Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hoya UV(0) HMC SUPER czym czyścić ??

Moris
24-03-2005, 14:32
Mój dwumiesięczy synek deczko mi go "obtłuścił" a w zasadzie sam jestem sobie winny :(

Czy ktoś z zacnych forumowiczów ma doświadczenie w czyszczeniu takiego filtra ??

I proszę nie spuszczać mi "bury" wiem sam jestem sobie winny ;(

Moris

Tomasz Golinski
24-03-2005, 14:35
Ja mam podobny problem ze zwykla Hoya polar. Strasznie psuje zdjecia - zupelna mgielka, czyszcze zestawem Hamskim i albo nie umiem, albo zestaw straszne smugi robi...

Muflon, chyba ty jakos z tym zawalczyles?

minek
24-03-2005, 14:51
Niedawno oddałem do reperowania obiektyw w jednym punkicie w Łodzi przy ŁTF (przysłona w Sonarku). Taki starszy człowiek tam te rzeczy reperuje (najwięcej miał zenitów i prostych kompaktów analogowych, hehe I jeszze miał flektogona 50 do PSIXa na warsztacie). I zapytałem go jaką ma recepturę na czyszczenie wszelakich szkieł, b ob oddał mi bardzo ładnie wyczyszczone. Oprócz gruszki ma słoik z watą nasączoną mieszanką eteru i spirytusu. Sam eter za suchy, powiedział, a proporje to sprawa wprawy - od lat tego używa... Będzie trzeba poeksperymentować.

robson
24-03-2005, 14:57
Ja też kiedys uzywałem zestawu Hamy... Ale smugi zostawiał. Najlepszy efekt był na chuch - para z ust - i mikrofibra :mrgreen:
A teraz jadę bez filtra. Do ochrony służy mi dekielek :mrgreen:

towersivy
24-03-2005, 15:37
Moris, miałem idenyczny filtr i za cholepe nie mogłem go doczyscic dosłownie tragedia przestało mnie to bawic i sprzedałem za przeproszeniem to gowno kupiłem Murami MC WPC i problem z głowy czyszcze go mikrofibra i zawsze pieknie lsni.

muflon
24-03-2005, 15:41
Ja mam podobny problem ze zwykla Hoya polar. Strasznie psuje zdjecia - zupelna mgielka, czyszcze zestawem Hamskim i albo nie umiem, albo zestaw straszne smugi robi...
Muflon, chyba ty jakos z tym zawalczyles?
Nie, no ja akurat na zdjęciach większych problemów nie widzę. Jedyny zonk to takie błękitne ślady na filtrze widoczne pod światło. I niestety nie mam na to sposobu - próbowałem już "hamskim" zestawem, chuchem, rogiem podkoszulki...
Może jeszcze spróbuję z tym eterem, ale generalnie już tu ktoś napisał, że "hoye tak mają" :( Także w średnio-bliskiej perspektywie pewnie czeka mnie wymiana na B+W.

Vitez
24-03-2005, 15:47
Ja Hoye bez problemu czyscilem plynem Hamy i sciereczka mikrofazowa... ale raz mnie podkusilo zrobic zdjecia "z filtrem i bez filtra" i ... teraz mam B+W MRC (a Hoye mialem HMC a nie SHMC).

froolk
24-03-2005, 23:46
Witam!
A ja czyszczę filtry parą wodną i mikrofibrą.
A dokładnie tak - wodę z filtra RO gotuję w czajniku - mikrofibrę "nasączam"parą nad czajnikiem i natychmiast czyszczę szklo - (ważne aby "rosa" na szmatce była jeszcze b. gorąca) po chwili powtarzam to i po kilku razach szkło jest jak nowe. Nie należy doprowadzać do zbytniego namoczenia szmatki - kilka ruchów po szkle i szmatka powinna przestać zostawiać mokre ślady.
Kurz jest tłusty a para idealnie sobie z tym radzi.
Bardzo istotną sprawą jest szmatkę z mikrofibry czesto wygotować aby z niej również usunąć tłuszcze z naszych paluchów itp.
U mnie ten sposób działa świetnie.
Adam

chrisowaty
25-03-2005, 20:19
Ponieważ mam podobny problem z Hoyą, zawędrowałem dzisiaj do sklepu optycznego i poradziłem się optyka. Za 16 zł otrzymałem mały spray i ściereczkę z mikrofibry. Mówię Wam, efekt bajka. A ja odetchnąłem z ulgą bo cisnienie już mi skakało. :P

Moris
25-03-2005, 21:14
A czy mógłbyś troszkę więcej szczegułów ?? Co to za spray ( producent ; nazwa ; co kolwiek .. ) Będe wdzięczny .
:idea:

chrisowaty
29-03-2005, 12:02
A czy mógłbyś troszkę więcej szczegułów ?? Co to za spray ( producent ; nazwa ; co kolwiek .. ) Będe wdzięczny .
:idea:
Witam
Spray to chemax 1.
Producent www.chemax.pl.

Moris
29-03-2005, 12:18
Wielkie dzięki ...

Pozdrawiam

Czankra
29-03-2005, 13:09
Witam
Spray to chemax 1.
Producent www.chemax.pl.

Na stronie jest też spray chemax3 - do szkieł z powłokami antyrefleksyjnymi. Zastanawiam się czy nie byłby lepszy...?

Moris
29-03-2005, 14:17
Na stronie jest też spray chemax3 - do szkieł z powłokami antyrefleksyjnymi. Zastanawiam się czy nie byłby lepszy...?

Dokładnie o tym samym pomyślałem i zamierzam właśnie ten przetestować (jak go dostanę ). Oooby :shock: nie z tragicznym skutkiem ... ;) ...
... dam znać jak będę po eksperymencie.

chrisowaty
29-03-2005, 23:43
Witam
Spray to chemax 1.
Producent www.chemax.pl.

chemax 1 zastosowałem najpierw na moich okularach ze szkłami powlekanymi warstwą antyfefleksyjną, a dopiero później na optyce aparatu. Więc w ciemno nie próbowałem.

Czankra
05-04-2005, 21:56
Dokładnie o tym samym pomyślałem i zamierzam właśnie ten przetestować (jak go dostanę ). Oooby :shock: nie z tragicznym skutkiem ... ;) ...
... dam znać jak będę po eksperymencie.

Udalo Ci sie zanabyc rzeczony spray?

AGO
06-04-2005, 08:59
ja do tej pory czascilem zestawem Hama (jednorazowki + plyn) - wszystko bylo jak najbardziej OK (polar, filtry kolowe f-my Hama i Carl Zais) .

Teraz mam UV Hoya ... i tez jest OK, ale mimo wszystko bede mial na uwadze.

Artur Lewandowski
11-04-2005, 11:17
Dobrze czyści się również alkoholem izopropylowym, dobrze usuwa tłuszcz a jednocześnie jest bezpieczny dla powłok antyrefleksyjnych.

Cychol
11-04-2005, 18:22
Zawsze byłem zwolennikiem Ludwika i bawełny, albo mikrofazy. Ale kupiłem sobie za 15 euro maszynkę do czyszczenia ultradzwiękami. Wlewam 2 szklanki ciepłej wody płyn do czyszczenia (jeszcze nie wiem z czego się ten płyn składa, ale się dowiem) do koszyczka wkładam flitr, albo okulary (można też włożyć protezę dentystyczną :lol: ) 5 lub 10 min w zależności od zabrudzenia i potem bawełna do wytarcia. Efekty rewelacyjne, no i nie ma możliwości porysowania. Jakby co - polecam!!! :D

Zielony
26-07-2005, 14:15
Dobrze czyści się również alkoholem izopropylowym, dobrze usuwa tłuszcz a jednocześnie jest bezpieczny dla powłok antyrefleksyjnych.

Czy ktoś jest tego aby napewno pewien :)
Zastanawiam się własnie którego alkoholu można użyć do czyszczenia, aby nie uszkodzić powłok, jeśli można je oczywiscie uszkodzic inaczej niż porysować czymś ostrym, bo nie wiem.

Te powłoki to zmywalne są czy jak?

Może przyjdzie mi się rozejrzeć za wspomnianym Chemax'em 3, bo z chuchania to zawsze jakieś smugi mam. Czyszczę mikrofibrą.
Dodatkowo zastanawiam się czy jak już bede używał jakiegoś środka to czy mikrofibry używać tylko do polerowania czy do nakładania (moczenia jej w tym czymś tam) też.

Jak już szmatka będzie za tłusta od paluchów, to czy można prać mikrofibrę?

asterix
27-07-2005, 19:42
a mi w okluliustycznym calkiem dobrym powiedzieli ze wszelkie szkla czyszcza Ludwikiem.. i jest ponoc git.. ja oklulary z antyreflexem wlasnie nim czyszcze..

Filtry mikrofibra i huhem

Nemeo
27-07-2005, 20:44
a mi w okluliustycznym calkiem dobrym powiedzieli ze wszelkie szkla czyszcza Ludwikiem

Mi w Vision Express powiedzieli że każde szkło czyszczą Ajaxem do szyb ponoć rewelacja.
Próbowałem na okularach, efekt robi naprawdę wrażenie, ale co do filtrów czy obiektywów to trochę się boję.

Semtex
27-07-2005, 20:53
Ja też używałem środków innych niż do foto a dokładniej - mydła w płynie i filtr mi działa dalej. Pytanie - czy nakaz używania określonych środków nie wynika z powódek biznesowych ???

asterix
27-07-2005, 20:59
o ludwiku wlasnie powiedziano mi w Vision Express

tak na logike.. ludwik to odtluszczac neutralny dla skory, idealnei czysci kuchenne brudy i tluszcze.. nie rozumiem dlaczego mialby niszczyc powloki jesli delikatnie byly by przecierane po umyciu mikrofibra..

Zestawy czyszczace to dla mnie lekkie naciagactwo..

Jac
27-07-2005, 21:53
tak jak juz pisalem w faq - tylko izopropanol :-) - czysi bardzo ladnie i skutecznie

ludwika i innych plynow bym sie troche obawial

asterix
27-07-2005, 22:05
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58707460 takie cuś ?

a tu wersja hardcore http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58429380

Nemeo
27-07-2005, 22:45
a tu wersja hardcore http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58429380

Do czyszczenia obiektywów, to powinno wystarczyć do końca życia. :lol:

hekselman
28-07-2005, 00:38
Ja używam świeżo wypranego pdkoszulka: z tych starszych....płynu do płukania nie potrafię określić.Aaaa! Zapomniałem!Chucham na obiektyw: najpierw "Tequilla" albo "Jaś Wędrowniczek" - potem delikatnymi, pieszczotliwymi ruchami BEZ NACISKU!...i znów: płukanie ust i chuuuuu....i znowu podkoszulka.....I rezultat wspaniały i frajda że ho ho!!!!No - należy uważać: czyszczenie filtrów może prowadzić do groźnych nałogów!!!!

Polaco
28-07-2005, 06:34
Ja też używałem środków innych niż do foto a dokładniej - mydła w płynie i filtr mi działa dalej. Pytanie - czy nakaz używania określonych środków nie wynika z powódek biznesowych ???
Cos w tym moze byc, zobacz jakie sa ceny gruszek do czyszczenia aparatow a ile podobna grucha kosztuje w aptece. Roznica jest kolosalna...

Zielony
28-07-2005, 10:12
Cos w tym moze byc, zobacz jakie sa ceny gruszek do czyszczenia aparatow a ile podobna grucha kosztuje w aptece. Roznica jest kolosalna...

Dokładnie! Grucha grusze nie równa... ;)
Ogólnie myślę, że zestawy do czyszczenia to taki pic na wodę...
Samemu można coś wykombinować tańszym kosztem...

Z tymże z gruchą uważaj na talk który może być w srodku...

Pytałem się o to, czy te powłoki na filtrach to zmywalne są czy jak, czy to poprostu cieniuteńkie ;) warstwy innego rodzaju szkła?

Pozatym, jak z czyszczeniem np. 'czystą wyborową' czy też spirytem?

Premol
28-07-2005, 11:07
Proponuję wszystkim płyn w aerozolu jaki można kupić (lub dostać w prezencie przy zakupie okularów) w Vision Express. Do tego szmatka z mikrofibry. Płyn jest specjalny, nie usuwa powłok antyrefleksyjnych z plastikowych i szklanych szkieł. A te warstwy na okularach (zwłaszcza plastikach) są baardzo delikatne. Świetnie odtłuszcza bez żadnych smug.

Zielony
28-07-2005, 15:03
Zachaczyłem dzisiaj o optyka, jeżeli tak to można nazwyać...
Takich niestety mamy w mieście...
A może on był mechanikiem...
W każdym badź razie powiedział mi, że powłoki na szkłach to jakieś tam napylane warstwy czegoś tam...
Powiedział też, że one tak czy tak kiedyś same się zetrą...

Na pytanie czy moża czyścić alkoholem to powiedział już tylko, że napewno będą odkażone :)

Szukałem Chemax'a 3, ale nigdzie nie mają...
Mała buteleczka 5 zyli, więc myślę, że nie aż tak źle...

Alkohol izopropylowy to mi dopiero kuzynka w październiku z laboratorki na farmacji wyniesie :)

Marfackib
29-07-2005, 08:09
kupiłem sobie za 15 euro maszynkę do czyszczenia ultradzwiękami. Wlewam 2 szklanki ciepłej wody płyn do czyszczenia do koszyczka wkładam flitr, albo okulary (można też włożyć protezę dentystyczną :lol: )
I polara też tą maszynka czyścisz ??

dentharg
29-07-2005, 08:49
Izopropanol w dobrej cenie tu
można w agawie (http://www.agawa.pl/g1.asp?nrs=265)
To akurat w mieście, z którego się wyprowadziłem niedawno ;)
Ale można kupić u nich wysyłkowo.

Alzail
03-08-2005, 21:45
tyz mialem problem z hoya uv .... hamskim zestawem nijak go nie dalo sie doczyscic ;/ ale zakupilem za 7 zł buteleczke Chemaxu 3 i mikrofibre i jest rewela ;] ta mikrofibra troche klaczkow zostawia ale potem jest grucha i spokoj ;] teraz mam tylko troszeczke niebieskich smug na rogach ale mysle ze to nie ma znaczenia na fotach ;] polecam chemax 3

Andee
04-08-2005, 07:09
Optyke czyszcze Ludwikiem, potem dobrze zmywam woda destylowana lub demineralizowana. Nigdy nie mialem z nim zadnych problemow a czyszcze rowniez optyke pokryta zaawansowanymi warstwami antyrefleksyjnymi (okulary astronomiczne, lustra teleskopow).

Pawel Woo
04-08-2005, 20:08
Mój poprzednik utrafił w sedno.
Można umyć filtr pod kranem LETNIĄ wodą z Ludwikiem ale później trzeba opłukać wodą destylowaną i wytrzeć mikrofibrą.
Robiłem to dwa dni temu - bez śladu zanieczyszczeń.
Przy okazji - taka procedura była też najskuteczniejsza przy czyszczeniu winyli zakupionych na giełdzie.
Dawne lata...

Pozdrowionka!

Alzail
04-08-2005, 22:06
hmm to ja jestem jakis dziwny ... czyscilem plynem do mycia naczyn potem mikrofibra i smugi, smugi i jeszcze raz smugi ;/ o co chodzi? przyznaje sie ze to ludwik nie byl...

Zielony
05-08-2005, 01:22
hmm to ja jestem jakis dziwny ... czyscilem plynem do mycia naczyn potem mikrofibra i smugi, smugi i jeszcze raz smugi ;/ o co chodzi? przyznaje sie ze to ludwik nie byl...

Może pomyliło Ci się z olejem do frytek...
To żart oczywiście... :)
Jutro będę miał Chemax'a 3 więc biorę się za pucowanie...

feder
05-08-2005, 11:30
Jak ktoś chce kupić Izopropanol, w skrócie właśnie IPA, to polecam wizytę w sklepie elektronicznym - IPA jest właśnie używany w serwisach min. do czyszczenia głowic video.

Alzail
05-08-2005, 11:41
Zielony Marcinie :D....

nie wiem no ale chyba nie ma znaczenia czy ludwik czy inny plyn do mycia naczyn?

wkazdym razie filtr mam prawie idealnie czysty i zakrecony na szklo wiec nie bede niczego juz czyscil ;] a zewnetrzna strona filtra swietnie sie czysci hamskim zestawem :>

muflon
05-08-2005, 11:51
nie wiem no ale chyba nie ma znaczenia czy ludwik czy inny plyn do mycia naczyn?
No właśnie może mieć :) Ja swego czasu próbowałem doczyścić Hoyę innym płynem i efekt był... no jakiś był, ale w sumie sredni. Nawet byli chętni, którzy chcieli mi oryginalnego Ludwika w paczce na emigrację wysyłać :)

Alzail
05-08-2005, 11:58
lal ;] no to lece po oryginalnego Ludwika, nie zadna tam podrobe 3 razy drozsza :D

skrzat
05-08-2005, 13:21
Widziałem właśnie reklamę Ludwika do zmywarek :) Może włożyć filtr do zmywarki i wyczyście na maxa :)

Trzaska
11-08-2005, 13:27
A propos alkoholu izopropylowego - zakupiłam ostatnio na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60185452
Teoretycznie do czyszczenia również elementow optycznych i soczewek.
Wole sie upewnic - jak sadzicie, czy to się nadaje do czyszczenia filtrow i obiektywow z powlokami?
Przeczytałam na aerozolu jak bardzo drażniące jest to niby dla drog oddechowych itp, itd ze zaczelam sie zastanawiać czy przypadkiem nie będzie niebezpieczne również dla mojego sprzetu :-) Pal licho drogi oddechowe ;-)
Uzywał ktoś tego ?

hekselman
11-08-2005, 13:39
[QUOTE=marcingreen

Pozatym, jak z czyszczeniem np. 'czystą wyborową' czy też spirytem?[/QUOTE]
No cóz - to zależy JAKI chcesz efekt uzyskać: ten charakterystyczny i miły dla oka odcień "szlachetnego błękitu" na optyce to domyślasz się CZYM osiągniesz?....:-)

speed555
18-08-2005, 01:46
czy wie ktos gdzie na necie kupic chemax3?? bo na oficjalnej stronie nie ma cennika i nie odpisuja mi na mejle...

Zielony
18-08-2005, 04:01
czy wie ktos gdzie na necie kupic chemax3?? bo na oficjalnej stronie nie ma cennika i nie odpisuja mi na mejle...

O to się nie martw... ;)
Ja też za nim latałem dosyć długo...
W końcu dostałem w normalnym optyku takim stacjonarnym, ale pisałem też do nich maila...
Po jakimś 1,5 tygodniu dostałem odp:
'Witam,
W odpowiedzi na zapytanie - faktycznie preparat chemax 3 najlepiej nadaje
się do czyszczenia obiektywów i filtrów. W zasadzie nie prowadzimy
sprzedaży detalicznej, ale ta zasada nie jest świętością;) Możemy wysłać
pojedynczy płyn, pocztą za pobraniem.
chemax 3 (15ml) 6 zł
chemax 3 (125ml) 20 zł
Do ceny należy doliczyć koszty wysyłki paczki i pobrania wg cennika Poczty
Polskiej

---------------------------------
pozdrawiam serdecznie

Anna Zielińska
Chemax'

Dodam, że cennik też nie jest świętością...ja zapłaciłem 4,90 za mniejszą buteleczkę :cool:

speed555
18-08-2005, 12:53
ok. dzięki :)