Zobacz pełną wersję : Kupno EOSa 400D body do osprzętu od EOSa 50e
Witajcie :)
Jestem nowym użytkownikiem, który ma pewien dylemat przed zakupem lustrzanki cyfrowej :) Posiadam lustrzankę Canona EOS 50e oraz taki oto osprzęt do niej:
- obiektyw Canon ZOOM LENS EF 28-80, 1:3.5-5.6
- teleobiektyw SIGMA DL ZOOM 75-300, 1:4-5.6
- lampę Canon SPEEDLITE 380 EX
Chciałbym zakupić lustrzankę cyfrową Canona, samo body, bo z tego co wiem cały osprzęt powinien pasować. Myślę właśnie o EOSie 400D, bo jestem raczej fotoamatorem :) wiec nie potrzebuje czegoś z wyższej półki.
Wiem, bo przeczytałem już takie opinie na forum, ze każdy sam powinien ocenić, z jakim obiektywem najlepiej mu się pracuje. Prosiłbym jednak was, jako bardziej doświadczonych, o opinie jak posiadany przeze mnie osprzęt, będzie się sprawdzał z EOSem 400D i czy warto robić taka zamianę lustrzanki na lustrzankę cyfrową. W sumie, to chęć zamiany wynika tylko i wyłącznie ze znacznie mniejszych kosztów eksploatacji takiej cyfrowej lustrzanki niż analogowej :)
Z góry dziękuje za pomoc :)
Pozdrawiam.
Witajcie :)
Jestem nowym użytkownikiem, który ma pewien dylemat przed zakupem lustrzanki cyfrowej :) Posiadam lustrzankę Canona EOS 50e oraz taki oto osprzęt do niej:
Chciałbym zakupić lustrzankę cyfrową Canona, samo body, bo z tego co wiem cały osprzęt powinien pasować. Myślę właśnie o EOSie 400D, bo jestem raczej fotoamatorem :) wiec nie potrzebuje czegoś z wyższej półki.
Wiem, bo przeczytałem już takie opinie na forum, ze każdy sam powinien ocenić, z jakim obiektywem najlepiej mu się pracuje. Prosiłbym jednak was, jako bardziej doświadczonych, o opinie jak posiadany przeze mnie osprzęt, będzie się sprawdzał z EOSem 400D i czy warto robić taka zamianę lustrzanki na lustrzankę cyfrową. W sumie, to chęć zamiany wynika tylko i wyłącznie ze znacznie mniejszych kosztów eksploatacji takiej cyfrowej lustrzanki niż analogowej :)
Z góry dziękuje za pomoc :)
Pozdrawiam.
Obiektywy i lampa bedą pasowac,[Sigma moze robic problemy typu error 95 zależy to od roku produkcji] Inna sprawa jak zaczniesz oceniac pracę tych szkieł na pelnym ekranie.Natomiast osprżet tzn.grip, wężyk itp.trzeba zmienić.Te mniejsze koszty to mocno dyskusyjna sprawa pojawiają sie karty pamięci, fotobanki,nowe obiektywy,wazna jest kwestia posiadanego monitora ,compa itp.Wolę nie wiedziec ile bym nie wydal zostajac przy swoim EOS 50E.Zmiana z analoga na cyfrę to duza zmiana pod kazdym względem.Wszystko zalezy jak do tego podejdziesz ale jezeli ambitnie to:mrgreen: :mrgreen:
Posiadam lustrzankę Canona EOS 50e oraz taki oto osprzęt do niej:
Chciałbym zakupić lustrzankę cyfrową Canona, samo body, bo z tego co wiem cały osprzęt powinien pasować.
Osprzęt Canona będzie działać, jedynie Sigma może zaskoczyć ERR99. Ale zapomniałeś o jednym - crop 1,6x co powoduje, że 28-80 zrobi Ci się realnie 45-130mm.
Dlatego 400D kup z obiektywem EF-S18-55. Kosztuje raptem 200zł wiecej, a umozliwia normalne fotografowanie.
Po przesiadce na cyfrę zakres 28-80 jest bardzo mało użyteczny i możesz się spokojnie tego obiektywu pozbyć - jesli bedziesz sprzedawał 50E to sprzedaj w komplecie i masz problem z głowy.
MacGyver
06-08-2007, 07:36
Lampę możesz sobie zostawić, obiektywów raczej nie warto. SIgma, tak jak pisali koledzy, najprawdopodobniej nie będzie współpracować z cyfrowym body (zawieszanie aparatu po domknięciu przesłony, fotografowanie możliwe tylko na pełnym otworze) natomiast canon 28-80, jakkolwiek na kliszaku całkiem znośny, to w połączeniu z cyfrą wypada słabo, choć oczywiście współpracuje (jak każdy obiektyw Canon EF).
Z teleobiektywem to najwyzej przejde sie jeszcze do salonu canona i zapytam sie czy bede mogl sprawdzic jak to ze soba dziala :)
Co do zakupu z kita z obiektywem 18-55, czytalem opinie, ze ten kitowy obiektyw jest taki sobie?. Byc moze ja nie odczuje czegos takiego, bo nie jestem jakims profesjonalista :)
dwozdzt:
Pytanie tylko czy jest sens sprzedawac 50e? Bo w sumie to niewiele za niego dostane, ale z drugiej strony szkoda zeby tylko lezal :)
Z teleobiektywem to najwyzej przejde sie jeszcze do salonu canona i zapytam sie czy bede mogl sprawdzic jak to ze soba dziala :)
Nawet nie musisz chodzić do salonu.
Kupisz cyfrę, sprawdzisz i jak Sigma nie będzie działać to sprzedasz lub zostawisz do 50E
Co do zakupu z kita z obiektywem 18-55, czytalem opinie, ze ten kitowy obiektyw jest taki sobie?.
Jeśli 28-80 Ci wystarczał na kliszach, to 18-55 na pewno Cię nie zawiedzie na cyfrze.
Byc moze ja nie odczuje czegos takiego, bo nie jestem jakims profesjonalista :)
Co do odczuć, to zainteresuj się korpusem.
Miałem kiedyś EOS 50. chciałem kupić 350D. Jak go wziąłem do ręki, to skończyło się na 300D, bo te skarłowaciałe aparaty 350D/400D zostały chyba zaprojektowane przez skośnookich inżynierów tylko dla małych, żółtych rączek ich przeciętnego rodaka :-)
Żeby dało się to normalnie używać to ludzie robią takie rzeczy:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12699
Pytanie tylko czy jest sens sprzedawac 50e? Bo w sumie to niewiele za niego dostane, ale z drugiej strony szkoda zeby tylko lezal :)
Sam napisałeś w pierwszym poście: "czy warto robić taka zamianę lustrzanki na lustrzankę cyfrową..."
Skoro zamianę, to myślałem że chcesz sprzedać. Jesli nie, to oczywiście możesz go sobie zostawić (np. do slajdów). W każdym razie 28-80 albo bym trzymał na 50E, albo sprzedał łącznie.
Decyzja należy do Ciebie :-)