PDA

Zobacz pełną wersję : 20 D - co to moze byc ?

karollsz
06-08-2007, 19:58
Witam
Nie dawno kupilem canona 20 D - spisywal sie oki
wszytsko z nim bylo oki jak i z fotkami zrobionymi tym body
w wekend robilem fotki slubne - dokladnie plener nad morzem
i tu wyszlo cos czego wczesniej nie widzialem
na jasnym tle ( niebo ) zauwazylem kilka plam - nieduze przezroczyste jak by
male plamki czegos tlustego , na kilku zdjeciach okazole sie tez ze widac dosc wyraznie jakies farfocle -
czy jest to wina szkla ?
czy jest to syf w body - przedmuchalem gruszka ale i tak je widac ?
czy czeka mnie czysczenie w serwisie ?
czy mozna tez zrobic to gdzie indziej ? moze ktos zna miejsce w gdansku - kto to zrobi dobrze ? i jaki jest tego koszt ?

druga sprawa - - robiac zdjecia - w pewnym momencie ( dwa razy - w pewnym odstepie ) zacial mi sie aparat - dokladnie wciskam spust i brak reakcji - na wyswietlaczu w miejscu przeslony pojawiaja sie dwa zera - odkrecam obiektyw , nakrecam ponownie i wszystko gra :(
co to moze byc ? co z tym fantem robic ?

prosze o szybko pomoc - jest to moje jedyne body a za tydzien mam kolejne wesele i musze poczynic jakaies kroki :((

pozdr i dzieki

snow
06-08-2007, 20:01
Pierwszy to syfy na matrycy - można wyczyścić samemu albo w serwisie
Drugi problem - przeczyść styki w obiektywie i body.

jotes25
06-08-2007, 20:02
druga sprawa - - robiac zdjecia - w pewnym momencie ( dwa razy - w pewnym odstepie ) zacial mi sie aparat - dokladnie wciskam spust i brak reakcji - na wyswietlaczu w miejscu przeslony pojawiaja sie dwa zera - odkrecam obiektyw , nakrecam ponownie i wszystko gra :(
co to moze byc ? co z tym fantem robic ?

Tutaj przyjrzałbym się stykom obiektywu (przeczyścić?).

ukasus
06-08-2007, 21:27
tez ma ten drugi problem .. ale tylko jak podepnę Tamrona ... do swojej 20stki ..
wtedy wyjmuje akumulator i wkładam z powrotem i jest ok

karollsz
06-08-2007, 22:59
Wlasnie - ten moj problem tez jest po podpieciu Tamrona 17-50 2.8
prz sigmie jak narazie nic sie nie dzialo .

a co do pierwszego pytania - moze jest ktos z gdanska lub zna miejsce kto porzadnie wyczysci mi moje body - pewnie i bezpiecznie a co za tym idzie skutecznie :))

ja za bardzo sie na tym nie znam :( lustro oki ale reszta ?

pozdr

janmar
06-08-2007, 23:45
Wlasnie - ten moj problem tez jest po podpieciu Tamrona 17-50 2.8
prz sigmie jak narazie nic sie nie dzialo .

a co do pierwszego pytania - moze jest ktos z gdanska lub zna miejsce kto porzadnie wyczysci mi moje body - pewnie i bezpiecznie a co za tym idzie skutecznie :))

ja za bardzo sie na tym nie znam :( lustro oki ale reszta ?

pozdr

Brudu na lustrze,czy matowce nie będzie widac na zdjęciu a tylko we wizjerze .Matryca okresowo bedzie się brudzic.Czyszczenie jest opisane w CB.Wpisz "czyszczenie matrycy" w "szukaj"
W instrukcji aparatu masz opis funkcji "sensor cleaning".Funkcje znajdziesz w menu żółtym aparatu.Poszukaj o czyszczeniu również w Googlach.jak masz watpliwosci pytaj.Jezeli nawet bedziesz oddawal do czyszczenia to musisz miec wiedze o tym.Zwroc uwage na sposób kontroli czystosci matrycy.:smile: