PDA

Zobacz pełną wersję : Wada Canon 70-300 IS USM

fhumargo
11-08-2007, 13:00
Na czym polega wadliwa seria tych obiektywów Canon 7-300 USM IS zawierających cyfry 0 lub 1 jako trzecią w serialu?
Czy wszystkie obiektywy z wadliwej serii były niesprawne?
Jak sprawdzic czy z obiektywem wszystko jest OK-szczególnie ważne przy kupnie używanego?

Peri Noid
11-08-2007, 14:02
Chyba 70-300 IS USM. Jeśli dobrze pamiętam, wada polegała na obniżeniu jakości zdjęć przy robieniu zdjęć w pionowym kadrze.

mruczek
11-08-2007, 14:40
Chyba 70-300 IS USM. Jeśli dobrze pamiętam, wada polegała na obniżeniu jakości zdjęć przy robieniu zdjęć w pionowym kadrze.

Widzisz Boże i nie grzmisz.

fhumargo
11-08-2007, 15:24
Widzisz Boże i nie grzmisz.

co miałeś na myśli?

Thunder
11-08-2007, 15:31
Tez nie rozumiem o co chdozi tym bardziej ze opis ktory przedstawil Peri Noid jest prawidłowy. Usterka dotyczyła nieprawidłowego działania stabilizacji przy pionowych kadrach co wpływało na pogorszenie jakości zdjęc. Uwagi mruczka zatem nie rozumiem...

mruczek
11-08-2007, 17:18
W pierwszym, jak i w drugim poście nigdzie nie pada stwierdzenie, że chodzi o stabilizację obrazu. Na podstawie informacji zamieszczonych w tych dwóch postach nie mogłem wywnioskować, że chodzi o stabilizację.
Wnioski same sie nasunęły:)

fhumargo
12-08-2007, 08:28
Na czym polega wadliwa seria tych obiektywów Canon 7-300 USM IS zawierających cyfry 0 lub 1 jako trzecią w serialu?
Jak sprawdzic czy z obiektywem wszystko jest OK-szczególnie ważne przy kupnie używanego?

Czy nikt nie wie jak ten temat wygląda?

KMV10
12-08-2007, 09:21
Definitywną odpowiedź na to pytanie zna tylko producent czyli Canon.
Istniały doniesienia właścicieli obiektywów z "feralnymi" nr. seryjnymi, że u nich jest wszystko OK.
Jednakże, na stronach Canon USA była informacja serwisowa, że jak jest 0,1 jako 3 cyfra numeru seryjnego to obiektyw _może_ wykazywać objawy utraty ostrości przy 300mm dla kadru pionowego.

1. kupić obiektyw z 2 lub większą trzecią cyfrą. Ostatnio miałem w rękach 70-300 IS z 4 jako trzecią cyfrą - widać z tego że już kilka serii tego obiektywu wypuszczono na rynek.
2. najbanalniejsza metoda sprawdzenia (mogą być lepsze) dla innych obiektywów niż w pkt. 1: ustawić korpus z obiektywem na statywie w kadrze pionowym na 300 mm, zrobić kilka zdjęć, zmienić kadr na poziomy, zrobić kilka zdjęć, sprawdzić ew. utratę ostrości przy kadrach pionowych w porównaniu do poziomych.

PS. Nie śledziłem tej wady bardzo pilnie, ale dotychczas wydawało mi się, że tłumaczono ją problemami rozsuniętego maksymalnie tubusa obiektywu a nie niesprawnością IS-a...

fhumargo
12-08-2007, 10:34
KMV10
dziękuję i pozdrawiam - już wiem dużo!