PDA

Zobacz pełną wersję : Przekręt na kartę.

Bagnet007
05-08-2007, 10:23
Witam :mrgreen:
Proszę modów o nie usuwanie tego wątku od razu.
Chciałbym się Was poradzić, bo ostatnio spotkała mnie dziwna sytuacja.

Otóż, wczoraj dostałem wiadomość o następującej treści:

Potrzebuje teraz karte heji 50tke dasz rade teraz zalatwic?i wyslij mi kod na ten numer!odpisz to wazne! jest potem zadzwonie czekam marcin

Z góry zaznaczam dwie rzeczy:
1. Ten numer mam od niedawna i znają go tylko zaufani ludzie.
Choć przyznam, że jak dawałem ogłoszenie o pracę jakiś czas temu to podałem :x
2. Znam tylko jednego Marcina, przy okazji jednego z użytkowników CB :)

Jako dobry człowiek pomyślałem, że to rzeczywiście on i ma jakiś problem, więc odpisuję:

Marcin ? Kurde, nie mam grosza przy sobie ( :mrgreen: ). Co się stało ?

Kolejna wiadomość od "marcina"

od kolegi nic sie niestalo to dwie orange kup za 5zl

No cóż, trochę dziwne mi się to wydało, najpierw heyah, teraz orange.
Tu było jeszcze parę smsów że już zaraz, masz już ? itd...
Postanowiłem sprawdzić gościa.. Piszę do niego:

Ok a co z blendą ? // dyskretne pytanie, na które tylko mkwiek znał by odpowiedź :mrgreen:

odpowiedź:

jaka blenda ??

No i wszystko się wyjaśniło. Jakiś cwaniaczek naciąga ludzi na kasę.

Lecz aby to stu procentowo potwierdzić, dziś rano postanowiłem zrobić jeszcze jeden test prawdomówności.
Piszę do niego:

Hej, a Ty nie jesteś może ten Marcin z forum CB ? Zaraz idę na zakupy to mogę kupić jakieś doładowanie a Ty mi kiedyś tam oddasz.
// spokojnie, pod hasłem "forum CB" w googlach nie wyskakuje Canon Board.

Nie musiałem czekać długo na odpowiedź...

ok to kup 50tke heji i na ten numer mi napisz kod a ile to potrwa?

No i chyba wszystko się wyjaśniło :shock: Co robić, co robić :confused:

Kubaman
05-08-2007, 10:26
zgłosić to gdzieś, to najpewniej sprzęt który można znaleźć gdzieś w wątku o kradzieżach.

albo paparazzi zmienia techniki ;)

Bingant
05-08-2007, 10:27
ale jaja

Bagnet007
05-08-2007, 10:31
Myślę o zgłoszeniu na policję, ale czy wystarczy historia sms'ów i jego numer który mógł kupić w kiosku za 10zł ? Ja się prawie nabrałem biorąc pod uwagę dwa pierwsze punkty z początkowego posta, a takich jak ja może być sporo więcej.

nxnx
05-08-2007, 10:57
Myślę o zgłoszeniu na policję, ale czy wystarczy historia sms'ów i jego numer który mógł kupić w kiosku za 10zł ? Ja się prawie nabrałem biorąc pod uwagę dwa pierwsze punkty z początkowego posta, a takich jak ja może być sporo więcej.

pojdziesz na policje i co powiesz hehe ?
ze ktos ci napisal zebys mu kupil karte. czy napisanie smsa pod twoj numer
podlega jakiejs kaze? przeciez ty nie musiales nikomu podawac tego numeru
gosc wbil jakiejs cyfry tak na slepo i padlo akurat na ciebie.
nawet jezeli policja przyjelaby takie bezsensowne zgloszenie to i tak mu nic nie udowodnia, on moze twierdzic ze jest glupi i myslal ze pisze do swojego kolegi a pomylil mu sie numer.

olej to. jak ci nie daje spokoju to juz dawno bym do niego zadzwonil i opieprzyl.

Bagnet007
05-08-2007, 11:00
No właśnie, to chyba nie jest karalne :? Wkurzył mnie gość.
Za dużo emocji... chyba można usunąć wątek.

piast9
05-08-2007, 13:21
Ale jest jakies przestepstwo w stylu, nie pamietam dokladnie: "skłonienie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem"

marekb
05-08-2007, 14:43
nic mu nie zrobią, nawet jakbys dał się nabrać 50zł- to chyba mała szkodliwosc czynu...??

brylas
05-08-2007, 14:59
olej to. jak ci nie daje spokoju to juz dawno bym do niego zadzwonil i opieprzyl.

właśnie to najlepszy pomysł:) ale ja bym do niego nie dzwonił szkoda kasy na takiego:)

muflon
05-08-2007, 15:11
To może... http://groups.google.ch/group/pl.rec.humor.najlepsze/browse_thread/thread/f68d64a825343cf9/dd5c65a4cb4499d4 ;-) :mrgreen:

Bagnet007
05-08-2007, 15:11
właśnie to najlepszy pomysł:) ale ja bym do niego nie dzwonił szkoda kasy na takiego:)

No cóż, chyba tak zrobię :-|

Muflon, a to dobre :D
Akurat dziś mam bardzo kiepski dzień.... biedaczek.

ripek
05-08-2007, 17:35
Stary numer dosyć. Lasencje na portalach randkowych tak wyciągają od naiwniaków kasę "zeby mogły zadzwonić". Po czym pewnie sprzedają na allegro kod ;)

minek
05-08-2007, 19:46
Jaka kradzież? Jakie zgłaszanie? Ale wymyślacie.
To taka sama sytułacja, jak menel podchodzi i prosi o 2zł na wino, ewentualnie menel udający niemenela prosi o bułkę w nadziej że da mu się 2zł na wino.
Albo olać albo dyplomatycznie odpowiedzieć: [EDIT po przemyśleniach: słowami mistrza ciętej riposty, wujka Staszka]

Bagnet007
05-08-2007, 20:33
albo dyplomatycznie odpowiedzieć: [EDIT po przemyśleniach: słowami mistrza ciętej riposty, wujka Staszka]

A co mi tam, raz na jakiś czas można :twisted: :twisted:

mjastrzebski
06-08-2007, 17:48
Hehehe.

Skoro gosc Cie wkurzyl to zrob mu tak samo. Jest kilka pomyslow:
- male ogloszenie w prasie, ze to numer agencji towarzyskiej (i podac ta jego komorke)
- zalozyc konto na jakims durnym serwisie randkowym, wkleic zdjecie jakies cycastej blondyny, i podac komorke z informacja, ze jest napalona, goraca, i udostepnia za free swoje wdzieki bo ma duze potrzeby.

Marcin

Bagnet007
06-08-2007, 19:07
Hahah, lepiej żeby go nie przywiało na to forum :lol:

Vitez
07-08-2007, 20:34
Czy juz mozna zamknac/usunac?

Bagnet007
07-08-2007, 22:31
Chyba można zamknąć (lub usunąć jeśli wolisz).

jacekxyz
07-08-2007, 22:45
Tak sobie czytam niektore tego typu posty ludzie czy wy naprawde nie macie wiekszych problemow, pusc gosciowi wiazanke sms albo zadzwon do niego i powiedz co o nim myslisz i tyle gwarantuje ze wiecej sie nie odezwie, zeby latac zaraz na policje? idac dalej tym tokiem myslenia to bym co dzien musial zglaszac jakis cwaniakow ktorzy chca ode mnie wyciagnac kase z netu, ze skrzynki pocztowej itd

FOTOGRAF
07-08-2007, 23:43
muflon- ********y link, masz jeszcze jakies podobne?

Alzail
08-08-2007, 00:44
Szkoda że ten koleś z linku nie miał jeszcze jakiegoś canona z tele i wkleił tu fotki :P

Vitez
08-08-2007, 13:36
Chyba można zamknąć (lub usunąć jeśli wolisz).

To za przyzwoleniem autora zamykam.