Zobacz pełną wersję : 400D i klin optyczny.
Czy ktoś posiada?? Podobno było coś kiedyś do 350D. Może daje się coś przerobić ze starego aparatu, np zepsuta Prakitica??
Pozdrawiam
Spytaj kolegę andee'go. Ja mam od niego matówkę z klinem i liniami super jasną do 350D, powinna pasować i do 400D
Czy ktoś posiada?? Podobno było coś kiedyś do 350D. Może daje się coś przerobić ze starego aparatu, np zepsuta Prakitica??
Pozdrawiam
na pewno się da, trzeba tylko mieć stara matówkę o podobnej grubości do tej w Twoim aparacie (koszt około 50zł). Następnie wyjąć standardową matówką i szybke z narysowanymi polami Af. Następnie przyciąć matówkę z klinem do odpowiedniego rozmiaru i włożyć do aparatu - należy sprawdzić, czy ostrzy w punkt i ewentualnie wyregulowac dystans.
Ja co prawda zrobilem to w cyfrówce z innej stajni (kolega z forum opracował i sfotografował całą procedurę, więc było prościej)), ale na pewno się to da zrobić ze wszystkimi, które mają wymienną matówkę. Trzeba tylko uważac, żeby nie porysować matówki, bo bardzo łatwo o to.
Tylko zastanów się czy wizjer w 350d nie jest zbyt mały i ciemny do ostrzenia ręcznego (nawet z matówką) no i jakie szkła będziesz podpinał. Bo jak szkło ciemniejsze niż f4-5,6 to matówka będzie Ci ciemnieć i generalnie jest to mniej wygodne.
pzdr