PDA

Zobacz pełną wersję : [gjozwiak] Fotografia ślubna

gjozwiak
12-08-2007, 08:36
Forum przeglądam od kilku lat ale pisze pierwszy raz

Zgodnie z tytułem pora się przedstawić!

Grzegorz Jóźwiak z Wrześni - fotografuje od kilku lat,
ostatnio próbuję tym zarobić.
Moje zdjęcia to głównie fotografia ślubna
Będę wdzięczny za ocenę moich zdjęć na forum

marekb
12-08-2007, 08:57
b.fajne foto, ale tak jak mnie radzili to i ja radzę wystaw kilka na forum bo dużo tego..

Arche121
12-08-2007, 10:04
witam,niektóre zdjecia uważam za poprawne,ale duza cześć jest taka sobie-moze za duzo naogladałem sie zdjec amerykanskich fotografow i podniosłem sobie poprzeczke co do jakosci-zycze udanych kadrow

Robert31-R1
12-08-2007, 12:12
Przepraszam ale wedlug mnie zdjęcia są bardzo przeciętne no i powtarza się stara prawda, że jaka para takie fotki. Na tych zdjęciach które wybrałeś młodzi niestety nie "grają" po prostu kazales im stanąc w takiej a nie innej pozie i tyle, są po prostu sztuczni. Kompletnie nie pasują mi te fotomontaże i kolaże z kilku fotek to (przepraszam) jest po prostu tandeta. Jakieś chyba często problemy z balansem bieli a w wiekszości reportażu zdjęcia dość przypadkowe. Kadrowanie nie przemyślane i po prostu "cyknięte" (np:ceremonia_50) powtarzające się motywy ostrych kwiatow w pierwszym planie to można jedno takie ale nie dziesięć (mówię o folio). Generalnie brzydcy młodzi i zdjęcia na 3+.
Pozdrawiam

gjozwiak
12-08-2007, 14:30
Dzięki za uwagi.

Na ich podstawie zmienię chyba pierwotne założenie umieszczania na stronie chociaż kilku zdjęć każdej pary.
Rzeczywiście lepszym jest wybranie kilkudziesięciu porządnych fotek do każdej galerii.
Co do balansu bieli rzeczywiście problemowe jest dla mnie sensowne ustawienie go. Robienie w Raw-ach jest rozwiązaniem ale obróbka każdego zdjęcia z osobna jest dla mnie mało realna za względu na brak czasu.
Może istnieje jakiś patent na wykonanie dobrze zbalansowanych fotek bez rawów? Czy rawy i cały żmudny proces obróbki to jednak konieczność.

Tandetne fotomontaże z początkowych galerii to także moje początki z fotografią ślubną i obiecuję że już nigdy do nich nie wrócę (wylecą też definitywnie ze strony - niestety pozostaną w pierwszych albumach moich albumach dla młodych:)

Tak czy inaczej nieustanna nauka trwa.

Co do przypadkowości z reportażu to chyba inaczej się nie da - wykluczając oczywiście aspekty techniczne (kadr, balans bieli, ekspozycja) - ujęcie rzeczywiście można zawsze przemyśleć i zrobić lepsze ale przecież wszystko przychodzi z czasem.

Plener - nie wmówicie mi przecież że nie ustawiacie ujęć (które czasem wyjdą jak nieustawione a czasami - no niestety nie) - inna rzecz że nie powinny się znaleźć w prezentacji na stronie.

I to postaram się naprawić - dzięki za uwagi

Robert31-R1
12-08-2007, 15:14
Dzięki za uwagi.

Co do balansu bieli rzeczywiście problemowe jest dla mnie sensowne ustawienie go. R
Może istnieje jakiś patent na wykonanie dobrze zbalansowanych fotek bez rawów? Czy rawy i cały żmudny proces obróbki to jednak konieczność.

oczywiście że istnieje. Rób w JPG-ach i używaj chociaźby DPP lub lightroom'a w tych programach możesz bez problemu jednym kliknieciem zmienić balans bieli. RAW nie jest potrzebny w reportażu. Ponadto inny sposob to ustawianie stalej temperatury barwowej. Ja na przyklad zawsze używam temperatury. Juz oko jest na tyle wprawne że można określić temperaturę światła.:mrgreen:

Co do przypadkowości z reportażu to chyba inaczej się nie da -
Też się da. Trzeba tylko poczekać :lol:

Plener - nie wmówicie mi przecież że nie ustawiacie ujęć

Oczywiście że ustawiamy. Mowiłem tylko o tym że jedna para potrafi zagrac sama a druga to sztywne kołki

gjozwiak
12-08-2007, 18:10
oczywiście że istnieje. Rób w JPG-ach i używaj chociaźby DPP lub lightroom'a w tych programach możesz bez problemu jednym kliknieciem zmienić balans bieli. RAW nie jest potrzebny w reportażu. Ponadto inny sposob to ustawianie stalej temperatury barwowej. Ja na przyklad zawsze używam temperatury. Juz oko jest na tyle wprawne że można określić temperaturę światła.

Bez RAW-a to nie zawsze takie "jendo kliknięcie" "wyciągnięcie" jednej barwy powoduje przekłamania w innej, a co do stałej temperatury to ustawienia za pomocą np. wbudowanych temperatur barwowych (światło żarowe, słoneczne) czy balansu pobranego ze zdjęcia... i w jaki sposób to robić pobierać ze zdjęcia z lampą czy bez bo wydaje się że dla każdej fotki trzebby na nowo kombinować - np zdjęcia w tym samym oświetleniu wykonane z bliska (czyt. portret) dają zupełnie inne kolory niż plan ogólny - i bądz tu mądry:sad:
Światła sali w 80 % zwykłe żarówki + wymalowane na pomarańczowo ściany i w zestawieniu światło lampy nie przystające nijak do reszty
- rzeczywiście mam problem z WB :sad:

Reasumując - jaka zasada ?
Kościół - RAW - i zabawa w programie
Plener j.w.
Reportaż - jpg i zabawa z WB ?

Robert31-R1
12-08-2007, 20:16
nie myślalem o wbudowanych stałych temperaturach (słoneczko, żaróweczka:mrgreen: ) Nie wiem czym pracujesz. Myślałem o ustawieniu temperatury w stopniach kelwina. Co do sali i lampy to wtedy rzeczywiście automatyka powinna sobie poradzić z głównym motywem. Innym sposobem są filtry ocieplające zakladane na lampę zmieniające jej temperaturę z 5600 na okolo 3200K. Kościół też można wyczaić co do balansu robisz jedno testowe i już wiesz gdzie jesteś. Przody zazwyczaj w kościolach oświetlone są żarowym światlem. co do zmiany balansu w programie to oprócz ustawienia bieli jest jeszcze kolo barwne w którym możesz zmieniach zależności pomiędzy kolorami.
Balans pobrany ze zdjęcia to jeśli z lampą to wtedy będziesz mial stałą lampy jeśli zastane to wtedy bez lampy

gjozwiak
13-08-2007, 00:03
OK dzięki za rady

mam 400d - tam nie poszaleję z WB ale powalczę :)

djcargo
30-03-2008, 21:21
oczywiście że istnieje. Rób w JPG-ach i używaj chociaźby DPP lub lightroom'a w tych programach możesz bez problemu jednym kliknieciem zmienić balans bieli.

Przepraszam, że wyciągam stary wątek, ale uświadomcie mnie...

Jak w DPP zmienić balans bieli w JPG-u???

Ciosna
30-03-2008, 23:15
Jak w DPP zmienić balans bieli w JPG-u???

O ile wiem to nie jest to możliwe. W zakładce RGB można nieco poprzesuwać: jasność, kontrast, nasycenie barw, ostrość, ale balansu bieli tam nie ma

jinks
31-03-2008, 15:35
Jest. W zakładce z krzywymi trzeba wybrać pipetkę.

djcargo
03-04-2008, 02:22
Jest. W zakładce z krzywymi trzeba wybrać pipetkę.

Eeee... a da się tam temperaturę w Kelwinach ustawić?
Bo ta pipetka jest spoko, ale na prawdziwą zmianę balansu bieli toto mi nie wygląda.
Tak się ogólnie z ciekawości zapytałem, bo odkąd pamiętam uczono, że WB zmienić się da tylko w RAWie....

wojkij
03-04-2008, 02:39
Wb da sie zmienic bezstratnie tylko w raw:)

W lightroom przy wczytaniu jpg normalnie ma sie dostepne wszystkie opcje, inna sprawa ze cuda sie niekiedy z takim zdjeciemi dzieja:)

Waldeczek
15-03-2009, 20:47
Cześć, może niedługo będę na ślubie znajomych i też szukałem jakiś wskazówek na temat zdjęć z fleszem bo takich będzie dużo, looknij sobie tu jest kilka fajnych rzeczy pokazanych.
http://foto.jasiu.pl/02.html
pozdrawiam