominąłem? Jeśli chodzi o bezczelną kasę za upgrade to proponuję porównać ceny Leoparda (jedna wersja) z cenami Visty (bodajże Ulitmate odpowiada w miarę funkcjonalności leoparda). Kurcze sam wpadam w ton flame ware ;( Ale po prostu nie rozumiem, jak można stawiać tak kretyńskie zarzuty: czy to będzie Pc, czy Jabłko. Wszystko się zmienia, sprzęt soft. Zaraz zacznę mieć pretensje do Canona, że musiałem zmienić aparat z 350d na 40d :) Krucze, chciałem to mam, było mnie stać i jestem zadowolony. A kwękać, że 350d nie ma tego czy tamtego? Bo jest starszy i z innej półki? To tak samo debilny tok rozumowania, jaki jest tutaj reprezentowany przez kilka osób.

popmart
30-03-2008, 16:03
braki software na maka:

-modelowanie 3D praktycznie nie istnieje
-software statystyczny (dlamnie ważne) nic, a o excelu lepej niech nikt w tym temacie nie wspomina bo to nie to...
-Gry - większość sprzed 2-3 lat bo niby co miało by chodzić na 2-3 generacje za starych kartach
- programy "thirdparty" ot zróbmy sobie kopie DVD .... lipa a już lepiej zabezpieczoną to już kompletna

móglbym tak więcej ale po co i tak zaraz ktoś powie że to niepotrzebne, a że dzieciuch jestem bo lubie pograć w fajne nowe gierki z dobrą grafą i FPS, itd itd ... a to że posiadacze maków to niepiratująca elita ... etc etc etc ...

naprawde wszystko ma swoje plusy i minusy a stwierdzanie ze maki nie maja słabych stron to fanatyzm.

Maku70
30-03-2008, 16:08
- tak, a Pixar pracuje na PC ;)
- Microsoft Office 2008
- gry polecam odwiedzenie stron producentów, nowe produkcje powstają równolegle na oba systemy (ale fakt obecnie jest ich dużo mniej)
- DVD - chyba kpisz ;) nawet nie wiesz jak prosto i przyjemnie ;)
Polecam zapoznanie się z MacOs potem zabieranie głosu, by nie narażać się na śmieszność....
P.S zapomniałeś dodać:
- maki nie czytają dvd
- nie otwierają worda
- i kilka innych głupot ;)

popmart
30-03-2008, 16:15
mikrosoft office do statystyki .... sam nie narażaj się na smieszność : tylko SPSS i Statistica nic na świecie nie ma więcej !

- no to jakie dostępne powszechnie aplikacje do modelowania 3D możesz polecić ?

-DVD zabezpieczone? jaki masz do tego soft proszę o konkrety z linkami najlepiej...

Maku70
30-03-2008, 16:19
- ktoś pisał o innym exelu, może źle zrozumiałem ;)
- poszukaj na versiontracer, http://www.versiontracker.com/php/qs.php?mode=basic&action=search&str=3d&srchArea=macosx&submit=Go
- proszę http://www.mactheripper.org/
- to też istnieje SPSS - 16.0.1.3
statistical data modeling tool http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/17486
jeszcze podpowiem, na pewno nie ma autocad ;)

popmart
30-03-2008, 16:28
spss to szacun ... ale jak bym powiedział na uczelni że chce na maka to by spadli z krzeseł.... ooo i na linucha w końcu zrobili ;)

Maku70
30-03-2008, 16:36
Musiałbyś go pokazać w akcji, po zebraniu szczęk - by Ci dali :) W końcu w USA ośrodki akademickie głownie na tym pracują. Jednak cieszę się, że nie wierzysz już obiegowym opiniom :) Wiesz można tak samo zapytać o FinalCut na windę i czemu np. TVN 24 powstaje na Macach, po jazdach jakie mieli z PC. Jednak to byłaby nie tyle złośliwość, ile ignorancja. Architekta w Polsce nigdy nie będę namawiał na maca. Każdy system ma swoje plusy i minusy... i tyle. Byle nie gadać na jego temat głupot ;)

Skipper
30-03-2008, 16:47
popmart jedziesz na obiegowych opiniach a nie sprawdzasz... w tym rzecz ze wiekszosc softu jest na Maca tylko ludzie nie posiadajacy Macow o tym nie maja pojecia a pozniej rozdziawiaja usta w szoku jak sie okaze ze jest... jeszcze bardziej kiedy widza ten soft w akcji bo najczesciej interfejs na Macu jest ladniejszy i bardziej ergonomiczny :) to co pisal kolega wyzej gdyby bylo tak zle to dlaczego najlepsze osrodki akademickie, telewizje etc pracuja na Apple? gry rowniez sa na maca a adobe pisze autocada w wersji na OSX... bo tu jest jedna prawdziwa dziura choc juz sa rownie dobre programy innych firm pozwalajace projektowac konstrukcje nie mniej skutecznie jak na pod winda..

popmart
30-03-2008, 17:43
jeszcze raz powtarzam ja mówie : nie jest idealnie wy czytacie jest źle ...

powiedz skipper czego ja tu nie rozumiem

Jester
30-03-2008, 18:16
braki software na maka:

-modelowanie 3D praktycznie nie istnieje

Pomogę Ci: nie ma też Płatnika.

-software statystyczny (dlamnie ważne) nic, a o excelu lepej niech nikt w tym temacie nie wspomina bo to nie to...
-Gry - większość sprzed 2-3 lat bo niby co miało by chodzić na 2-3 generacje za starych kartach
- programy "thirdparty" ot zróbmy sobie kopie DVD .... lipa a już lepiej zabezpieczoną to już kompletna

No i widać od razu, że o "brakach software na maka" nie masz za dużego pojęcia. Mam Ci powiesić listę darmowego softu do łamania zabezpieczeń, kopiowania DVD i robienia divixów na maku? Coś mało zorientowany jesteś, serio...

móglbym tak więcej ale po co i tak zaraz ktoś powie że to niepotrzebne, a że dzieciuch jestem bo lubie pograć w fajne nowe gierki z dobrą grafą i FPS, itd itd ... a to że posiadacze maków to niepiratująca elita ... etc etc etc ...

Wiesz co? Jak swego czasu miałem fazę na granie - to kupiłem Playstation. Jeezu, jaki komfort: WSZYSTKIE GRY CHODZĄ, latami nic nie apgrejdujesz, żyć nie umierać. Patrzyłem z góry nie tylko na makowców (co to podobno nie mają w co grać) ale i na pececiarzy, którzy mają co prawda gier od zarąbania (97% nie wartych uwagi, ale to szczegół), ale komputer przeważnie za słaby już na dzień dobry i też wkurzonych. Zalecam to rozwiązanie.

naprawde wszystko ma swoje plusy i minusy a stwierdzanie ze maki nie maja słabych stron to fanatyzm.

Mają. Akurat nie te, które wymieniłeś, ale mają. Za to do zabawy z fotografią akurat nadają się wyjątkowo - bo o tym jest ten wątek, nie o graniu ani modelowaniu 3D.

J

popmart
30-03-2008, 19:35
OT

... na konsole nie ma gier w które gram ...jedynym wyjatkiem jest Mass Efect na X360 który notabene już poprawiony wyjdzie w maju na PC ... a grafika na tv nawet i720 jest delikatnie mówiąc słaba nawet na nextgenach... nie wspomninam juz o MMO których na razie nie ma wogóle .... strategie na konsolach hmmm ... dobre rpg na konsolach hmmmm

nie bede kontynuował tematu konsol bo w 99% to arkadowe gówno ....

obserwator
30-03-2008, 20:17
...rety Panowie, błędne koło...
Kupta se peceta do gier takich co to nie banglają na konsolach.... kupta se konsole do pozostałych i kupta se maca do porzadnej roboty z fotografią :)
Albo wersja dla oszczędnych Mac z dwoma systemami i konsola - ni ma h...ja na mariolkę, żeby tam co nie poszło :) W naszym skromnym hobbystycznym studio mamy dual G5 i QuadCore, w torbie MB i MBP i syćko śmiga, a że skanerów bębnowych nie używamy, coż - jesteśmy tylko amatorami i potwierdzamy regułę, a jak się nudzimy to sieciowo (po wifi) Call Of Duty 4 w pełnej opcji i śmiga wszędzie aż miło...
Pozdrawiam

Niech każdy kupuje co lubi i na co go stać - to wszystko...

Jester
30-03-2008, 20:57
... na konsole nie ma gier w które gram ...

...a mnie nie rajcuje modeling 3D ani statystyka. Dlatego kupiłem sobie taki komputer, a nie inny.

nie bede kontynuował tematu konsol bo w 99% to arkadowe gówno ....

99% WSZYSTKICH gier to gówno nie warte uwagi. Ale to Ty się upierasz, że mają śmigać na kompie, który ktoś chce kupić do obrabiania zdjęć.

J

tmaciak
30-03-2008, 21:08
99% WSZYSTKICH gier to gówno nie warte uwagi.

Czy to argument w tej dyskusji czy tak sobie napisałeś? ;)

Ale to Ty się upierasz, że mają śmigać na kompie, który ktoś chce kupić do obrabiania zdjęć.

No bo większość osób na forum stać, żeby w gabinecie postawić komputer do gier, komputer do fotografii... a i jeszcze komputer do pracy :)

Te całe bicie piany mogę osobiście podsumować w ten sposób: jest wiele rzeczy które chodzi na Windowsie a nie chodzi na MacOS, a mało rzeczy które chodzi na MacOS a nie chodzi na Windowsie...

Jak kogoś zadowalają programy, które chodzą na MacOS to może się przesiadać a jak nie to nie... to tylko systemy operacyjne, we wprawnych rękach będą działały tak samo dobrze.

Maku70
30-03-2008, 21:36
Jak podaje amerykański Computerworld, korporacyjni użytkownicy Leoparda 5 razy częściej mówią, że są z niego "bardzo zadowoleni" niż posiadacze komputerów z systemem Windows Vista. Tak przynajmniej wynika z badań przeprowadzonych przez firmę analityczną ChangeWave Research.

Badanie przeprowadzono wśród 2200 pracowników amerykańskich firm. Aż 53 procent właścicieli maszyn z systemem Mac OS X 10.5 twierdziło, że są "bardzo zadowoleni". W przypadku Windows XP wyjątkową satysfakcję deklarowało już tylko 40 procent, a w przypadku Visty - zaledwie 8 procent użytkowników.

Jak utrzymuje Paul Carton, prezes ChangeWave, wyniki są jednoznaczne: Apple wyznacza standardy zadowolenia wśród klientów korporacyjnych. Ludziom podobają się decyzje firmy z Cupertino.

W ciągu następnych 90 dni 8 procent wszystkich ankietowanych deklarowało chęć zakupu notebooków z systemem Mac OS X. To niezwykle słaby wynik biorąc pod uwagę, że na maszyny z Windows XP zdecyduje się ponad połowa badanych (53%), a na sprzęt z Vistą - co piąty ankietowany (20%).
Źródło : Computerworld

rene
30-03-2008, 21:42
1. Jest tylko jeden MAC który wszystko stworzył i wszystkim rządzi
2. MAC jest sędzią sprawiedliwym...

Od dzisiaj do listy dziewic powyżej 18, Yeti i potwora z Lohh Ness, dopisuję użytkownika Maca potrafiącego być obiektywnym. I prawdopodobnie - o ile istnieje - znajdę go na samym końcu.

Dobrej nocy, nie zapomnijcie o paciorku do Jobsa

Riccardo
30-03-2008, 22:36
1. Jest tylko jeden MAC który wszystko stworzył i wszystkim rządzi
2. MAC jest sędzią sprawiedliwym...

Od dzisiaj do listy dziewic powyżej 18, Yeti i potwora z Lohh Ness, dopisuję użytkownika Maca potrafiącego być obiektywnym. I prawdopodobnie - o ile istnieje - znajdę go na samym końcu.
bo jak pecetowiec uzna ze maci sa fajne to sie na nie przesiada :)

Dobrej nocy, nie zapomnijcie o paciorku do Jobsa

swoja droga ten koles to geniusz... w sensie wizjoner.

Moje 0,03 PLN - wlasnie zostalem przez GPMape zmuszony do zainstalowania windowsa na moim MBP - jezeli twierdzicie ze windows jest lepszy to umrzecie nieuswiadomieni. Instalacja samego systemu (XP) i jakis programow na pc to horror. Are You sure? Instalacja MacOS'a to przy tym bulka z maslem. Nie mowiac o instalacji programow na macu, ktore sie tylko przeciaga z imagu dysku.
Mowcie sobie co chcecie, ale ja wlasnie potwierdzilem sobie (tak, tylko sobie) ze pc to koszmar.

DoMiNiQuE
30-03-2008, 22:53
Ehh, skad sie bierze w pececiarzach ta potrzeba wmowienia makjuzerom, ze popelnili ogromy blad przeplacajac chore pieniadze za swje biale zabawki, ze sa snobami i maja klapki na oczach. Zazdrosc? No chyba, bo nie widze innej opcji. Mi to nie przeszkadza, ze smigacie na swych piecach z vista. Kupcie sobie jeszcze takich 10, nie obchodzi mnie to, ale przestancie nam tylko wmawiac, ze Maki sa beee a wtedy wszyscy beda szczesliwi.

Adam Kasprzak
30-03-2008, 23:27
a ja mam inną prośbę - pokażcie mi kogoś, kto się*przesiadł*z PC na MAC i stwierdził, że to nie to i zrobił przesiadkę*z powrotem :) 99% zostaje :)

Maku70
30-03-2008, 23:37
Cóż po latach spędzonych na walce z kolejnymi wersjami windy, od dwóch lat cieszę się komputerem i na nim pracuję ;) Po prostu pracuję, nie wiem co to defragmentacje, optymalizacje rejestru, o wirusach nie wspomnę. Po prostu działa. Rozumiem system i nie dziwię się czemu guzikiem start wyłącza się komputer ;) Jak ktoś fajnie napisał "Mac jest nudny" - bo nic się nie dzieje ;) Rozumiem upór ludzi którzy nie siedzieli dłużej przy maku niż 10 minut w salonie ispot, którzy wiedzę czerpią z Chip itp. Ja sam nie wierzyłem, że komp może być moim "przyjacielem", ale dziękuję teraz tym którzy mnie namówili;) Jestem w w pełni uzależniony ;) mam Imac, MacBook, Ipoda nano + nike, Iphone, airport i śmieję się jak patrzę np. na kolegów konfigurujących routery wifi :) I tyle, po prostu Think Different :)

rene
30-03-2008, 23:41
Adam, zdajesz sobie sprawę z naiwności jaką trąci twój argument?

Ktoś kto się przesiada na maca robi to z pełną świadomością, zdając sobie z jego zalet i - o ile mogę użyć tego słowa w obliczu nieskazitelnej doskonałości apple - wad. Wszystkim idiotom, w tym mnie, którym z jakiegoś powodu mac nie odpowiada, nie będą się na niego przesiadać. Masz jakiś kalkulator żeby pokazać jak wyliczyłeś te 99%?

Mamy wybór. Jedni będą onanizować się nad lekkością pracy maca i wieść dostatnie życie, pozostali jak jeden mąż będą gorzej sypiać, tyć, nigdy nie poderwą laski w klubie, ich zdjęcia będą gorsze i nigdy nie spłacą kredytu za mieszkanie.

Można już zamknąć wątek?

DoMiNiQuE
30-03-2008, 23:51
Można już zamknąć wątek?
W zadnym wypadku! Teraz dopiero zrobi sie zabawnie :lol:

Adam Kasprzak
30-03-2008, 23:52
rene, przejdź się*do ispotu i wtedy pogadamy ;) piszesz jak jakiś fanatyk. Pracowałeś kiedyś dłużej na macosx? Większość osób które się*w tym wątku wypowiada albo siedziała przy macu 10 minut, albo go wcale na oczy nie widziała. przecież to żałosne pisać o czymś czego się nie wie...

Wiem, że apple ma wady. Biały się brudzi, kurz osiada na ekranie, nawet 2 razy w ciągu 2 lat mi się*zawiesił, tak że nie mogłem nic zrobić oprócz twardego restartu. Szok.

Maku70
30-03-2008, 23:56
Czegoś nie łapię? Ktoś z Macuserów nazwał użytkowników Windows idiotami? Ktoś kazał Wam zmienić sprzęt i system? Ktoś Wam mówił, że na to nie ma programów i do niczego się nie nadaje? Że przepłacacie zmieniając co rusz procesory i karty graficzne? To chyba raczej do nas tak mówiono, a kiedy pokazujemy, że jest inaczej - to jesteśmy fanatykami. Naprawdę czegoś tu nie rozumiem... Czy to, że w MacOs sam muszę zainstalować sobie świadomie trojana jest fanatyzmem, czy prawdą? sam się nie zainstaluje, nie ma takiej możliwości. To też fanatyzm? safari najszybszą przeglądarką to fantyzm? MacBook Pro najszybszym lapkiem dla Visty - tak, tak - to też fanatyzm? Trzy ruchy w iPod by dotrzeć do dowolnej opcji to fanatyzm? Czemu więc wszyscy kopiują rozwiązania Apple? Czemu Vista wygląda jak Tiger sprzed trzech lat? I to w sposób niedorobiony, nawet widgety potrafili zepsuć i sprawić, że ich używanie jest wątpliwą przyjemnością. Ech, jeśli tak to jestem fanatykiem :)

rene
31-03-2008, 00:01
http://discussion.autodesk.com/thread.jspa?threadID=552613

Tak jak mówi reklama - think different. Ale najpierw - przede wszystkim - START to think!

Maku70
31-03-2008, 00:03
Nie no Stary rozwalasz mnie :) To ja poproszę w imieniu Holywood i TVN24 o FinalCut :) taki sam poziom argumentacji co? :)

tmaciak
31-03-2008, 00:04
Czegoś nie łapię?

Tak. Bo to:

zmieniając co rusz procesory i karty graficzne?

To nie wada, tylko zaleta. Jeśli Steve wymyśli kiedyś iMac'a w którym

(a) będzie karta graficzna na przyzwoitym poziomie,

(b) będzie możliwość wymiany karty graficznej

to z chęcią kupię :) może być nawet bez MacOSa, bo akurat nie bardzo go trawię.

Adam Kasprzak
31-03-2008, 00:04
oj, rene idź już spać - w niejednym wątku denerwujesz ludzi swoimi bezsensownymi uwagami...

rene
31-03-2008, 00:08
Nie no Stary rozwalasz mnie :) To ja poproszę w imieniu Holywood i TVN24 o FinalCut :) taki sam poziom argumentacji co? :)

Jest coś co wymaga doprecyzowania? Czy jest coś czego nie rozumiesz? Muszę zacytować samego siebie, czy jednak pofatygujesz się i przeczytasz moje dwa poprzednie posty?

Baczność MAC spocznij nie spełnia w stopniu podstawowym moich wymagań, z tejże właśnie przyczyny. Mam się przesiadać, spróbować odpalić cada, wrócić do Windy tylko po to żeby Adamowi zgodziło się jego 99%?

Piszę najprościej jak umiem, ale jeśli w którymś miejscu wyraziłem się niejasno - postaram się rozwiać Twoje wątpliwości.

Maku70
31-03-2008, 00:10
Po co Mac bez MacOs, jest Mac pro - zmieniaj w nim co chcesz - lecz w jakim celu?

Jarek Jaworski
31-03-2008, 00:11
bede nudny, ale zapytam sie jeszcze raz - jak wyglada sprawa gwarancji MACow i programow serwisowych w Polsce. Jak ktos wie, niech napisze slowko.

Riccardo
31-03-2008, 00:11
Po co Mac bez MacOs, jest Mac pro - zmieniaj w nim co chcesz - lecz w jakim celu?

Zeby system gorzej pracowal. Widzisz, pececiarze, nawet jak nic nie beda zmieniac, lubia miec swiadomosc ze moga. Tak jakby w lapkach pecetowych wszytko bylo wymienialne...

Maku70
31-03-2008, 00:15
Gdybyś przeczytał moje wcześniejsze posty, zauważyłbyś, że sam napisałem o braku AutoCada i że nie namawiałbym architekta w Polsce na ten system. Ale na tej podstawie nie oceniałem, który system jest lepszy... Zrozum wreszcie, chodzi jedynie o to, by pisać prawdę o jednym i drugim systemie. Nie zaś głodne kawałki i slogany bez pokrycia, tak jak to już dzisiaj było z dvd, ze statystyką, grami itp.

DoMiNiQuE
31-03-2008, 00:18
bede nudny, ale zapytam sie jeszcze raz - jak wyglada sprawa gwarancji MACow i programow serwisowych w Polsce. Jak ktos wie, niech napisze slowko.
W Polsce nie jest kolorowo. Duzo ludzi narzeka na serwis w SADzie. To takia makowa "zytnia" czyli olewka. Choc znam tez duzo zadowolonych ludzi, ktorzy miali sprzet naprawiony "od reki". Najlepszym rozwiazaniem jest serwisowania sprzetu za zachodnia granica.

VanMurder
31-03-2008, 00:19
panowie nie odkrywamy ameryki spór Mac Vs PC jest stary jak obie platformy i zaczął się jeszcze jak PC nie miały interfejsu graficznego i można było tyko odpalić Prince of Persja i Alley Cat... w VGA
nawet Umberto Eco (http://pl.wikipedia.org/wiki/Umberto_Eco) w swojej książce "Zapiski na pudełku od zapałek (1993)" poświęcił tej paranoi cały rozdział... oczywiste jest że Microsoft zrzyna wszystko z OS, a sukces i popularność PC podyktowana jest tylko i wyłącznie niską ceną...

Maku70
31-03-2008, 00:20
Honorowany jest program Apple Care - np. 3 letnia gwarancja. Jest już drugi serwis oprócz SAD, od czasu pojawienia się Apple Polska - mocno się poprawiło.

DoMiNiQuE
31-03-2008, 00:21
Baczność MAC spocznij nie spełnia w stopniu podstawowym moich wymagań, z tejże właśnie przyczyny. Mam się przesiadać, spróbować odpalić cada, wrócić do Windy tylko po to żeby Adamowi zgodziło się jego 99%?
A kto tobie kaze sie przesiadac? Ktos Cie namawia? Ja tez uzywam w pracy peceta z winda, bo uzywam windziarskiego oprogramowania a w domu mam 3 maki i jakos nie robie z tego problemu.
Skoncz juz rene ta swoja swieta wojne.

Riccardo
31-03-2008, 00:23
Gdybyś przeczytał moje wcześniejsze posty, zauważyłbyś, że sam napisałem o braku AutoCada i że nie namawiałbym architekta w Polsce na ten system. Ale na tej podstawie nie oceniałem, który system jest lepszy... Zrozum wreszcie, chodzi jedynie o to, by pisać prawdę o jednym i drugim systemie. Nie zaś głodne kawałki i slogany bez pokrycia, tak jak to już dzisiaj było z dvd, ze statystyką, grami itp.

eee, Pan pije do mnie? ;)
Bo jakbys czytal moje posty, to nie rzucam glodnych kawalkow i sloganow bez pokrycia...

tmaciak
31-03-2008, 00:23
lecz w jakim celu?

Widzisz, pececiarze, nawet jak nic nie beda zmieniac, lubia miec swiadomosc ze moga.

grami

W takim celu, że w moim (tfuj) "zwykłym" PC zmieniam kartę graficzną co dwa lata, bo lubię sobie pograć z w miarę przyzwoitą wydajnoscią.

Więc co prawda iMac'i, jako "designerski" PC, mi się podobają jeśli chodzi (własnie) o design, to następny będzie niestety włąsnoręczny składaczek.

Koniec, kropka.

Riccardo
31-03-2008, 00:26
W takim celu, że w moim (tfuj) "zwykłym" PC zmieniam kartę graficzną co dwa lata, bo lubię sobie pograć z w miarę przyzwoitą wydajnoscią.

W laptopie tez?

rene
31-03-2008, 00:27
Dla mnie główną zaletą systemu jest jego uniwersalność, dla Ciebie - niezawodność.

Vista i Mos mają swoje wady i zalety, nie są gorsze i lepsze, są inne. I polecam dać buzi na dobranoc swojemu systemowi, nieważne czy vista, xp, czy macos, mając świadomość przemyślanego wyboru, dopasowanego do wymagań.

tmaciak
31-03-2008, 00:28
W laptopie tez?

Na laptopie nie gram, tylko pracuję :)

Maku70
31-03-2008, 00:30
Riccardo nie do Ciebie ;) user popmart takie dziwne rzeczy pisał ;)
rene gratuluję zrozumienia istoty problemu :)

Jarek Jaworski
31-03-2008, 00:32
Honorowany jest program Apple Care - np. 3 letnia gwarancja. Jest już drugi serwis oprócz SAD, od czasu pojawienia się Apple Polska - mocno się poprawiło.

Jaki jest gwarantowany czas naprawy w Apple Care??

Maku70
31-03-2008, 00:34
http://www.apple.com/support/products/proplan.html

Riccardo
31-03-2008, 00:36
Na laptopie nie gram, tylko pracuję :)

no wlasnie, niektorzy pracuja na iMacu.
Nie ja ;)

Riccardo nie do Ciebie ;) user popmart takie dziwne rzeczy pisał ;)

no wlasnie tak myslalem ze Ty po wlasciwej stronie jestes. Ale widocznie pisalismy w tym samym czasie i sie tak dziwnie posty ulozyly :)

Maku70
31-03-2008, 00:39
Zawsze po jasnej stronie mocy ;) a nawet bym powiedział białej ;)

Jarek Jaworski
31-03-2008, 00:39
http://www.apple.com/support/products/proplan.html
znalazlem tam cos takiego:
Onsite service is not available in all locations. Please see the Terms & Conditions for details
brzmi to dosc groznie ;)
Czyli raczej nie moge liczyc, ze w razie awarii ktos przyjedzie do mnie nastepnego dnia i mi naprawi sprzet?? jak to wyglada w praktyce?

Maku70
31-03-2008, 00:41
Szczerze to nie mam zielonego pojęcia :( warto chyba zadzwonić jutro do Apple Polska - numery tel. są na stronie.

Jester
31-03-2008, 01:28
Czy to argument w tej dyskusji czy tak sobie napisałeś? ;)

Przecież doskonale wiesz, że tylko dostosowałem się do poziomu argumentacji kolegi topmarta ;)

No bo większość osób na forum stać, żeby w gabinecie postawić komputer do gier, komputer do fotografii... a i jeszcze komputer do pracy :)

Założę się, że o graniu na komputerze, który służy na codzień do pracy - myśli jakiś promil użytkowników. I dzieci ;)

Te całe bicie piany mogę osobiście podsumować w ten sposób: jest wiele rzeczy które chodzi na Windowsie a nie chodzi na MacOS, a mało rzeczy które chodzi na MacOS a nie chodzi na Windowsie...

Taaa - keygeny do generowania pirackich numerów Adobe chodzą tylko na pecetach. Słaby argument, bo teraz (i od lat) na każdym maku posadzisz Windowsa, w drugą stronę to nie działa. Nie mają te okna na maku IMHO kompletnie sensu, ale taka jest prawda.

Jak kogoś zadowalają programy, które chodzą na MacOS to może się przesiadać a jak nie to nie... to tylko systemy operacyjne, we wprawnych rękach będą działały tak samo dobrze.

Polemizowałbym, ale mi się nie chce ;)

J

popmart
31-03-2008, 07:20
jabłkowiec słyszy :

Apple ma swoje wady i nie jest idealny - rozumie mak jest gorszy od PC (winda) z poczuciem lepszej sprawy udowadnia....że jest lepszy ...

kompatybilność z ostatnich kilku lat daje do myślenia czy napewno dzisiejszy dobrze pracujacy sprzęt będzie równie dobrze pracował z softem za 2-3 lata ?
czy Apple znowu nie zechce beszczelnie sporej kasy za upgrade ?

jeszcze raz powtarzam ja mówie : nie jest idealnie wy czytacie jest źle ...

kurde ja już nie wiem chyba w końcu zacytuje sam siebie;

rozumiem mak juserzy że można powiedzieć że jest idealnie i tylko tak... w przeciwieństwie do was ja nie namawiam nikogo na to czy tamto to WY zajmujecie się namawianiem ja tylko twierdze że nie ma ideaów a wy rozumiecie: mak jest słaby .... co za pokrętana logika ja już tego nie rozumiem ...

aa i plaster zdziwiłbyś się ile ludzi wykorzystuje komputery do gier .... promil hehehe jasne

Maku70
31-03-2008, 09:03
A w tym wątku czasami nie pytano o Apple? czy warto? Czy czasami nie Ty jako dowod słabości pisałeś o brakach oprogramowania?

popmart
31-03-2008, 09:25
NIE !!!

w tym wątku jest ptanie:

Apple a może coś innego !!!

a rozumiem że nawiedzony makjuzer rozumie Apple czy warto? (oczywiście tylko i wyłącznie warto)

DoMiNiQuE
31-03-2008, 09:32
Apple a może coś innego !!!

a rozumiem że nawiedzony makjuzer rozumie Apple czy warto? (oczywiście tylko i wyłącznie warto)
Dokladnie. Z tym, ze z tego co ja czytalem autor sprecyzowal swoje oczekiwania i pisal cos o zdjeciach a nie graniu w jakies wypasione gry, autocadach, piraceniu, kopiowaniu zabezpieczonych plyt dvd itp. Chyba jednak zabardzo sie zagalopowaliscie.

popmart
31-03-2008, 09:36
to ja już dawno napisałem że powiedzmy szeroko rozumiane DTP (fotki również) oczywiiście ale tak ogólnie do szeszych zastosowań to sprawa nie jest już tak do końca oczywisyta jak starają się wmówić niektórzy ..... i tylko o to mi chodzi ...

tmaciak
31-03-2008, 09:38
Taaa - keygeny do generowania pirackich numerów Adobe chodzą tylko na pecetach.

Nie używam pirackich programów. Niezależnie od systemu.

Założę się, że o graniu na komputerze, który służy na codzień do pracy - myśli jakiś promil użytkowników. I dzieci ;)

No ja też nie myślę, ale w domu mam i mam mieć dwa kompy, jeden lap do pracy (windowsowy) i drugi do reszty. I ta reszta to mój Wiedźmin, Królik Bystrzak dzieciaków, Allegro żony i wspólne fotografie. Z czego Mac/MacOS pokrywa 50 %, Mac/Windows 75%, (tfuj) zwykły PC 100%. Rachunek zasadniczo jest prosty...

Słaby argument, bo teraz (i od lat) na każdym maku posadzisz Windowsa, w drugą stronę to nie działa.

Technicznie, czy licencyjnie? ;)

Nie mają te okna na maku IMHO kompletnie sensu, ale taka jest prawda.

Ze wskazaniem na "IMHO" :D

Polemizowałbym, ale mi się nie chce ;)

Widzę, że stare flejmowe argumenty nie są przystosowane do kogoś, kto zasadniczo lubi Mac'i ale niezbyt lubi MacOSa :)

Zresztą nieważne, weekend się skończył, czas do pracy :D

DoMiNiQuE
31-03-2008, 09:45
to ja już dawno napisałem że powiedzmy szeroko rozumiane DTP (fotki również) oczywiiście ale tak ogólnie do szeszych zastosowań to sprawa nie jest już tak do końca oczywisyta jak starają się wmówić niektórzy ..... i tylko o to mi chodzi ...
Alez dla mnie jak najbardziej oczywista. Mak do domu nadaje sie doskonale. Wiesz, nie kazdemu zalezy na tym co Tobie. Nie kazdy gra w najnowsze gry i nie rysuje w domu w Autocadzie (jak juz rysuje to fabryce na piecu). Po prostu sa ludzie, ktorzy cenia sobie niezawodnosc, prostote, ladny design oraz przyjazny system i im to wystarcza :)

dzik
31-03-2008, 09:52
Jak widac ja nie pasuje do profilu uzytkownika maca, a powiem dlaczego.
Po pierwsze uzywam codziennie, w domu i w pracy. W domu z wyboru, w pracy z koniecznosci. Czesciej pracuje na XP.
Mimo ze posiadam, POTRAFIE KRYTYKOWAC. Nie jestem zaslepiony.
Poniewaz moja praca to siedzienie na *nixach to potrafie tez glebiej wejsc w system i miec o nim swoje zdanie.
Poniewaz pisze soft ktory ma dzialac tez na makach mam o nich swoje zdanie.

Kazdy system ma swoje wady, podkreslam KAZDY. Wiec makowkarze niech przyjma ze OSX tez posiada wady.

Na moim biurku w pracy mam obok siebie G5 i c2d z xp.
Niestety z zalem musze stwierdzic ze osx wypierdziela sie duzo czesciej.
W windowsie czestotliwosc zwisy systemu jest zalezna od sterownikow. Pracujac na markowym sprzecie zwisow w praktyce nie ma.

popmart
31-03-2008, 10:08
Alez dla mnie jak najbardziej oczywista. Mak do domu nadaje sie doskonale. Wiesz, nie kazdemu zalezy na tym co Tobie. Nie kazdy gra w najnowsze gry i nie rysuje w domu w Autocadzie (jak juz rysuje to fabryce na piecu). Po prostu sa ludzie, ktorzy cenia sobie niezawodnosc, prostote, ladny design oraz przyjazny system i im to wystarcza :)

naprawde nie wiem co to za mit z tym brakiem niezawodności (rozumiem stabilności, awaryjności etc) .... no chyba że ktoś kupuje komputery razem z cebulą i kiełbasą w auchanie ..... no ale wtedy cena czyni cuda....

BTW z tym ładnym designem ... bez problemu zrobie zestaw ktoremu tylko jabłuszka na monitorze bedzie brakować a tak dla niewprawnego oka nie odróżni ... z tym że ja mam wybór i mogę zrobić niemalże dowolny design .... dziś nie stanowi to problemu

PS. dziś kupuję dysk na hackintosha 10,5,2 (nie do wary 160 Barracuda SATAII to 135 PLN brutto) wyszła bardzo dobra wersja ze wszystkimi sterownikami i możliwością update 8) ..wieść gminna niesie że jest super stabilny i działa dosłownie wszystko ! szczególnie w konfiguracji Intel/ati równiez sterowniki do nowych kart 38XX ;) ... zobaczymy w ciągu 2 dni :P

PS2 . imo Apple robi kolosalną głupotę nie udostępniającsamego systemu bo w krótkim czasie zarobiło by znacznie wiecej niż na sprzedaży mydelniczek .....

Jester
31-03-2008, 10:32
kurde ja już nie wiem chyba w końcu zacytuje sam siebie;

rozumiem mak juserzy

Sęk w tym, że nie rozumiesz. Daj już spokój, w dodatku dyskutujesz sam ze sobą.

aa i plaster zdziwiłbyś się ile ludzi wykorzystuje komputery do gier .... promil hehehe jasne

Hehe, jasne, bo jestem ślepy i nie widzę do czego używają komputerów moi znajomi. Tylko, że oni są dorośli, możliwe, że popsmarki mają inne potrzeby...

J

Jarek Jaworski
31-03-2008, 10:35
Zadzwonilem na infolinie techniczna i mila pani poinformowala mnie, ze w przypadku awarii odsylam komputer do serwisu, czas naprawy do 2 tygodni, w przypadku koniecznosci sprowadzenia czesci kolejny tydzien.
Powiem szczerze, jest to zenujace podejscie do klienta, zwlaszcza przy komputerach ze slowem PRO w nazwie.
Podobno ma sie to zmienic, jak sie zmieni to zaczne sie zastanawiac nad Applem.

dzik
31-03-2008, 10:45
PS2 . imo Apple robi kolosalną głupotę nie udostępniającsamego systemu bo w krótkim czasie zarobiło by znacznie wiecej niż na sprzedaży mydelniczek .....

Pytanie czy by nie spadla sprzedaz mydelniczek.
Ja chetnie kupilbym OSX na komputer "nie apple".

Ale apple tego nie zrobi.

popmart
31-03-2008, 10:50
Sęk w tym, że nie rozumiesz. Daj już spokój, w dodatku dyskutujesz sam ze sobą.

Hehe, jasne, bo jestem ślepy i nie widzę do czego używają komputerów moi znajomi. Tylko, że oni są dorośli, możliwe, że popsmarki mają inne potrzeby...

J

poproszę moderatorów o zwrócenie koledze uwagi bo pozwala sobie na chamstwo wobec mojej osoby pierwszy złośliwie przekręcił mój login, po drobnej aczkolwiek nieco złośliwej odpowiedzi na to, pozwala sobie na zwyczajne chamstwo i osobiste wycieczki.
Ja w żadnynej z tych wypowiedzi nie pozwalam sobnie na takie szczeniackie wyskoki.

Jester
31-03-2008, 10:51
Technicznie, czy licencyjnie? ;)

Technicznie to jest sztuka dla sztuki, pracować (ani - o zgrozo - GRAĆ!)) się na takim Frankensteinie nie da...

Ze wskazaniem na "IMHO" :D

Nie, nie ze wskazaniem na IMHO. Jest oczywiste, że jeżeli masz kupić maka na którego NIE MA potrzebnego Ci oprogramowania - to jesteś idiotą. Jeżeli jest w wersji makowej - a ten wątek akurat jest o takim przypadku - to nikt normalny nie kupi maka po to, żeby postawić Windowsy i pecetowego Photoshopa. Ja to już przerabiałem parę razy u znajomych, którzy się przesiedli na maka (w drugą stronę nauka migracji nie zanotowała): kupuję wypasa maczka bo jest trendy (autentyczna argumentacja: jest MODA na maki ;) ), instaluję Windowsy bo na maka nie ma softu, mijają 2 miesiące - i nagle okazuje się, że te Windowsy są nieużywane, bo jednak soft na maka jest, w dodatku jakieś ładniejszy, mniej się wywala, nie pyta ciągle "are you sure?" i jest po prostu przyjazny. A że te kompy są kupowane jednak do pracy, nie do grania - to przekłada się po prostu na kasę i komfort pracy. Tyle razy widziałem takie akcje, że nawet nie chce mi się o tym pisać...
Zresztą - sprzedaż laptopów Apple poszła w górę właśnie dlatego, że pececiarze się przesiadają (najszybszy laptop z Vistą - MacBook Pro ;) )

poproszę moderatorów o zwrócenie koledze uwagi bo pozwala sobie na chamstwo wobec mojej osoby pierwszy złośliwie przekręcił mój login

Ty zacząłeś, przeczytaj jeszcze raz swoje posty. Jesteśmy kwita. Złośliwości mnie nie ruszają.

DoMiNiQuE
31-03-2008, 10:53
BTW z tym ładnym designem ... bez problemu zrobie zestaw ktoremu tylko jabłuszka na monitorze bedzie brakować a tak dla niewprawnego oka nie odróżni ... z tym że ja mam wybór i mogę zrobić niemalże dowolny design .... dziś nie stanowi to problemu
popmart, masz zdolnosci slusarsko-spawalniczo-lakierniczo-stolarskie? No nie wiedzialem :mrgreen:

popmart
31-03-2008, 11:09
Przecież doskonale wiesz, że tylko dostosowałem się do poziomu argumentacji kolegi topmarta ;)

ja zaczołem a to ciekawe co pewnie pomyłka jasne? jakoś t jest stosunkowo daleko od p a nie widzę jakoś wcześniejszych osobistych wycieczek do Ciebie .....

popmart, masz zdolnosci slusarsko-spawalniczo-lakierniczo-stolarskie? No nie wiedzialem :mrgreen:

ej dominik naprawde są obudowy, klawiatury , białe monitory które do złudzenia przypominają ten szpitalny styl...

Skipper
31-03-2008, 11:10
NIE !!!

a nie potrafisz tak bez obrazania?:roll:

popmart
31-03-2008, 11:13
a nie potrafisz tak bez obrazania?:roll:

które z tych słów cię obraża ?

DoMiNiQuE
31-03-2008, 11:15
ej dominik naprawde są obudowy, klawiatury , białe monitory które do złudzenia przypominają ten szpitalny styl...
No sa, ale wiesz co, one tak na sile probuja udawac "designed by Apple in California, Made in China ;)" ale zazwyczaj jednak sa zbyt przekombinowane. Apple to minimalizm ...nawet ndiody nie uswiadczysz ...za to sa mistrzami w ilosci srubek :mrgreen:

Skipper
31-03-2008, 11:15
zalozenie ze wiekszosc uzytkownikow Maca jest nawiedzona :]
spory blad rozumowania majacy na celu umniejszenie wartosci argumentow drugiej strony, gdyz argumentacja fanatyka jest ogolnie rzecz biorac g... warta.. :D

No sa, ale wiesz co, one tak na sile probuja udawac "designed by Apple in California, Made in China ;)" ale zazwyczaj jednak sa zbyt przekombinowane. Apple to minimalizm ...nawet ndiody nie uswiadczysz ...za to sa mistrzami w ilosci srubek :mrgreen:

a pamietasz jakie radiomagnetofony "jamniki" ze swiecacymi dookola diodami???:roll:
kiedys to byl pelen szyk :lol:

popmart
31-03-2008, 11:19
zalozenie ze wiekszosc uzytkownikow Maca jest nawiedzona :]
spory blad rozumowania majacy na celu umniejszenie wartosci argumentow drugiej strony, gdyz argumentacja fanatyka jest ogolnie rzecz biorac g... warta.. :D

a pamietasz jakie radiomagnetofony "jamniki" ze swiecacymi dookola diodami???:roll:

napisałem że nawiedzeni są ci którzy z góry przeczytali tytuł wątku jako: Wybór apple a może apple .... rozumiem że ty także tak to odebrałeś jeśli tak to owszem mam cie za nawiedzonego. i jeśli cię to obraża ...hmmm

DoMiNiQuE
31-03-2008, 11:21
No ba. Jako mlody komunista (zaraz po I komunii :mrgreen:), ktory potrafil juz obslugiwac lutownice i pilniki iglaki sam sobie takie diody montowalem w kasprzaku :mrgreen: To byl full wypas mrygaly w takt muzyki :D Ale byly tez inne czasy. Czlowieka cieszyly takie duperele :)
Niestety niektorym do teraz sie cos takiego podoba. Wystarczy wejsc na allegro w dzial tuning PC :twisted:

popmart
31-03-2008, 11:24
No ba. Jako mlody komunista (zaraz po I komunii :mrgreen:), ktory potrafil juz obslugiwac lutownice i pilniki iglaki sam sobie takie diody montowalem w kasprzaku :mrgreen: To byl full wypas mrygaly w takt muzyki :D Ale byly tez inne czasy. Czlowieka cieszyly takie duperele :)
Niestety niektorym do teraz sie cos takiego podoba. Wystarczy wejsc na allegro w dzial tuning PC :twisted:

uwielbiam jak ktoś myli można z trzeba ....

Skipper
31-03-2008, 11:49
napisałem że nawiedzeni są ci którzy z góry przeczytali tytuł wątku jako: Wybór apple a może apple .... rozumiem że ty także tak to odebrałeś jeśli tak to owszem mam cie za nawiedzonego. i jeśli cię to obraża ...hmmm

to co napisales Pop swiadczy o tym ze jednak...
niewiele rozumiesz :)

esteper
31-03-2008, 17:23
popmart - jeśli Apple nie sprzedaje systemu oddzielnie to ja jestem święta krowa :] A*że licencja jest taka a nie inna, to już jest osobna kwestia.
Poza tym Hacintosh to jest łamanie licencji, po tym też*mogę wnioskować że programy "wypożyczasz" z internetu.
A co do designu, jeśli poskładasz coś tak dobrze się*prezentującego jak MBP lub MBA, to na prawdę Ci pogratuluję.

rene
31-03-2008, 20:19
A co do designu, jeśli poskładasz coś tak dobrze się*prezentującego jak MBP lub MBA, to na prawdę Ci pogratuluję.

Dobrze prezentującego wg ciebie? wg mnie? Czy wg popmarta?

esteper
31-03-2008, 20:24
Dobrze prezentującego wg ciebie? wg mnie? Czy wg popmarta?

Dobra Ty to sobie powieś nawet lampki choinkowe na kompie, ja wolę minimalizm, taki jak w przypadku MBP i MBA.

rene
31-03-2008, 20:33
I to mi się podoba u makowiczów - nie lubisz szalonego designu z lat 70 w MBP - to na pewno lubisz światełka, wiatraczki, melodyjki.

Nie wiem jak przebiega Twój tok myślenia, ale za parę lat takie posty z pewnością będą pomocne w niejednej pracy naukowej.

esteper
31-03-2008, 20:40
I to mi się podoba u makowiczów - nie lubisz szalonego designu z lat 70 w MBP - to na pewno lubisz światełka, wiatraczki, melodyjki.

Nie wiem jak przebiega Twój tok myślenia, ale za parę lat takie posty z pewnością będą pomocne w niejednej pracy naukowej.

W przypadku komputerów widzę dwa kierunki, patrzę po otoczeniu.
1. minimalizm
2. przepych (właśnie światełka, wiatraczki, chromy, itp.)
Więc wyciągam wniosek prosty z tego, jeśli MBP jest bee, fuuj, blech, no to buda Twojego kompa ma coś więcej niż kawałek aluminimum w prostej formie, bez zbędnych pier...
Nie sądzisz ?
Spójrz na rynek komputerowy, a może to dostrzeżesz...

rene
31-03-2008, 20:46
1. minimalizm
2. przepych (właśnie światełka, wiatraczki, chromy, itp.)

Rozumiem że wg Ciebie:

1. MAC
2. Cała reszta

Więc wyciągam wniosek prosty z tego, jeśli MBP jest bee, fuuj, blech

Godna największych pochwał nadinterpretacja. Co jeszcze napisałem a o czym nie wiem? Bo naprawdę fascynuje mnie figlarny sposób pracy Twoich połączeń neuronowych.

esteper
31-03-2008, 20:50
Godna największych pochwał nadinterpretacja. Co jeszcze napisałem a o czym nie wiem? Bo naprawdę fascynuje mnie figlarny sposób pracy Twoich połączeń neuronowych.

Proszę Cie nie wysilaj się z tak trudnymi słowami jak "połączenie neuronowe".
Przyp... się, a do końca chyba nie doczytałeś:
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, a zrozumiesz o co chodzi.

Edit.
"Rozumiem że wg Ciebie:

1. MAC
2. Cała reszta"

Ooo, cóż za szybko wysnuty wniosek, ale ale, Sherlocku... Niestety pudło...
Nie tylko MAC, jeszcze SONY VAIO, do desktopów, Thermaltake miał pewną serię obudów które nie miały masy doczepionych gó...

Maku70
31-03-2008, 23:19
Fakt Sony Vaio jest śliczny i fajnie skonfigurowany, podobno "mimo Windows" :) działa na baterii tak długo jak mac. Jednak o czym tu mówić, skoro co poniektórzy nie rozumieją, że "o gustach się nie dyskutuje - gusta się ma". Mnie również brzydzą kolorofony "oczojebne", ale cóż jestem fanatykiem ;)
Jeszcze jedno: mogę podać linki do forum o serwisie tak zachwalanego w tym wątku HP - kolega miał ponad miesiąc w serwisie - tylko dysk do wymiany. Ja dwa lata temu 1,5 miesiąca czekałem na wymianę płyty głównej Asusa w lapku. Chyba w każdej firmie jest tak, że jak kupujesz to nawet Ci ....., a później kończy się bajka i zaczynają schody :(

tmaciak
31-03-2008, 23:34
Dobra Ty to sobie powieś nawet lampki choinkowe na kompie, ja wolę minimalizm, taki jak w przypadku MBP i MBA.

Ja też ;)

https://canon-board.info/imgimported/2008/03/goldmacbookpro1-2.jpg
źródło (http://technabob.com/blog/wp-content/uploads/2007/10/goldmacbookpro1.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.colorwarepc.com/images/gallery/small_product_gallery/slide036_lg.jpg)

Maku70
31-03-2008, 23:35
No i jeszcze napisz, że Apple to wypuściło :)

tmaciak
31-03-2008, 23:43
Jeszcze jedno: mogę podać linki do forum o serwisie tak zachwalanego w tym wątku HP

Bo trzeba sobie CarePaq dokupić i wtedy będą ekspresowe naprawy i gwarantowana dostępność części zamiennych przez czas trwania rozszerzonej gwarancji (sprawdzone empirycznie).

Maku70
31-03-2008, 23:47
o to HP się psują? ja pierdziu.... myślałem, że tylko maki żółkną, pękają, odklejają się procesory, wybuchają baterie od Sony. Nie no, chyba nie zasnę z emocji. Cudowne HP się psuje i wymaga dodatkowych opłat przy gwarancji, jestem w szoku - muszę się napić ;)

tmaciak
31-03-2008, 23:52
o to HP się psują? ja pierdziu.... myślałem, że tylko maki żółkną, pękają, odklejają się procesory, wybuchają baterie od Sony. Nie no, chyba nie zasnę z emocji. Cudowne HP się psuje i wymaga dodatkowych opłat przy gwarancji, jestem w szoku - muszę się napić ;)

I przy okazji zastanów się, czy jak za 2 lata w Twoim niezniszczalnym Mac'u padnie płyta główna, to czy Apple Ci ją wymieni na nową ;)

Maku70
31-03-2008, 23:57
Serio? teraz już sobie jaja robię :) merytoryczna dyskusja się skończyła dawno temu, a fotki maców po tuningu przez 3 firmę dopełniły pragnienia sprowadzenia tej dyskusji do absurdu. Skoro adwersarze piszą bzdury nie słuchając, a raczej słysząc to co chcą usłyszeć. To czemu ja nie mogę ?
Zmieniłeś treść postu... ok, ale i tak Cię zaskoczę ;) z powodu tzw. martwego lutu wymienili płytę główną w imacu po 14 miesiącach, czyli po gwarancji. Bez problemu i na płytę przedłużyli gwarancję na kolejny rok. Mogę na priv. wysłać dokumentację.

tmaciak
01-04-2008, 00:10
fotki maców po tuningu przez 3 firmę dopełniły pragnienia sprowadzenia tej dyskusji do absurdu

Fotki Mac'ów po tuningu są argumentem przeciw tezom kolegi estepera, wmawiającym, że miłośnicy PC to "odpustowcy" jak widać, w przypadku Mac'ów również istnieje popyt na tego typu zabiegi "upiększające".

Serio? teraz już sobie jaja robię :)

Ja myślę, że skoro nie rozumiesz, na czym polega przewaga firmy, która oferuje "next day/onsite support", nawet za dodatkową opłatą, nad firmą która oferuje "dwa tygodnie, no chyba, że trzy" dla użytkownika komputera, który używa komputera do pracy, to formuła tego wątku się dla mnie wyczerpała.

Jak widać, niestety, nie da się normalnie podyskutować na niektóre tematy ;)

Zmieniłeś treść postu...

A za to akurat muszę przeprosić, Neo się przycięła :/

Maku70
01-04-2008, 00:25
1. No są osobniki przechodzące z windy na maca, jest mercedes, jest i amg itd.
2. W RP Apple zaczyna karierę oficjalną, zobacz w tzw. cywilizowanym świecie, porównaj support Apple i innych firm np. we Francji
3. Masz rację, nie da się... fanatyzm zaślepia i to niestety użytkowników jedynego słusznego systemu...
4. Czemu nie odniosłeś się do naprawy płyty głównej w moim Imacu? Nie pasowało do wizji?
5. Daj sobie spokój z pisaniem głupot i zrozum wreszcie, że MacOs i Apple to inna bajka, inna filozofia. Podobnie jak Linuks, czy Winda. Pracujesz na Windzie, żal mi Cię, ale JA rozumiem, że możesz mieć taki kaprys. Wiesz ja kupę lat pier... się z tym systemem (windą). Lubisz to - Twoja broszka. Ja używam teraz macos i jeśli chcesz o nim pisać, to pisz prawdę, PRAWDĘ. Posiedź przy nim tydzień czy dwa, chociaż, i wtedy pisz. Wiesz czemu nigdy nie piszę o Linuksie? bo go nie znam. Bo raz go widziałem u znajomych...

rene
01-04-2008, 00:30
Pracujesz na Windzie, żal mi Cię, ale JA rozumiem, że możesz mieć taki kaprys.

Co za wspaniałomyślność... Dziękuję w imieniu wszystkich użytkowników windy!

Skipper
01-04-2008, 00:32
Maku troche Cie ponislo z tym "zal mi Cie" :D
ale faktem jest ze servis Apple w Polsce to byla zenada w De jest zdecydowanie lepiej :)
niech sobie kazdy uzywa co chce ja mam w domu Apple, PC a nawet PS2 i uzywam kazdego w zaleznosci od potrzeb.. Jabol do pracy dwa pozostale do zabawy :]

Maku70
01-04-2008, 00:32
Doczytaj do końca, to nie wymaga wysiłku :)
Ja mam na Imac windę dla wiedźmina i ps2 dla eye :)

tmaciak
01-04-2008, 00:50
4. Czemu nie odniosłeś się do naprawy płyty głównej w moim Imacu? Nie pasowało do wizji?

CarePaq jest usługą dodatkową, jak nie zapłacisz to masz normalną roczną gwarancję.

Nie zadałeś sobie trudu, żeby to sprawdzić zanim nie zacząłeś tego krytykować?

5. Daj sobie spokój z pisaniem głupot i zrozum wreszcie, że MacOs i Apple to inna bajka, inna filozofia. Podobnie jak Linuks, czy Winda. Pracujesz na Windzie, żal mi Cię, ale JA rozumiem, że możesz mieć taki kaprys.

Jakbyś sobie zdał trochę trudu, to byś znalazł moje posty w których się wypowiadam, że:

(a) używałem MacOS i nie do końca mi odpowiada,

(b) nie ma dla mnie większego znaczenia na jakim systemie operacyjnym pracuję, dopóki aplikacje których używam działają.

Co więcej, wypowiadasz się krytycznie

daj sobie spokój z pisaniem głupot

na temat tego co napisałem w tym wątku, chociaż jak widać, nie przeczytałeś moich wypowiedzi.

Jak dla mnie totalny EOT.

Maku70
01-04-2008, 00:52
racja EOT punkt 4 dyskwalifikuje resztę lektury....

esteper
01-04-2008, 12:07
Fotki Mac'ów po tuningu są argumentem przeciw tezom kolegi estepera, wmawiającym, że miłośnicy PC to "odpustowcy" jak widać, w przypadku Mac'ów również istnieje popyt na tego typu zabiegi "upiększające".

Nie wmawiam że miłośnicy PC to odpustowcy, tylko napisałem że są*dwa kierunki, minimalistyczny który prezentuje m.in. Apple, i tu nie biorę*pod uwagę dodatków tuningowych tworzonych przez firmy trzecie, oraz drugi który jest odpustem jak to nazwałeś.
DWA KIERUNKI minimalizm vs przepych; Apple to TYLKO PRZYKŁAD.

Jeśli chcesz porównać odpust i odpust to zestaw obok siebie: złotą obudowę do MBP zrobioną*przez ruskich, którzy złotem by sobie obłożyli nawet d...
a to:
http://www.svmlemag.fr/files/SVM258-TNT-AlienWare.jpg :]

rene
01-04-2008, 13:35
Esteper, ustaliliśmy już sobie że mac jest nieskazitelnie doskonały i pozbawiony wszelakich wad. Zignoruj tych innowierców - użytkowników PC, szkoda na nich zdrowia.

esteper
01-04-2008, 13:59
Esteper, ustaliliśmy już sobie że mac jest nieskazitelnie doskonały i pozbawiony wszelakich wad. Zignoruj tych innowierców - użytkowników PC, szkoda na nich zdrowia.

Wczesna pora, ale idź już spać.

rene
01-04-2008, 14:14
Chyba rzeczywiście mogę. Widząc jak przesiadując na forum 24h na dobę, błyskawicznie reagujesz na wszelakie posty innowierców, jestem niemalże pewien że z Tobą MAC jest bezpieczny - a dla mnie to priorytet.

Czuwaj!

westu
01-04-2008, 14:30
Jeszcze nie skończyliście? :)

esteper
01-04-2008, 14:35
Nie :D
Myślę że to się*nie skończy do czasu aż któremuś padnie klawiataura :p ;)

Riccardo
01-04-2008, 14:36
Nie :D
Myślę że to się*nie skończy do czasu aż któremuś padnie klawiataura :p ;)

obstawiam klawiature w PC :twisted: ;)

M.I.K
01-04-2008, 15:27
obstawiam klawiature w PC :twisted: ;)

Mogles nie krakac, bo pisananie postow na klawiaturze systemowej to porazka :mrgreen:

Sielan
01-04-2008, 22:28
...
- no to jakie dostępne powszechnie aplikacje do modelowania 3D możesz polecić ?

...

Blender - bardzo przyjemny, często aktualizowany, o sporych możliwościach i darmowy. Nie korzystałem z niego na Macu i nie wiem jak działa, ale na PC spisuje się nieźle. Dostępne osobne wersje Intel i PPC.

DoMiNiQuE
01-04-2008, 22:52
Blender, Cinema4D, Maya, Lightwave, Modo i wiele innych. Szkoda tylko, ze maxa i cada nie ma ...bo dla nich jedynie trzymam w fabryce peceta :/

Maku70
01-04-2008, 22:58
Sielan daj sobie spokój... jesteśmy fanatykami, a nasze kompy są brzydkie i do niczego. Tłumaczenie, że zarzuty są bezpodstawne i pokazywanie wad PC, od których jesteśmy wolni - to przejaw zaślepienia itd. więc szkoda klawiatury

Sielan
02-04-2008, 00:17
Ale właśnie sęk w tym, że ciężko sobie dać spokój. Kota można dostać jak się czyta ten wątek. Wchodzą na forum ludzie z pytaniami typu "Canon czy Nikon" i na ogół odpowiadacie: "oba są dobre, mają wady i zalety, najlepiej weź do ręki i zobacz, który Ci lepiej leży w łapie, pasuje, jakie szkła Ci będą potrzebne", itp. Ja wybrałem Canona, ale czytając tu i tam o wadach i zaletach obu systemów, chciałem być w stu procentach pewny. Wybrałem tak, bo zależało mi na niskim poziomie szumów i jak najmniejszej utracie detali podczas odszumiania przez puszkę. I jestem zadwolony z wyboru.
Ale teraz stoję przed kolejną decyzją: PC czy Mac.
Przyznaję, jestem "skażony" pecetem i radzę sobie w tym środowisku całkiem nieźle. I nie muszę niczego reinstalować co pół roku, ani walczyć z wirusami, choć na pewno na początku wymagało to więcej pracy z mojej strony niż dgyby to był Mac.
Dłużej z maczkami pracowałem tylko w OSie8, to były staruszki, więc nie ma o czym mówić. Dlatego szukam tutaj mocnych argumentów za Makiem, ale ich nie widzę. Gdyby niektórzy z Was się spotkali, pewnie byście się pozabijali, a i tak nic by z tego nie winiknęło. Ciągle słyszę "Mac - stabilny świat", ale jakoś tego nie odczułem. Może to nie długo, ale od ponad miesiąca pracuję na supernowych Makach Pro i NIE WIDZĘ ich przewagi nad platformą PC. Nie myślę tu o Viście, bo przed nią akurat będę się bronił (i pewnie skutecznie - ma wsparcie Microsoftu krócej niż XP) jak najdłużej. Jak czytam, że jak się coś zapsuje, to na pewno będzie klawiatura pecetowa, to nóż się otwiera w kieszeni. W poprzedniej pracy w rupieciarni leżało mnóstwo niedziałających klawiatur i myszek Makowych i co z tego wynika? nic. Tym czasem mój służbowy Mac Pro w dwoma procami po dwa rdzenie i 3 GB ramu "wywala" mi programy bardzo często i łatwo go zamulić.
W związku z tym proszę, pokażcie mi faktyczne mocne strony apple'a. Takie argumenty, które będę mógł sprawdzić organoleptycznie w pracy i które mnie przekonają, że warto wydać ponad dwukrotnie więcej na Maca.
Może ktoś mi zdradzi, jak zwiększyć wydajność w pracy z makiem, bo to podobno jest fakt, jak zapanować nad burdelem na desktopie, który się tworz, bo program to pasek, a nie okno, a okno w szopie skaluje mi się razem ze zdjęciem, bo jak w nie nie trafie, to już jestem w np. otwartym pod spodem Indesignie, że jak coś zwinę na pasek, to nie wyjmę tego za pomocą skrótu Alt+Tab, tylko muszę tego szukać na pasku z prawej.
Pomóżcie biednemu "choremu na pecetozę", bo może czegoś nie wiem i tylko się nie potrzebnie denerwuję. Czy wogóle jest sens "się leczyć"? Zwłaszcza, że antidotum jest drogie, daleko mu do ideału i może frustrować.
I jeszcze jedno - design to fajna sprawa, ale ile się cieszymy wyglądem? Tydzień? Poza tym pecet, to nie renault, żeby straszył.

Adam Kasprzak
02-04-2008, 00:50
jednak mac jest do d. obrabiałem zdjęcia ze ślubu na macbooku i mi zrobił taką*zwieche że na nic nie reagował. masakra jakaś. tylko twardy restart. poważnie się zastanówcie, zanim kupicie maca. I przejściówka (miniDVI do VGA) mi poszła, po 1,5 roku pracy non-stop. Denny sprzęt. ale mam nadzieję, że maca pro sprowadzą*mi w te 5 tygodni :D

Ja już*przestałem ludzi przekonywać. Dla nas - macuserów to w sumie lepiej. Kompa kupuje się*raz na dłuższy czas. Nawet jak jest o kafel drożej niż w stanach, to jak to się rozłoży na kilka lat - nie jest tak źle. A patrząc z drugiej strony, im mniejsze zainteresowanie kretynami, którzy piszą spyware czy inne badziewia tym lepiej. Dla mnie osobiście mógłbym mieć system o którym nikt nie słyszał, byleby wieszał się*tak często jak macosx, był na niego Aperture, PS i Bridge.

Nie ma idealnego systemu - tak samo jak nie ma idealnego ustroju politycznego.
Dobranoc.
@ sielan -> sprawdź ile masz wolnego miejsca na dysku rozruchowym. Minimum to 10GB. Druga sprawa to ram 3GB ramu to ilość wymagana do dość szybkiej pracy (Na PG w gdańsku zainstalowali nowe kompy, viste i w każdym 4GB ramu :) i to do budowania baz danych :D. Do MacPro wpakuję na starcie 4GB. To kwestia ramu. Testowałem tą bestię*w ispocie i na prawdę ciężko zamulić. Rawy śmigają aż miło.

VanMurder
02-04-2008, 04:43
Może ktoś mi zdradzi, jak zwiększyć wydajność w pracy z makiem, bo to podobno jest fakt, jak zapanować nad burdelem na desktopie, który się tworz, bo program to pasek, a nie okno, a okno w szopie skaluje mi się razem ze zdjęciem, bo jak w nie nie trafie, to już jestem w np. otwartym pod spodem Indesignie, że jak coś zwinę na pasek, to nie wyjmę tego za pomocą skrótu Alt+Tab, tylko muszę tego szukać na pasku z prawej.
Pomóżcie biednemu "choremu na pecetozę", bo może czegoś nie wiem i tylko się nie potrzebnie denerwuję.

oj Sielan, Sielan, otwórz w PSie jakis plik, potem kliknij klawisz "F", potem kliknij jeszcze raz a jak chcesz to jeszcze raz i jeszcze ... nie będziesz miał problemu z wpadaniem do innych aplikacji, będzie jak na PC, do przechodzenia miedzy aplikacjami/ oknami używaj Expose (pojawia ci się wszystkie przeskalowane okna, jakie masz otwarte) w porównaniu z tym, alt+tab to prymityw... zaprogramuj sobie Expose pod jakiś klawisz myszy, lub ustaw na aktywny narożnik ekranu (ja mam to pod dwoma bocznymi klawiszami Mighty Mouse), do paska zrzucaj tylko aplikacje/okna na których aktualnie nie pracujesz... a tak na marginesie to poczytaj sobie Help'a w OSie znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie nurtujące cie pytania ...

dla mnie, na przykład idealnym udogodnieniem jest opcja drag and drop - zaznaczam na przykład pliki (jpg, psd, mov) znajdujące się na pulpicie lub w Finder'ze, lub w jakiejkolwiek aplikacji i przeciągam je na ikonkę aplikacji w Dock'u - OSX automatycznie otwiera mi tą aplikacje i zaznaczone pliki - w ten sposób można otworzyć pliki w PS'ie lub wysłać na serwer FTP, lub wysłać jako załącznik w @ etc... dla mnie to cudo !!! w drugą strone działa tak samo - jpg (lub inny bmp) wyświetlony w Safari przeciągam na pulpit lub wprost na ikonę PS'a i mogę zacząć od razu nad nim pracować bez konieczności zapisania najpierw pliku w jakim określonym katalogu, potem przejścia do aplikacji, wybrania Open znalezienia zapisanego wcześniej pliku ...

Time Machine (http://www.apple.com/macosx/features/timemachine.html) jest również niesamowitym udogodnieniem - nie tylko nie muszę się martwić o archiwizacje danych, ale mogę znaleźć a nawet przeglądnąć plik skasowany miesiąc temu... rewelacja ... ciekawa kiedy kiedy kolesie z Microsoftu to zerzną? i jak się bezie nazywać Time Travel?
wszystko jest normalnie dla ludzi nie trzeba znać turbo pascala by obsługiwać kompa ;)

a tak w ogóle to słyszałem że Bill Gates i wszyscy goście z zarządu Microsoftu dawno się już przesiadali na "jabłka" bo chciało im się już rzygać od jeżdżenia Windą :)

muflon
02-04-2008, 07:17
Jak*ten Mac*taki super*to niech*mac*userzy w*końcu*zrobią coś**z*tą cholerną***gwiazdką*****! :mrgreen:

DoMiNiQuE
02-04-2008, 08:29
Jak*ten Mac*taki super*to niech*mac*userzy w*końcu*zrobią coś**z*tą cholerną***gwiazdką*****! :mrgreen:
Puszczaj ALT zanim klikniesz spacje. Synchronizacja Ci siada :mrgreen:

VanMurder
02-04-2008, 08:59

widziałeś u mnie jakieś gwiazdki?

Maku70
02-04-2008, 09:18
Pewnie Muflon się nie wyspał ;) albo cudowny IE płata mu figle z kodowaniem ;)

DoMiNiQuE
02-04-2008, 09:33
Zaden IE. Tak jak pisalem. Klikajac polskie znaki na koncu wyrazu przewaznie ludzie nie zdaza puscic ALT i klikaja jednoczesnie spacje. Efektem jest wlasnie owa gwiazdka. Sprawdzcie.

ó* ;)

dzik
02-04-2008, 09:42
porównaniu z tym, alt+tab to prymityw... zaprogramuj sobie Expose pod jakiś klawisz myszy, lub ustaw na aktywny narożnik ekranu (ja mam to pod dwoma bocznymi klawiszami Mighty Mouse), do paska zrzucaj tylko aplikacje/okna na których aktualnie nie pracujesz... a tak na marginesie to poczytaj sobie Help'a w OSie znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie nurtujące cie pytania ...

Zalezy kto czego wymaga. W Viscie alt-tab a wlasciwie windows-tab prymitywny nie jest. Trzeba tez pamietac ze alt-tab w xp mozna podmienic na inna aplikacje ktora sie tym bedzie zajmowac. Na stronie M$ mozna sciagnac ich wersje, mozna poszukac w sieci innych

dla mnie, na przykład idealnym udogodnieniem jest opcja drag and drop - zaznaczam na przykład pliki (jpg, psd, mov) znajdujące się na pulpicie lub w Finder'ze, lub w jakiejkolwiek aplikacji i przeciągam je na ikonkę aplikacji w Dock'u - OSX automatycznie otwiera mi tą aplikacje i zaznaczone pliki - w ten sposób można otworzyć pliki w PS'ie lub wysłać na serwer FTP, lub wysłać jako załącznik w @ etc... dla mnie to cudo !!! w drugą strone działa tak samo - jpg (lub inny bmp) wyświetlony w Safari przeciągam na pulpit lub wprost na ikonę PS'a i mogę zacząć od razu nad nim pracować bez konieczności zapisania najpierw pliku w jakim określonym katalogu, potem przejścia do aplikacji, wybrania Open znalezienia zapisanego wcześniej pliku ...

No teraz to naprawde extra przyklad.
Drag & drop w windowsie dziala tak samo, co prawda docka nie ma, przeciagamy na link do aplikacji na pulpicie. Dla mnie tak samo wygodne jak drag&drop.
Przeciaganie z Safari to cecha... safari a nie systemu. Safari pod windowsem dziala tak samo.
Tylko trzeba pamietac ze przyznac windowsowi trzeba to ze jak bedziemy chciec to mozemy w nim zmienic wiecej niz OSX'ie, mozna podmienic explorera np.

Time Machine (http://www.apple.com/macosx/features/timemachine.html) jest również niesamowitym udogodnieniem - nie tylko nie muszę się martwić o archiwizacje danych, ale mogę znaleźć a nawet przeglądnąć plik skasowany miesiąc temu... rewelacja ... ciekawa kiedy kiedy kolesie z Microsoftu to zerzną? i jak się bezie nazywać Time Travel?
wszystko jest normalnie dla ludzi nie trzeba znać turbo pascala by obsługiwać kompa ;)

Ech, moze dlatego ze w windowsie nie jest to tak promowane to ludzie nie wiedza. Ale sa rozne mechanizmy backupu plikow. Tylko nie ma moze zawsze interfejsu ktory jest bajerancki i wymaga 4GB ramu do dzialania.

Pelno jest tez darmowego innego softu do tego celu.

Widze ze opinia o windowsie jest ludzi ktorzy go znaja fatalnie, szkoda.
Jak sie go pozna to mozna go docenic.
Mnie np w OSX boli ze nie moge zmienic wygladu okien, do mnie cukierkowe ksztalty nie przemawiaja. Nie kazdy ma gust jak Jobs, wiec nie dyskutujmy co ladniejsze. Chcialbym inne, nie moge. W windowsie pelno do wyboru.

W OSX wkurza mnie finder, w domu pracuje na 10.4 nie wiem czy poprawili to w 10.5 ale komus zabraklo pomyslu zeby dac opcje refresh. Wiec jak mam dysk podpiety po sieci to czesto musze zakladac i usuwac katalog by odswiezyc zawartosc katalogu. Bzdura. W M$ wystarczy f5.

A teraz cos co mnie wczoraj lekko zdziwilo, wiec PS CS3 dziala mi lepiej na rocznym XP niz na swiezo wyjetym z pudelka kompie z 10.4
Otwieralem baaardzo duzy plik w PS'ie, komp to 2xXeon 2.6, 8GB Ram, Mac pro.
Otwieralem i PS sie wysypal. Ok niech bedzie wina Adobe, ale cos mnie zaniepokoilo, system dziwnie zeznaje o ilosci pamieci dla PS'a.

źródło (http://img87.imageshack.us/img87/7628/picture2uo6.png)

Na Viscie poszlo bez problemu. Jakies pomysly co robie zle?

Wiec MP bedzie posiadal dual boot.

DoMiNiQuE
02-04-2008, 09:56
Swiezo wyjety z pudelka i ma 10.4? Cos krecisz ;)

Maku70
02-04-2008, 10:09
Nie wiem jak to możliwe... U mnie jest 2 G RAM i zwykły C2D 2GHZ i wygląda to tak...
źródło (http://lh6.google.pl/tomasz.makowski/R_M-BxQ3qvI/AAAAAAAAAH0/fwhWGVGKcnw/Obrazek%201.png?imgmax=640)

dzik
02-04-2008, 10:11
Swiezo wyjety z pudelka i ma 10.4? Cos krecisz ;)

Lezak magazynowy :)

Cena dobra, a sprzet dzisiejszy, w szczegoly sprzetowe nie wchodze.
Wkurzajace jest to ze w koncu plik zrobilem na sluzbowym laptopie, C2D 2GHz, 2GB ram, vista.

Jesli nie wyjasnie sprawy to zamiast kupowac pudelko 10.5 kupie Viste.

Nie wiem jak to możliwe... U mnie jest 2 G RAM i zwykły C2D 2GHZ i wygląda to tak...
źródło (http://lh6.google.pl/tomasz.makowski/R_M-BxQ3qvI/AAAAAAAAAH0/fwhWGVGKcnw/Obrazek%201.png?imgmax=640)

Otworz *psb ktory wazy 3GB i sprawdz :smile:

miklo
02-04-2008, 10:23
a tak w ogóle to słyszałem że Bill Gates i wszyscy goście z zarządu Microsoftu dawno się już przesiadali na "jabłka" bo chciało im się już rzygać od jeżdżenia Windą :)
Jest w tym jakaś prawidłowość. W pradawnych czasach zarząd Apple używał Amigi do prowadzenia prezentacji "na zarządzie" :-)

Maku70
02-04-2008, 10:23
Hym, robiłem to nie jeden raz, ale nigdy nie miałem takich hec. Czy to RAW, czy psb wszystko działa. Naprawdę jestem zaskoczony tym co dzieje się u Ciebie, może zadzwoń do supportu Adobe?

dzik
02-04-2008, 10:27
Sprawdze, chociaz srednio w nich wierze.
Narazie robie ta fotke na piecu.

Jako ciekawostke dodam ze CS3 poddal sie podczas klejenia panoramy ktora wyfocilem. 650x 10MPix :)

Kumpel mi skleil PTGui.

Panorama robiona z 20pietra w wawie na ogniskowej 200 :)

Maku70
02-04-2008, 10:35
Może być ładne ;) mimo że Warszawy ;) hihi
A tak poważnie, to nasuwa mi się jedno pytanie: sam rozszerzałeś w nim pamięć? Czy ma firmową? Cuda z makami zdarzają się, jak im się włoży pamięci nie spełniające w 100% specyfikacji. MacPro na pewno szaleją na Kingstonach.

dzik
02-04-2008, 10:37
Firmowa. Nic nie grzebane.

Ale spojrz na screen'a, w systemie sie chyba jakis licznik przekrecil.

Maku70
02-04-2008, 10:38
Napraw przywileje

dzik
02-04-2008, 10:42
No tak, zapomnialem ze trzeba cos naprawiac.
System ma dwa dni, postawiony tyko CS3, zadnego grzebania i lipa.
Heheh.

Caly czas zwracam uwage na to co pokazuje system, jak dla mnie to jakis bug a nie przywileje.

Maku70
02-04-2008, 11:25
naprawe przywilejow robi sie tak czesto ze wiekszosc ludzi nie ma o tym pojecia - o istnieniu tej funkcji. Jak na dwa dni to duzo juz w nim zrobiles... Imho telefon do Apple i do Adobe. Ewidentnie masz cos walniete, zdalnie nie powiem co i czemu. Jednak jestes 1 znanym mi "przypadkiem" z takimi objawami

dzik
02-04-2008, 11:36
Telefon do Apple, heheh. Dwa razy probowalem. Cos sie zmienilo w tej kwestii? W niczym nie potrafili pomoc.
Adobe podobnie.

Przywileje naprawie, ale nie mam sklonnosci by jakies przekrecone liczniki tlumaczyc przywilejami.

Maku70
02-04-2008, 15:29
To tylko UNIX ;)

Riccardo
02-04-2008, 15:40
No tak, zapomnialem ze trzeba cos naprawiac.
System ma dwa dni, postawiony tyko CS3, zadnego grzebania i lipa.
Heheh.

Caly czas zwracam uwage na to co pokazuje system, jak dla mnie to jakis bug a nie przywileje.

CS3 na czysto czy to update z CS2?
A tak BTW pliki psb po 3GB to u mnie norma. Ja mam G5 dual2GHz z 4GB RAM, i hula az milo. Ocyzwiscie scratch dla PS'a na oddzielnym dysku.
Moze zrobiles za mala partycje sytemowa? Moze daj CSowi wiecej ramu. A moze w koncu wskaz mu inny dysk na scratcha.
A tka wogle to mzien na PC, bo wiedze ze jestes jedna z nielicznych osob o ktorej wiem ze mac'i przy niej nie dzialaja. I mowie calkiem serio.
Mam w robocie kumpla - dostalismy po identycznym kompie, oba skonfigurowalem tak samo, moj hula, jego nie. Dostalismy nowe kompy - tak samo. Na szczescie jedna jaskolka wiosny nie czyni :)

dzik
02-04-2008, 15:55
Komp wyjety z pudelka, posciagal update.
Pozniej CS3 z pudelka, sciagnal jakis update i tyle.

Ja uparcie twierdze ze apple gdzies dalo ciala z tym licznikiem ramu przynajmniej :)
Partycja systemowa na calym dysku. Dorzuce drugi dysk tylko dla PS'a, zobaczymy czy cos to zmieni.

Sielan
02-04-2008, 18:18
oj Sielan, Sielan, otwórz w PSie jakis plik, potem kliknij klawisz "F", potem kliknij jeszcze raz a jak chcesz to jeszcze raz i jeszcze ... nie będziesz miał problemu z wpadaniem do innych aplikacji, będzie jak na PC, do przechodzenia miedzy aplikacjami/ oknami używaj Expose (pojawia ci się wszystkie przeskalowane okna, jakie masz otwarte) w porównaniu z tym, alt+tab to prymityw... zaprogramuj sobie Expose pod jakiś klawisz myszy, lub ustaw na aktywny narożnik ekranu (ja mam to pod dwoma bocznymi klawiszami Mighty Mouse), do paska zrzucaj tylko aplikacje/okna na których aktualnie nie pracujesz... a tak na marginesie to poczytaj sobie Help'a w OSie znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie nurtujące cie pytania ...

...

Tak, wiem. Ok, "F" + panele z CS3 załatwiają jedną niedogodność. Podejżewam, że już w CS2 nie było by tak różowo (nie cierpię jak mi palety włażą na okno główne). Expose znam i, owszem, korzystam i nawet byłemnim zachwycony... przez pierwszy tydzień. Bo częściej niż między oknami w jednej aplikacji (F10), przechodzę między aplikacjami/oknami Findera (F11), a mając otwarych kilka programów i okien dostaję oczopląsu i zanim znajdę to czego szukam, na PC już dawno do tego dotrę.
I owszem, drag and drop jest bardzo fajne i wygodne, ma większe możliwości niż na pececie.

Dzięki Adam, o to mi właśnie chodziło. W jasny sposób opisałeś zalety systemu.

Poza fotografią i DTP, często też dłubię w 3D. Nic wielkieg, ale rozdzielczości są wysokie i wtedy, jak wiadomo, żaden procesor nie jest za szybki. Dlatego to, co większość Macuserów wymienia tutaj jako wadę pc, dla mnie jest zaletą. W moim pecetowym złomie mogę wymienić co chcę i kiedy chcę i to tanim kosztem. Mam w chacie P4. Komp mojego brata na na C2D renderuje średnio 4,5 raza szybciej niż mój, choć to tylko dwa rdzenie i wolniejszy o całe 600 MHz zegar. Jak złożę sobie badziewnego pecka ze starannie dobranych komponentów z procesorem C2Q i 4 GB ramu, wydam na niego ok. 2500 zł. Zostanie mi 4000 na przyzwoity monitor. W iMacu, jaki by nie był, takiego monitora miał nie będę, a za rok czy dwa, choć moj komuter będzie sobie nadal świetnie radził z np. DTP czy obróbką zdjęć, jak intel czy amd wypuszczą coś dużo szybszego (choć jeszcze pewnie długo nie będzie wystarczająco szybkie na potrzeby renderingu), wymienię kilka flaków za grosze.
Ciągle się waham, ale skłaniam się jednak ku PC. Przez szereg lat pracowałem na PC i pomijając wygodę pracy (bo z Makiem nie zdążyłem się jeszcze należycie oswoić), nie twierdzę, że były bardziej zawodne niż maki. Zdaję sobie sprawę, że obecne zwiechy programów to wina Adobe czy innych firm, z CS2 na PC było podobnie aż do pojawienia się update'ów. Pewnie jestem masochistą.

Riccardo
02-04-2008, 18:47
Bo częściej niż między oknami w jednej aplikacji (F10), przechodzę między aplikacjami/oknami Findera (F11), a mając otwarych kilka programów i okien dostaję oczopląsu i zanim znajdę to czego szukam, na PC już dawno do tego dotrę.

A jak?

Sielan
02-04-2008, 20:45
Przez Alt+Tab właśnie. Tam na liście jest wszystko, bez względu na to czy to onko programu, katalogu i czy jest zwinięte, czy nie.

Riccardo
02-04-2008, 20:49
Przez Alt+Tab właśnie. Tam na liście jest wszystko, bez względu na to czy to onko programu, katalogu i czy jest zwinięte, czy nie.

OK, dzieki, no offence, pytalem bo staram sie nie korzystac z windowsa i nie wiedzialem. Jak napisalem wczesniej, dla mnie to koszmar :)

muflon
02-04-2008, 20:58
Pewnie Muflon się nie wyspał albo cudowny IE płata mu figle z kodowaniem
Patrz post #381 (http://canon-board.info/showpost.php?p=451533&postcount=381) i nie tylko :) Kiedyś ktoś mi na forum tłumaczył że z jakiegoś konkretnego Safari tak musi być i basta :) I rzeczywiście, jest paru użytkowników, którym to non stop wyskakuje.

A IE... zdziwiłbyś się, ale mam, pod Wine całkiem ładnie nadaje się do testowania stron pod kątem cross-browser :)

To tylko UNIX ;)
O, a tu będę walczył do upadłego. To taki UNIX jak (któraś tam) Winda jest POSIX. Czyli "looks like a duck and quacks like a duck, has to be a duck".

No dobra, przesadzam :) ale jakiś czas temu miałem wątpliwą przyjemność uruchomienia i dostosowania XServe w 100% unixowej sieci - NISy, NFSy, automounter, wszystko używane dość ostro (czytaj: w innym niż podstawowy zakresie) no ogólnie cała dobroć Solarisa/Linuxa (tak, wiem, Linux is not Unix ;-)), wykorzystana na maksa ku pożytkowi userów i spokojowi admina. Wszystko co się tylko da jest w MacOSie zrobione "po swojemu". Chcesz współpracować? spoko, ale na naszych warunkach: NFS z failoverem? zapomnij - a ściślej - albo wywal go w ogóle, bo system Cię zakrzyczy, albo napisz wrapperek który przerobi mapy w locie tak, żeby (padnij)MacOS(powstań) nie zauważył i wsadzisz go jakoś na crona. Zmienne w automounterze? Tak, jak se napiszesz wrapperek (...). A konfiguracja jakiegokolwiek trochę bardziej skomplikowanego sposobu drukowania kończyła się albo na interfejsie CUPSa na http://localhost/ (ha, chociaż to zostawili), albo ręcznym grzebaniu w plikach. I ogólnie tego typu kwiatki. D*pa nie UNIX :evil:

Żeby nie było: IMHO na biurko dla "człowieka" Mac jest super i zdaję sobie w 100% sprawę, że to ja mam dziwne przyzwyczajenia i dlatego mi nie pasuje (ba, wręcz żałuję, że jakoś nie mogę się do niego przekonać). Ale tego UNIXa to nie odpuszczę :)

dzik
05-04-2008, 17:40
muflon, wiem co masz na mysli, dlubalem w NFS'ie LDAP'ie i kilku innych uslugach, nie chcialbym supportowac bardziej skomplikowanej konfiguracji OSX servera

A tak w temacie, wczoraj w lapy w pracy wpadla mi nowa dostawa, 8 rdzeni 2.8, 6GB RAM, akurat bo mam do sklejenia duuuza panorame.
Wszystko na Leopardzie. Wyjmuje z pudelka, zarzucam wszystkie update.
I siegam po moja magiczna bron na duza ilosc I/O, EVA 8100
Przydzielam 2TB i nie moge sformatowac, 2x1TB tez nie dziala, robi pierwsza partycje co do drugiej pisze tajemnicze "error".
Ok, nie wchodze w szczegoly, 1TB wystarczy, wystarczyloby i 500GB.
Sciagam nowe PTGUI zeby sprawdzic co to warte, odpalam klejenie, macierz pracuje, widze ogromna roznice w porownaniu do wbudowanego dysku i ciach kernel panic. Pozniej jeszcze kilka razy.
Zapewne winny jest sterownik, ale karta nie taka zla, qlogic 2460
Dziwne, bo ta karta pod linuksem i windowsem dziala doskonale. Swoja droga gdyby nie dzialala to by byla wielka awantura.

Zainstalowalem viste i ogien, pieknie dziala, co ciekawe vista ma wbudowany sterownik do tych kart :)
W poniedzialek zainstaluje jakas inna karte, mam cos jeszcze na stanie.
Jakie karty beda dobre pod OSX?

medic
07-04-2008, 10:42
mam skromne pytanie bo nie zostalo to chyba (konia z rzedem temu kto przekopie cale boardowe archiwum-kiedys bylo o gwarancji w uk) do konca wyjasnione:

chcialbym kupic mac w usa - Apple MacBook Pro MA896LL/A 15" Laptop (2.4 GHz Intel Core 2 Duo, 2 GB RAM, 160 GB Hard Drive, DVD/CD SuperDrive) przez amazon

jak sprawa ma sie z gwarancja takiego lapa w polsce? obowiazuje? nie obowiazuje? dajcie prosze znac bo cenowo wypada niezle (1800 dol) ,ale jesli jest tak jak ze sprzetem canona i ograniczona do usa gwarancja to juz troche gorzej...
sprawdzilem jak sie to ma w porownaniu :
amazon.com 1815dolcy co czyni jakies 4k
cortland.com.pl 6,5 k
jesli nie ma roznicy to po co przeplacac;)
inna sprawa - czy jakosc/ceny tego sprzetu wg Waszej mac'owej wiedzy zadowola/nie zadowala/smieszy*
*niepotrzebne skreslic

wdzieczny bede za podpowiedz i pozdrawiam

dzik
07-04-2008, 14:49
Bylo napisane, obowiazuje w PL

A tak na rozluznienie atmosfery:
http://www.tuaw.com/2008/04/03/photoshop-cs4-64-bit-in-windows-only-32-bit-in-os-x/

:)

esteper
07-04-2008, 16:49
A ja dodam od siebie że obowiązuje jeśli masz załatwione wszystkie opłaty związane z przywiezieniem sprzętu do kraju.

dzik
07-04-2008, 17:07
Kumplowi naprawiali kupiony w USA bez oplaconych VAT'tow itp.

P.S. Jak sie nie myle gwarancja taka jest tylko na komputery przenosne.

medic
08-04-2008, 11:33
dalej w temacie lapkow...
teraz pytanie bardziej detaliczne- co byscie wybrali:

1.HP Pavilion dv6740ew (AMD-TL68,2,4 GHz,15,4 , 4GB, NV8400 ,250GB,VHP)
2.SONY VAIO CR320E/W Core2Duo 2.0GHZ 250GB 2GB 14,1 graf.Intel GMA x3100 358MB (max.)
3.Apple MacBook Pro MA896LL/A 15" Laptop (2.4 GHz Intel Core 2 Duo, 2 GB RAM, 160 GB Hard Drive, DVD/CD SuperDrive)

cena - ~4k
laptop 1 i 2 z polski
mac z usa

przeznaczenie - obrobka zdjec,projekty graficzne - ulotki,plakaty i inne *******y

moze na cos innego zwrocic uwage?
wasze typy?

dzieki za wsparcie!
pozdr!

DoMiNiQuE
08-04-2008, 11:36
MacBook PRO - zdecydowanie ...ale tylko pod warunkiem, ze nie bedziesz pracowal na windowsie. Winda na maku to jednak meczarnia.

miklo
08-04-2008, 11:40
A jakiś telewizor do tego notebooka będziesz na sznurek doczepiać, czy wierzysz matrycy w lapku?

Riccardo
08-04-2008, 11:45
tu jest dobry profil dla MBP:
http://www.scottpinkston.org/blog/index.cfm/2008/3/1/MacBook-Pro-Color-Profile

miklo
08-04-2008, 12:59
Jeden profil za wszystkich wszyscy za jednego?

A ten MBP ma wyjście DVI chociaż?

Riccardo
08-04-2008, 13:12
Jeden profil za wszystkich, wszyscy za jednego?

uwierz mi, różnica jest naprawdę duża.

A ten MBP ma wyjście DVI chociaż?

tak

miklo
08-04-2008, 13:31
uwierz mi, różnica jest naprawdę duża.
To tylko potwierdza konieczność podłączenia zewnętrznego monitora. Grzebanie w LUT karty graficznej z aż takimi zmianami rozjeżdża obrazek dokumentnie. Bo nie powiesz mi chyba, że ten profil się do LUT LCD wrzuca :D

Riccardo
08-04-2008, 13:35
To tylko potwierdza konieczność podłączenia zewnętrznego monitora. Grzebanie w LUT karty graficznej z aż takimi zmianami rozjeżdża obrazek dokumentnie. Bo nie powiesz mi chyba, że ten profil się do LUT LCD wrzuca :D

nie wiem co to jest LUT.
Na tej stronie, którą podałem jest wszystko opisane.

slouON
08-04-2008, 15:57
to ja może nie na temat, etc ale gdzie najtaniej w stanach mozna macbooka pro wyhaczyć? tak by rodzinka zrozumiała gdzie ma kupić, może być wysyłkowo... Na http://www.bhphotovideo.com chyba arcy tanio nie mają...

Sielan
08-04-2008, 16:07
dalej w temacie lapkow...
teraz pytanie bardziej detaliczne- co byscie wybrali:

1.HP Pavilion dv6740ew (AMD-TL68,2,4 GHz,15,4 , 4GB, NV8400 ,250GB,VHP)
2.SONY VAIO CR320E/W Core2Duo 2.0GHZ 250GB 2GB 14,1 graf.Intel GMA x3100 358MB (max.)
3.Apple MacBook Pro MA896LL/A 15" Laptop (2.4 GHz Intel Core 2 Duo, 2 GB RAM, 160 GB Hard Drive, DVD/CD SuperDrive)

cena - ~4k
laptop 1 i 2 z polski
mac z usa

przeznaczenie - obrobka zdjec,projekty graficzne - ulotki,plakaty i inne *******y

moze na cos innego zwrocic uwage?
wasze typy?

dzieki za wsparcie!
pozdr!

Z tych trzech, przy założeniu, że finalna cena będzie podobna, to zdecydowanie Maczka.

slouON
08-04-2008, 23:06
to ja może nie na temat, etc ale gdzie najtaniej w stanach mozna macbooka pro wyhaczyć? tak by rodzinka zrozumiała gdzie ma kupić, może być wysyłkowo... Na http://www.bhphotovideo.com chyba arcy tanio nie mają...

plizz, info szybkie gdzie najtaniej i najlepiej w USA kupic maca? jutro musze dać znać ... :/

dzieki!

VanMurder
09-04-2008, 06:02
plizz, info szybkie gdzie najtaniej i najlepiej w USA kupic maca? jutro musze dać znać ... :/

dzieki!

http://www.macconnection.com

przesyłka (w USA) za darmo, nie płacisz też sale tax,

polecam kupiłem tam wszystkie swoje jabłka

slouON
09-04-2008, 08:38

dzieki Van! ;-)

no własnie patrze na macbooki i widze tylko 13"... mało deko, fakt ze toto kompaktowe będzie8)

mac booki pro 15" najtanszy http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=7586198 ale 15" top ani fotkami sie nie pobawie ani to komapktowe
a 17: najtansze http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=7586219 juz chociaz rozdziałka lepsza i można w łóżeczku pośmigać ale wieelkie troche ;)

a na bh photo maja jeszcze wersję z lepsza rozdzielczością LCD http://www.bhphotovideo.com/c/product/553549-REG/Apple_Z0F2_065P_Customized_17_MacBook_Pro.html

a Van, a mac booki pro ile na bateriach trzymają, również ile zwykle macbooki trzymają?

VanMurder
09-04-2008, 09:03
dzieki Van! ;-)

no własnie patrze na macbooki i widze tylko 13"... mało deko, fakt ze toto kompaktowe będzie8)

mac booki pro 15" najtanszy http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=7586198 ale 15" top ani fotkami sie nie pobawie ani to komapktowe
a 17: najtansze http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=7586219 juz chociaz rozdziałka lepsza i można w łóżeczku pośmigać ale wieelkie troche ;)

a na bh photo maja jeszcze wersję z lepsza rozdzielczością LCD http://www.bhphotovideo.com/c/product/553549-REG/Apple_Z0F2_065P_Customized_17_MacBook_Pro.html

a Van, a mac booki pro ile na bateriach trzymają, również ile zwykle macbooki trzymają?

2-4h zależy co robisz jak ciągniesz torrenty, jednocześnie wypalasz DVD i obrabiasz zdjęcie w PSie to szybko...
cbs.marketwatch.com

przy ekonomicznym używaniu nawet do 6h, ja kupiłem taką przejściówkę z gniazdka zapalniczki w samochodzie, na 110V i nie mam problemów z baterią nawet w podróży ...

oferta www.macconnection.com jest ogromna - (poszukaj dobrze, nie zaszkodzi zadzwonić) na pewno mają więcej niż b&h...

Riccardo
09-04-2008, 09:06
2-3h zależy co robisz jak ciągniesz torrenty, jednocześnie wypalasz DVD i obrabiasz zdjęcie w PSie to szybko,

no to mocno obciążony. Mój gdy tylko grzebie w necie i gadam przez komunikatory trzyma 4h.

VanMurder
09-04-2008, 09:12
no to mocno obciążony. Mój gdy tylko grzebie w necie i gadam przez komunikatory trzyma 4h.

sorry Riccardo - prze edytowałem trochę posta ;)

slouON
09-04-2008, 16:14
Van, może i mają ogromną ale ja nie widze, nie widze przycisku następna strona. :/

a jak jest z pozniejszy upgradem sprzętu, tzn ramu, dysku, grafiki w makach pro?

tmaciak
09-04-2008, 16:17
Tak a propo planowania zakupów: http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/aktualnosci/news3176.php

slouON
09-04-2008, 16:19
i prośba do was, którego waszym zdaniem (konkretnie jeśli mogę) można wybrać Macbooka pro dla osoby która NIGDY nie korzystała z OSa, nie zna ideologii(czy jakoś tak ;P) ale zna linuksa, lubie prace w konsoli, ale ani razu nie uzywała właśnie systemu Maca...

może jakiegoś zwykłego maca(nie pro) za 999$? :) a z czasem lepszy import ;-) może Apple da normalne ceny w PL...

służył by do ogólnej zabawy, filmów, i troche fotek jak by sie dało w łóżeczku... ;) (tu matryca ważna...)

VanMurder
09-04-2008, 16:41
Van, może i mają ogromną ale ja nie widze, nie widze przycisku następna strona. :/

a jak jest z pozniejszy upgradem sprzętu, tzn ramu, dysku, grafiki w makach pro?

ram, procek i dysk, bez problemu możesz ładować zamienniki nie applowskie ... grafa raczej odpada bo chyba jest zintegrowana :(

Mac'i są nie do zdarcia, mój po dwóch latach wygląda jak nowy (staram się myć ręce jak siadam do klawiatury)... moi znajomi i klienci, pracują na nich po kilka ładnych lat, a jak jeszcze dokupisz Speck’s SeeThru hard shell for MacBook Pro (http://www.ilounge.com/index.php/backstage/comments/specks-seethru-hard-shell-protects-macbook-pro/) (kupiłem swojej córce przeźroczysty (czysty)do jej iBook'a) i sylikonowa nakładkę na klawiaturę, to po 2-3 latach użytkowania będzie wyglądał jak nowy ...
pozdrawiam

GOOFY
09-04-2008, 19:48
Dopiszę moją opinie, wybrałem MBP przede wszystkim do grafiki i chociaż początki z MAC były różne w tym momencie nie zmienił bym mojego lapka na nic innego:)Polecam wszystkim

slouON
09-04-2008, 20:34
Van raz jeszcze dzieki!!

ale do grafiki to musze 17" wybrać(duzy klocek :/), najlepiej z full HD rozdzielczością... (19xx)

jakie matryce maja Makbooki PRO?

muflon
09-04-2008, 20:45
i prośba do was, którego waszym zdaniem (konkretnie jeśli mogę) można wybrać Macbooka pro dla osoby która NIGDY nie korzystała z OSa, nie zna ideologii(czy jakoś tak ;P) ale zna linuksa, lubie prace w konsoli, ale ani razu nie uzywała właśnie systemu Maca...
No to uważaj :) Bo to jest właśnie ten jeden z niewielu przypadków, w którym magia Mac i OSX może nie zadziałać. Ja jestem dokładnie taką osobą (100% geeka w geeku ;-)) i, mimo szczerych chęci, wielokrotnych prób i służbowego Powerbooka do wyłącznej dyspozycji, nie udało mi się do tego systemu przekonać. Co nie zmienia faktu, że polecam go "normalnym" ludziom jako alternatywę dla Win ;-)

slouON
09-04-2008, 20:50
No to uważaj :) Bo to jest właśnie ten jeden z niewielu przypadków, w którym magia Mac i OSX może nie zadziałać. Ja jestem dokładnie taką osobą (100% geeka w geeku ;-)) i, mimo szczerych chęci, wielokrotnych prób i służbowego Powerbooka do wyłącznej dyspozycji, nie udało mi się do tego systemu przekonać. Co nie zmienia faktu, że polecam go "normalnym" ludziom jako alternatywę dla Win ;-)

no właśnie wiem :) ja lubie linuksa winde szanuje :mrgreen:

nie strace na tym przedsiewzieciu, najwyzej sprzedam jak mi podchodzic nie bedzie ale jest jeden problem ... NIE ZNAM SIE NA TYM, NIE MAM DOSTĘPU, NIE WIEM JAKIE TAM MATRYCE SA, JAK SIE DO ZDJĘC NADAJE, Z CZYM TO SIE JE, i CO WARTO W OGÓLE KUPIC ....:oops:

az musiałem to duzymi napisać ;-)

Riccardo
09-04-2008, 20:54
no właśnie wiem :) ja lubie linuksa winde szanuje :mrgreen:

nie strace na tym przedsiewzieciu, najwyzej sprzedam jak mi podchodzic nie bedzie ale jest jeden problem ... NIE ZNAM SIE NA TYM, NIE MAM DOSTĘPU, NIE WIEM JAKIE TAM MATRYCE SA, JAK SIE DO ZDJĘC NADAJE, Z CZYM TO SIE JE, i CO WARTO W OGÓLE KUPIC ....:oops:

az musiałem to duzymi napisać ;-)

może masz jakąś możliwość podjechania do jakiegoś iSpota i pomacania? Ew. MediaMarkt.

slouON
09-04-2008, 21:07
może masz jakąś możliwość podjechania do jakiegoś iSpota i pomacania? Ew. MediaMarkt.

no właśnie najgorsze jest to że mam z 1h na podanie co chce... czy macbooka, czy pro czy moze air... i parametrów...

no ale zawsze jest laptop PC, a tu miałbym mniejszy problem :D (ale szkoda zmaronować sytuacji i nie skorzystać z okazji poznania czegoś nowego tanio)

taniej sie nie da a popróbować można ;)
http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=7586198

esteper
09-04-2008, 21:07
Matryce:
Macbook - TN
Macbook PRO - TN
Macbook PRO 17 HR - nie wiem
iMac 20" (alu) - TN
iMac 24" (alu) - S-IPS
iMac 20"/24" (biały) - S-IPS
Apple Cinema Display - S-IPS (?)

P.S. Weź*MB PRO, 15" czy 17" to zależy czy wolisz coś jeszcze mobilnego, czy stacjonarnego laptopa.
Osobiście mam Macbooka ale zmienię za jakiś czas na MBP 15" z matową matrycą, 4GB RAMu i można bez zawracania sobie głowy, działać przez długi czas :)

Riccardo
09-04-2008, 21:25
P.S. Weź*MB PRO, 15" czy 17" to zależy czy wolisz coś jeszcze mobilnego, czy stacjonarnego laptopa.
Osobiście mam Macbooka ale zmienię za jakiś czas na MBP 15" z matową matrycą, 4GB RAMu i można bez zawracania sobie głowy, działać przez długi czas :)

popieram

slouON
09-04-2008, 21:35
Matryce:
Macbook - TN
Macbook PRO - TN
Macbook PRO 17 HR - nie wiem
iMac 20" (alu) - TN
iMac 24" (alu) - S-IPS
iMac 20"/24" (biały) - S-IPS
Apple Cinema Display - S-IPS (?)

dzieki!!

czyli skazany na TN jestem? :O shit

szkoda...,....... szok, myślelem zelepiej jest a na Mac connection Macbooków pro 17 HR nie ma :/ nie znam wiec ceny
http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=8254304

http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=7586201

czym one się różnia?

snowboarder
09-04-2008, 22:02
dzieki!!

czyli skazany na TN jestem? :O shit

Nie tylko to, skazany jestes na matryce 6-bitowa,
ktora wyswietla 64 tys kolorow. Apple wlasnie stara sie uciszyc proces,
ktory mu o to dwoch fotografow zrobilo...
Problem w tym, ze zdaje sie, ze aktualnie po prostu nie ma jeszcze
laptopow z pelnymi 8-bitowymi matrycami. Takze wszyscy
uzywaja softwarowego dithering'u, by te kolory udawac.
I tu Apple wydaje sie byc o wiele lepszy niz wiekszosc innych
producentow.
Z praktyki - wez 15" Macbooka Pro z matowym ekranem
i pierwsze co zrob, to skalibruj ten ekran. Wbrew pozorom daje sie to
zrobic calkiem dobrze. Ja mam skalibrowany bardzo porzadnie taki
wlasnie laptop i jest on bardzo zblizony do super skalibrowanego Eizo.
Absolutnie nie radze kupowac 17" modelu. Mialem taki poprzednio i wiecej
napewno nie kupie. Po prostu jest za duzy. Zupelnie nie praktyczny.
Lepiej kupic zewnetrzny monitor wysokiej klasy, Macbook Pro
go znakomicie obsluzy. Upgrade'uj do 4GB RAM i mozesz tez
wlozyc 7200RPM dysk - taki system jest naprawde szybki.
Lada moment beda tez w sprzedazy 500GB 5400 dyski, ale rozumiem, ze
nie mozesz czekac. Jesli chcesz wiecej miejsca, to najlepszy
na dzis jest WD 320GB Scorpio 5400, jesli chcesz predkosc to 7200 Hitachi.
Absolutnie nie radze kupowac teraz Macboka Air, ma powazne wady
konstrukcyjne i lepiej poczekac do drugiej albo i trzeciej generacji.
Acha, macconnection.com to bardzo dobry sklep.

Riccardo
09-04-2008, 22:08
Z praktyki - wez 15" Macbooka Pro z matowym ekranem
i pierwsze co zrob, to skalibruj ten ekran. Wbrew pozorom daje sie to
zrobic calkiem dobrze. Ja mam skalibrowany bardzo porzadnie taki
wlasnie laptop i jest on bardzo zblizony do super skalibrowanego Eizo.

jakbys mial problemy z kalibracja, to na poczatek, wczesniej podalem linka do profilu icc, ktory calkiem daje rade (sprawdzone tez z kalibrowanym Eizo)

esteper
09-04-2008, 22:11
snowboarder - jesteś*pewien że 6 bitów ? Z tego co wiem te matryce mają 8 (?) czyli 262 tyś, z obsługą FRC, dzięki czemu obraz widziany przez człowieka nie różni się*od matrycy z 16mln kolorów. Oczywiście jest to odczucie subiektywne, bo każdy człowiek, inaczej odbiera barwy.
Ale te matryce mają 262 tyś kolorów, gdyby miały 65536 kolorów to moja poprzednia motorolka by miała ich więcej, więc coś chyba nie bardzo się*zgadza z tymi 6 bitami.

snowboarder
09-04-2008, 22:15
snowboarder - jesteś*pewien że 6 bitów ?

Nie jestem pewien, wiem :-) 6-bitowe jak w morde strzelil.
Apple robi fajne zabawki, ale ma tendencje do niezwykle powiedzmy,
pokretnego marketingu. Np Apple Cinema to kompletny rzech.
Apple wprowadzil profesjonalny program do korekcji koloru - Color,
a nie ma profesjonalnych monitorow. Sprobuj zadzwonic do Apple'a
i zapytaj ich jaki gamut ma Apple Cinema display...
Proste pytanie...

tmaciak
09-04-2008, 22:18
Obaj macie rację, ale po kawałku :) :

8-Bit vs. 6-Bit

Now color depth was previous referred to by the total number of colors that the screen can render, but when referring to LCD panels the number of levels that each color can render is used instead. This can make things difficult to understand, but to demonstrate, we will look at the mathematics of it. For example, 24-bit or true color is comprised of three colors each with 8-bits of color. Mathematically, this is represented as:

* 2^8 x 2^8 x 2^8 = 256 x 256 x 256 = 16,777,216

High-speed LCD monitors typically reduce the number of bits for each color to 6 instead of the standard 8. This 6-bit color will generate far fewer colors than 8-bit as we see when we do the math:

* 2^6 x 2^6 x 2^6 = 64 x 64 x 64 = 262,144

This is far fewer than the true color display such that it would be noticeable to the human eye. To get around this problem, the manufacturers employ a technique referred to as dithering. This is an effect where nearby pixels use slightly varying shades or color that trick the human eye into perceiving the desired color even though it isn't truly that color. A color newspaper photo is a good way to see this effect in practice. (In print the effect is called half-tones.) By using this technique, the manufacturers claim to achieve a color depth close to that of the true color displays.

(za: http://compreviews.about.com/od/multimedia/a/LCDColor.htm)

slouON
09-04-2008, 22:28
dzieki snowborder!

to ma do wyboru:
http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=8254321

te 2 ostatnie to w jakiejś promocji?? MacBook Pro PRICES SLASHED!

http://www.macconnection.com/IPA/PM/Brands/Apple/MacBookPro.htm

bo ja dla mnie te tansze nie sa bardzo gorsze,

ram sobie w PL dokupie(czy montuja w tym sklepie jak klikne?) dysk zmienie z czasem

ooglnie to bym ten najtanszy (2.2ghz i 120gb) wział :)

snowboarder
09-04-2008, 22:30
No jasne, tysiace mi sie porabaly. Ale niestety sa to tysiace, nie miliony.
Z tego co wiem, to jest nadzieja w technologii LED, ale to kolejny
poki co pic marketingowy. "Prawdziwy" display LED uzywa trzech skladowych kolorow i dzieki temu np daje sie swietnie hardware'owo skalibrowac.
Macbook Pro ma poki co biale LED czyli niczego to kompletnie nie zmienia
jesli chodzi o jakosc koloru, display jest tylko bardziej "green".
No i wlacza sie szybciej...

esteper
09-04-2008, 22:35
slouON - spokojnie ten C2D 2,2 wystarczy, RAM kup sobie w PL, ale w normalnym sklepie lub na jakiejś giełdzie, bo u Apple się przepłaca.
Z tego co wiem warto się wpakować w SAMSUNGa, bo dobrze trzymają parametry, a też nie są jakoś strasznie drogie.

snowboarder
09-04-2008, 22:36
dzieki snowborder!

to ma do wyboru:
http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=8254321

te 2 ostatnie to w jakiejś promocji?? MacBook Pro PRICES SLASHED!

http://www.macconnection.com/IPA/PM/Brands/Apple/MacBookPro.htm

bo ja dla mnie te tansze nie sa bardzo gorsze,

ram sobie w PL dokupie(czy montuja w tym sklepie jak klikne?) dysk zmienie z czasem

ooglnie to bym ten najtanszy (2.2ghz i 120gb) wział :)

Nie ma za co. Zeby dodatkowo namieszac, ostatni update Macbooka Pro
bardzo niewiele zmienil. Apple musial przejsc na nowszy procesor,
bo Intel starego juz nie robi. Ale ten nowszy ma np mniej pamieci cache
i przy tym samym zegarze jest wolniejszy. Poza tym ta sama karta graficzna,
ten sam ekran. Jesli chcesz zaoszczedzic smialo kup "stary" model.
Na dzis zrobisz na tym znakomity interes, bo te modele sa kilkaset $ tansze
a czasem nie tylko, ze gorsze to lepsze :-)

Kup ten:

a za zaoszczedzone $ dokup RAM (to na dzis jakies 90$ za 4GB)
i Scorpio 320GB dysk - jakies $140... Grosze jak dla was :lol:

slouON
09-04-2008, 22:40
slouON - spokojnie ten C2D 2,2 wystarczy, RAM kup sobie w PL, ale w normalnym sklepie lub na jakiejś giełdzie, bo u Apple się przepłaca.
Z tego co wiem warto się wpakować w SAMSUNGa, bo dobrze trzymają parametry, a też nie są jakoś strasznie drogie.

ok, dzikei biore ten http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=7586198

ram dokupie w PL, dysk wymienie tez w PL, ;-)

esteper
09-04-2008, 22:41
Dobry wybór :)

snowboarder
09-04-2008, 22:44
ok, dzikei biore ten http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=7586198

Akurat ten model rozni sie jednym parametrem od mojej propozycji -
ma 128MB video RAMu, a ten 2.4GHZ ma 256MB. Ma to jakies tam
znaczenie przy zewnetrznym monitorze, choc dla Photoshopa to wsio rawno...

slouON
09-04-2008, 22:45
Dobry wybór :)

snowborder znów dzieki!

zastanawiam sie wlasnie nad tym co dales

a tym

:mrgreen:

150$ za dysk i proca :)

snowboarder
09-04-2008, 22:45

Dlaczego, kup wszystko w US, jest chyba duzo taniej...

esteper
09-04-2008, 22:50
Dlaczego, kup wszystko w US, jest chyba duzo taniej...

Byle nie w Apple, jeśli już :p

snowboarder
09-04-2008, 22:53
Byle nie w Apple, jeśli już :p

Wiadomo. Ale jak chcesz dobry RAM i ten dysk to kup na macsales.com
Kupuje tam RAM od jakichs 10-ciu lat do wszystkich moich Mac'ow
i sa swietni.

slouON
09-04-2008, 22:58
Wiadomo. Ale jak chcesz dobry RAM i ten dysk to kup na macsales.com
Kupuje tam RAM od jakichs 10-ciu lat do wszystkich moich Mac'ow
i sa swietni.

a dysk zewnetrzny nie? czy pisales o wew?

GOOFY
09-04-2008, 23:07
Ja mam MBP 15' z matryca glossy 4GB RAM,Ekran ma bardzo duży jak dla mnie po przesiadce z fujitsu siemens L1310G kąt widzenia,nie ma problemu,że na dworze robi się z tego lusterko:)natomiast podczas obróbki zdjęć mam problemy z kolorami i jasnością,zdjęcia wychodzą lekko w innej tonacji i lekko za ciemne:/chociaż próbowałem już różnych ustawień profili wyświetlania a także kalibracji wbudowanej w system.Co do poznania systemu MAC os to ja nie miałem większych problemów z nauką,największym problemem jest inny układ klawiszy lekko,i grzanie się obudowy więc przy pracy radzę na kolanach nie trzymać:)

slouON
09-04-2008, 23:56
prośba ostatnia juz:) ogolnie DZIEKI za pomoc!!

ram:
http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=7147961

i który dysk?? w tym samym sklepie, bo ta wyszukiwarka jakoś mi nie podchodzi...

ps zamontują mi tam?

dziękiiiiiiiii !!
niestety nie moge ryzykować, wiem ze ten mac ma 2x1gb a nie wiem czy dual ram działa w macach więc nie moge zamówić w ciemno tej kości 1gb... :/ dysku nawet znaleść nie mogę , ma ignorancja i niewiedza dają o sobie chyba znać :/

wiec przepłace w PL ;P ;)

zamawiam tego Maca co snowborder mi polecił.

ps kusi to http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?product_id=7924759 ;)
a ten ram wyglada na ok ;) http://www.macconnection.com/IPA/Shop/Product/Detail.htm?sku=7147961

Dzieki!

esteper
10-04-2008, 14:50
MightyMouse bez kabelka zdecydowanie mogę polecić.
Miałem sporo różnych myszy, i nie trafiła mi się*wcześniej lepsza.
Wadą jej jest brudząca się kuleczka, jednym brudzi się szybciej innym wolniej, ja mam swoją od 6 miesięcy i czyściłem tylko raz, gdy wrzuciłem ją bezpośrednio do plecaka który nosilem na codzień do szkoły (książki, buty, itp.) więc średnio czyste miejsce :p
Ewentualnie jeśli masz jakąś dobrą mysz, to poczekaj troszkę z zakupem, bo chodzą słuchy że może się*pojawić nowa Apple MightyMouse, bez kulki, a z technologią znaną z touchpadów.
Jednak, zawsze można sprzedać obecny model, jak wyjdzie nowy :)
Ogólnie polecam.

slouON
10-04-2008, 17:52

bardzo szybkie pytanie: Rodzinak powiedziała ze ten laptop bedzie kosztował 2050$ !! FREE SHIPPING chyba jednak oznacza za darmo wysylke?? czy moze jakies stanowe podetki??

slouON
10-04-2008, 20:57
ok, rodzinka chyba troche nie dała rady... :) i kupiła to:

http://store.apple.com/1-800-MY-APPLE/WebObjects/AppleStore.woa/91314001/wo/rO47ycMnJiMU2yrvdb2qi03N6y4/16.?p=0

czyli nową wersję (na macconnection wybierałem poprzednią wersję),

różnice: procek taki sam czyli 2.4GHz ale ... 1mb cache mniej... czyli deko wolniej ale 45nm zamiast 65nm, czyli chłodniej owinno byc i mniej prądu... teoretycznie :)
wiekszy dysk 200gb zamiast 160gb...

http://g1.pcworld.pl/news/4/7/47220

ale dać 500$ za 50gb HDD, 256mb na GPU i lepszy procek chyba juz sie nie opłaca...

ps mieliście racje, RAM u APPLE (2gb!!!!) kosztuje ... 400$ ... tosz to przegięcie :D

ogolnie to minimalna róznica :) ale wydajnosciowo czesto ten stary 7700 2.4ghz 4mb cache wygrywa :/

slouON
10-04-2008, 23:19
mam juz ostatnie pytanie:)

brac starego:

czy nowego?:

rodzinka dziś składa zamówienie.

dzięki za pomoc!

w PL i dyski nie sa tak drogie więc sam sobie tu wymienie. i chyba Aparture2 wezme za 199$, zastanawiam się nad iWorkiem 79$ ale to chyba po EN jest, i nie wiem czy polskie znaki akceptuje.

slouON
15-04-2008, 16:09
dzięki wszystkim, MBP powinien być u mnie koło weekendu :)

slouON
25-04-2008, 09:57
hej

a jak jest z gwarancją Maców? jest chyba ten rok world wide nie?

esteper
25-04-2008, 10:34
Przyjmują normalnie, tylko potrzebujesz dowód zakupu, paragon, f-vat, itp.

slouON
25-04-2008, 11:00
Przyjmują normalnie, tylko potrzebujesz dowód zakupu, paragon, f-vat, itp.

no te dokumenty mam, dzięki!! a moge np teraz sobie dodatkowo jakoś gwarancję przedłużyć?

esteper
25-04-2008, 11:10
Niby da się*wykupić AppleCare (chyba tak to się nazywa), ale nie mam pewności jak to jest ze sprzętem ściąganym z poza PL.

Ktoś mądrzejszy musi się wypowiedzieć.

slouON
25-04-2008, 11:15
Niby da się*wykupić AppleCare (chyba tak to się nazywa), ale nie mam pewności jak to jest ze sprzętem ściąganym z poza PL.

Ktoś mądrzejszy musi się wypowiedzieć.

dzięki, bo to się właśnie zastanawiam czy warto i czy można w ogóle, 1 rok to czasami malo...

miklo
02-05-2008, 01:59
Apropo Safari - zainstalowałem go sobie na PC dla testu (pod Vistą x64). Śmiga jak głupia ta przeglądarka, ale czcionki tragiczne. No i nie ma PL słownika. Na razie, to półprodukt jeszcze. Ale szybkość super jest.

VanMurder
02-05-2008, 03:04
Apropo Safari - zainstalowałem go sobie na PC dla testu (pod Vistą x64). Śmiga jak głupia ta przeglądarka, ale czcionki tragiczne. No i nie ma PL słownika. Na razie, to półprodukt jeszcze. Ale szybkość super jest.

no bo widzisz na iMacach mamy rewelacyjny cocoAspell (http://people.ict.usc.edu/~leuski/cocoaspell/) który integruję się z systemem OSX i działa pod każdą aplikacją ...
naprawdę fajna sprawa dla takich dysortografów jak ja ;)

miklo
02-05-2008, 08:22
Mniejsza już o słownik. Ale te czcionki... Co, jak co, ale sprawę wygładzania i całej reszty w windzie dopracowali. A Safari po swojemu i aż oczy bolą :-(

tmaciak
02-05-2008, 09:05
A Safari po swojemu i aż oczy bolą :-(

To nie jest cecha Safari, ale ogólnie (dla mnie) systemów *nixowych. Coby nie mówić o Windzie, to akurat ClearType jest naprawdę dobrze opracowany i trzeba się pomęczyć, żeby w *nixach uzyskać podobny efekt.

Niestety Safari pod Windows nie daje ani możliwości _głębszego_ tuningu antyaliasingu czcionek ani możliwości przejścia na czcionkę systemową. Co jest o tyle nielogiczne, że iTunes używa czcionki systemowej pod Windowsami.

Disclaimer: Tak wiem, antyaliasing czcionki to rzecz gustu :)

miklo
02-05-2008, 10:41
No właśnie. Dlatego - pomimo ewidentnego kopa w szybkości działania - Safari idzie w odstawkę. Czekam, aż wywalą z niego engine do czcionek. No i zrobią inną skórkę (wystarczy wywalenie obecnej i pozostawienie wyglądu systemowego Visty - jest 3 klasy ładniejsza ;-) ).

tmaciak
02-05-2008, 12:00
Akurat wygląd, to mi się podoba. Brakuje mi jedynie w przycisku nawigacji możliwości skoku do konkretnej strony.

A wracając do czcionki, to wygląda to mniej-więcej tak (lewo Firefox, prawo Safari):

źródło (http://img337.imageshack.us/img337/1932/safarigv4.jpg)

miklo
02-05-2008, 13:32
No właśnie. Taka jest różnica. I nie da się przełączyć na systemówkę. A fe ;-)

Ja zostaję przy Operze.

Will
02-05-2008, 15:58
miał ktoś styczność z transportem iMaca 24 cale w samolocie? Jest wogóle sens taszczyć takie bydle zza oceanu?

VanMurder
02-05-2008, 17:53
Akurat wygląd, to mi się podoba. Brakuje mi jedynie w przycisku nawigacji możliwości skoku do konkretnej strony.

co to znaczy : przycisk nawigacji, możliwości skoku do konkretnej strony?

bo jeżeli chodzi ci o otworzenie nowego linka w nowej zakładce to Safari ma tą opcję - trzba ja tylko odblokować w preferencjach ...

u mnie prawa strona twojego screenshot'a (Safari) wygląda dokładnie tak samo jak nie na screenshot'cie ;) czy Mac'i maja jakieś wygładzanie softowo monitorowe? bo u mojego kumpla na Hackintoshu (PC) Leopard wyglądał fatalnie pod względem czcionek ...
dlaczego w drugą stronę jest ok? ... winda na maku wygląda ok i działa szybciej...

miał ktoś styczność z transportem iMaca 24 cale w samolocie? Jest wogóle sens taszczyć takie bydle zza oceanu?

sens jest bo cena jest niewspółmiernie mniejsza, a pudełko z 24-ki nie przekracza ani wagowo gabarytowo maksymalnego dopuszczalnego bagażu, tylko musisz dogadać się z liniami lotniczymi, ile zapłacą ci za ewentualnie zgubiony bagaż ... znajoma "zgubiła" torbę pełną drogich prezentów, oddali jej $700 po 3-miesięcznym dochodzeniu, w przypadku iMac 24 to radził bym wykupienie jakiegoś dodatkowego ubezpieczenia ...

czornyj
02-05-2008, 18:16

Odradzam zakup nowego iMaca 24". Jest idiotycznie jasny i praktycznie nic się z tym nie da zrobić. Nie wspominam o tym, że ma matrycę w glossie.

esteper
02-05-2008, 18:44
Jezuuu... Wszyscy jęczą że glossy, jakoś znam studio graficzne które działa tylko na iMac'ach 24" tych alu oczywiście, i jakoś jeszcze żadnego zwrotu pracy nie mięli.

muflon
02-05-2008, 19:08
To nie jest cecha Safari, ale ogólnie (dla mnie) systemów *nixowych. Coby nie mówić o Windzie, to akurat ClearType jest naprawdę dobrze opracowany i trzeba się pomęczyć, żeby w *nixach uzyskać podobny efekt.
Oj nie. Jak zobaczyłem Twoje zrzuty powyżej, to od razu stanęło mi w oczach jak przez tydzień rzucałem kur*.*, próbując zrobić w Safari takie same czcionki jak na dowolnej innej przeglądarce (IE, FF, Opera, Konqueror, wszystko w kilku wersjach, pod Linuxem/Win). Moje problemy "wyglądały" kropka w kropkę identycznie. To jest efekt bardzo konkretnie związany z Safari :)

czornyj
02-05-2008, 20:03
Jezuuu... Wszyscy jęczą że glossy, jakoś znam studio graficzne które działa tylko na iMac'ach 24" tych alu oczywiście, i jakoś jeszcze żadnego zwrotu pracy nie mięli.

W studiu graficznym możesz sobie zalać pokój światłem, a w mieszkaniu ciężko sobie robić salę operacyjną. Gloss-glossem, ale ten monitor jest piekielnie jasny i w ciemniejszym pomieszczeniu wypala mózg. Poza tym w studiach graficznych zwykle nikt nie pyta grafików na czym chcieliby pracować (zresztą graficy i tak g... się znają), ani nie ma ochoty wydawać koszmarnej kasy na monitory do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy.

tmaciak
02-05-2008, 20:31
co to znaczy : przycisk nawigacji, możliwości skoku do konkretnej strony? bo jeżeli chodzi ci o otworzenie nowego linka w nowej zakładce to Safari ma tą opcję - trzba ja tylko odblokować w preferencjach ...

Chodzi mi o to:

źródło (http://img168.imageshack.us/img168/9356/gobackay1.jpg)

Oj nie. Jak zobaczyłem Twoje zrzuty powyżej, to od razu stanęło mi w oczach jak przez tydzień rzucałem kur*.*, próbując zrobić w Safari takie same czcionki jak na dowolnej innej przeglądarce (IE, FF, Opera, Konqueror, wszystko w kilku wersjach, pod Linuxem/Win). Moje problemy "wyglądały" kropka w kropkę identycznie. To jest efekt bardzo konkretnie związany z Safari :)

Chodziło mi o to, że domyślne ustawienia antyaliasingu w *ixach zwykle nie są takie jakie lubię. Ale mogę je podziubać tak jak chcę.

A ponieważ pada, więc szybki research przyniósł trochę wyjaśnień, aczkolwiek bardziej ogólnych :) : http://www.codinghorror.com/blog/archives/000884.html (warto poczytać komentarze).

No dobra, bo się off-top robi. Ale za to tu też chodzi o DPI m.in. :)

Will
02-05-2008, 22:37
To jak to jest z tymi matrycami... biały iMac miał najlepszą, a aluminiowe już gorsze, tak? Tylko teraz naczytałem się, że aluminiowa 20 jest gorsza od 24 aluminiowej :D
Chciałbym kupić raz a dobrze, bez dokupowania czegokolwiek. Myślałem też o MBP, ale nic mobilnego narazie nie potrzebuje.

Van, dla mnie cenowo to w stanach jest opłacalne. Rodzina pod koniec roku przytaluje i trzeba skorzystać :) A gdyby już udało się dogadać i wszystko byłoby cacy, jakie są szanse na oclenie? Bo mobilnym 11 kilogramowy kawałek plastiku/aluminium nazwać nie można

czornyj
03-05-2008, 00:43
20 alu ma nieakceptowalną matrycę TN, a 24 alu ma niezłą matrycę S-IPS, ale podświetloną taką jarzeniówą, że wypali ci gałki oczne i nie da się tego przyciemnić do jakiejś rozsądnej wartości. 24 biały miał przynajmniej matową powłokę i chyba był ciemniejszy. Oczywiście - gloss teoretycznie nie będzie zbytnio przeszkadzał, jeśli tylko będziesz pracował w totalnym zaciemnieniu, tylko wtedy właśnie ten cudny panel tak dojedzie ci dwustuświeczkową jasnością, że ugotuje ci się g... w d...

chavez
03-05-2008, 01:01
A mi ClearType zupełnie nie podchodzi. Włączyłem to kiedyś w całym systemie (w IE7 jest domyślnie) i wolałem kłujące w oczy czcionki mieć spowrotem. Po prostu w ClearType widzę kolorki na czarnych literach... (czyli poszczególne subpiksele - może to wina dużych pikseli na moim ekranie) Dla mnie na Linuksie (przynajmniej w KDE) antyaliasing rozwiązano lepiej, bo używając całe piksele (może mniej wyrafinowanie, ale w praktyce wychodzi lepiej).

miklo
03-05-2008, 09:46
Skoro w Windzie widzisz subpiksele, to w Safari zobaczysz całe wyspy kolorowe. Dali ciała w tej materii. Czekam na poprawkę, bo sama przeglądarka warta grzechu. Na prawdę jest cholernie szybka. To widać bez testów. Jest różnica.

_igi
07-05-2008, 01:31
Mi jabłka pasują, tylko będę musiał oddać swojego powerbook'a do serwisu bo to, co się dzieje z matrycą jest nie do zaakceptowania (przepalone piksele, jakieś wypalenia na matrycy, problemy z podświetleniem, kapota ogólnie). Komputery to jednak wredna materia, dwa lata wcześniej to była topowa maszyna, teraz nic szczególnego, jeszcze rok-dwa i to będzie kolejny rzęch informatyczny w domu :D

_igi
03-07-2008, 23:36
Przepraszam za post pod postem, jednak mam problem. Ostatnimi czasy coraz częściej pojawiają mi się gwiazdki, w miejscach spacji, po "polskich literkach". Z tego co widzę, niezbyt się*to podoba innym użytkownikom (vide Vitez :P) więc takie pytanko mam, może ktoś zna na to sposób?

Jester
03-07-2008, 23:43
Przepraszam za post pod postem, jednak mam problem. Ostatnimi czasy coraz częściej pojawiają mi się gwiazdki, w miejscach spacji, po "polskich literkach". Z tego co widzę, niezbyt się*to podoba innym użytkownikom (vide Vitez :P) więc takie pytanko mam, może ktoś zna na to sposób?

Pisz wolniej, wciskasz trzy klawisze zamiast dwóch przy pisaniu pliterek.
I podejrzyj najpierw to, co napisałeś, to dopiero w podglądzie widać.
I nie pytaj dlaczego - sam nie wiem :)

_igi
03-07-2008, 23:49
Muszę się zapytać administratora makowego forum co tam robili i tutaj donieść, pamiętam, że też były podobne "numery", ale jakoś to poskromili ;)

Biorąc pod uwagę, ile mamy tu MacUserów, byłoby to raczej rozsądne ;)

VanMurder
04-07-2008, 08:39
zauważyłem te gwiazdki w postach Adama Kasprzaka, i nie wiedziałem co za cholera - ja stukam na Mac'u na CB od samego początku i nigdy mi to nie wyskoczyło, może dlatego że używam tylko Safari ...?

jbwm
04-07-2008, 12:48
może dlatego że używam tylko Safari ...?

Nie. Dlatego, że nie wciskasz alt + spacja

Jester
04-07-2008, 15:16
Nie. Dlatego, że nie wciskasz alt + spacja

Dokładnie. A co śmieszniejsze - te gwiazdki widać dopiero w podglądzie wiadomości, podczas pisania są normalnymi spacjami. Ciekawostka taka...
A powstają* <- najczęściej po wyrazie zakończonym polską literką, kiedy z rozpędu trzymasz jeszcze alta i już naciskasz spację... Pisz wolniej :)

_igi
04-07-2008, 21:03
zauważyłem te gwiazdki w postach Adama Kasprzaka, i nie wiedziałem co za cholera - ja stukam na Mac'u na CB od samego początku i nigdy mi to nie wyskoczyło, może dlatego że używam tylko Safari ...?

Też na Safari siedzę i gwiazdki widać, masę gwiazdek :mrgreen:

Flowenol
04-07-2008, 21:53
Ja też używam Safari i żadnych gwiazdek (jak widać) nie ma. Ale może za wolno piszę ;-)

_igi
04-07-2008, 22:01
Być może. Złe nawyki bezwzrokowego pisania ;)

VanMurder
05-07-2008, 10:39
Być może. Złe nawyki bezwzrokowego pisania ;)

qrna chciałbym tak....:) ja sam to nawet jak patrze to walę same byki - bez check spellera ani rusz ...taki los cyberanalfabety :)