PDA

Zobacz pełną wersję : sigma 24-70 2.8 czy canon 24-70 2.8 ?

milciu-tl
31-07-2007, 21:59
witam-posiadam sigme 24-70 f2.8 ex dg macro i zastanawiam się nad jej wymianą na canona 24-70 f2.8 L usm .Czy jest to dobra zamiana ? czy zauważe różnice na zdjęciach tych ponad dwóch tysięcy złotych ?

Vresviik
01-08-2007, 12:15
róznicy za dwa tysiace zlotych nie zauważysz:)

milciu-tl
01-08-2007, 12:31
czyli różnica ceny rozbija sie o wykonanie obiektywu ( cichsza praca canona ) w porównaniu do "wiertarki "sigmy ?

BobbyH
01-08-2007, 12:39
Dla mnie 2 rozne swiaty Przyznaje ze mialem obiektyw sigmowski przez jakis czas i "niestety" zalozylem canona:) wystarzylo mi

Mariusz_C
01-08-2007, 14:28
witam-posiadam sigme 24-70 f2.8 ex dg macro i zastanawiam się nad jej wymianą na canona 24-70 f2.8 L usm .Czy jest to dobra zamiana ? czy zauważe różnice na zdjęciach tych ponad dwóch tysięcy złotych ?

Mialem sigme ponad rok, sprzedalem ja i kupilem 24-105L, co do swiatla to nie ma porownania, ale pod kazdym innym wzgledem canon bije sigme. Canona 24-70 nie mialem, ale jest podobno jeszcze lepszy. Czy jest to dobra zamiana?? Tak bardzo dobra, jesli masz kase i stac Cie na ten obiektyw, to jest dobry wybor. Czy zauwazysz roznice?? Nie bedzie to roznica w jakosci zdjecia warta az 2000zl, ale oprocz lepszej jakosci dostaniesz USM i wreszcie nie bedziesz sluchal wiertarki sigmy, dostaniesz uszczelnienia, solidne wykonanie, srednice filtra 77 (a nie 82), no i czerwony pasek i literke L. Ja dlugo zastanawialem sie nad zamiana sigmy na Canona 24-70L, w koncu stwierdzilem ze 24-105L bedzie najlepszym wyborem bo i tak przymykam zawsze do min f/4, a przydaje sie IS i wiekszy zakres od gory. Do portretu i makro mam jasne stalki 50 i 85.

milciu-tl
01-08-2007, 21:46
serdeczne dzięki za taką wypowiedż.Wiem juz znacznie wiecej.dzięki.

jarekA
02-08-2007, 14:17
Jak masz te 2000 to zdecydowannie Canon - to inna klasa. Co prawda sigme miałem podpietą tylko raz, ale przez ponad pół roku uzywałem ostrego Tamrona od Cichego (a to chyba są porównywalne z Sigmą szkła) i ...... mam Canona.

kml
02-08-2007, 17:15
Ja posiadam tą sigmę i denerwuje mnie w niej to że strasznie łapie światło :/
po kupnie Polara wydaje mi sie że łapie go jeszcze więcej i wychodzi mleko ...
Nie denerwuje mnie jej praca a własnie to mleko przy zdjęciach pod światło ...

Szukałem nawet jakielkowiek osłony przeciwsłonecznej ale nic nie znalazłem ..
widziałktoś kiedyś coś takiego do tej sigmy ? bo osłona standardowa wpuszcza od cholerki światła ...

pozdrawiam

Arche121
02-08-2007, 18:53
24-70/2.8 L -nie ma lepszej opcji!!!!

Mariusz_C
02-08-2007, 18:56
Ja posiadam tą sigmę i denerwuje mnie w niej to że strasznie łapie światło :/
po kupnie Polara wydaje mi sie że łapie go jeszcze więcej i wychodzi mleko ...
Nie denerwuje mnie jej praca a własnie to mleko przy zdjęciach pod światło ...

Szukałem nawet jakielkowiek osłony przeciwsłonecznej ale nic nie znalazłem ..
widziałktoś kiedyś coś takiego do tej sigmy ? bo osłona standardowa wpuszcza od cholerki światła ...

pozdrawiam

Z oslona to mozesz pokombinowac od innych obiektywow ale watpie zeby Ci cos pasowalo bo sigma ma dosyc duza srednice, najlepiej to po prostu nie rob pod swiatlo skoro wiesz ze jest kiepsko. Moja sigma nie pod swiatlo od f/4 wzwyz byla zyleta, a pod swiatlo to tez jej bylo nienajlepiej focic, jakies bliki mi wychodzily i czasem mydlila, zaleznie od kata padania i ostrosci swiatla. Ogolnie chyba wszystkie zoomy maja przewaznie mniejsze lub wieksze problemy jak sie robi nimi pod swiatlo, elkom tez sie zdarza kiepsko wychodzic w takich warunkach. Najlepsze sa stalki.