Zobacz pełną wersję : Użyteczność dużych dziur ??
paweleverest
25-07-2007, 14:04
Witam
Mam pytanie do użytkowników dwóch szkieł:
-50mm 1,4 USM
-85mm 1,8 USM
Planuje dokupić jedno z tych szkieł do mojego zestawu pod kątem światła (Uzupełnienie 24-105 4,0L IS).
O ile patrząc pod kątem samego światła odpowiedź jest prosta - 50 1,4 - o tyle patrząc juz przez pryzmat jakości obrazu z pełnej dziury niezupełnie .
Napiszcie prosze od jakich wartości przesłony te szkła osiągają swoją prawdziwą wartość do której nie da się przyczepić. Co do ogniskowej tak naprawde przydały by mi się te dwa szkła ale od czegoś trzeba zacząć :).
Acha podpinam to do 5D i głowna przyczyna to jasność bez skonkretyzowania na specyficzny rodzaj fotografi ( np portret, koncerty, misto nocą itd )
Napiszę tak, że 50-tka jest bardziej uniwersalna (szczególnie na 5D). Obiektyw dostarcza wystarczająco dużo szczegółów przy pełnej dziurze nawet przy ISO 800, gdy pojawia się widoczny szum.
A 1.4 to jest naprawdę bardzo jasno, no i ta malusia głębia.
Więcej nie będę pisał bo na tym forum jest masa o tych dwóch.
Poprawiona bzdura !!!
50 od 1.8 jest dla mnie spokojnie używalna, co do 85 to również od 1.8 :)
no ale ja używam ich póki co z 350D
przy ISO 800 na 1.4 spokojnie dostrzegam szum, więc z tym mydleniem przy pełnej dziurze nie jest tak źle.:cool:
yyy a co ma mydlenie obiektywu do szumow?
...Np. przy ISO 800 na 1.4 spokojnie dostrzegam szum, więc z tym mydleniem przy pełnej dziurze nie jest tak źle.:cool:...
Szum z wyższego ISO zależny od ostrości (mydlenia) szkła? :confused:
yyy a co ma mydlenie obiektywu do szumow?
No tu mnie złapałeś, trochę pojechałem po bandzie.:-(
Miało być, że obiektyw dostarcza wystarczająco dużo szczegółów przy pełnej dziurze nawet przy ISO 800, gdy pojawia się widoczny szum.
Ale jak ktoś chce na skróty, to potem tak wychodzi.
Nie bijcie ...:oops:
djtermoz
25-07-2007, 15:26
Poniewaz tez podpinam szkla do 5D to odpowiem.
50/1.4 w centrum jest juz niezly przy f2 bardzo dobry przy f2.5 a w calym kadrze (centrum, brzegi, rogi) zyleta robi sie dopiero przy f4 (ale wtedy to bije po jajach pewnie kazdy zoom Canona w tym zakresie).
Niestety podstawowa wada 50/1.4 sa mocne purpurowe wykwity przy pelnej dziurze. Ostrosc nie jest taka wcale najgorsza ale spadek kontrastu jest znaczny no i ten fioletowawy haze naprawde psuje ogolne wrazenia.
85/1.8 jest ostry w centrum przy f2 i nizej. Jesli chodzi o rogi to nie pamietam.
Niedzwiedz
25-07-2007, 15:29
50 od f2 na calej klatce (przebrana sztuka) 85 od 1,8 :)
paweleverest
25-07-2007, 16:43
Chyba jednak skłonie się na 85 - te mieszane opinie na temat 50 1,4 mnie odstraszaja. Boje się tylko że może być ciut za wąsko jak na unwersalnosć no ale patrząc z drugiej strony 50 mogło by być albo ciut za szeroko albo ciut za wasko :)
Wymarzony zestaw to 35 1,4 i 85 1,8 + to 24-105 ( którwe mam ) chyba więc zaczne od 85mm .
Aktualnie mam 50 1,8 z tego segmentu ale jej AF skłania mnie do myślenia o zmianach ;)
stdanielo
25-07-2007, 16:57
mam 85-tke i nigdy się nie zastanawiam czy ją przymknąć, żeby było ostrzej, jak dla mnie bardzo dobra w całym zakresie
towersivy
25-07-2007, 18:17
Zależy gdzie chcesz tego używać, dla mnie 50/1.4 jest bardzo używalne przy 1.4 świetne do wnętrza, w domu używam tylko tego szkiełka, jest dla mnie znacznie bardziej "poręczne" od 35L.
paweleverest
25-07-2007, 18:20
Zależy gdzie chcesz tego używać, dla mnie 50/1.4 jest bardzo używalne przy 1.4 świetne do wnętrza, w domu używam tylko tego szkiełka, jest dla mnie znacznie bardziej "poręczne" od 35L.
hymm a na jakiej puszce tego używasz ??
poręczniejsze tylko ze względu na mm czy też jest coś czego nie wiem o 35 1,4L ;)??
mialem jedno i drugie na 20d. i 50do f2 mydli ( choc oczywiscie da sie uzywac), nie ma kolorow i kontrastu. co do 85 to uzywam od pelniej dziury i jest suuuper.
towersivy
25-07-2007, 20:16
paweleverest - na 5D, przy 1.8 nie odróżniam 35L od 50/1.4 zaręczam że 35L mam jak najbardziej dobre a nawet bardzo bo przy 1.4 jest lepsze od 50tki a nie ma tutaj jakiegoś kosmosu porostu jest trochę lepiej, oczywiście kontrast i kolory z L są lepsze ale to domena wszystkich eLek.
Ale aby nie być gołosłownym....
Crop 100% bez dotykania, wywołany w ACR z ustawieniami na 0. - f/1.4
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img128.imageshack.us/img128/2395/crop100to4.jpg)
I prawie cała fotka :smile: skadrowana i poprzesuwane kolorki.
źródło (http://img519.imageshack.us/img519/3913/1crop100ep3.jpg)
trampek - może kwestia egzemplarza?? ale mi to w zupełności wystarcza, stosunek cena/jakość uważam za bardzo dobry, co do mechaniki na dzien dzisiejszy nie mam sie do czego przyczepić a użytkuje go dość intensywnie, podstawowe szkło do domu, bardzo często na wypady do parku oraz prawie cała uroczystość kościelna.Mam w plecaku cały batalion eLek ale najczęściej sięgam po 50tke, nie jest szczytem jakości ale bardzo dobrze mi się tym szkiełkiem foci, mówię tutaj o czysto rekreacyjnym pstrykaniu, w pracy zawodowej głownie 85L - 135L - 180L choć jak podpinam 50tke to czuję ulgę w łokciu a obrazki dalej są bardzo dobrej jakości :smile:
Pzdr.
paweleverest
25-07-2007, 20:19
mialem jedno i drugie na 20d. i 50do f2 mydli ( choc oczywiscie da sie uzywac), nie ma kolorow i kontrastu. co do 85 to uzywam od pelniej dziury i jest suuuper.
Czyli chyba jednak 85 1,8 choć mam jeszcze jeden pomysł na zamiane sprzętu bez wchodzenia w stałki:
-sprzedać 24-105 i kupić 24-70 ( jest jaśniej, bardziej plastycznie, ostrzej (??) no i przede wszystkim nie ma tej koszmarnej winety na pełnej klatce) aczklwiek mam w stosunku do tego pomysłu wiele zastrzeżeń ( waga zakres brak IS )?? uff czasami to głowa może rozboleć
trampek - może kwestia egzemplarza?? ale mi to w zupełności wystarcza, stosunek cena/jakość uważam za bardzo dobry, co do mechaniki na dzien dzisiejszy nie mam sie do czego przyczepić a użytkuje go dość intensywnie, podstawowe szkło do domu, bardzo często na wypady do parku oraz prawie cała uroczystość kościelna.
Pzdr.
Ja to nie bylem za bardzo zadowolony szczegolnie kolorami i kontrastem... z 50 tki oczywiscie. a 85 mialem juz z 4 napewno ( sprzedawalem bo potrezebowalem pieniedzie i inne sytuacje zyciowe) i KAZDA byla taka sama czyli swietna
towersivy
25-07-2007, 20:30
Ja to nie bylem za bardzo zadowolony szczegolnie kolorami i kontrastem... z 50 tki oczywiscie. a 85 mialem juz z 4 napewno ( sprzedawalem bo potrezebowalem pieniedzie i inne sytuacje zyciowe) i KAZDA byla taka sama czyli swietna
Co do koloru i kontrastu sie zgodzę ale.....no właśnie ale i tak przepuszczam każdą fotkę przez PS-a a tam z kontrastem, kolorami można zrobić dużo i jeszcze trochę :) 85 w wersji 1.8 miałem 2 sztuki (własne) i obie były równie świetne, nie można na równi kłaść tych szkieł, służą do zupełnie innych celów, więc samo pytanie w wątku jest już trochę bez sensu :smile: Miedzy tymi szkiełkami nie ma wyborów albo kupuje się oba albo 1dno do wyżej sprecyzowanych celów :smile:
Pzdr.
Co do koloru i kontrastu sie zgodzę ale.....no właśnie ale i tak przepuszczam każdą fotkę przez PS-a a tam z kontrastem, kolorami można zrobić dużo i jeszcze trochę :) 85 w wersji 1.8 miałem 2 sztuki (własne) i obie były równie świetne, nie można na równi kłaść tych szkieł, służą do zupełnie innych celów, więc samo pytanie w wątku jest już trochę bez sensu :smile: Miedzy tymi szkiełkami nie ma wyborów albo kupuje się oba albo 1dno do wyżej sprecyzowanych celów :smile:
Pzdr.
tu sie zgodze .
sam bede mial najprawdopodobniej na 5d 85/1,2 i 50/1,2 wiem ze moze inne szkla ale zakresy te same :):):)
Acha jeszcejedno patrzac na twoje zdjecia z 50/1,4 musze przyznac ze albo ja mialem slaby egzemplarz albo 5d czyni cuda ! !
Używam 50mm na 350d. Od 2.8 jest super ostra, a przy 4-5.6 można się aż pokaleczyć :)
Ostatnio używam tylko tego szkiełka i jestem baaardzo zadowolony.
paweleverest
25-07-2007, 23:05
Używam 50mm na 350d. Od 2.8 jest super ostra, a przy 4-5.6 można się aż pokaleczyć :)
Ostatnio używam tylko tego szkiełka i jestem baaardzo zadowolony.
tyle że 50 1,8 od 4,0 tez sie można pokaleczyć za 4 razy mniejszą kase ;) ( ach gdyby nie ta mulastość AF )
Wasze wypowiedzi utwierdziły mnie w słuszności wcześniejszego przekonania 85 1,8 ( zaczynam szukac dobrego źródła :) )
patrzac na twoje zdjecia z 50/1,4 musze przyznac ze albo ja mialem slaby egzemplarz albo 5d czyni cuda ! ! oj czyni czyni. Miałem sie pozbyc bo żadnej rewelacji z 20 i 30D nie było, ale postanowiłem poczekać i nie żałuję
towersivy
25-07-2007, 23:49
Wasze wypowiedzi utwierdziły mnie w słuszności wcześniejszego przekonania 85 1,8 ( zaczynam szukac dobrego źródła :) )
Moja na pewno nie :smile:
Trampek - 85 non L biorąc pod uwagę cenę ostro daje rade, choć 85L którego jak najbardziej Ci polecam też zły nie jest :wink: :smile:
Crop 100% - wywołane w ACR - 0 - F/1.2
źródło (http://img512.imageshack.us/img512/8917/crop12vf6.jpg)
wykadrowane (kiedy doczekam się taniego cyfrowego 6x6 :confused: ) + BW
źródło (http://img444.imageshack.us/img444/3429/crop123gu7.jpg)
ja mam 50 1.4 na 30d i dla mnie od 2.0 jest bomba, oczywiście przyzwyczaiłem się do napędu USM z elek więc tu jest wolniej ale szkło jest zaje...biste.
1.4 jest użyteczne ale ma lekkie aberracje :)
mam oba szkla, ale jesli mialbym sie decydowac na tylko jedno to bez zastanowienia bralbym 85 ;)
Tu test obu szkielek KLIK (http://www.optyczne.pl/26-Test_obiektyw%F3w-Canon.html)
Stoję przed decyzją o zakupie 50 1,4. Dla mnie 85 jest za długie z cropem.
Mikro USM rzeczywiście odczuwalnie wolniejszy od USM np z 70-200 L?