Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zakup 30D body + 1-szy obiektyw w FOTOJOKER

oszin
09-08-2007, 21:38
Witam szanownych forumowiczów. (post nr1)
Mam zamiar zakupić 30D body w sklepie FOTOJOKER i zaznaczam że to będzie moja pierwsza lustrzanka i aparat z prawdziwego zdarzenia, a wybór ten dokonałem po mniej więcej tygodniowym przeszukiwaniu tysięcy wątków tego forum.
Proszę Was o pomoc ze względu na to, że jak standardowy polak, część zapłaty poleci na Lukasa a po zapoznaniu się z właściwościami kita to wolę go nie mieć i dorzucić do puli jakiś lepszy zoom.
Dlatego proszę was podpowiedzcie czy ktoś widzi w ofercie tego sklepu obiektyw o lepszych parametrach ale w cenie takiej by zmieścił się komplet w kwocie 4tyś. Złociszy.
Dodać również należy że zamierzam takim zestawem zdobywać pierwsze i kolejne szlify więc pewnie posłuży długo zanim kupie kolejny a zakres tematów jaki będzie mnie interesował to np.
Macro – czyli kombinowanie z cieniami na kubkach z Ikei oraz małe zwierzątka.
Portret – wiadomo o sso..... ;)
Krajobraz – pejzaże i inna natura.

Wiadomą sprawą jest że nie będzie to obiektyw górnych lotów ale chodzi mi o to by móc powoli się tych rzeczy uczyć a w miarę postępów i zauważalnego zapotrzebowania dokupywanie kolejnych szkieł. ( chyba chodzi mi o coś koło 17-200 )
Preferowany zakup w PL a najlepiej jakiś wrocławski sklep.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Oszin

PS. Może rozważyć zapodanie całej kwoty za body w raty i kupienie obiektywu za Cash? Opcja akceptowalna czyli ok. 1000pln (może więcej po spyleniu 300v)

JaBlam
09-08-2007, 21:44
do makro to wiadomo ze obiektyw makto ale tego na razie CI nie polecam bo sie z kasa nie wyrobisz. Zamiast tego masa ludzi "u nas" na forum sprzedaje pierscienie posrednie kenko z przeniesieniem przyslony i AF wiec za 300 zl mozesz pobawic sie w makro co pewnie lepiej Cie wyjdzie niz kupowanie konwerterow Raynoxa czy tych magicznych obiektywow z funkcja "makro"
Co do obiektywu, skoro chcesz do krajobrazow no i portretu to chyba nie pozostaje mi polecic Tamrona 17-50 ze swiatlem 2.8. Uzywanego od sprawdzonych forumowiczow i ponizej 1000 zl. wyjdzie. Mozesz oczywiscie bawic sie w cuda typu 18-200 tylko jak juz wiele opinii bylo tutaj to szklo raczej nie zebralo pochwal. Tyle ode mnie

mkwiek
09-08-2007, 22:38
tamrona 17-50 2.8 mogę polecić, naprawdę udane szkiełko.
po za tym chyba nie ma innej, dobrej alternatywy w takiej cenie.
o szkłach uniwersalnych typu 18-200 itp zapomnij. co do makro - ja używam obiektywu z zenita na m42 i kilku pierścieniach pośrednich, rewelacja :)

TMAJCHER
09-08-2007, 22:44
powtórzę po przdmowcach sam mam tamiego 17-50 i jestem zaje.. zadowolony ,
ma swoje wady ale przy tej cenie i jakości optycznej są pomijalne

oszin
09-08-2007, 22:50
wielkie dzięki szanowni userzy
czyli postanowione - szkło za cash tylko przeglądnołem dział sprzedam i nie dość że nie ma używki to o kwocie jakiej wspomniał JaBlam chyba mogę zapomnieć a i dodatkowej kasy z 300v prawie nie ma bo na alledrogo po 100 zeta sprzedają

sal
09-08-2007, 23:16
wielkie dzięki szanowni userzy
czyli postanowione - szkło za cash tylko przeglądnołem dział sprzedam i nie dość że nie ma używki to o kwocie jakiej wspomniał JaBlam chyba mogę zapomnieć a i dodatkowej kasy z 300v prawie nie ma bo na alledrogo po 100 zeta sprzedająSkoro nie masz zadnego doswiadczenia w foto i do tego z lustrzankami oraz masz ograniczony budzet - dlaczego chcesz kupic 30D, a nie np. 400D?
A zaoszczedzone pieniadze wydac na jakis lepszy obiektyw albo nawet dwa...

oszin
09-08-2007, 23:33
Skoro nie masz zadnego doswiadczenia w foto i do tego z lustrzankami oraz masz ograniczony budzet - dlaczego chcesz kupic 30D, a nie np. 400D?
A zaoszczedzone pieniadze wydac na jakis lepszy obiektyw albo nawet dwa...

Właśnie dlatego że prawie nie mam doświadczenia. Wiesz czym skorupka za młodu.... to potem łatwiej. Może i trochę winy jest w moim charakterze że wole dać więcej za coś odrobinkę lepszego i mieć dłuższy czas spokuj. tylko proszę nie wdawajmy się w dyskusję 400d vs 30d bo już oślepłem od czytania wątków na ten temat ( od tygodnia nic innego nie robie tylko czytam to forum). Więc wybór padł troszkę z próżności, troszkę z myślenia na odległą przyszłość jak sie za 10 lat może przesiąde na coś z jednocyfrowym oznaczeniem :D

Szukając tego tamrona wpadlem także na kolejne 100 wątków na temat kita i zaczynam sie zastanawiać czy go nie wziąść po prostu i nauczyć sie nim najpierw pstrykać a potem powoli kompletować szkło do aktualnie przerabianego tematu.

A co do doświadczenia - no coż wiele let temu była smiena potem, zenith ale jak pojawiły się problemy w szkole to i z kółka fotograficznego mnie mama wypisała ( aż wstyd przyznać) a potem były kompaktowe cyfraki. Tylko że zdjęcia które tu oglądam powodują że nie śmiem swoich nawet do nich sięgać a co dopiero.....

Alzail
09-08-2007, 23:38
według mnie kita powinieneś wziąć, za 300zł nie znajdziesz lepszego szkła z AF (może poza 50mm f/1.8 ale to stalka ), a potem kupić np. Tamrona 28-75 lub coś dłuższego, w zależności co Ci będzie potrzebne.

ArturBonoVox
09-08-2007, 23:46
Oszin, moja propozycja: wziac z fotojokera 30d z kitem i dokupic 50/1.8 II. We wrocku 50/1.8 jest do kupienia na odrzanskiej w fotomaster (2 lata gwarancji) lub nieco taniej w techmarket.pl. Kit w zakresie 18-35 da rade a 50/1.8 ladnie popracujesz. jedynie podczep i sprawdz:) powodzenia. jesli sie wstrzelisz to zainwestujesz z czasem w lepsze szklo.

sal
09-08-2007, 23:47
Właśnie dlatego że prawie nie mam doświadczenia. Wiesz czym skorupka za młodu.... to potem łatwiej. Może i trochę winy jest w moim charakterze że wole dać więcej za coś odrobinkę lepszego i mieć dłuższy czas spokuj. tylko proszę nie wdawajmy się w dyskusję 400d vs 30d bo już oślepłem od czytania wątków na ten temat ( od tygodnia nic innego nie robie tylko czytam to forum). Więc wybór padł troszkę z próżności, troszkę z myślenia na odległą przyszłość jak sie za 10 lat może przesiąde na coś z jednocyfrowym oznaczeniem :D
Sorry, ale argumentacja jakas nietrafiona.
Poza fotografem, to glownie obiektyw "robi zdjecia".
Roznica miedzy 400D, a 30D jest niezbyt wielka (szczegolnie dla poczatkujacego amatora), wiec zamiast isc w drogie body, pojdz w lepszy obiektyw.
A juz szczegolnie w sytuacji kiedy kupujesz na raty i kazda zlotowka sie liczy...
No ale to w sumie Twoje pieniadze i Twoj wybor, ja tylko staram sie nakreslic pewna bezsensownosc tej sytuacji...

oszin
10-08-2007, 00:03
No ale to w sumie Twoje pieniadze i Twoj wybor, ja tylko staram sie nakreslic pewna bezsensownosc tej sytuacji...

Wiem że moje tłumaczenie nie do końca się klei i przepraszam za to ale jeszcze 2h brakuje do 24h na nogach i myślenie mi się zaczyna wyłączać. Zakup częściowy na raty jest po to by mieć konto stałego klienta w kolejnej firmie kredytowej ( tak na wszelki wypadek jakiejś katastrofy ) także nie do końca u mnie jest tak z tymi każdymy złotówkami. Z drugiej strony patrząc bardzo krytycznie na to co umniem nie chciałem dać ciała przy kupnie a po przewertowani forum mam taki bajzel w głowie że zdecydowałem się zapytać o wasze zdanie w takim przypadku.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Z wyrazami szacunku
oszin

ps. fotojoker 400d 2888zł + grip to już sie robi tak mała różnica do 30d...

ArturBonoVox
10-08-2007, 00:07
wiesz oszin, jest jescze jedna alternatywa, w sumie juz tylko miesiac do premier canona we wrzesniu. Wtedy 30d moze jescze potanieje. Uwazam, ze jak sie nastawiles na 30d to trzymaj sie tego. Siak czy owak wczesniej czy pozniej kupisz lepszy obiektyw. 30d to dobry wybor:)

sergi
10-08-2007, 00:07
Sorry, ale argumentacja jakas nietrafiona.
Poza fotografem, to glownie obiektyw "robi zdjecia".
Roznica miedzy 400D, a 30D jest niezbyt wielka

Decyzja jest podjęta odnośnie body. Kolega pyta się o obiektyw. Czyż nie??
A między 400D a 30D jest zasadnicza różnica. Ten drugi można wygodnie chwycić w dłoń i czuć, że ma się dobry aparat w ręku! A dobre samopoczucie automatycznie przekłada się na lepsze zdjęcia :P

sal
10-08-2007, 00:17

Rzecznik prasowy? :-)

A między 400D a 30D jest zasadnicza różnica. Ten drugi można wygodnie chwycić w dłoń i czuć, że ma się dobry aparat w ręku! A dobre samopoczucie automatycznie przekłada się na lepsze zdjęcia :PZapomniales o ostrosci :-)

oszin
10-08-2007, 00:18
A między 400D a 30D jest zasadnicza różnica. Ten drugi można wygodnie chwycić w dłoń i czuć, że ma się dobry aparat w ręku! A dobre samopoczucie automatycznie przekłada się na lepsze zdjęcia :P

święte słowa których nie chciałem przytaczać by nie rozpętać kolejnej OT wojny na argumenty. Właśnie po to podałem konkretną sytuację oraz przedział cenowy żeby koledzy mogli dokładnie określić czy da się coś z tego ulepić czy nie. Myślę że to forum przegląda wiele osób które marzą o takim sprzęcie ale boją się pytać lub problem rat jest dla nich wstydliwy, więc mam nadzieję że ktoś jeszcze z tego wątku skorzysta.

Quote- Zapomniales o ostrosci :)
no i sie zaczyna :)

ishi
10-08-2007, 06:38
promocja na 300V już się skończyła...

stdanielo
10-08-2007, 07:04
Kup 30D z kitem i rób zdjęcia, czas pokaże czego ci trzeba, na premiery nowych puszek nie czekaj bo nigdy nic nie kupisz. Życzę wspaniałej przygody z fotografią.

SAM
10-08-2007, 07:26
Rzecznik prasowy? :-)
Zapomniales o ostrosci :-)

Nie zazdrość ! :rolleyes:

No przecież napisał, że uchwyt lepszy i samopoczucie.
Mocny uchwyt to mniejsze poruszenia.:wink:
A jak samopoczucie jest super, to i ostrość rośnie.:p

Don_Pedro_123
10-08-2007, 08:50
Fotojoker: 30D za 3333,- i Sigma 17-70 DC Macro f/2,8-4,5 za 1399,-.
Ale to troszkę ponad założone 4000.
Pozdrawiam

Blindseeker
10-08-2007, 10:13
Również uważam, że 30d to bardzo dobry wybór. Sam niedawno zmieniłem 350d na 30d i różnica w wygodzie fotografowania jest duża.

Co do obiektywów, to tak jak już część osób pisała, najlepszym wyborem będzie chyba KIT za 300 zł + ew. 50mm / 1.8 (za niecałe 400 zł), więc w budżecie się zmieścisz. A za jakiś czas kupisz sobie lepszy zoom (Canona 17-40 czy Tamrona 17-50).

Pozdrawiam

m_o_b_y
10-08-2007, 22:10

Szukając tego tamrona wpadlem także na kolejne 100 wątków na temat kita i zaczynam sie zastanawiać czy go nie wziąść po prostu i nauczyć sie nim najpierw pstrykać a potem powoli kompletować szkło do aktualnie przerabianego tematu.

Moim zdaniem, przy ograniczonych (chwilowo) środkach finansowych nie masz lepszego rozwiązania, niż kupić kita plus stałkę 50 f1.8.
Oba obiektywy - jak na swoją cenę - są naprawdę dobre (kit w zakresie
17-30, bo dalej jest już źle), patrz testy na www.optyczne.pl
Stałka 50 f1.8, to mistrzostwo świata w klasie stosunku jakości do ceny.
Za 350 PLN solidnie popróbujesz zabawę z macro.
Za małe pieniądze popróbujesz, poćwiczysz, a potem zdecydujesz , co dalej.
Tak nakazuje rozwaga i roztropność.:lol: :lol:
Pozdrówka

oszin
12-08-2007, 11:16
Moim zdaniem, przy ograniczonych (chwilowo) środkach finansowych nie masz lepszego rozwiązania, niż kupić kita plus stałkę 50 f1.8.
Oba obiektywy - jak na swoją cenę - są naprawdę dobre (kit w zakresie
17-30, bo dalej jest już źle), patrz testy na www.optyczne.pl
Stałka 50 f1.8, to mistrzostwo świata w klasie stosunku jakości do ceny.
Za 350 PLN solidnie popróbujesz zabawę z macro.
Za małe pieniądze popróbujesz, poćwiczysz, a potem zdecydujesz , co dalej.
Tak nakazuje rozwaga i roztropność.:lol: :lol:
Pozdrówka

I tak właśnie postanowiłem uczynić - koło Pn Wt stanę sie posiadaczem 8-)
Jeszcze raz stokrotne dzięki za rady
Proszę o zamknięcie wątku
Oszin

Alzail
12-08-2007, 23:45
poki co jest 2:1 na korzyść opcji że to duża różnica... ;] Nie miałem 30D, ale np. w 350D brakuje mi dobrego trybu servo ze wszystkimi czujnikami, nie wiem czy w 30D jest ten tryb lepszy, ale mówię co mi przeszkadza w tym :)

renes
14-08-2007, 21:45
Wszystko zależy od tego co dla kogo robi wielką różnicę...

dla mnie różnica między tymi aparatami jest duża, już choćby z różnej wielkości wizjerów, w 400D jest tak mała jak w kompaktach.

tomasek
18-08-2007, 00:16
przy cenie 30D - 2999 w fotobasi - nie zastanawiał bym się nawet nad 400d...

Mam 400d od kilku tygodni, 2 dni temu bawiłem się dłuższą chwilę 30D... różnica w cenie to grip + kit, ale warto dopłacić. Chyba, że ktoś chce małą puszkę.

oszin
18-08-2007, 01:06
przy cenie 30D - 2999 w fotobasi - nie zastanawiał bym się nawet nad 400d....

tyle że akurat pomimo ich ceny to bał bym się u nich coś zamawiać polukaj na komentarze na skąpcu a szczególnie te najnowsze
pozdrawiam
oszin

Maroos
18-08-2007, 10:44
Niecały miesiąc temy zakupiłem w fotobasi i.. nie było żadnych problemów - trochę trwało ok tygodnia ale akurat o tym uprzedzili. Jednakże ostrożności nigdy za wiele.

wojkij
18-08-2007, 11:01
Tez kupowalem 30d i w ciagu 5 dni aparat byl u mnie wiec nie ma co plakac, dobry sklep.

Tylko wkurzaja mnie tym ciaglym spadkiem cen, dwa tygodnie a juz stowa w plecy:D

mavtm
18-08-2007, 11:29
Witam

Zgadzam się ze wszystkimi popierającymi wybór 30d.
Podobnie jak autor tematu też bardzo długo walczyłem z wyborem cyfry.
Od prawie trzech lat pstrykałem eos-em 33 i w końcu trzeba było pomyśleć o cyfrze. 30d nigdy wcześniej się nie "bawiłem" (tyle co w sklepie do łapy się wzięło). Natomiast do 400d i 20d miałem dostęp u znajomych.
Nie będę się za bardzo nad rozterkami rozwodził, ale zdecydowałem się na 30d i jestem zachwycony tym body. Na razie kupiłem w fotojokerze body i póki co działam na "starym" szkle 28-105 USM II plus kilka na m42.
Naprawdę baaardzo pozytywnie jestem zaskoczony. Uchwyt i ergonomia jak dla mnie rewelacyjna. Jeśli ktoś przesiada się z innego canona to potrzeba dosłownie pół godzinki żeby poznać funkcje.

Pozdrawiam