PDA

Zobacz pełną wersję : Publiczne egzekucje w Teheranie

tpop
03-08-2007, 14:19
to akurat nie jest smieszne ale chcialem tylko zwrocic uwage na to nie zakladajac nowego watku.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80269,4361084.html?i=6

Nemeo
03-08-2007, 18:33
to akurat nie jest smieszne ale chcialem tylko zwrocic uwage na to nie zakladajac nowego watku.

Tak powinno być też w Polsce, niejeden przyszły morderca zastanowiłby się 10 razy, zanim by zrobił coś głupiego.

Zakk Wylde
03-08-2007, 20:58
Ojjj Nemeo bo zaraz się rozwinie nowy wątek o tym.

Kara śmierci ok ale aby tak za publicznie ?

Nemeo
03-08-2007, 21:07
Ojjj Nemeo bo zaraz się rozwinie nowy wątek o tym.

Kara śmierci ok ale aby tak za publicznie ?

Właśnie tak publicznie, aby świry zobaczyły jaka "nagroda" ich czeka za morderstwo.
Nie byłoby już lewych papierów od psychiatry, czy wyroków typu 10 lat więzienia, po pięciu latach delikwent wychodzi warunkowo za dobre sprawowanie i zabiera się znowu "do roboty".

Tomasz1972
03-08-2007, 21:13

Nie jest śmieszne , nie jest , więc jako że jest to galeria z fotami, a nie dowcipami przenoszę do pozostałych galerii .

FOTOGRAF
03-08-2007, 21:22
mnie zszokowala tylko fotka z dzieciekm. no sorry ale dzieci to tam nie powinno byc!!!

schabu
03-08-2007, 21:43
zupełnie jak w średniowieczu. w następnym tygodniu pogadam z moja koleżanką z Iranu to ją wypytam jak to u nich jest z tymi egzekucjami. ale to nie pierwsza taka jaką widzę w Iranie.

beetle4
03-08-2007, 21:46
Przeciez to jakas paranoja. Cofacie sie do sredniowiecza z takimi pogladami. Zdjecia mnie zszokowaly ale Wasze wypowiedzi wcale nie mniej. dokad ten swiat zmierza?

emisiaczek
03-08-2007, 21:48
o jakim szoku mowimy
przeciez wlasnie wszyscy ogladamy te zdjecia, czym sie roznimy od tych stojacych tam?
bez hipokryzji, oni maja swoja kulture

tpop
03-08-2007, 21:53
czym sie roznimy od tych stojacych tam?
no chyba bym nie wyjął aparatu

emisiaczek
03-08-2007, 21:54
@beetle4

paranoja? sredniowiecze?

-ksieza molestujacy nieletnich, kosciol tuszujacy sprawcow
-politycy gwalciciele smiejacy sie do telewizji
-aferzysci codziennosci
-...

Kazdy kraj i kazda kultura ma swoj swiat, gdyby w ameryce nie wykorzystywano czarnych, nie zmasakrowano indian to dzisiaj nie pstrykalibyscie fotek dslr, a jak kupujecie nowe jeans to obchodzi was ze z 200pln tworca bawelny i robotnik na tajwanie dostaje 10c? Latwo wtedy zamknac oczka prawda.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
@tpop

wyjolbys, moze mialbys przez 10minut kaca moralnego ale po sniadaniu minolby

Tomasz1972
03-08-2007, 21:57
... to dzisiaj nie pstrykalibyscie fotek dslr...

DSLR z japoni , robione na tajwanie przez chińskie dzieci .

emisiaczek
03-08-2007, 22:02
DSLR z japoni , robione na tajwanie przez chińskie dzieci .

wpisz w google "cmos" ... wynalazca nie ma japonsko brzmiacego nazwiska :idea:

schabu
04-08-2007, 11:27
no chyba bym nie wyjął aparatu
ja bym wyciągną i robiłbym foty. ale to nie znaczy że robiłbym foty jak gościowi wpija się w szyje poliestrowy sznur - zresztą ostatnie zdjęcie pokazuje że można zrobić fotę która dużo mówi bez pokazywania tego.
u mnie na studiach doktor Kłodkowski, który sporą część życia spędził w Indiach i jeździł po całej Azji, opowiadał nam kiedyś jak się przygotowuje w Korei psy do jedzenia i duża część osób na sali była oburzona. ale jak sie robi salami z osła albo np w Austrii można bez problemu w pewnej sieci sklepów zjeść na miejscu bułkę z koniną i serem to jakoś ludzi to nie oburza. nie wspominając jaki to szok dla hindusa by był jakby zobaczył z czego sie u nas flaczki robi:)
tak samo jest z tą egzekucją. tą czy podobnym w Chinach. Hipokryzja i brak wiedzy o danej kulturze prowadzi właśnie do sądów wydawanych od razu, jednoznacznych i bez przemyślenia.
i na koniec dobry przykład - zdjęcia Milewicza, po tym jak zginął w Iraku. Super Ekspres pokazał foty i wielkie oburzenie wśród dziennikarzy, bo przecież tak nie wolno. ale martwe dzieci to mogą pokazywać w TV albo gazecie. tak jakby inni ludzie nie mili godności, swojego życia czy rodziny. to jest właśnie hipokryzja.

Niedzwiedz
04-08-2007, 11:28
sredniowiecze ! bez sensu takie cos,

Tomasz1972
04-08-2007, 11:33
Co kraj to obyczaj i moim zdaniem taka publiczna egzekucja da ludziom więcej do myślenia niż krzesło elektryczne , gdzieś w więziennej celi z dala od widzów .

Bagnet007
04-08-2007, 11:46
Co kraj to obyczaj i moim zdaniem taka publiczna egzekucja da ludziom więcej do myślenia niż krzesło elektryczne , gdzieś w więziennej celi z dala od widzów .

Nie był bym tego taki pewien...
Widziałeś zdjęcie na którym każdy chciał uwiecznić ten moment aparatem/telefonem ? Przypominało to jakiś uliczny show. Właśnie to zdjęcie a nie sam wisielec było dla mnie najbardziej przerażające.

emisiaczek
04-08-2007, 13:17
@Bagnet007

hehe no pieknie, to teraz zeby byc w zgodzie z sumieniam podczas robienia fotografii reporterskiej trzeba miec co .... no powiedz prosze, rozumiem ze ludzie z aparatami w telefonach i kompaktami szczegolnie ixusami sa gorszym gatunkiem, im nie wolno. Czy ludzie z 350d i kit-em tez, czyli jak ustawiamy poprzeczke ze od 30d i hmm obiektyw za 2500pln koniecznie L, mozna juz dumnie i w spokoju robic fotki zdarzeniom podlym. Zapomnialbym, trzeba miec jeszcze torbe lowepro, taka zielona kamizelke, i dyndajacy znaczek akredytacji. Uch nadajesz sie na badania Miligrama.

czym predzej lec na stadion dziesieciolecia tam sie wietnamczykow wykorzystuje, chyba jako chrzescijanin i obronca moralnosci nie morzesz spac przez to.

Bagnet007
04-08-2007, 13:30
@Bagnet007

hehe no pieknie, to teraz zeby byc w zgodzie z sumieniam podczas robienia fotografii reporterskiej trzeba miec co .... no powiedz prosze, rozumiem ze ludzie z aparatami w telefonach i kompaktami szczegolnie ixusami sa gorszym gatunkiem, im nie wolno. Czy ludzie z 350d i kit-em tez, czyli jak ustawiamy poprzeczke ze od 30d i hmm obiektyw za 2500pln koniecznie L, mozna juz dumnie i w spokoju robic fotki zdarzeniom podlym. Zapomnialbym, trzeba miec jeszcze torbe lowepro, taka zielona kamizelke, i dyndajacy znaczek akredytacji. Uch nadajesz sie na badania Miligrama.

czym predzej lec na stadion dziesieciolecia tam sie wietnamczykow wykorzystuje, chyba jako chrzescijanin i obronca moralnosci nie morzesz spac przez to.

Nie wiem w ogóle dlaczego wywnioskowałeś taki sprzętowy podtekst mojej wypowiedzi.
Chyba czegoś nie rozumiesz. Mnie nie kompletnie interesuje fotografia reporterska i nie jestem taki neutralny na to co się przede mną dzieje. Po prostu nie zrobiłbym tam ani jednego zdjęcia. Nawet gdybym miał okazję tam być to bym z niej nie skorzystał.
I kompletnie dla mnie nie ma znaczenia czy tłum uwiecznia śmierć IXUS'em czy 1Dynką.

P.S. Do chrześcijanina mi daleko.

beetle4
04-08-2007, 14:00
Czyli sadzicie ze komus skazanemu na smierc, nie wnikam za co, nie nalezy sie odrobina godnosci?

DoMiNiQuE
04-08-2007, 14:05
Czyli sadzicie ze komus skazanemu na smierc, nie wnikam za co, nie nalezy sie odrobina godnosci?
To psychopatyczny morderca moze miec jakas godnosc?

pawelsan
04-08-2007, 19:18
To psychopatyczny morderca moze miec jakas godnosc?

A skazany za odstępstwo od wiary też nie może mieć godności? W Iranie za takie "przewinienie" również obowiązuje kara śmierci.

slick
04-08-2007, 22:02

to tak, jakby UBekom ze względu na sędziwy wiek należałby się szacunek..
ps.:
swoją drogą, chciałbym zobaczyć taką egzekucję.

Bagnet007
04-08-2007, 22:21
Ale się burza rozpętała :)
Nie wiem czy morderca/gwałciciel/itp ma godność, to już jego osobista sprawa, ale ja mam zbyt duży szacunek dla drugiego człowieka, jaki by nie był.
Znów ujrzała światło dzienne moja odmienność.

Tomasz1972
04-08-2007, 22:25
Ale się burza rozpętała :)
Nie wiem czy morderca/gwałciciel/itp ma godność, to już jego osobista sprawa, ale ja mam zbyt duży szacunek dla drugiego człowieka, jaki by nie był.
Znów ujrzała światło dzienne moja odmienność.

Bo Polacy to dziwny naród :)
Większość to Katolicy , a jednak ponad 70% jest za wprowadzeniem kary smierci .
Na dodatek w każdej jednostce wojskowej jest Kapelan , który błogosławi tym , którzy uczą się zabijac :)

popmart
05-08-2007, 08:03
chrześcijanie ... jedynie czego uczy agresja (także taka jak na tych zdjęciach) to że wszystkie sprawy rozwiązuje się w ten sposób zamknięta spirala przemocy, obserwujący taki spektakl dostają jeden przekaz że jedyny rozwiązaniem jest skrajna przemoc a to anachroniczna nieprawda ...

naprawdę żałosne że w naszej kulturze pojawiają sie głosy zachwytu na tym usankcjonowanym przez państwo barbarzyństwem, bo czym innym jest patologia jednostki która i tak się wydarza bez względu na czasy i rządy a czym innym jest usankcjonowana przez państwo zbrodnicza działalność ...

jatzzek
05-08-2007, 08:51
...i jeszcze dodam moje przemyslenia do wypowiedzi popmarta.

1. Wiekszosc zabojstw jest popelnianych w afekcie, czyli pod wplywem emocji ,np. w czasie napasci, ktora pierwotnie nie miala na celu zabicia, w czasie klotni (szczegolnie pod wplywem alkoholu), bojek o cos (np. o kobiete). Mozna powiedziec, ze takie zabojstwo ma mniejsza wage moralna niz zabojstwo zaplanowane, dokonane celowo, z zimna krwia. Z tym drugim typem zabojstw mamy do czynienia w przypadku wyrokow smierci wykonywanych w majestacie prawa.

2. Badania pokazuja, ze odstraszajacy wymiar publicznych kar smierci ma niewielkie znaczenie w przypadku zabojstw w afekcie (ktorych przypominam jest najwiecej). Sadze, ze takie odstraszenie nie dziala rowniez w przypadku patologicznych mordercow. Wiec kogo maja odstraszac takie egzekucje?

3. Nie chce aby w moim kraju panstwo oplacalo i szkolilo osoby, ktorych fachem jest publiczne zabijanie ludzi (kaci). (i prosze nie mowcie mi tu o wojsku, bo to jest zupelnie inna beczka). Probuje sobie wyobrazic sytuacje, ze coreczka pyta tatusia: "Tatus, a co ty robisz w pracy?". Albo zastanowcie sie nad konstrukcja psychiczna kata? Ja nie chce aby panstwo dawalo psychopacie legitymacje legalnego zabojcy i zeby jeszcze mial uczucie, ze dajac upust swojej dewiacji dobrze przyczynia sie spoleczenstwu.

4. Kara smierci w panstwach wysoko-rozwinietych i bogatych nie jest potrzebna, tym bardziej jesli wrocimy do punktu 2. Oczywiscie problem polega na tym, czy stac nas na utrzymywanie ludzi na dozywociach. Jesli nas nie stac, to jasno powiedzmy: zabijamy ludzi bo nas nie stac na ich utrzymanie w wiezieniach. Wtedy nasza chlodna kalkulacja przypomina troche dzialania hitlerowcow w III Rzeszy.

Ja widze taki problem: czlowiek skazany na dozywocie jest calkowiecie bezkarny (no bo co ma do stracenia?), co moze prowadzic do dalszych deprawacji. W sumie jednak ma cos do stracenia. Moze zamienic normalna cele na, o wiele gorsza, dozywotnia izolatke. Ale czy wowczas nie jest to to samo co wyrok smierci?

EDIT:

Nie probuje oceniac kultury Iranu. Probuje zobaczyc jak wyglada kara smierci na tle kultury, w ktorej mialaby funkcjonowac, czyli na tle kultury europejskiej (czyli tej ktora stworzyla pojecie obywatela oraz Karte Praw Czlowieka i Obywatela, pojecie godnosci osoby ludzkiej, oraz tej ktora opiera konstrukcje prawne o prawo rzymskie).

Zielony
05-08-2007, 14:29
Jak widać, co kraj to obyczaj... LINK (http://mediacenter.corriere.it/MediaCenter/action/player?uuid=61bceb8a-4106-11dc-97b8-0003ba99c53b) Ktoś przetłumaczy? Bo nie wiadomo co przeskrobał.
Ciekawe czy... teraz dodatkowo pójdzie siedzieć? :mrgreen:

emisiaczek
05-08-2007, 15:56
to tak, jakby UBekom ze względu na sędziwy wiek należałby się szacunek..

przeciez oni dostaja magicznie wysokie emerytury w porownaniu ze zwyklymi ludzmi, szacunek jaki im okazujemy jako platnicy podatku i wyborcy jest ogromny

Oczywiscie problem polega na tym, czy stac nas na utrzymywanie ludzi na dozywociach. Jesli nas nie stac, to jasno powiedzmy: zabijamy ludzi bo nas nie stac na ich utrzymanie w wiezieniach.

jesliby tak kazdy zaklad karny byl przybudowka do hali produkcyjnej a kazda zlotowka zarobiona szla na koszty pokrycia pobytu i odszkodowan to byloby logiczniej

Ja widze taki problem: czlowiek skazany na dozywocie jest calkowiecie bezkarny (no bo co ma do stracenia?), co moze prowadzic do dalszych deprawacji. W sumie jednak ma cos do stracenia. Moze zamienic normalna cele na, o wiele gorsza, dozywotnia izolatke. Ale czy wowczas nie jest to to samo co wyrok smierci?

po miesiacu izolatki bedziesz blagal o swiatlo i smierc z litosci

Probuje zobaczyc jak wyglada kara smierci na tle kultury,

sprobuj zobaczyc jak to widac od strony ofiary i jej rodziny

M.I.K
05-08-2007, 16:18
Jak widać, co kraj to obyczaj... LINK (http://mediacenter.corriere.it/MediaCenter/action/player?uuid=61bceb8a-4106-11dc-97b8-0003ba99c53b) Ktoś przetłumaczy? Bo nie wiadomo co przeskrobał.
Ciekawe czy... teraz dodatkowo pójdzie siedzieć? :mrgreen:

ta... dosłownie siedzieć :/ dla mnie to jest średniowiecze

schabu
05-08-2007, 16:23
po miesiacu izolatki bedziesz blagal o swiatlo i smierc z litosci

oglądnij Road to Guantanamo.

ripek
05-08-2007, 17:14
Panowie - zaczynacie dyskusję starą jak świat i nie sądzę że wam się uda znaleźć złoty środek. Jedyne z czym wszyscy mogą się zgodzić to to że nie ma sprawiedliwości, jest tylko jej namiastka.

Morfiko
05-08-2007, 21:56
Witam.
Jestem za wprowadzeniem kary smierci.
Faktem jest iz ludzie ktorzy modrowali i gwalcili itp. ,a nastepnie zostali osadzeni w wiezieniach i poddani "resjocjalizacji" po odsiedzeniu kary w wielu przypadkach ponawiali ten czyn raz jeszcze , nie rzadko robili jeszcze gorsza zbrodnie niz ta za ktora zostali skazani.
W wiekszosci przypadkow moim zdaniem kary wydane przez sad za rozne zbronie sa kompletnie nie adekwatne , w dodatku nie rzadko kary te sa wiele mniejsze w rzeczywistosci i zostaja zmniejszone w trakcie ich odbywania.
Skazani tacy "zyja sobie" na rachunek podatnika i mysle ze sa tacy ktorzy w wiezieniach "usadowia sie calkiem "przyzwoicie"".
Pytanie moje jest takie czemu osoba ktora zostala "pokrzywdzona przez los" z zalozenia nie ma miec szansy na normalne zycie ,podczas gdy gwalciciel,morderca zyje wiele lepiej niz ta osoba z pieniedzmi podatnika ?
Czemu osobe "pokrzywdzonej przez los" ktora niczym nie zawinila stawiamy nizej niz morderce i gwalciciela.
Czemu mamy klasc nie male pieniadze na morderce i gwalciciela , a nie na osobe "pokrzywdzona przez los" ?

an_zak
05-08-2007, 21:58
Ciekawi mnie co bym zrobil/myslal dowiadujac sie o skazaniu mnie na kare smierci... rownie ciekawe, jakie byloby moje zdanie na temat kary nalezacej sie mordercy kogos mi bliskiego. Wiec z jednej strony jest obrzydzenie i skrajna niechec wobec mordercy, z drugiej strony ludzkie wspolczucie. Nie da się obiektywnie rozpatrywac tego tematu, gdyż każde rozwiązanie jest z pewnej strony złe. Jedynym dobrym rozwiązaniem byłby brak morderców - ale dochodzimy w ten sposób do definicji utopii :(

jatzzek
05-08-2007, 23:35
Morfiko straszny z ciebie demagog. W twojej wypowiedzi zauwazam przede wszystkim ogromny ladunek emocji, a o wiele mniej zdroworozsadkowego podejscia. Wg mnie dobrze diagnozujesz problem ale chcesz uzywac barbarzynskiej metody na jego rozwiazanie - kary smierci.

W wiekszosci przypadkow moim zdaniem kary wydane przez sad za rozne zbronie sa kompletnie nie adekwatne , w dodatku nie rzadko kary te sa wiele mniejsze w rzeczywistosci i zostaja zmniejszone w trakcie ich odbywania.

I zabijanie przestepcow mialoby byc panaceum na bolaczki wymiaru sprawiedliwosci? Zdiagnozowales problem, to trzeba tam leczyc, a nie uzywac tego jako argumentu w dyskusji o zasadnosci wprowadzenia kary smierci.

Skazani tacy "zyja sobie" na rachunek podatnika i mysle ze sa tacy ktorzy w wiezieniach "usadowia sie calkiem "przyzwoicie".

Wiec powinnismy ich zabijac zeby nie bylo im zbyt wygodnie? A nie lepiej po prostu zmniejszyc standard zycia w wiezieniach? Nie lepiej zeby wiezienia staly sie w jakis sposob produktywne?

Pytanie moje jest takie czemu osoba ktora zostala "pokrzywdzona przez los" z zalozenia nie ma miec szansy na normalne zycie ,podczas gdy gwalciciel,morderca zyje wiele lepiej niz ta osoba z pieniedzmi podatnika?

No ale nikt nie czyni zalozenia ze osoba pokrzywdzona ma nie miec szans na normalne zycie. Morderca odbywa kare i jego pobyt w wiezieniu MUSI miec wymiar kary, a nie wczasow. Wiec chyba tu nalezy kierowac nasze wysilki ku zmianom. A osoby pokrzywdzone, o ile nie chca inaczej, sa otaczane opieka psychologiczna i czesto uzyskuja pomoc roznego typu fundacji.

Czemu osobe "pokrzywdzonej przez los" ktora niczym nie zawinila stawiamy nizej niz morderce i gwalciciela.

No ale nikt tego nie robi. Chodzi ci o to, ze system sprawiedliwosci nie zajmuje sie losem ofiary. Bo to nie jest w jego kompetencjach. To jest bolesne ale zastanow sie, wymiar sprawiedliwosci jest od osadzania i wymierzania kary, a nie od otaczania ofiar opieka. Od tego sa inne instytucje i zapewniam cie ze one funkcjonuja.

Czemu mamy klasc nie male pieniadze na morderce i gwalciciela , a nie na osobe "pokrzywdzona przez los" ?

Czyli pomozemy ofierze zabijajac bandyte? Czy moze chodzilo ci o to, ze powinnismy klasc na rzecz ofiary? A ja mysle, ze swietnym rozwiazaniem jest niezabijanie bandyty i kladzenie pieniedzy publicznych na pomoc ofiarom. Co tez ma miejscie poprzez fundacje. Oczywiscie tanszym rozwiazaniem byloby zabic bandyte (bo juz nie trzeba go utrzymywac) i kladzenie na rzecz ofiary. Ta opcja jednak nie podoba mi sie, bo za bardzo przypomina nazistowskie rozwiazania.

EDIT:
Chcialbym zobaczyc cie w roli kata. Ciekawe czy twoje mocne argumenty pomogly by ci w spokojnym zabijaniu bandytow. Jesli nie ma w tym nic zlego, to wlasciwie robota jak kazda inna, da sie przezyc. A moze brakuje ci jakis kompetencji do wykonywania tego zawodu?

Morfiko
06-08-2007, 00:09
Jestem realista , materialista , racjonalista ...
Jatzzek zle mnie zrozumiales w niektorych kwestiach.
W poscie do ktorego sie odniosles nie argumentowalem jedynie slusznosci kary smierci ale napisalem rowniez kilka slow o polskim wymiarze sprawiedliwosci.
Jesli chodzi o kwestie placenia przez podatnikow nie malych pieniedzy na utrzymanie wiezniow , a pieniadze te sa jak sadze/slyszalem nie male i mozna bylo by je w wiele lepszy sposob sporzytkowac to jest pewne rozwiazanie ktore stosuje sie z tego co slyszalem w innych krajach w tym choc nie jestem pewien jak z tym dokladnie jest w Stanach Zdjednoczonych.
Rozwiazaniem tym jest przymusowa ciezka praca na rzecz pokrycia kosztow swojej kary i na rzecz skarbu panstwa.
Resjosjalizacja jak czesto pokazuja rozne fakty oraz jak mowia eskperci tej dziedziny jest niestety nie efektowna.
Jak sadze , podkreslam sadze/przypuszczam a nie stwierdzam aby byla efektywniejsza trzeba bylo by poswiecic wiekszy naklad pieniezny na nia.
Nie bede w tej kwesti sie rozpisywal.
Jednakze przypuszczam iz ta przymusowa ciezka praca mogla i pieniadze przez nia uzyskane mogly by posluzyc w tym tez na resjocjalizacje.
Aktualnie jednak jest tak jak wczesniej mowilem kilka zdan wyzej : "Resjosjalizacja jak czesto pokazuja rozne fakty oraz jak mowia eskperci tej dziedziny jest niestety nie efektowna.".
Uwazam iz Ci ludzie nie sa warci ryzyka jakie e sniesie wypuszczenie ich ponowne na wolnosc ktore w aktualnym swietle jest jak silyszy nie rzadkie.
Plusem ponadto jest to ze jakis procent jak sadze nie maly "zastowil by sie kilka razy ..."

.
Probuje sobie wyobrazic sytuacje, ze coreczka pyta tatusia: "Tatus, a co ty robisz w pracy?". Albo zastanowcie sie nad konstrukcja psychiczna kata? Ja nie chce aby panstwo dawalo psychopacie legitymacje legalnego zabojcy i zeby jeszcze mial uczucie, ze dajac upust swojej dewiacji dobrze przyczynia sie spoleczenstwu.

Zastawia mnie czy uwazasz sie za "osobe ktora wszystko wie" , jasnowidza , boga ?
Zakladasz ze "Kaci bede psychopatami ktorzy beda mieli uczucie ze dajac upust swojej dewiacji dobrze przyczyniaja sie spoelczenstwu ".
Faktem jednak jest to ze nie mozesz tego stwierdziec i powiedziec ani w zaden sposob udowodnic i racjonalnie uargumentowac , sa to jakies Twoje BARDZO SUBIEKTYWNE wizje i fatnazje.
I Ty nazwales mnie demagogiem piszac takie rzeczy...

jatzzek
06-08-2007, 07:07
Sadze, ze moge to uzasadnic. W innym wypadku nie uzylbym tego jako argumentu w dyskusji. Otoz badania pokazuja, ze do wykonywania egzekucji potrzebni sa ludzie o specyficznej konstrukcji psychicznej, pozbawieni uczuc wyzszych (mam wymieniac jakich?). Brak uczuc wyzszych to wspolna cecha wielu psychopatycznych mordercow. Dlatego porownalem katow do psychopatow, chociaz zgodze sie, ze takie porownanie moze byc naduzyciem. Jesli zle dobrano egzekutora, to najczesciej konczylo sie to zalamaniem psychicznym, leczeniem u psychologa, a w niektorych skrajnych przypadkach depresja i samobojstwami. To wlasnie dlatego procedura zabijania wieznia, np. w USA, jest wykonywana przez tak wiele osob, a wojskowe plutony egzekucyjne licza kilka/kilkanascie osob (chociaz procedury nie sa tak skomplikowane oraz wystarczy jedna kula do zabicia czlowieka). Jest tak po to, zeby rozlac ciezar odpowiedzialnosci na wiecej osob, wowczas jest "lzej na sercu". Mowisz, ze jestes racjonalista. Ja tez. I dlatego zgadzamy sie co do punktu, ze wiezienia powinny byc PRODUKTYWNE oraz ze resocjalizacja jest bardzo nieefektywna w przypadku duzej czesci wiezniow. Wiezniowie powinni odbywac kary (ktore nie moga byc wczasami) ale przede wszystkim powinni splacac dlug spoleczenstwu. Myslisz, ze i ja nie chcialbym powiesic niektorych za jaja? Pewnie, ze znajda sie tacy ale w tej checi rozpoznaje u siebie zwykle emocje, dzika nienawisc, chec zemsty, wyrownanie krzywd, ktorych po glebszym zastanowieniu nic nie jest w stanie wyrownac. A ja prosze o racjonalne uzasadnienia slusznosci wprowadzenia kary smierci w czasie pokoju (przy zalozeniu, ze czynnik ekonomiczny nie wchodzi w gre, bo wiezienia zmienilismy juz na w pelni PRODUKTYWNE).

Poniewaz reszta forumowiczow bardzo moze sie nudzic, to o kwestii zasadnosci wprowadzenia kary smierci proponuje porozmawiac na priv. I jeszcze jedno:

Zastawia mnie czy uwazasz sie za "osobe ktora wszystko wie" , jasnowidza , boga ?
Zaczynasz przenosic dyskusje na ataki personalne. Takie chwyty retoryczne nie podobaja mi sie.

Pikczer
06-08-2007, 11:03
Badania pokazuja, ze surowosc kary nie zmniejsza przestepczosci :idea:
To jak traktuje sie handlarzy narkotykow np. na Kubie a jak w Holandii pokazuje ten fakt doslownie. A takie pozwolenie przez panstwo na takie rzeczy, to nic innego jak publiczne przyzwolenie na przemoc i uczenie agresji/nienawisci. A z nienawisci jeszcze zadne dobro na tym swiecie nie powstalo.

tpop
06-08-2007, 11:53
Badania pokazuja, ze surowosc kary nie zmniejsza przestepczosci :idea:a weźmy np pijanych kierowcow. Sadze ze gdyby kazdego zlapanego na bani kierowce wsadzac do puszki na kilka lat w ciagu kolejnych 24-48 godzin od złapania i glosno mowic o kazdym takim przypadku to odsetek pijanych rajdowców zmniejszylby sie na pewno. Najwazniejsze to dotrzec do takich pijaczków z informacja ze jak ich policja zlapie to nie ma szans na unikniecie bardzo surowej kary. Bo jesli to bedzie tylko utrata prawka i 500zl grzywny to nikt sie tym nie przejmie. Z kara smierci jest troszke bardzie skomplikowana sprawa. Tu wina nie zawsze jest tak oczywista. Ale jak slysze ze jak pedofil wyszedl z wiezienia po 10 latach i tydzien pozniej zgwalcil i zamordowal 10 letnie dziecko to jaka moze inna kara? 25lat?

Pikczer
06-08-2007, 12:10
...Ale jak slysze ze jak pedofil wyszedl z wiezienia po 10 latach i tydzien pozniej zgwalcil i zamordowal 10 letnie dziecko to jaka moze inna kara? 25lat?
Tak jak juz pisalem (nie chce na ten temat dywagowac, bo to nie ma sensu) - uswiadamianie jest moze dluzsza droga "nauki", lecz bardziej skuteczna. A to, ze "chory" czlowiek wychodzi z wiezienia i nadal postepuje zle, nie wynika z tego, iz dostal zbyt lagodny wymiar kary, tylko z tego, ze ci co powinni go "wyleczyc" nie zdali egzaminu.

ps
bo chyba nie uwazasz, iz jakby teraz wziac i pozabijac wszystkich bandytow, zlodziei i gwalcicieli, to problem by nigdy juz nie zaistnial :roll:

vuki
06-08-2007, 14:19
bardzo ladna ostatnia fotka ... mowie powaznie
nie widze w publicznym wieszaniu nic zdroznego
a, ze sa dzieci to wina rodzicow co ich przyprowadzaja

bylem na wielu wypadkach drogowych i wiele osob idzie ogladac
takie "sensacje" zabierajac dzieci

niektorych trzeba eliminowac, jak chcecie wiedziec dlaczego to ...
... zapraszam do ZK Rawicz

VanMurder
26-10-2007, 04:42
"W calej Polsce codziennie ginie na drogach kilkanascie osob. To tez bardzo smutne ale nikt nie zaklada z tego powodu watku."
- tylko totalny ignorant mógł coś takiego napisać ...

himi
26-10-2007, 08:27
Mocne i ważne zdjęcia. Osobiście nie jestem zwolennikiem fotografowania kwiatków i rabatek - wolę realne życie. Takie są realia w krajach islamskich (niektórych). Część zdjęć naprawdę świetna. Argument kogoś wcześniej ,,nawet bym nie wyjął aparatu''. Tu się różnimy w podejściu do fotografii. Ja bym wyjął...

- vuki - ma rację - tłumy na wypadkach - to coś na kształt tanatoturystyki - wycieczek po miejscach mordów. Zjawisko funkcjonujące w najbardziej nawet cywilizowanych społeczeństwach. Śmierć fascynuje - od lat.

iczek
26-10-2007, 08:55
Do Admina!
Kurcze! To mi sie usuwa watek z dzialu Sprzedam bo cos tam napisalem za duzo, a widze, ze w dziale poswieconym fotografi toczy sie w najlepsze dyskusja o karze smierci. Nalegam aby ten watek caly usunac! To nie jest miejsca na to!!!
Czy naprawde nie ma dzialu HidePark?

Bagnet007
26-10-2007, 10:24
Argument kogoś wcześniej ,,nawet bym nie wyjął aparatu''. Tu się różnimy w podejściu do fotografii. Ja bym wyjął...

Czuję się wywołany do tablicy.
Właśnie dzięki tej różnorodności, życie ma sens ;)
Inaczej skończyłbym jak ten wisielec, tyle że z własnej woli.

himi
26-10-2007, 10:52
iczek - ja (i wielu innych tutaj w tym wątku) nie dyskutuję o karze śmierci, ale o zdjęciach egzekucyjnych. Proszę mi wątku nie usuwać:) Osobiste traumy należy rozgrywać z modami:)

tpop
26-10-2007, 12:58
Do Admina!
Kurcze! To mi sie usuwa watek z dzialu Sprzedam bo cos tam napisalem za duzo, a widze, ze w dziale poswieconym fotografi toczy sie w najlepsze dyskusja o karze smierci. Nalegam aby ten watek caly usunac! To nie jest miejsca na to!!!
Czy naprawde nie ma dzialu HidePark?dwa slowa wyjasnienia z mojej strony. Nie jestem autorem tego watku. Owszem pierwszy post jest moj ale zaznaczam ze podkleilem sie do jakiegos watku w Hydeparku i ktorys z moderatorow przeniosl to tutaj jako nowy watek. Prawdopodobnie podklejalem do dowcipow o fotografii zaznaczajac jednoczesnie ze to nie mialo byc smieszne a raczej mialo zwrocic uwage na to zdjecie http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80708,4361084.html?i=6 .Pierwotnie link ktory jest w tresci tamtego posta prowadzil bezposrednio do tego wlasnie zdjecia.

Zielony
26-10-2007, 13:06
Iczku! przestań się skarżyć.
Wyjaśnij z modami Twoje bóle, a chłopakom daj żyć.

iczek
26-10-2007, 15:31
Róbta co chceta.
Nie kumam jednak. Mailem wrazenie, ze ten dzial wypracowal sobie pewna, powiedzmy, range i umieszczane tu sa linki do Fotografi (duze F).
A to nie jest żadna galeria fotografii.
W ten sposób można dawać linki do codziennych fotek w Wyborczej czy Fakcie. (zabijanych psów, sikających kotów czy pijanych rowerzystów).

Po prostu ten dział stanie sie śmietnikiem dla każdej "niby fotografii",
Dewaluujecie coś, co stanowiło ciekawa odskocznie od pozostałych działów poświęconych w 90% technice.
Zal mi.
A skarżyć się będę na każdą formę takiej deprecjacji pojęcia fotografia.
To jest sztandarowy przykład wątku do działu HidePark.
EOT
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

iczek - ja (i wielu innych tutaj w tym wątku) nie dyskutuję o karze śmierci, ale o zdjęciach egzekucyjnych. Proszę mi wątku nie usuwać:) Osobiste traumy należy rozgrywać z modami:)

Guzik prawda. Oto cytat z Twojego postu:
"- vuki - ma rację - tłumy na wypadkach - to coś na kształt tanatoturystyki - wycieczek po miejscach mordów. Zjawisko funkcjonujące w najbardziej nawet cywilizowanych społeczeństwach. Śmierć fascynuje - od lat."

Albo przeczytaj wielki wywód Morfiko...

To nazywasz dyskusja na temat fotografii !!??
Abstrahuje, ze te parę pstryków nawet do rangi fotografii pretendować nie może!

Zielony
26-10-2007, 15:44
Wątków jak ten jest w 'pozostałych galeriach' niewiele, albo wcale oprócz tego. Olejcie temat. Każdy następny podobny do tego jeśli już tu wyląduje to się go przeniesie i tyle.

Fuckt faktem...

W ten sposób można dawać linki do codziennych fotek w Wyborczej czy Fakcie. (zabijanych psów, sikających kotów czy pijanych rowerzystów).

Po prostu ten dział stanie sie śmietnikiem dla każdej "niby fotografii",

tutaj masz rację.

tpop
26-10-2007, 16:09
Abstrahuje, ze te parę pstryków nawet do rangi fotografii pretendować nie może!zle zrozumiales moja intencje zamieszczenia linka do tego konkretnego zdjecia. Nie chodzilo o piekno czy kunszt techniczny tego zdjecia tylko pokazanie pewnego zjawiska.

iczek
26-10-2007, 23:54
tpop - rozumiem idee, ja po prostu staram sie wyjasnic, ze to nie jest miejsca dla tego postu. Tylko tyle.