Zobacz pełną wersję : Speedlite i Elinchrom jednocześnie
Witam. Potrzebuję rady. Mam 2x 550ex i 2x400Ws elinchrom i chciałbym używać tych wszystkich lamp naraz : ) . Te dwie 400Ws wyzwalam za pomocą radiowego nadajnika (MySlave-60) i dwóch odbiorników, rzecz jasna. Mam tez kabel synchro do elinchomów. Pytanie brzmi, jak podłączyć te dwie 550ex, tak aby żadna z tych lamp nie była w sankach na aparacie. Dodam jeszcze, że jeden z odbiorników ma własne sanki.
Canon Off shoe cord, jedna 550ex na slave i elinki na fotocele. chyba najtańsze rozwiązanie:)
elinki wyzwalane są radiowo
za pomocą radiowego nadajnika (MySlave-60) i dwóch odbiorników, rzecz jasna. tylko jak wyzwolić 550ex? czy konieczny jest kabel? czy jestem skazany na transmiter STE-2? i czy w końcu ten transmiter może działać jednocześnie z radiowym nadajnikiem? ehhh...
elinki nie mają fotoceli?
ehhh.... mają fotocele!, ale ja do nich zakupiłem nadajniki radiowe (ponieważ potrzebuje ich czasami do "przyciemniania słońca" a jak wiadomo fotocela nie najlepiej działa na słońcu i w pochmurne dni, ale ja nie o tym!). Pytanie, jakie próbuje zadać na tym forum to, jak do tych elinek dołączyć dwa speedlite 550ex???
IMHO szybciej podepniesz elinki pod speedlity.
możesz dokupić jeszcze 2 odbiorniki, i 550ex tez radiowo wyzwalać
ale jak te odbiorniki sie nazywają? a może jest kabel do 550ex?
Orany. Odbiornik nazywa się odbiornik po prostu. 550ex zakładasz na zwykłe sanki z jednym stykiem na środku. Ta lampa chyba daje się regulować, czyli problemu nie ma.
Kabel do 550ex w przypadku stosowania jej jako studyjnej to jest po prsotu kabel, który podłączasz do kostki na którą natykasz lampę. W przypadku odbiornika radiowego, do kostki przypinasz odbiornik.
Odbiorniki drogie, tak samo jak transmiter ST-E2. Zapytam inaczej. Mam kabel z końcówka PC\ mały jack, czy znajdę do tego kostkę? No i czy istnieje kabel który łączy aparat z lampa 550ex bezpośrednio?
Michał Ciucias
05-08-2007, 12:05
może taka kostka Cię zainteresuje:
link (http://www.allegro.pl/item221839110_kostka_synchro_na_statyw_2_x_pc_gora ca_stopka.html)
i kostka na aparat w razie czego:
link2 (http://www.allegro.pl/item218557891_kostka_synchro_do_polacz_aparatu_z_l ampa_blysk.html)
pozdrawiam
Pytanie podstawowe - czy zależy ci na e-ttl'u czy wszystko w manualu - jak chcesz pomieszać lampy to pewnie wszystko w manualu więc minek napisał ci co i jak..
Kostek i kabelków bywa sporo na allegro
No i czy istnieje kabel który łączy aparat z lampa 550ex bezpośrednio?
off-shoe cord - przenosi e-ttl'a a bez tego kostka i kabel do gniazdka pc
Pozdr
Artur
Edit:
Michał w poprzenim poście pokazał co i jak
NIe zależy mi na e-ttl`u. Czyli rozumiem że mój kabel PC\maly jack mi sie nie przyda, skoro kostke z aparatem można tylko połaczyć kablem PC\PC? A nie ma jakiejś przejściówki mały jack\PC? Ja w miarę rozumię co i jak. Chodzi o to że nie chce wydawac 250zl na kabel i cieszyłbym sie gdybym go nie musiał kupować.
Odbiorniki drogie, tak samo jak transmiter ST-E2.
Tanie, chińskie radio kosztuje < 100zł.
Zapytam inaczej. Mam kabel z końcówka PC\ mały jack, czy znajdę do tego kostkę? No i czy istnieje kabel który łączy aparat z lampa 550ex bezpośrednio?
Tak, taki kabel to tylko dwie żyłki drutu w izolacji, zakończone albo gniazdkiem / wtyczką pc albo mały jack. Można sobie uciąć i przelutować / zakręci druciki na dowolną inną końcówkę.
Bezpośrednio nie łączy, ale bywają tanie kostki z gniazdkiem PC.
Warto zwrócić uwagę jakie, bo czasami to są sanki do lampy z gniazdkiem, które je wyzwoli, czasami kostka na aparat, która ma - uwaga - zaizolowaną - stopkę pod lampę, wtedy aparat wyzwala przez go gniazdko to, co się podłączy z drugiej strony.
NIe zależy mi na e-ttl`u. Czyli rozumiem że mój kabel PC\maly jack mi sie nie przyda, skoro kostke z aparatem można tylko połaczyć kablem PC\PC? A nie ma jakiejś przejściówki mały jack\PC? Ja w miarę rozumię co i jak. Chodzi o to że nie chce wydawac 250zl na kabel i cieszyłbym sie gdybym go nie musiał kupować.
Pewnie że nie zależy, warto mieć przewidywalne i powtarzalne wyniki.
Kabel się przyda, o ile dostaniesz kostkę na aparat / pod lampę z takimi gniazdkami. Jak nie, to kup / zrób przedłużkę lub przejściówkę. To tylko połączenie dwóch kabelków, na prawdę nic skomplikowanego. Jak nie będzie działać to zamienisz kolejność kabelków (lub lepiej brzmiąco: zmienisz polaryzację).
250zł to chyba kosztuje ten kabel co e-ttla przenosi, to calkiem zbędne jest, wystarczy 2.50, lutownica i taśma izolacyjna.
KuchateK
06-08-2007, 03:23
W zasadzie mozna sie obejsc bez lutownicy :) Tasma wystarczy :D
Nikt nie obiecywal ze fotografia to tanie hobby :) Chcesz oszczedzic to niestety trzeba nieco wlozyc od siebie kombinatoryki w tego typu wynalazki :)
Drogie to sa Pocket Wizard'y ;) Setka za chinola to pryszcz :D Przewody sa ok, ale niestety trzeba czasami pokombinowac z wtyczkami aby wszystko dalo sie spiac jak nalezy.
ok. już wszystko w miare jasne. Kupię jedną kostkę pod lampę i jeden kabel PC\PC i połączę go razem z tym moim kabelkiem i będę miał 10m :) . Dzięki za pamoc. Kuchtku ja wiem że to nie jest tanie, zaiwestowałem juz 25tyś. ale jeśli moge to szukam tańszych rozwiązań.