Zobacz pełną wersję : Przyslona?
Anna12_03
28-07-2007, 22:39
Witam
Mam pytanie ,do jakiej wartości przyslony jest w miare sensowna ostrość na zdjęciu.
Przeczytalam że na pelnej dziurce ostrość nie jest najlepsza , trzeba przymknąć o tak o jedną , dwie wartości przyslony żeby zdjęcie bylo ostre.
I tak się zastanawiam do jakiej mniej więcej max liczby można ustawić przyslone?
Wiem że wszystko zależy jaką chcemy mieć glębie ostości od niej zależ przyslona ,a tak obserwując zdjęcia w necie zauważylam że fotograficy np. do widoczków używają przyslony w granicach 11, a jak to wygląda z ostrością przy wyższych przyslonach ?
Chcialabym się podzielić takim ostatnio spostrzeżeniem, mierzone pseudo spotem z priorytetem przyslony .
Mam ladny widok zach. slońca przyslona nastawiona f/ 4 czas 1/500 na drabince na M na choryzont 0 jak mierze w niebo pokazuje mi okolo +1 a więc ok ,teraz zwiększam przyslone do wartości 11 tym samym wydluzyl mi czas do 1/60 czy może ciut dluższy ( teraz nie pamiętam ) ustawiam na M mierze na choryzont i na drabince pokazuje mi 0 jak na niebo to +2 i to bardzo prześwietlone .
Teraz pytanie dlaczego przecież pomiar powinien pokazać to samo co poprzednio ?
Czy w tym przypadku muszę na M skrócić czas jeśli chce zrobić na tej przyslonie zdjęcie ?
Ale w tym wypadku to co w oddali będzie ciemne niedoświetlone zachód slońca to samo a niebo będzie lekko ciemniejsze ale nie biale . Czy dobrze rozmię?
Czy może zrobić zdjęcie tak jak wskazal pierwszy pomiar z przysloną 4 i wszystko bylo by ok? no wlaśnie a jak teraz z tą ostrością .
Pozdrawiam
Tomasz Golinski
28-07-2007, 22:44
Wszystko zależy od obiektywu. Każdy ma swoją wartość przysłony, przy której jest najostrzejszy. Tanie zoomy pracują najlepiej koło 8-11, drogie stałki koło 3-4.
Anna12_03
29-07-2007, 00:35
Tak to wiem ale po pierwsze z kąd wiadomo jak to przyslona dla danego obiektywu ? np.35/2 .50/1,8 a 100/2,8
Napisaleś że "Tanie zoomy pracują najlepiej koło 8-11, drogie stałki koło 3-4"
To znaczy że slalki mają mniejszą glębie ostrości od zoomów ?
Dokąd jest granica gdzie obiektyw zaczyna już "mydlić"
Pozdrawiam
michal.s
29-07-2007, 00:39
Najlepiej sprawdzić to sobie na wykresach, choćby na stronie www.optyczne.pl czy innej.
Anna12_03
29-07-2007, 01:15
Czy to jest wykres rozdzielczości obrazu ?
michal.s
29-07-2007, 01:24
http://www.optyczne.pl/tmp/183_rozdz.jpg
To jest przykładowy wykres dla 50/1.8.
Jak widać najwyższa rozdzielczość jest przy przesłonie 5,6 dla centrum kadru jak i dla brzegu.
Anna12_03
29-07-2007, 04:56
A jak ma sie glębia ostrości do samej przyslony i ostrości na zdjęciu?
Jak pisale wcześniej.
Pozdrawiam
januszP.
29-07-2007, 07:52
Jak pisale wcześniej.
Pozdrawiam
Pytanie z pozoru proste (bo z dziedziny podstaw fotografii) ale odpowiedź trudna. Sytuacja zależna jest od ogniskowej obiektywu, jakości obiektywu i tego co chcesz osiągnąć na zdjęciu. Jedno jest pewne to fotograf decyduje co ma być ostre, jaki ma być bokeh, co chce przedstawić. Inaczej będzie sie to miało np. w zdjęciach macro, inaczej w krajobrazach, inaczej np w zdjęciach sportowych czy reportażowych. Krótko mówiąc im większa dziura tym mniejsza głębia. Głębia jest zróżnicowana w zależnosci od ogniskowej obiektywu ( szerokie głębia większa, wąskie głębia mniejsza).Ostrość zależy od fotografa i jakości obiektywu.
http://www.photozone.de/8Reviews/index.html może sie przydać
Doprecyzowując - głębia ostrości jest zawsze wypadkową:
-ogniskowej
-przysłony
-odległości ostrzenia
-konstrukcji urządzenia rejestrującego (położenie i rodzielczość elementu rejestrującego oraz zdolnosć rozdzielcza optyki).
Do tego dopisać można też dodatkowo rozdzielczość/wielkość ostatecznego nośnika i odlegość z jakiej będzie on oglądany, ale to już dla bardzo wnikliwych.
W sieci dostepne są różnego rodzaju kalkulatory do przeprowadzania takich obliczeń, w mniej lub bardziej skomplikowanej postaci. Gdzieś na forum była nawet aplikacja Java, autorstwa jednego z forumowiczów, do ściągnięcia na telefon jeśli chcesz mieć tego rodzaju ściągę pod ręką.
Pierwszy z brzegu na google (http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/DOF-calculator.htm), a TUTAJ (http://canon-board.info/showthread.php?t=20622) właśnie wersja komórkowa.
Wartość przysłony, dla której uzyskuje się maksymalną zdolność rozdzielczą jest indywidualna dla każdego obiektywu lub ogólniej "danego modelu obiektywu". Stosowne linki, gdzie takie informacje można łatwo uzyskać, zostały już podane, dopisać wypadałoby jeszcze może www.photodo.com, ale tam jest to nieco mniej przejrzyste jak na początek.
Co do różnic we wskazaniach światłomierza w aparacie, należy pamiętać, że to tylko urządzenie prowadzące pomiar i obliczenia z pewnymi ograniczeniami czułości i precyzji, i zwykle na podstawie danych tablicowych lub zależności, które też obarczone są pewnymi błędami. Do tego "stałosć kadru", ew. zmiana warunków oświetlenia... 1EV to niby dużo, ale nietypowe warunki i tu odrobinka, tam odrobinka.. "i przeskoczyła drabinka" :grin:
Używasz drabinki ustawionej co 1/2 czy co 1/3 EV? Ustawienie na 1/2 zmniejsza ogólnie ilość obserwowanych wahań, ale "na krawędzi" prowadzić może do większych błędów (pomijam wpływ algorytmu i precyzji obliczeń). 1/3 daje nieco większą czułość na zmiany oświetlenia (większą precyzję wskazań i nastawów), ale przez to częściej obserwuje się wahania odczytów.
Jak pisale wcześniej.
Pozdrawiam
Jak koledzy mądrze napisali jest wiele czynników.
Poniżej link, gdzie możesz sobie obliczyć GO w zależnści od zastosowanego aparatu, ogniskowej i przysłony.
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Mam ladny widok zach. slońca przyslona nastawiona f/ 4 czas 1/500 na drabince na M na choryzont 0 jak mierze w niebo pokazuje mi okolo +1 a więc ok ,teraz zwiększam przyslone do wartości 11 tym samym wydluzyl mi czas do 1/60 czy może ciut dluższy ( teraz nie pamiętam ) ustawiam na M mierze na choryzont i na drabince pokazuje mi 0 jak na niebo to +2 i to bardzo prześwietlone .
Teraz pytanie dlaczego, przecież pomiar powinien pokazać to samo co poprzednio?
a czy ktoś mógłby to wyjaśnić?
czy jest to wina światłomierza? przecież światłomierz mierzy światło zawsze na pełnej dziurze i dopiero w momencie robienia zdjęcia przymyka przysłonę do wybranej wartości.
skąd ta różnica?
Patrz wypowiedź #9 :roll: 8-) :| :grin: :idea: