PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie i jak kupić dobrą Elkę?

m_o_b_y
01-08-2007, 23:22
Czy nowiutki EF 17-40 f/4 L USM może mydlić gorzej od Olympusa 14-45, za kilkaset złotych?
Nie do wiary, ale może, czego sam doświadczyłem.:shock:
Teraz sprawdzam drugi egzemplarz, ale mam słabą nadzieję, że będzie lepszy.

Słyszałem o tym, że wybór Tamrona, czy Sigmy, to loteria, ale nie słyszałem dotąd, że z Canonem może być podobnie.

Jako nowicjusz wśród canonierów (przedtem byłem olympusierem) proszę zatem o radę: gdzie i jak najlepiej kupować dobre obiektywy, aby nie była to loteria ?
Najlepiej gdyby taki adres istniał w Warszawie, ale w ostateczności mogę się wyprawić po canonierskie "złote runo" również w Polskę.:D

Pytanie drugie: czy istnieje możliwość (a jeśli tak, to gdzie) zbadania obiektywu na przyrządach, bez konieczności żmudnego robienia i subiektywnego porównywania setek zdjęć próbnych?
Pozdrówka
Jerzy

FOTOGRAF
01-08-2007, 23:24
pogadaj z Cichym, moze on by zalatwil CI taka elzbiete?

Picia
01-08-2007, 23:32
a moze tommy na allegro?
sprzedawca pewny i cena atrakcyjna :)

Matsil
01-08-2007, 23:37
Ja w Warszawie polecam FOTOIT, ceny przystępne a i ponegocjować jeszcze można. Chłopaki znają się na sprawie i nawet po miesiącu nie ma problemów z ewentualną wymianą.

a moze tommy na allegro?
sprzedawca pewny i cena atrakcyjna :)
Jestem zdania, że jak się kupuje eLkę to lepiej ją obejrzeć, w grę wchodzi tylko odbiór osobisty, nigdy wysyłka.

merciful
02-08-2007, 00:10
Jestem zdania, że jak się kupuje eLkę to lepiej ją obejrzeć, w grę wchodzi tylko odbiór osobisty, nigdy wysyłka.

co nie zmienia faktu,że nadal tommy_j i michalmag z Łodzi są chyba najlepszym źródłem. Do mnie michalmag przyjechał ze szkłem do Bielska-Białej, czyli kawał drogi. Są elastyczni i się dogadasz

Picia
02-08-2007, 00:11

a to żaden problem u tommy'ego, wystarczy sie umówić :)

Matsil
02-08-2007, 00:27
W sumie nieważne od kogo i gdzie się kupi, eLki są raczej powtarzalne i trudno trafić bubla ale zawsze warto szkło przed zakupem pomacać. Kupować więc trzeba tam gdzie najtaniej.

Kolekcjoner
02-08-2007, 02:47
To szkło warto trochę dłużej obadać. Nie wiem z czego to wynika ale w pierwszej chwili mój też się wydawał mocno mydlany. Jednak jak porobiłem nim trochę zdjęć to stwierdzam, że jest bardzo przyzwoity.

doman
02-08-2007, 06:30
Ja kupiłem 24-105 przez internet w B&H i nie mam zastrzeżeń. Kupować trzeba tam - gdzie są dobre opinie o sklepie a jeszcze jak jest tanio to super. Ale przeważnie jest tak ,że "tanie mięso psy jedzą". Życzę udanych zakupów.

bebesky
02-08-2007, 07:19
ja kupowałem dwie elki bez wybierania przebierania i robienia zdjęć testowych

o dziwo obie działają i przy ich pomocy robię zdjęcia :)))

radmro
02-08-2007, 10:30
Kupowałem w fotoit 17-40. Wziąłem w ciemno, pojechałem do domu, porobiłem trochę zdjęc porównawczych z kitem przy tych samych ogniskowych i przysłonach, zapakowałem wszystko z notebookiem włącznie do torby i wróciłem do sklepu wymienić 17-40 na inny egzemplarz po przetestowaniu na miejscu. Obsługa w fotoit nie robiła najmniejszych problemów, użyczyli statyw, pozwolili focić do woli. Drugi egzemplarz (mój aktualny) jest już ok. 70-200 kupowałem bez sprawdzania i trafiłem na świetny egzemplarz. Podsumowując - jeżeli jest możliwość przetestowania kilku egzemplarzy przed zakupem to warto to zrobić (w Wawie polecam fotoit - jest wybór szkieł na miejscu + bardzo przyjazna obsługa).

m_o_b_y
02-08-2007, 10:34
Kupowałem w fotoit 17-40. Wziąłem w ciemno, pojechałem do domu, porobiłem trochę zdjęc porównawczych z kitem przy tych samych ogniskowych i przysłonach, zapakowałem wszystko z notebookiem włącznie do torby i wróciłem do sklepu wymienić 17-40 na inny egzemplarz po przetestowaniu na miejscu. Obsługa w fotoit nie robiła najmniejszych problemów, użyczyli statyw, pozwolili focić do woli. Drugi egzemplarz (mój aktualny) jest już ok. 70-200 kupowałem bez sprawdzania i trafiłem na świetny egzemplarz. Podsumowując - jeżeli jest możliwość przetestowania kilku egzemplarzy przed zakupem to warto to zrobić (w Wawie polecam fotoit - jest wybór szkieł na miejscu + bardzo przyjazna obsługa).

Gdybyś jeszcze zdradził tajemnicę: jak testować, to byłbym wdzięczny.
Problem w tym, że nie wiem do czego odnosić wynik i z czym porównywać, aby byc pewnym, że szkło jest OK.
Mam namiar na faceta, który bada na ławie optycznej, ale nie chce badać cudzych obiektywów, bo potem konkurencja mu grozi, gdy skrytykuje ich towary.
Pozdrówka

Niedzwiedz
02-08-2007, 10:48
potwierdzam ja zakupilem 17-40 w BH 2 egzemplarze i oba sa super , co do innych szkliel hmm tamron 17-35 jest w srodku ostrzejszy ale na bokach duzo slabszy od eLki , ma 2,8 na 17mm ale budowa i szybkosc AF nie najfajniejsza choc AF celny :)

radmro
02-08-2007, 11:40
Nie testowałem na żadnych tablicach. Ułozyłem sobie "martwą naturę", aparat na statyw, spust przez kabelek (alternatywnie samowyzwalacz), ustawiłem ostrośc na centralny czujnik af, zrobiłem zdjęcia, przegrałem na kompa i obejrzałem dokładnie ostrość w środku kadru (czyli tam gdzie ustawiony był punkt ostrzenia), boki i tyle. Taka sama procedura dla 17-40 i 18-55. Niestety w kwestii ostrości 18-55 wygrał tę potyczkę. W sklepie aparat na statyw, fokus na wieszak z akcesoriami, doostrzenie manualne, zdjęcia na notebooka - popatrzeć, porównać. Parę zdjęć na gabloty i ścianę (tynk w równoległe rowki - ostrzenie manualne bo AF zgłupiał trochę), na kompa, sprawdzenie środka i boków kadru pod względem równomierności rozkładu ostrości. Nie wiem, czy mój 17-40 jest ostry w skali absolutnej - ważne, że DLA MNIE jest wystarczająco ostry. Nie jestem jakoś przeczulony na punkcie ostrości - fajnie jest po prostu jeżeli obiektyw nie traci szczegółów.

m_o_b_y
02-08-2007, 12:29
Ja w Warszawie polecam FOTOIT, ceny przystępne a i ponegocjować jeszcze można. Chłopaki znają się na sprawie i nawet po miesiącu nie ma problemów z ewentualną wymianą.

Sęk w tym, że w sklepie to można co najwyżej obejrzeć obudowę i soczewki zewnętrzne i zrobić fotkę sprzedawcy, albo sciany. I co z tego wynika?
Ano raczej prawie nic, tylko to, że obiektyw nie był walnięty o ziemię, ani nikt nie rysował po soczewkach.
Ja odkryłem słabą ostrość dopiero wtedy, gdy porównałem podobne ujęcia robione kiedyś tanim Olympus Zuiko 14-45 i mało mnie szlag nie trafił.:-D
Pozdrówka
Jerzy

Niedzwiedz
02-08-2007, 12:35
bierzesz 3 sztuki pykasz lade kazdym na roznych ogniskowych i bierzesz najlpeszy :)

colinSTi
02-08-2007, 20:18
A jak przetestowac w sklepie cos dluzszego? (100-300mm na 400D na koncu bedzie to prawie pol metra)

Rafał32
02-08-2007, 20:51
A jak przetestowac w sklepie cos dluzszego? (100-300mm na 400D na koncu bedzie to prawie pol metra)

Normalnie-wychodzisz przed sklep i jedziesz z fotkami:mrgreen:
Ludzie,budynki,samochody.....

Kolekcjoner
03-08-2007, 00:18
bierzesz 3 sztuki pykasz lade kazdym na roznych ogniskowych i bierzesz najlpeszy :)

Niedzwiedziu widzę, że jednak łyknąłeś ;):) L-kę. Myślałem że zostaniesz przy tamronie.

m_o_b_y
03-08-2007, 01:41
To szkło warto trochę dłużej obadać. Nie wiem z czego to wynika ale w pierwszej chwili mój też się wydawał mocno mydlany. Jednak jak porobiłem nim trochę zdjęć to stwierdzam, że jest bardzo przyzwoity.

Przeczytałem już bardzo wiele stron na temat tego szkiełka i już wiem, że demonem ostrości, to ono nie jest (choć ma wiele innych różnych zalet).
I tak Amerykanie piszą o tym, że "light" wykazuje "fall off".
Recenzenci i badacze podkreślają bardzo małą aberrację chromatyczną, ale to nie całkiem prawda.
Zapomniałem założyć filter UV i patrzę, a tu na fotce, wokół gałęzi jodły coś się paskudnie "niebieszczy", że aż miło. A była to owa aberracja. :-D

Mam nadzieję, że też w końcu stwierdzę, że szkiełko jest przyzwoite, mimo wszystko.
:-D :-D
Pozdrówka

Bagnet007
03-08-2007, 07:36
Zapomniałem założyć filter UV i patrzę, a tu na fotce, wokół gałęzi jodły coś się paskudnie "niebieszczy", że aż miło. A była to owa aberracja. :-D

A gdzie wyczytałeś, że filtr UV zmniejsza aberracje chr. :?:

m_o_b_y
03-08-2007, 12:49
A gdzie wyczytałeś, że filtr UV zmniejsza aberracje chr. :?:

W kilku książkach, potem podam tytuły, bo teraz jestem w biurze.
Pozdrówka

m_o_b_y
04-08-2007, 00:32

Widzę, że nabyłeś 17-40 i czy naprawdę jesteś zadowolony?
Bo demonem ostrości to ten obiektyw raczej nie jest.
Wrzuć zdjęcia na duży ekran tv i zobaczysz to, co ja zobaczyłem, czyli mydełko.
Jak na swoją cenę, to to szkło wypada raczej średnio.
Pozdrówka

MARANTZ
04-08-2007, 01:45
Ja polecam Medfoto z allegro. Nawet topmmy_j czasami u niego kupuje szkiełka i potem drożej sprzedaje. Więc po co przepłacać? Lepszego źródła nie znam.

m_o_b_y
04-08-2007, 22:58
Ja polecam Medfoto z allegro. Nawet tommy_j czasami u niego kupuje szkiełka i potem drożej sprzedaje. Więc po co przepłacać? Lepszego źródła nie znam.

Mam obawy przed kupowaniem w końcu nie najtańszych obiektywów w firmach, które nie podają w Allegro ani adresu, ani numeru konta bankowego, ani nawet telefonu, czy SMS bo co gwarancja sprzedającego jest warta w takim przypadku?
Chyba mniej, niż papier, na którym jest spisana.:-P
Pozdrówka

jotka
05-08-2007, 08:08
W sumie nieważne od kogo i gdzie się kupi, eLki są raczej powtarzalne i trudno trafić bubla ale zawsze warto szkło przed zakupem pomacać. Kupować więc trzeba tam gdzie najtaniej.

mam wrazenie ze miales farta, jesli jestes zadowolony ze swojej 17-40.
Ja dwa razy jechalem z lublina do warszawy celem wymiany na inny egzemplarz. Mydlo takie, ze szkoda slow.

pozdro
jk

Kubaman
05-08-2007, 09:52
przeniosłem

Skipper
05-08-2007, 10:43
Widzę, że nabyłeś 17-40 i czy naprawdę jesteś zadowolony?
Bo demonem ostrości to ten obiektyw raczej nie jest.
Wrzuć zdjęcia na duży ekran tv i zobaczysz to, co ja zobaczyłem, czyli mydełko.
Jak na swoją cenę, to to szkło wypada raczej średnio.
Pozdrówka

ja mam 17-40 pierwszy z polki bez cyrkow testowych i jest bardzo dobrze , a przegladanie zdjec na tv w poszukianiu ostroci... nie ponioslo cie odrobine? a jaka tv ma rozdzielczosc? :lol:

Slavko
05-08-2007, 11:44
ja kupowałem dwie elki bez wybierania przebierania i robienia zdjęć testowych

o dziwo obie działają i przy ich pomocy robię zdjęcia :)))

A gdzie kupowałeś?

Kolekcjoner
05-08-2007, 15:16
(....), a przegladanie zdjec na tv w poszukianiu ostroci... nie ponioslo cie odrobine? a jaka tv ma rozdzielczosc? :lol:

A na to nie zwróciłem uwagi :D. Rzeczywiście dobre :lol:. Czego to jeszcze ludzie nie wymyślą.

m_o_b_y
05-08-2007, 20:46
mam wrazenie ze miales farta, jesli jestes zadowolony ze swojej 17-40.
Ja dwa razy jechalem z lublina do warszawy celem wymiany na inny egzemplarz. Mydlo takie, ze szkoda slow.

pozdro
jk

Zgadza się, ja też przetrzepałem już dwie Elki 17-40L i teraz zamyślam kupić 24-105L, ale czy lepiej trafię ???
Inszallah, czyli jak bóg da.:-P
Wiele się słyszało o kłopotach z powtarzalnością jakości u Sigmy, czy Tamrona, ale teraz tym wypróbowanym przez obie firmy szlakiem zdaje się podążać również wielki CANON.
Szkoda !!!
A może po prostu do nas trafiają jakieś "odrzuty eksportowe" Canona ???
:lol: :lol: :lol:
Pozdrówka

JurekGR
05-08-2007, 20:56
A gdzie kupowałeś?

MASTER Foto Kielce :-D

m_o_b_y
05-08-2007, 21:00
przeniosłem

A co mnie więcej przeniosłeś ???
Pozdrówka

janmar
05-08-2007, 21:07
W ciagu ostatnich dwu lat kupilem pięc eLek.Dwa zoomy i trzy stałki.Wszystkie u TIP-a.Nie wybieralem.Na zadnej sie nie zawiodłem, do dzis ciagle zaskakują mnie na plus.Elka to okreslona jakosc i kropka.Natomiast zeby oswoic sie z obiektywem i umiec go wykorzystac potrzeba czasu i pracy.
Miec pieniadze i kupic to dopiero początek,i tak jest zawsze przy kupnie nowego sprzetu.:-)

JurekGR
05-08-2007, 21:09
Jak dla mnie 24-105 jest bomba.

m_o_b_y
05-08-2007, 21:10
MASTER Foto Kielce :-D

Dawno kupiłeś, jesteś zadowolony?
Pytam, bo jestem już o włos od zakupu 24-105L, cash już czeka, a ja staram się rozwiać ostatnie wątpliwości.
Pozdrówka
m.

arturs
05-08-2007, 21:17
Ja kupiłem 24-105 półtora roku temu - tam gdzie Jurek - i też jest super ;)

Pozdr
Artur

JurekGR
05-08-2007, 21:18
Kupiłem jakieś dwa tygodnie temu, i miałem go okazję wypróbować w Pradze.
Z tego co czytałem na CB sporo osób ma 24-105 i wszyscy chwalą.
Dla mnie jest extra. Jeszcze kiedyś będę musiał pomyśleć o czymś szerszym.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z Kielc chyba prawie wszyscy tam kupują :-)

m_o_b_y
05-08-2007, 21:49
Kupiłem jakieś dwa tygodnie temu, i miałem go okazję wypróbować w Pradze.
Z tego co czytałem na CB sporo osób ma 24-105 i wszyscy chwalą.
Dla mnie jest extra. Jeszcze kiedyś będę musiał pomyśleć o czymś szerszym.

Z Kielc chyba prawie wszyscy tam kupują :-)

Kupiłeś w czeskiej Pradze, czy w Kielcach?
Ja mam ofertę kupna nowego szkła za 3300 PLN i wydaje się to być niezłą ceną.
Pozdrówka

Niedzwiedz
05-08-2007, 22:16
kkolekcjoner , ano zmienilem tamrona , tami jest fajne szkl ale slabo zbudowane na deszczu nieszlo focic.

Moby jak 17-40 to najlpesze rozwiazanie szerkokokatne na 5d (tzn 16-35 nie jest lepsze a wersji II nie mialem w lapach) i jest bardzo ostra , wiem co mowie lubie stalki ;) uzywam w zakresie 17-28 no i czasem 40 :) zrobilem nim juz ze 500 zdjec :)

Kolekcjoner
05-08-2007, 22:34
24-105 to świetne szkło tyle, że mnie jakoś na cropie nie leży jego zakres :(.

Bahrd
05-08-2007, 22:59
Wiele się słyszało o kłopotach z powtarzalnością jakości u Sigmy, czy Tamrona, ale teraz tym wypróbowanym przez obie firmy szlakiem zdaje się podążać również wielki CANON.
Szkoda !!!
A może po prostu do nas trafiają jakieś "odrzuty eksportowe" Canona ???
:lol: :lol: :lol:
Pozdrówka

Mnie pan w sklepie z szyldem Canona, wystawą i półkami ze sprzętem Canona, kiedy spytałem o "powtarzalność" przy okazji przymiarki do 70-200/f4, powiedział, że jak się zdecyduję, to zamówi trzy do wybrania. Trudno powiedzieć - być może to taki jego chwyt marketingowy, żeby zniechęcić do zakupu przez Internet...

m_o_b_y
06-08-2007, 00:10
Mnie pan w sklepie Canona, kiedy spytałem o "powtarzalność" przy okazji przymiarki do 70-200/f4, powiedział, że jak się zdecyduję, to zamówi trzy do wybrania. Trudno powiedzieć - być może to taki jego chwyt marketingowy, żeby zniechęcić do zakupu przez Internet...

"W sklepie Canona" ???
Gdzie się mieści sklep Canona?
Na Żytniej to tylko sprzedają paski i inne duperele.:-D
Pozdrówka

m_o_b_y
06-08-2007, 10:21
kkolekcjoner , ano zmienilem tamrona , tami jest fajne szkl ale slabo zbudowane na deszczu nieszlo focic.

Moby jak 17-40 to najlpesze rozwiazanie szerkokokatne na 5d (tzn 16-35 nie jest lepsze a wersji II nie mialem w lapach) i jest bardzo ostra , wiem co mowie lubie stalki ;) uzywam w zakresie 17-28 no i czasem 40 :) zrobilem nim juz ze 500 zdjec :)

To dlaczego oba, jakie sprawdzałem, mydliły jak diabli ???:smile:
17-40 - z tego co czytałem i w opinii polskich i amerykańskich fotografów uchodzi za niezbyt ostre szkło.
Może miałeś wyjatkowe szczęście?
Pozdrówka

Niedzwiedz
06-08-2007, 10:29
ja wiem ? wiem jedno nie przerobilem nic ostrzejszego i szerokiego
conon 20, tamron 17-35 , sigma 20, sigma 17-35 zaden nie ma szans , choc tamron nie wiele gorszy optycznie w srodku lepszy, na bokach slabszy ,
17-35 L wysiada na bokach na f4 ,

buka
07-08-2007, 10:27
Witam Wszystkich!
Chciałbym się podpiąć do tematu zakupu obiektywu... czy ktoś w ostatnim czasie miał styczność ze sklepem EUROCAMERA.PL?
Pytam, ponieważ na forum wygrzebałem info o 'bezproblemowych obiektywach' zakupionych w w/w sklepie, z tym że było to dość dawno [z tego co pamiętam].

pozdr.

MARANTZ
07-08-2007, 16:55
Mam obawy przed kupowaniem w końcu nie najtańszych obiektywów w firmach, które nie podają w Allegro ani adresu, ani numeru konta bankowego, ani nawet telefonu, czy SMS bo co gwarancja sprzedającego jest warta w takim przypadku?
Chyba mniej, niż papier, na którym jest spisana.:-P
Pozdrówka

Nie wiem co podaje na stronach w allegro bo ja kupuję u niego w sklepie.
Jak chcesz to dostaniesz konto bankowe, telefon, gg, adres a o gwarancję też możesz się nie martwić. Dostaniesz wszystko, jeżeli chcesz gwarancję z Canon Polska to taka będzie, cena też :mrgreen:
U tego faceta zaopatrują się inni sprzedawcy a u niego samego są ciągle kolejki, więc jak się domyślasz ma dobrą opinię bo wszyscy chcą tam kupować. Jak ktos nie chce to niech przepłaca, nie moja rybka.

Vitez
07-08-2007, 21:24
"W sklepie Canona" ???
Gdzie się mieści sklep Canona?
Na Żytniej to tylko sprzedają paski i inne duperele.:-D
Pozdrówka

http://abfoto.pl/sklepy.php

m_o_b_y
07-08-2007, 22:56
24-105 to świetne szkło tyle, że mnie jakoś na cropie nie leży jego zakres :(.

Znalazłem to szkiełko w Fotoit w Warszawie, przy ulicy Chełmskiej.
Czy ktoś zna ten sklep i może go polecić ???
Pozdrówka

Vitez
08-08-2007, 13:29
Znalazłem to szkiełko w Fotoit w Warszawie, przy ulicy Chełmskiej.
Czy ktoś zna ten sklep i może go polecić ???
Pozdrówka

http://canon-board.info/search.php?f=41

wpisujesz fotoit i zaznaczasz by wyniki pokazal jako posty.

buka
11-08-2007, 15:55
... pomimo, ze nikt nie odpowiedział na moje zapytanie odnośnie 'EuroCamera' udałem się do w/w sklepu... sprawdzenie szkła 17-40 na miejscu było raczej bezsensowne i praktycznie niczego nie wniosło, dopiero w miejscu zamieszkania okazało się, że obiektyw jest O S T R Y... o to chodziło :P
nawiązując do tematu - polecam
[szkła podobno z usa]

m_o_b_y
12-08-2007, 23:48
... pomimo, ze nikt nie odpowiedział na moje zapytanie odnośnie 'EuroCamera' udałem się do w/w sklepu... sprawdzenie szkła 17-40 na miejscu było raczej bezsensowne i praktycznie niczego nie wniosło, dopiero w miejscu zamieszkania okazało się, że obiektyw jest ...[szkła podobno z usa]

A wolno wiedzieć, jak to się okazało w miejscu zamieszkania ???:grin: :grin:
Bo ja dwa szkła 17-40L zwróciłem, jako mydlane.
Pozdrówka

ripek
13-08-2007, 13:04

Dokładnie mam takie samo wrażenie! :shock:

swnw
13-08-2007, 14:01
Przeczytałem już bardzo wiele stron na temat tego szkiełka i już wiem, że demonem ostrości, to ono nie jest (choć ma wiele innych różnych zalet).
I tak Amerykanie piszą o tym, że "light" wykazuje "fall off".
Recenzenci i badacze podkreślają bardzo małą aberrację chromatyczną, ale to nie całkiem prawda.

Mam nadzieję, że też w końcu stwierdzę, że szkiełko jest przyzwoite, mimo wszystko.
:-D :-D
Pozdrówka

Witam
Tu jest około 300 opinii amerykańskich fotografów "http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=3&sort=7&cat=27&page=1", trochę im współczuję bo z 350 opiniii wyszła średnia 9 na 10 możliwych, nie czytaja naszego forum albo sie nie znają .

Pozdrowienia, swnw.

buka
14-08-2007, 08:06
...niesamowicie ważne pytanie - co to jest ostrość? przypuszczam że każdy lubi ją widzieć trochę inaczej... w sklepie brakowało swiatła, jakiegoś tematu, w domu troche popstrykałem i już nie mam wątpliwości, że przy odpowiednich warunkach potrafi być ostre. jeżeli kogoś to zainteresuje, to służę crop'em [tylko jak się to wstawia na forum?]. pozdrowienia

lukep
14-08-2007, 08:43
W!

Prosta zaleznosc, swnw, jezeli ktos jest z czegos niezadowolony - to wylewa swoje zale, zadko kiedy ten, ktory jest usatysfakcjonowany bedzie pisal o tym, bo niby po co? Przez moje rece w ciagu roku przechodzi kilkadziesiat roznych szkiel uzytkowych i jakos nie mam z zadnymi problemu, nie - raz mialem ;) Jezeli chcesz wyszukac negatywnych opinii i utwierdzic sie w przekonaniu ze Ty masz racje i podpiac 1000 postow frustratow, ktorzy maja pecha lub lubia napisac o tym, jak to Canon w nosie ma klientow - to zawsze I. da Ci taka mozliwosc... Tylko ze najczesciej wypowiedzi z I. ni jak maja sie do rzeczywistosci i ciekawi mnie ilu uzytkownikow mialo w rekach i robilo tym 'slabym' 17-40 zdjecia?? ;/
Moim skromnym zdaniem i konstukcja 17-40 oraz 24-105 (obie jak nie patrzec budzetowe), to taki troszke towar zastepczy i sam z cala pewnoscia nie zakupie ich do wlasnego uzytku, co jednak nie oznacza ze nie sa to dobre szkla. Ostatni reportaz w Chalupach, robilem wlasnie 17-40 i dalo sie a efekty byly bardzo przyjemne i satysfakcjonujace.

Zdrowko

fret
14-08-2007, 08:56
Ostrość, to jest coś na co zawsze można zwalić winę, jak się knota zrobi :). Tak się dziwnie składa, że wiele wybitnych fotografii nie ma wybitnej ostrości i nikomu to nie przeszkadza...

swnw
14-08-2007, 08:59
W!

Prosta zaleznosc, swnw, jezeli ktos jest z czegos niezadowolony - to wylewa swoje zale, zadko kiedy ten, ktory jest usatysfakcjonowany bedzie pisal o tym, bo niby po co? Przez moje rece w ciagu roku przechodzi kilkadziesiat roznych szkiel uzytkowych i jakos nie mam z zadnymi problemu, nie - raz mialem ;) Jezeli chcesz wyszukac negatywnych opinii i utwierdzic sie w przekonaniu ze Ty masz racje i podpiac 1000 postow frustratow, ktorzy maja pecha lub lubia napisac o tym, jak to Canon w nosie ma klientow - to zawsze I. da Ci taka mozliwosc... Tylko ze najczesciej wypowiedzi z I. ni jak maja sie do rzeczywistosci i ciekawi mnie ilu uzytkownikow mialo w rekach i robilo tym 'slabym' 17-40 zdjecia?? ;/
Moim skromnym zdaniem i konstukcja 17-40 oraz 24-105 (obie jak nie patrzec budzetowe), to taki troszke towar zastepczy i sam z cala pewnoscia nie zakupie ich do wlasnego uzytku, co jednak nie oznacza ze nie sa to dobre szkla. Ostatni reportaz w Chalupach, robilem wlasnie 17-40 i dalo sie a efekty byly bardzo przyjemne i satysfakcjonujace.

Zdrowko

Witam,

Chyba cię nie zrozumiałem z tych około 350 opinii o 17- 40 F4 na fredmiranda, większość (to było apropos tych amerykanskich fotografów którzy podobno źle się o tym obiektywie wypowiadaja) musi być doskonała skoro średnia jest 9.Na dodatek ogólny wynik obniżyła cena z której nie wszyscy byli zadowoleni. Ja mam 17-40 od ponad dwóch lat i nie mogę w nim znaleźć nic złego. Ostry od początku do końca, szybki autofokus, kolor, kontrast nasycenie wspaniałe - wiecej nie potrzebuję ;).

Pozdrowienia, swnw.

m_o_b_y
14-08-2007, 15:41
Ostrość, to jest coś na co zawsze można zwalić winę, jak się knota zrobi :). Tak się dziwnie składa, że wiele wybitnych fotografii nie ma wybitnej ostrości i nikomu to nie przeszkadza...

Jednak niektóre parametry są mierzalne.
Wykresy MTF pozwalają dokładnie porównać obiektywy i np. wyniki 17-40 są znacznie skromniejsze niż np. 24-105.
Warto czytać wyniki badań publikowane np. na stronie www.optyczne.pl
Pozdrówka

fret
14-08-2007, 18:31
Warto. Jedni robią zdjęcia (17-40 można robić super zdjęcia), a inni czytają testy i biadolą, że nie mają czym focić, bo jeszcze nie powstało szkło na miarę ich talentu... Nie twierdzę, że 17-40 jest najostrzejszym obiektywem na świecie (chociaż mój akurat jest ostry :) ), ale są jeszcze inne parametry nie mniej ważne, jak choćby aberracje, czy praca pod światło, w których jest naprawdę dobry, a ostrość ma zupełnie wystarczającą do robienia znakomitych zdjęć.
Pozdrawiam

swnw
14-08-2007, 20:47
Warto. Jedni robią zdjęcia (17-40 można robić super zdjęcia), a inni czytają testy i biadolą, że nie mają czym focić, bo jeszcze nie powstało szkło na miarę ich talentu... Nie twierdzę, że 17-40 jest najostrzejszym obiektywem na świecie (chociaż mój akurat jest ostry :) ), ale są jeszcze inne parametry nie mniej ważne, jak choćby aberracje, czy praca pod światło, w których jest naprawdę dobry, a ostrość ma zupełnie wystarczającą do robienia znakomitych zdjęć.
Pozdrawiam

Wpadł mi do głowy taki pomysl - okulary, które zamiast szkieł miałyby pixele powiększone do powiedzmy 300%. Moderatorzy rozsyłaliby tym, którzy na to zasługują :mrgreen:

swnw

m_o_b_y
14-08-2007, 20:59
Wpadł mi do głowy taki pomysl - okulary, które zamiast szkieł miałyby pixele powiększone do powiedzmy 300%. Moderatorzy rozsyłaliby tym, którzy na to zasługują :mrgreen:

swnw

Ani mądre, ani dowcipne.
Typowy tekst dla tych, dla których czytanie profesjonalnych tekstów o fotografii jest albo zbyt trudne, albo zbyt męczące.
Lepiej po prostu naciskać spust, bo to nic nie kosztuje.:D
Pozdrówka

aptur
15-08-2007, 04:33
Pozdrówka

Kosztuje tylko płacisz z opóźnieniem. Jakieś 600 zeta na żytniej :mrgreen:

swnw
15-08-2007, 07:23
Ani mądre, ani dowcipne.
Typowy tekst dla tych, dla których czytanie profesjonalnych tekstów o fotografii jest albo zbyt trudne, albo zbyt męczące.
Pozdrówka

Taki test na poczucie humoru, a to nie jest najmocniejsza strona tego forum. Mądre to może nie było ale nie odstawało poziomem od od wielu wypowiedzi fotografów dla których najważniejszym kryterium jest ostrość i opinie amerykańskich kolegów. Nie wiem jak inni ale ja się tym zmęczyłem. Masz też rację w tym, że jedni wolą robić zdjęcia (naciskać spust), a inni wybieraja uczone dywagacje na różne związane mniej lub bardziej z fotografią tematy.

Bez obrazy, swnw.

Cyborg
15-08-2007, 10:04

Czy "profesjonalne teksty" to takie za napisanie których ktoś wziął kasę, a pozostałe to "amatorskie"? I czy nagle zmieniamy temat na szeroko pojętą fotografię czy nadal rozmawiamy o "testach" sprzętu?

Kolekcjoner
15-08-2007, 17:25
Ani mądre, ani dowcipne.
Pozdrówka

Łojoj, loboga jaki to kolega poważny :lol:. A gdzie to są te "profesjonalne teksty o fotografii" bom sam ciekaw :mrgreen:? W jednym wszakże musze przyznać rację, że jak już rzeczony tekst gdzieś znajdę to rzeczywiście czytanie jest męczące, bo na ogół wszelkie tego typu wywody są diabelnie nudne :D.

m_o_b_y
16-08-2007, 23:45
Łojoj, loboga jaki to kolega poważny :lol:. A gdzie to są te "profesjonalne teksty o fotografii" bom sam ciekaw :mrgreen:? W jednym wszakże musze przyznać rację, że jak już rzeczony tekst gdzieś znajdę to rzeczywiście czytanie jest męczące, bo na ogół wszelkie tego typu wywody są diabelnie nudne :D.

Ja na razie znam co najmniej dwa źródła takich tekstów: dpreview i optyczne.pl
Amerykańskie źródła nie wydają się obiektywne i pełne są prostackiej reklamy.
Pozdrówka

Kolekcjoner
17-08-2007, 01:11
Ja na razie znam co najmniej dwa źródła takich tekstów: dpreview i optyczne.pl
Amerykańskie źródła nie wydają się obiektywne i pełne są prostackiej reklamy.
Pozdrówka

A gdzie tam teksty o fotografii :roll:. Jedni testują dość wnikliwie body drudzy robią zaawansowane opisy puszek i testują układ matryca - szkło i tyle. Co do amerykańskich źródeł - to rozumiem, że wszystkie tak mają bez wyjątku, bo inaczej jest to uogólnienie, które nie ma żadnego sensu.

sal
17-08-2007, 07:28
Ja na razie znam co najmniej dwa źródła takich tekstów: dpreview i optyczne.plNa dpreview profesjonalne teksty o fotografii?
To chyba w jakimś ukrytym dziale...

W kilku książkach, potem podam tytuły, bo teraz jestem w biurze.
PozdrówkaI co - znalazłeś te książki w których znajduje się informacja o filtrze UV zmniejszającym aberacje?
BTW: Aby nazwać kogoś "fotograficznym analfabetą", trzeba samemu prezentować jakiś poziom...

Tia... Tylko jakoś sprzedawanie im średnio idzie :-(
Kupiłem u nich 50-kę (nie dla siebie) w ubiegły piątek. Zapłaciłem przelewem w piątek i poprosiłem o wysyłkę jeszcze w piątek (kurierem), jeśli to możliwe.
W poniedziałek cisza, więc zapytałem czy udało im się wysłać w piątek.
Pech chciał, że w poniedziałek/wtorek nie bardzo mogłem do nich zadzwonić.
We wtorek obiektyw nie dotarł do odbiorcy, więc napisałem im maila wieczorem.
Wczoraj również zero odzewu.
Dodzwoniłem się popołudniem i otrzymałem informację, że "mają dużo zamówień i się nie wyrabiają".
No sorry, ale w takiej sytuacji każdy klient powinien być informowany o opóźnieniach...
A tak - 0 kontaktu mailowego, wczoraj łaskawie "znaleźli obiektyw" i go wysłali.
Ogólnie - poziom obsługi oceniam na 2 w 5-cio stopniowej skali.
I niestety nie polecę ich nikomu, kto będzie zamawiał u nich inaczej niż z odbiorem osobistym...

m_o_b_y
06-09-2007, 13:16
Na dpreview profesjonalne teksty o fotografii?
To chyba w jakimś ukrytym dziale...
I co - znalazłeś te książki w których znajduje się informacja o filtrze UV zmniejszającym aberacje?
BTW: Aby nazwać kogoś "fotograficznym analfabetą", trzeba samemu prezentować jakiś poziom...

Tia... Tylko jakoś sprzedawanie im średnio idzie :-(
Kupiłem u nich 50-kę (nie dla siebie) w ubiegły piątek. Zapłaciłem przelewem w piątek i poprosiłem o wysyłkę jeszcze w piątek (kurierem), jeśli to możliwe.
W poniedziałek cisza, więc zapytałem czy udało im się wysłać w piątek.
Pech chciał, że w poniedziałek/wtorek nie bardzo mogłem do nich zadzwonić.
We wtorek obiektyw nie dotarł do odbiorcy, więc napisałem im maila wieczorem.
Wczoraj również zero odzewu.
Dodzwoniłem się popołudniem i otrzymałem informację, że "mają dużo zamówień i się nie wyrabiają".
No sorry, ale w takiej sytuacji każdy klient powinien być informowany o opóźnieniach...
A tak - 0 kontaktu mailowego, wczoraj łaskawie "znaleźli obiektyw" i go wysłali.
Ogólnie - poziom obsługi oceniam na 2 w 5-cio stopniowej skali.
I niestety nie polecę ich nikomu, kto będzie zamawiał u nich inaczej niż z odbiorem osobistym...

1. Nikogo nigdy nie nazwałem "fotograficznym analfabetą", więc atakowanie mnie jest pozbawione sensu.

2. Nic nie wiadomo o tym, aby sprzedaż szwankowała w Fotoit, bo zawsze jest tam wielu klientów i szeroki asortyment towarów.
Tam kupiłem 24-105, wytargowałem niższą cenę i jestem zadowolony.
To chyba prawda, że się nie wyrabiają z telefonami, bo mają masę klientów na miejscu.
Ja mogę ich polecić, ale raczej dla klientów miejscowych, mieszkających w Warszawie, z tą wadą, że nie można płacić kartą, tylko żadają cash.:D
Pozdrówka
P.S.
Teraz rozważam zakup 70-200 f4.0 L i chyba też u nich kupię.
Choć zastanawiam się, czy zamiast elki nie kupić 70-300 f/4-5.6 IS USM?
Prawie ta sama cena, a dochodzi IS.
Ktoś skomentuje tę alternatywę?
Z góry dziękuję za komentarze.
Pozdrówka

m_o_b_y
28-10-2007, 14:53
A gdzie tam teksty o fotografii :roll:. Jedni testują dość wnikliwie body drudzy robią zaawansowane opisy puszek i testują układ matryca - szkło i tyle. Co do amerykańskich źródeł - to rozumiem, że wszystkie tak mają bez wyjątku, bo inaczej jest to uogólnienie, które nie ma żadnego sensu.

Miałem na myśli teksty o sprzęcie foto, a nie o fotografii, jako takiej. :)
Pozdrówka

albercikk
29-10-2007, 10:43
Mieszkam w Wawie więc po przeczytaniu tego wątku byłem zdecydowany na FotoIt, chciałbym przetestować body + dwa szkiełka, do tego będzie jeszcze lampa ale tego chyba testować nie trzeba, patrząc jednak na ceny to wcale tak tanio nie mają, porównując ceny z forumowym Tipem (Toowersem) to na takim zestawie różnica w cenie jest rzekłbym ogromna.
Pozostaje tylko pytanie w kwestii dobrania obiektywów u Towersa, czy
ktoś robił u niego takie manewry i czy jest możliwość przetestowania kilku egzemplarzy w celu wybrania najlepszego, bądź może sam sprzedawca potrafi wybrać z kilku szkieł ten najlepszy egzemplarz tak aby kupujący był zadowolony ?

Ponieważ kupno takiego zestawu będzie dla mnie nie małym wydatkiem i wyrzeczeniem, nie chciałbym aby okazało się iż trafiłem na eLkę która jest np: nie ostra na którejś ogniskowej bądź na Body które ma BF czy FF, więc wolałbym sprawdzić to osobiście, bądź kupić u sprzedawcy który zrobi to dobrze za mnie.

Więc kogo byście polecili jeśli chodzi o dobrą cene i mozliość wybrania dobrego szkła ?

Pozdrawiam

spuki
29-10-2007, 11:46
Ja brałem u niego 24-70 z taką samą obawą... jak będzie działał z 350d, czy będzie ff/bf, czy szkiełko mydli itp. Towers wysłał mi fotki z jego 1dmkIII. Poprosiłem o czas na zastanowienie się nad szkiełkiem. Następnego dnia kupiłem. Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem tego słoja. Najlepiej zadzwoń do niego i zapytaj o szczegóły;)
Następne zakupy w ciemno robię u niego i nie marnuję czasu na testowanie bo wiem, że dostanę u dobry sprzęcik:mrgreen:
Jednym zdaniem:
Decyduj się co chcesz brać i zamawiaj u Towers'a:!:

m_o_b_y
30-10-2007, 21:52
Ja brałem u niego 24-70 z taką samą obawą... jak będzie działał z 350d, czy będzie ff/bf, czy szkiełko mydli itp. Towers wysłał mi fotki z jego 1dmkIII. Poprosiłem o czas na zastanowienie się nad szkiełkiem. Następnego dnia kupiłem. Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem tego słoja. Najlepiej zadzwoń do niego i zapytaj o szczegóły;)
Następne zakupy w ciemno robię u niego i nie marnuję czasu na testowanie bo wiem, że dostanę u dobry sprzęcik:mrgreen:
Jednym zdaniem:
Decyduj się co chcesz brać i zamawiaj u Towers'a:!:

To jakaś firma, czy prywatny import?
Pytam, bo to się wiąże ze sprawą gwarancji.
Pozdrówka

spuki
31-10-2007, 01:22
Z tego co wiem to gwarancji masz 24 miesiące:
12 miesięcy Canon PL
12 miesięcy EU (odsyłasz do Towers'a)

m_o_b_y
02-11-2007, 00:57
Z tego co wiem to gwarancji masz 24 miesiące:
12 miesięcy Canon PL
12 miesięcy EU (odsyłasz do Towers'a)

Kupowałeś szkła i nie jesteś pewny, jak jest z gwarancją ?
Pozdrówka

himi
02-11-2007, 18:08
Mi się też zdarzało brać szkła bez wieloletniej analizy warunków gwarancji. Zwłaszcza Ele.

Krzychu
02-11-2007, 20:17
Mi się też zdarzało brać szkła bez wieloletniej analizy warunków gwarancji. Zwłaszcza Ele.

Ja wszystko kupilem w US majac gwarancje totalnie gdzies. Przez okres przez ktory bym ja mial, zadne sie nie zepsulo, a nawet gdyby to zaoszczedzilem tyle ze bym spokojnie kupil nowe nie mowiac o naprawie...

m_o_b_y
02-11-2007, 21:00
Ja wszystko kupilem w US majac gwarancje totalnie gdzies. Przez okres przez ktory bym ja mial, zadne sie nie zepsulo, a nawet gdyby to zaoszczedzilem tyle ze bym spokojnie kupil nowe nie mowiac o naprawie...

I tu chyba masz zupełną rację.
Wydaje się bardzo mało prawdopodobnym, aby jakaś elka zepsuła się już w ciągu pierwszego roku użytkowania.
W ogóle nie słyszy się o awariach elek: noblesse oblige !
Pozdrówka

JaBlam
02-11-2007, 23:40
Wiesz, jesli roznica wynosilaby 200 zl na szkle to wolalbym jednak gwarancje Euro. Ale jesli teraz 70-200 2.8 IS kosztuje 6999 a ja jednemu z forumowiczow dostarczylem wersje US za cene mniejsza niz 5000 to prawie 2000 robi duza roznice. CHociaz przyznam ze ja tez mam troche sprzetu z US i tak naprawde kupujac tam nie zakladalem od razu ze sie to rozwali. No i juz co niektore chodza 3ci rok i jakos sie nie rozwalily. Gwarancja dawno minela a oszczednosc byla duza.

m_o_b_y
04-11-2007, 15:35
Wiesz, jesli roznica wynosilaby 200 zl na szkle to wolalbym jednak gwarancje Euro. Ale jesli teraz 70-200 2.8 IS kosztuje 6999 a ja jednemu z forumowiczow dostarczylem wersje US za cene mniejsza niz 5000 to prawie 2000 robi duza roznice. CHociaz przyznam ze ja tez mam troche sprzetu z US i tak naprawde kupujac tam nie zakladalem od razu ze sie to rozwali. No i juz co niektore chodza 3ci rok i jakos sie nie rozwalily. Gwarancja dawno minela a oszczednosc byla duza.

Jak byś miał w planie dostarczanie tego szkiełka z US, za dobrą cenę, to pewno byłbym zainteresowany.
:-D
Pozdrówka