Zobacz pełną wersję : Wada Canon 70-300 IS USM
fhumargo
11-08-2007, 13:00
Na czym polega wadliwa seria tych obiektywów Canon 7-300 USM IS zawierających cyfry 0 lub 1 jako trzecią w serialu?
Czy wszystkie obiektywy z wadliwej serii były niesprawne?
Jak sprawdzic czy z obiektywem wszystko jest OK-szczególnie ważne przy kupnie używanego?
Peri Noid
11-08-2007, 14:02
Chyba 70-300 IS USM. Jeśli dobrze pamiętam, wada polegała na obniżeniu jakości zdjęć przy robieniu zdjęć w pionowym kadrze.
Chyba 70-300 IS USM. Jeśli dobrze pamiętam, wada polegała na obniżeniu jakości zdjęć przy robieniu zdjęć w pionowym kadrze.
Widzisz Boże i nie grzmisz.
fhumargo
11-08-2007, 15:24
Widzisz Boże i nie grzmisz.
co miałeś na myśli?
Tez nie rozumiem o co chdozi tym bardziej ze opis ktory przedstawil Peri Noid jest prawidłowy. Usterka dotyczyła nieprawidłowego działania stabilizacji przy pionowych kadrach co wpływało na pogorszenie jakości zdjęc. Uwagi mruczka zatem nie rozumiem...
W pierwszym, jak i w drugim poście nigdzie nie pada stwierdzenie, że chodzi o stabilizację obrazu. Na podstawie informacji zamieszczonych w tych dwóch postach nie mogłem wywnioskować, że chodzi o stabilizację.
Wnioski same sie nasunęły:)
fhumargo
12-08-2007, 08:28
Na czym polega wadliwa seria tych obiektywów Canon 7-300 USM IS zawierających cyfry 0 lub 1 jako trzecią w serialu?
Jak sprawdzic czy z obiektywem wszystko jest OK-szczególnie ważne przy kupnie używanego?
Czy nikt nie wie jak ten temat wygląda?
Definitywną odpowiedź na to pytanie zna tylko producent czyli Canon.
Istniały doniesienia właścicieli obiektywów z "feralnymi" nr. seryjnymi, że u nich jest wszystko OK.
Jednakże, na stronach Canon USA była informacja serwisowa, że jak jest 0,1 jako 3 cyfra numeru seryjnego to obiektyw _może_ wykazywać objawy utraty ostrości przy 300mm dla kadru pionowego.
1. kupić obiektyw z 2 lub większą trzecią cyfrą. Ostatnio miałem w rękach 70-300 IS z 4 jako trzecią cyfrą - widać z tego że już kilka serii tego obiektywu wypuszczono na rynek.
2. najbanalniejsza metoda sprawdzenia (mogą być lepsze) dla innych obiektywów niż w pkt. 1: ustawić korpus z obiektywem na statywie w kadrze pionowym na 300 mm, zrobić kilka zdjęć, zmienić kadr na poziomy, zrobić kilka zdjęć, sprawdzić ew. utratę ostrości przy kadrach pionowych w porównaniu do poziomych.
PS. Nie śledziłem tej wady bardzo pilnie, ale dotychczas wydawało mi się, że tłumaczono ją problemami rozsuniętego maksymalnie tubusa obiektywu a nie niesprawnością IS-a...
fhumargo
12-08-2007, 10:34
KMV10
dziękuję i pozdrawiam - już wiem dużo!