Zobacz pełną wersję : stuki w 70-200
mam od jakis 2 tyg 70-200 f4 i po dzisiejszym foceniu gdy wyciagnalem aparat z podpieta ela zeby przeslac fotki do kompa uslyszalem dziwny odglos
potrzasnalem aparatem i slysze jakies dziwne stuki dochodzace z obiektywu z przedniej jego czesci
co to moze byc??
wydaje mi sie jakby cos w srodku sie poluzowalo ale jakim cudem to nie wiem
uprzedzajac pytanie aparat mi nigdzie nie spadl, nie rzucalem nim ani nic co bym moglo cos takiego spowodowac
czy czeka ele serwis?
a czy przeszkadza Ci to w foceniu ?
jest jakiś problem z jakością fotek?
w sumie jeżeli jest na gwarancji to mozna wysłać do servisu .. :)
no czy przeszkadza-strasznie wkurza i denerwuje, kupuje bo ma byc solidne a tu taki zonk
czy na jakosci sie odbija zobacze jak zgram fotki
w sumie jeżeli jest na gwarancji to mozna wysłać do servisu .. :)nie można a trzeba. Po to jest gwarancja.
tz nie wiem wlasnie jak jest w prawie
ale obiektyw byl kupiony 12 lipca i nie wiem czy nie nalezy sie wymiana na nowy czy juz trzeba wyslac na zytnia
paweleverest
28-07-2007, 21:07
tz nie wiem wlasnie jak jest w prawie
ale obiektyw byl kupiony 12 lipca i nie wiem czy nie nalezy sie wymiana na nowy czy juz trzeba wyslac na zytnia
wymiana na nowy następuje oficjalne do 7 dni od dtay zakupu chyba ze warunki renkojmi mówią inaczej- moja rada jest taka wysyłaj czym prędzej na żytnią bo w tymobiektywie napewno żadnych ruchomych elementów nie ma a jak to zaniedbasz to może sie uszkodzić coś ( typu USM albo jakaś wewnętrzna soczewka ) nie ma się nad czym zastanawiać
wymiana na nowy następuje oficjalne do 7 dni od dtay zakupu chyba ze warunki renkojmi mówią inaczej- moja rada jest taka wysyłaj czym prędzej na żytnią bo w tymobiektywie napewno żadnych ruchomych elementów nie ma a jak to zaniedbasz to może sie uszkodzić coś ( typu USM albo jakaś wewnętrzna soczewka ) nie ma się nad czym zastanawiać
Ogólnie istnieje możliwość zwrotu towaru do 10 dni od daty otrzymania przesyłki bez podania przyczyny. Jedynie dla zakupów dokonywanych na odległość.
"Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" z dnia 2 marca 2000 r. (Dz.U.Nr 22 poz. 271) -Rozdział 2 - Umowy zawierane na odległość.
Innych ogólnych zasad nie ma - szczególne mogą jednak wprowadzać np. sieci (typu MM, Praktiker, Ikea, itd.)
mattnick
29-07-2007, 09:44
w tymobiektywie napewno żadnych ruchomych elementów nie ma
Nie chcę się kłócić...ale czy jesteś tego pewien, że tam się nic nie rusza ??
paweleverest
29-07-2007, 17:22
Nie chcę się kłócić...ale czy jesteś tego pewien, że tam się nic nie rusza ??
Witam miałem 70-200 4,0 i 2,8 ani w jednym ani w drugim nic nie robiło stukupuku :)
mattnick
29-07-2007, 22:08
hmmm...widzę, że niektórzy mają problem z czytaniem ze zrozumieniem. Piszę że się w srodku coś RUSZA a nic o stuku puku....chociaż mój robi stuk i puk...stuk jak schodzę z 200 do 70 i wtedy jest stuk i na odwrót ale to tylko dlatego, ze się zakres kończy
uslyszalem dziwny odglos
potrzasnalem aparatem i slysze jakies dziwne stuki dochodzace z obiektywu z przedniej jego czesci
mam to samo w nowym szkle i wiem ze w innych jest to samo bo mialem kilka nowych w reku. Nie jest to stukanie ale delikatnie slychac ruch jakiejs czesci przy mocniejszym potrzasnieciu. Nie przejmuj sie i rob fotki. to normalne. Jesli inni pisza, ze nic nie slysza, to albo maja nienajlepszy sluch albo uszkodzone egzemplarze ;) (zacielo sie).
ale masz tez 70-200 czy cos innego bo to zmienia postac rzeczy?
paweleverest
31-07-2007, 06:43
hmmm...widzę, że niektórzy mają problem z czytaniem ze zrozumieniem. Piszę że się w srodku coś RUSZA a nic o stuku puku....chociaż mój robi stuk i puk...stuk jak schodzę z 200 do 70 i wtedy jest stuk i na odwrót ale to tylko dlatego, ze się zakres kończy
Panowie kręccie w takim razie troche wolniej pierścieniem zoomowania :) to nic nie bedzie stukało :)
bylem dzis w sklepie w ktorym lensa zakupilem
i gosc udowadnial mi ze kazdy obiektyw ma takie lekki stuki przy potrzasaniu
pokazal druga taka sama ele i wydawala tez takie odglosy
juz sam nie wiem co myslec o calej sprawie
paweleverest
01-08-2007, 21:21
dzisiaj miałem w ręku 70-200 4,0 L IS - nic w nim nie stuka - oczywiście są pewne normy co do mocy potrząsania i nie wiem czy trzęsiemy tak samo :)
Łukasz Unterschuetz
01-08-2007, 21:36
u mnie stuka
no wlasnie to jest tak ze roznie ludzi trzesa
i tak naprawde to trzeba by bylo na live wziasc 3 roznie dlugo uzywane egzemplarze i spr
U mnie też stuka, ale jest to taki stuk, którym się zupełnie nie przejmuję ;)
Od razu słychać, że tak stukać musi. Jakiś mechanizm od stabilizacji to być musi. Jakby nie stukało to może stabilizacja przestałaby działać? 8-)
Łukasz Unterschuetz
01-08-2007, 22:06
ja mam bez is, i stuka. Ale fotki robi, więc może stuka, żeby robić?
no u mnie tez robi wiec narazie o sprawie zapomniam szczegolnie ze za 2 dni wyjezdzam na wakacje i bardzo mi sie przyda tele.....a jak wroce to moze dopadne kogos kto ma identyczny obiektyw i wtedy sie okaze czy mialem racje czy jestem przewrazliwiony
aha.....no to zaryzykuje ze tym co nie stuka to wysylac na zytnia obiektyw bo cos jest nie tak:D
ja jak patrze przez swoje 70-200 to czasem widze taka fajna panne ktora tez sie stuka :lol: wiec kazdy ma stuki wg potrzeb i mozliwosci :lol:
MacGyver
01-08-2007, 23:14
ja jak patrze przez swoje 70-200 to czasem widze taka fajna panne ktora tez sie stuka :lol: wiec kazdy ma stuki wg potrzeb i mozliwosci :lol:
Może i Skipper robi gnioty (tak twierdzi snow)... ale jak już coś napisze to zawsze ma rację ;-)
no dokladnie:D(co do racji nie zdjec)
Może i Skipper robi gnioty (tak twierdzi snow)... ale jak już coś napisze to zawsze ma rację ;-)
Swięta prawda, aczkolwiek rzekomych gniotow nie widzialem.
paweleverest
01-08-2007, 23:30
wziołem jeszce raz potrząsłem ile wlezie iiii jeeest wreszcie stuka !! a już myślałem że bede musiał wysłać na żytnia bo innym stuka a mnie nie :D
haha:D
teraz beda nowi userzy zadawac pytanie
w rodzaju:
kupilem 70-200 i nie stuka(buuuuuu) czy mam juz wysylac na zytnia czy moze uderzyc kilka razy obiektywem o ziemie i powino pomoc
Odetchnąłem z ulgą, trząsłem i trząsłem aż wreszcie zastukał :-).
Żytnią jednak i tak odwiedzi. Na 70-100mm prezentuje niewielki ale jednak BF. A miało być tak pięknie :-(.
MacGyver
01-08-2007, 23:36
A do mojego naleciało piachu (chyba) na Rajdzie Bałtyku... i jakoś z tym żyję ;-)
a miales zalozony uv filtr?
wogole obudowa tego lensu jest dosyc pancerna ...nie wiem jak mozna sie postararac zebym cos tam wpadlo
MacGyver
02-08-2007, 00:08
A jasne że miałem i to bardzo onan....ups, przepraszm, B+W
w ogole obudowa tego lensu jest dosyc pancerna ...nie wiem jak mozna sie postararac zebym cos tam wpadlo
Pancerna to nie znaczy szczelna, pierścień ostrzenia, pierścień zoomu... a pył wlezie Ci wszędzie... tyle że mnie to lotto, jak zacznie zgrzypieć to go wyślę na Żytnią do czyszczenia a jak wróci będę focił dalej :-D
Łukasz Unterschuetz
02-08-2007, 07:00
A mi w sumie spadł dwa razy na glebę...Może dlatego stuka?
towersivy
02-08-2007, 07:12
wogole obudowa tego lensu jest dosyc pancerna ...nie wiem jak mozna sie postararac zebym cos tam wpadlo
Bardzo łatwo, mi po 1dnym wypadzie na wyścigi konne /4L załapało sporo syfu pod przednią soczewką, /2.8L również bardzo szybko wciąga kurz jak i każde inne szkło.
Pzdr.
paweleverest
22-12-2007, 00:38
Witam !
Odgrzeje ten stary wątek bo mój 70-200 4,0L IS zaczął stukać, tyle że dla odmiany odgłosy dochodza tylnej części obiektyw ( a nie jak opisuje autor tego wątku z przedniej ). Jakoś miąlem ostatnio przerwe w użytkowaniu tego szkła ale nie przypominam sobie żeby aż tak wyrażnie coś tam "stukało" lub poruszłało się. Moze ktoś z użytkowników ma pod ręką taką zabawke i wykonał by dla mnie test porównawczy :).
Tak swoją droga to gdzie w tym szkle znajduje się układ IS bo wg mnie tylko on mógłby byc przyczyną tych odgłosów ??
Co najwazniejsze obiektyw nadal dziła prawidłowo więc zbytnio nie jestem zmartwiony tym stukaniem ale byłbym wdzięczny za odpowiedż :)
Odgrzeje ten stary wątek bo mój 70-200 4,0L IS zaczął stukać, tyle że dla odmiany odgłosy dochodza tylnej części obiektyw ( a nie jak opisuje autor tego wątku z przedniej ). Jakoś miąlem ostatnio przerwe w użytkowaniu tego szkła ale nie przypominam sobie żeby aż tak wyrażnie coś tam "stukało" lub poruszłało się. Moze ktoś z użytkowników ma pod ręką taką zabawke i wykonał by dla mnie test porównawczy :).
no wykonalem test organoleptyczny. stuka, jak ma stukac, po Bozemu: z przodu. z tylu jest onanistycznie sztywno i zero odglosu
paweleverest
22-12-2007, 07:50
No to chyba mam coś nie tak bo u mnie z przodu jest cicho a styłu coś lata - ale zdjęcia in tak robi :)
terminator
22-12-2007, 08:31
ja mam bez is, i stuka. Ale fotki robi, więc może stuka, żeby robić?
I tu bym wstawił tekst o świstaku...
paweleverest
22-12-2007, 13:05
no wykonalem test organoleptyczny. stuka, jak ma stukac, po Bozemu: z przodu. z tylu jest onanistycznie sztywno i zero odglosu
Akustyku masz wersje IS czy bez IS ?? bo w moim IS po dokładniejszuym obsłuchaniu stuka i z tyłu i z przodu ( to juz nie bardzo po Bożemu :D ) . Podejrzewam że z przodu stuka wewnętrzne zoomowanie ( ciszej ) a z tyłu (głośniej) żyroskop IS
Akustyku masz wersje IS czy bez IS ?? bo w moim IS po dokładniejszuym obsłuchaniu stuka i z tyłu i z przodu ( to juz nie bardzo po Bożemu :D ) . Podejrzewam że z przodu stuka wewnętrzne zoomowanie ( ciszej ) a z tyłu (głośniej) żyroskop IS
no wlasnie mialem napisac korekte, ale musialem z chaty poleciec. oczywiscie, mam bez IS.
jako czlowiekowi landszaftowemu pstrykanie z reki mi nie grozi i moge sobie normalnie, jak Bozia przykazala, fotografowac ze statywu :)
paweleverest
22-12-2007, 17:01
no wlasnie mialem napisac korekte, ale musialem z chaty poleciec. oczywiscie, mam bez IS.
jako czlowiekowi landszaftowemu pstrykanie z reki mi nie grozi i moge sobie normalnie, jak Bozia przykazala, fotografowac ze statywu :)
Ha i to jest sedno dlaczego twoje prace tak wyróżniają sie na tle reszty - że Tobie się chce walczyć z 3 nogami a 90% z nas nie :)
Ha i to jest sedno dlaczego twoje prace tak wyróżniają sie na tle reszty - że Tobie się chce walczyć z 3 nogami a 90% z nas nie :)
szczerze mowiac, to to jest kwestia nawyku, a raczej obejrzenia zdjec, zwrocenia uwage na to jak samemu sie mysli o ujeciu ze statywem i bez, wyciagniecia wnioskow i wyrobienia przyzwyczajenia do uzycia statywu. w imie zasady, ze lepiej 1 zdjecie dobre niz 5 drewnianych.
trzeba sie przyzwyczaic do tego i wchodzi w krew. tak jak jezdzenie 50 km/h po miescie w Germanii albo Holandii. na poczatku wydaje sie, ze sie nie da, a po 2-3 tygodniach noga juz sama zatrzymuje sie na gazie odruchowo :)
Mam z IS i też lekko stuka jak się potrzęsie a jak się wlącza stabilizacja to do tego dochodzi lekki stuk i bzzzzzzyczenie ,po wylączeniu znowu stuk i cisza.
paweleverest
03-02-2008, 17:23
Mój C 70-200 4,0L IS wrócił przedwczoraj z Żytniej gdyż poziom stuków zaczynał mnie niepokoić ( chyba juz czas na lekarza :) ). Korzystając z mozliwości darmowej wycieczki do stolicy w ramach gwarancji wysłalem moje "dzieciątko" na oględziny ( bałem sie ewentualnych kosztów naprawy w okresie pogwarancyjnym gdyby okazało sie, że faktycznie coś sie poluzowało i są to pierwsze objawy usterki IS ). Daignoza serwisu była taka: "...stuka bo ma stukać i stuka w normie, aczkolwiek na skutek pracy mechanizmu z biegiem czasu stuki moga być wyraźniejsze bo elementy poprostu się docierają ". Tak wiec jesli komus równiez tak jak mnie zacznie bardziej stukać :) to niech sie nie przejmuje wszystko jest pod kontrolą. Jest nawet lepiej jego słuch jest wyjątkowo czuły na bodźce zewnetrzne :)
Anna12_03
30-10-2008, 00:07
Widzę że coraz więcej użytkowników forum na lensa 70-200/4 IS USM.
Od przeszło roku bawię się tym szkiełkiem i zauważyłam że od około pól roku w środku jak począse to dochodzą tak mi się wydaje niepokojące odgłosy .
Cosik jakby stukało ale jest to taki odgłos lekko drżących,stukających soczewek w trakcie potrząsania odgłos jest słyszalny na początki obiektywu tak mniej więcej około 5cm od nasady gdzie przymocowuje się obiektyw do aparatu.
Zaznaczam że stabilizacja pracuje dobrze ,obiektyw trafia w punkt ,ostrzy od 1,2m.
Czy Wy również macie takie odgłosy ze środka obiektywu? znajomy ma 24-105/4 IS USM i takowych sygnałów ze srodka w czasie potrząsania nie słychać kompletna cisza a obiektyw działa wraz ze stabilizacją idealnie.
Macie jakieś pomysł czy tak ma być z tą 70-200/4 IS USM.
Pozdrawiam Was miło.
jak wroce z pracy wytrzese wszystkie swoje szkla i napisze ktore stuka w srodku a ktore nie :mrgreen:
Anna12_03
31-10-2008, 00:09
Czy nikt nie ma takiego problemu?
Pozdrawiam
Tokina 10-17 – nie trzesie sie
Canon 10-22 – nie trzesie sie
Canon 24-105 f4 – nie trzesie sie
Canon 85 f1.8 – nie trzesie sie
Canon 100 macro – trzesie się
Canon 70-200 f4 IS – trzesie sie
Sigma 30 – nie trzesie sie
Sigma 50-500 – nie trzesie się
Canon 400 f5,6– nie pamietam, sprawdze jak wroci z serwisu ;-)
Canon EF 70-300/4-5,6 IS - trzęsie się
Sigma 17-70/DC - nie trzęsie się ;)
PoulNoise
04-11-2008, 11:49
Potrząsłem sobie moim 70-200 f/4 - lekko jakby coś tam było luźne z przodu szkła..., ale minimalnie.
Podobnie jest z 17-40, 10-22 i innymi... wkońcu to mechaniczna rzecz, więc musi być słychać, że coś w środku jest ;)
Pozatym obiektyw to nie Shaker:D
Stuki to bardziej dochodzą jak AF szybko "kierunki" ruchu zmienia, słychać wtedy dosyć mozne "uderzenia" jakby któraś soczewka była luźna,... ale to standard w tych szkłach, z głośnym AF.
Ehhh i u mnie zaczęło stukać w 70-200 2.8, a właściwie jakby się coś poluzowało wewnątrz szkła... Bym nie zwrócił na to uwagi gdyby nie fakt, że obiektyw czasem jakby się zawieszał - nie ostrzy.
PoulNoise
26-11-2008, 10:11
Będzie tak jak ktoś napisał kiedyś, że za pare lat sławne L`ki będą zwykłym drogim Shitem :( dla snobów...
Konrado84
16-11-2009, 09:50
Odświeżę:
Niektórzy piszą o stukach w 70-200.
W moim 70-200 F4 IS nic nie stukało.
Po 3 tygodniach nagle, bez żadnej przyczyny zaczęło coś chrobotać w tylnej części, jakieś 5 cm od bagnetu.
Jeśli się przyjrzę to widzę jak przemieszcza się soczewka (ok. 1-1,5 mm) w płaszczyźnie prostopadłej do osi obiektywu.
Obiektyw działa bez problemu, jednak czy aż takie luzy są dopuszczalne?
W 100 macro też mi coś stuka, ale nie aż tak...
Nówka sztuka, z pewnego źródła, absolutnie nie uderzona.
Konrado 84 jak wiadomo jest to obiektyw który nie zmienia wymiarów podczas zmiany ogniskowej więc za przesuwanie grupy soczewek oprócz pierścienia odpowiedzialny jest też gwint wielowchodowy oraz prowadnice (2 szt) na każdym z tych elementów jest luz który pozwala na swobodną zmianę ogniskowania obiektywu. Myślę że nie masz się czym martwić jeżeli obiektyw ostrzy prawidłowo. Pozdrawiam
Konrado84
16-11-2009, 16:02
Taka odpowiedź sporo wyjaśnia.
Zdaję sobie sprawę z tego, że w tej konstrukcji tak może być, ale czemu w takim razie przez pierwsze 3 tygodnie nic tam nie drgnęło nawet, a teraz lata, że aż niemiło?
Trochu luzu dopuszczalne - OK, ale tocz to nie tyle lata co chrobocze! :o
ale chrobocze przy zmianie ogniskowej? Może prowadnica się poluźniła, napisałeś że soczewka się rusza, określ czy ona się rusza z całą zabudową sekcji czy sama jest to dość istotne. Pozdro
Konrado84
16-11-2009, 16:33
Jak wezmę obiektyw do ręki i poruszam nim to coś strasznie lata w środku.
Właściwie wystarczy zwykła zmiana położenia obiektywu żeby to usłyszeć.
Jeśli się przyjrzeć od strony bagnetu to widać, że jedna z soczewek (w odl. ok. 5 cm od bagnetu) rusza się. Stąd ten stuk. Obiektyw oczywiście odpięty od body.
Po zapięciu, uruchomieniu stabilizacji i poruszaniu aparatem dalej słychać ten dźwięk, ale wszystko działa.
Ciężko mi określić czy to pojedyncza soczewka czy jakaś grupa, napewno porusza się wraz z "ramką" do której jest przymocowana (czy jak to nazwać).
to nie układ IS przypadkiem?