PDA

Zobacz pełną wersję : Pion poziom w 400D

tyler
26-07-2007, 02:21
Mam taki problem z fotkami: po zrzuceniu do laptopa komp i wszystkie programy widzą piony jako piony, ale po wrzucenia np do maila czy jakieś blogi w htmlu piony kładą się jak poziomy. Ktoś może poradzić? PLS!!!

robgr85
26-07-2007, 02:37
tu chyba trzeba użyć programu graficznego żeby obrócić o 90st w odpowiednią stronę. Gimp powinien wystarczyć :)

Pozdr.

CamelXP
26-07-2007, 06:50
Aparat zmienia tag 'orientation' w Exif'ie. darmowy FastStone ma taka funkcje, ktora obraca obrazy zgodnie z wartoscia tego tagu (nie dziala przy RAW'ach)

Janczewski
26-07-2007, 09:00
Aparat zmienia tag 'orientation' w Exif'ie. darmowy FastStone ma taka funkcje, ktora obraca obrazy zgodnie z wartoscia tego tagu (nie dziala przy RAW'ach)
Nie wiem dlaczego, ale u mnie Fast Stone po zaznaczeniu w ustawieniach: "Autorotacja przy orientacji EXIF" obraca wszystkie obrazy jak należy z RAW'ami włącznie. Czyli u mnie przy Raw'ach też działa jak należy. Może trzeba uaktualnić Fast'a do najnowszej wersji 3.2? A może to zasługa tego, że wywołuję RAW'y w DPP, ale tego to już pewien nie jestem i nie dam sobie za to twierdzenie niczego uciąć. ;)
Picasa2 też doskonale sobie radzi z w/w problemem.

senner
27-07-2007, 11:40
w ACDSee to jest banalnie proste - wystarczy w widoku miniatur zaznaczyć wszystkie zdjęcia, w menu 'narzędzia' wybrać 'obrót', kliknąć 'auto' i zaznaczyć 'zastosuj do całoego obrazu' (gość zrobił kulawe tłumaczenie - po angielsku jest 'apply to all images')
te co trzeba się przekręcą a te co nie to nie
:]