Zobacz pełną wersję : Łapię AF, przekadrowuję i robię fotkę - gubię ostrość!!!
Gdzieś natknąłem się na opis tego problemu i jeśli tak jest to już mam wytłumaczenie nietrafionych fotek - oczywiście pod kątem AF.
Zdarza się i to wcale nie żadko, że nawet statyczne fotki robione z czasami rzędu 1/400, ISO400 mam nieostre. Po analizie widzę, że ten problem wychodzi jak przekadrowuję scenę. Łapię centralnym AF na np. twarzyczkę a potem kadruję i cykkkk. A potem nieostro....!!!!!!??????
Kto mi to wytłumaczy jak nie Wy.
Tomek
one shot. - wg mnie to jest OK.
Faktycznie jak robiłem na servo to też się ostrość gubiła ale tutaj przy one shot też jest coś nie tak.
Było wiele razy. Po prostu przekadrowując zmieniasz położenie płaszczyzny ostrości. Miejsce, które miało być ostre znajduje sie poza DOF. Jedyna rada - nie przekadrowywać przy fotografowaniu z b. małą głębią, tylko używać bocznych sensorów AF:)
Ok to musze jeszcze sprawdziś jaką przesłonę miałem na fotkach. Moim zdaniem przesłona na poziomie F8 powinna w wielu przypadkach zmniejszyć ten efekt utraty ostrości bo i głębia większa. Dodam, że mam kita.
No to jak F8 to raczej cierpisz na mydłowatoś boczną kita. Fotki by się przydały...
Mniejszy błąd pewnie będzie jak będziesz ostrzył centralnie na guziki. Chyba że kto gruby, to ostrość będzie za blisko (przy przekadrowaniu z buźki jest dalej)
Soul_Man
01-08-2007, 22:05
Niedawno było... http://canon-board.info/showthread.php?t=24520
Niedawno było... http://canon-board.info/showthread.php?t=24520
Dzięki!!! To rozwiało częściowo moje wątpliwości i teraz czas na praktykę. Jeszcze zastanawiam się (muszę popróbować) jak samo zwiększenie przesłony np. z f5,6 do f8 , f9 przy zachowaniu łapaniu AF w pkt. centralnym i przekadrowywaniu wpłynie na ostrość. A może to juz ktoś przerabiał.
Bagnet007
02-08-2007, 19:55
Dzięki!!! To rozwiało częściowo moje wątpliwości i teraz czas na praktykę. Jeszcze zastanawiam się (muszę popróbować) jak samo zwiększenie przesłony np. z f5,6 do f8 , f9 przy zachowaniu łapaniu AF w pkt. centralnym i przekadrowywaniu wpłynie na ostrość. A może to juz ktoś przerabiał.
No cóż, jak na razie nie da się nagiąć fizyki w tej kwestii, ale może po złapaniu ostrości zrób mały krok w tył ? A jak długi to będzie krok po jakimś czasie powinno wyjść w praniu.
Soul_Man
02-08-2007, 21:54
No cóż, jak na razie nie da się nagiąć fizyki w tej kwestii, ale może po złapaniu ostrości zrób mały krok w tył ? A jak długi to będzie krok po jakimś czasie powinno wyjść w praniu.
To taki "nożny fokus", coś jak "nożny zoom" w stałkach :mrgreen:
Anna12_03
02-08-2007, 22:40
Tak czytam i czytam i czegoś nie rozumię.
Lapie ostrość np. na twarz centralnym punktem AF.Teraz jak chce przekadrować mając stalke to muszę dwa kroki w przód lub w tyl ale w tym momencie ostrość mi się zmienia.
A więc jak to jest z tym przekadrowywaniem a ostrością ?
Soul_Man
02-08-2007, 22:45
Bagnet007: trzeba naprostować wypowiedzi o "nożnym fokusie", bo jeszcze ktoś weźmie to do siebie :)