Zobacz pełną wersję : Kupić aparat na raty - jak , gdzie, gdy pracuje na podsatwie umowy o dzieło??
jasnezetak
04-08-2007, 13:00
Witam..
Problem którym mam może i dotyczy również kilku fotografów na forum , ponieważ pracuje przeważnie na zasadzie umowy o dzieło i jak narazie wziecie pozyczki na sprzet jest nieralne, moze ktoś z was wie jak sobie z tym poradzić??
Nie wiem jak teraz, ale jak pierwszy raz brałem w Lukasie to jak wpłaciłem 30% to nie pytali o zaświadczenia z pracy.. Podobnie jest jak ktoś ma dochody ze swojej firmy - pełno jakiś papierów trzeba donieść albo 30% chyba
Pozdr
Ja 30d kupowalem w fotopanoramie w Krakowie. Polecam :)
Przy wpłacie bodaj 500zł nie pytali nawet o potwierdzenia zarobków. Po prostu powiedziałem ile zarabiam. Teraz raty można brać właściwie od ręki - w 15 minut jest decyzja.
Bez poświadczeń można kupić sprzęt do 5000zł chyba.
mattnick
04-08-2007, 16:16
ja poprosiłem rodziców :)
jasnezetak
04-08-2007, 17:07
Ja 30d kupowalem w fotopanoramie w Krakowie. Polecam :)
Przy wpłacie bodaj 500zł nie pytali nawet o potwierdzenia zarobków. Po prostu powiedziałem ile zarabiam. Teraz raty można brać właściwie od ręki - w 15 minut jest decyzja.
Bez poświadczeń można kupić sprzęt do 5000zł chyba.
A ile ci naliczyli odsetek ??
Około 230zł (24mce) bo kupowałem jeszcze w zestawie transmiter ST-E2.
Myśle że umowy o dzieło też się liczą ale głowy nie dam.
Najprościej poprosić kogoś kto już brał raty w żaglu czy lukasie - jeśli grzecznie spłacał to teraz wystarczy dowód osobisty tej osoby.
Kolekcjoner
04-08-2007, 18:57
Z umowami to kiepsko. Nie bardzo chcą je brać pod uwagę. Nawet jak się bierze raty po raz któryś. Najlepiej próbować tak jak radzą koledzy. Duża pierwsza wpłata - i zwykle formalności są minimalne. Dobrym rozwiązaniem są też rodzice, babcie :D.
Ripek, taką oferte (pierwszą dużą wpłate i zero pytań) daje tylko Lukas bank?
I jak to jest z kupowaniem na raty (właśnie na takiej podstawie bez pytań, bo mi nie dadzą za cholere nawet najmniejszego kredytu) przez internet? Też coś z pierwszą wpłatą mogłoby być.
MrDeadhead
04-08-2007, 21:57
Ja tez sie posluzylem rodzicami. Nie mam papierow na dochody wiec nie dostalbym kredytu, a tak to rodzice maja i z kredytem no problem :)
jasnezetak
05-08-2007, 10:49
u mnie rodzice nie wchodzą w rachubę , czyli jednym słowem polecacie Lukas Bank ??
Ja brałem w Żaglu. Podobno Lukas Bank nie lubi rat "bo mam firmę".
Co do kupowania na raty przez internet to jest trochę papierkowej korespondencji bo trzeba xero dowodu wysłać itp.
Tyle wiem, najlepiej do sklepu zadzwonić bo nie chcę czegoś pokręcić.
W Ge Banku piszą coś o pierwszej wpłacie w wysokości 25-30% i kredycie ratalnym na oświadczenie (bez zaświadczeń o zarobkach itp), ale jak zwykle pewnie tak tylko ładnie to pisze.
Kolekcjoner
05-08-2007, 23:45
Tyle że z tym oświadczeniem to jest tak, że też musisz oświadczyć że masz stałe dochody tu i tu, najlepiej na umowę bezterminową. Czy to sprawdzają tego nie wiem. Nie wiem też co by było gdyby się okazało, że ktoś minął się z prawdą:confused:?
jasnezetak
08-08-2007, 13:52
no nic , będe kombinował w fotopanoramie - dam znać jak mi poszło..
Tyle że z tym oświadczeniem to jest tak, że też musisz oświadczyć że masz stałe dochody tu i tu, najlepiej na umowę bezterminową. Czy to sprawdzają tego nie wiem.
wlasnie jestem w trakcie odsylania umowy do Żagla. wniosek online nie zalapal wszystkich danych i otrzymalem telefon z zapytaniem o dochody.. pani wpisala mniej wiecej a dokladnie mowiac zanizyla moj dochod i taka umowa do mnie dotarla :roll: