Zobacz pełną wersję : Canon 300D i cullmann 34AF-a
Mam pytanie dotyczące zestawu w tytule. Czy po podłączeniu tej lampy do mojego Canona będzie możliwe uzyskanie błysku na drugą kurtynę? Jeśli się nie da to czy jest jakaś w dość tania lampa którą coś takiego da się zrobić?
Mam pytanie dotyczące zestawu w tytule. Czy po podłączeniu tej lampy do mojego Canona będzie możliwe uzyskanie błysku na drugą kurtynę?
Skoro pytasz to znaczy, że nie możesz spróbować. A skoro nie możesz spróbować to znaczy, że zapewne chcesz ją kupić wysyłkowo :-)
Poproś zatem sprzedawcę, aby wysłał Ci zdjęcie tej lampy, ale koniecznie Z TYŁU.
Jesli będzie wyglądała tak jakoś:
3213
to na pewno nie będzie możliwe uzyskanie błysku na drugą kurtynę, ponieważ 300D jest takim specyficznym sprzętem, że rear synchro trzeba włączyć na lampie, bo nie da się w body (nawet po hacku).
A jak widać, na tej lampie nie da się włączyć nic, bo to jest full automat.
Jeśli się nie da to czy jest jakaś w dość tania lampa którą coś takiego da się zrobić?
Na pewno 430EX/550EX/580EX, ale dość tanie to one nie są :-)
Jeśli chodzi o Cullmanny, Sunpaki, Tumaxy etc. to niestety nie jestem w stanie dokładnie podać, który model ma taką możliwość.
Uważaj jednak, bo w specyfikacjach będzie napisane, że obsługuje rear synchro, ale w praktyce w większości przypadków będzie tak, że owszem, obsługuje, ale trzeba włączyć to w aparacie (a w 300D się nie da) i w efekcie będzie działać we wszystkich DSLR oprócz 300D.
Przykładem jest choćby ten Cullmann co o niego pytasz. W specyfikacji:
http://www.cullmann-foto.de/en/products/flashes/digital/34_AF_DIGITAL.htm
jest napisane "supports the synchronization on the rear second curtain", ale jeśli ta lampa wygląda tak jak na pokazanym przeze mnie przykładzie, to ta funkcja będzie działać we wszystkich cyfrowych lustrzankach Canona OPRÓCZ 300D.
Bardziej jest to widoczne na przykładzie popularnego już Tumaxa DPT386AFZ. W specyfikacji:
http://www.icorpandtumax.com/uploadfiles/file_42cf6bc986c6c.pdf
jest napisane:
"Front and rear curtain synchronization is supported...
For Pentax, you could select the synchronization mode as front curtain or rear curtain...
For Canon, Konica Minolta, Nikon and Olympus the cameras controls front or rear curtain synchronization, therefore setting for flash gun is not required."
i to ostanie zdanie jest własnie sednem sprawy.
Funkcja jest dostępna w w aparatach, więc nie jest wymagana w lampie. I niby wszystko się zgadza, tylko 300D jest tu niechlubnym wyjątkiem, w którym ta funkcja NIE JEST dostępna w aparacie i musi być udostępniona przez lampę.
Peri Noid
26-07-2007, 11:43
Dedykowana do Canona jest wersja 34AF-C - rozumiem, że taką właśnie masz? Tak czy inaczej, jak pisał gwozdzt, z 300D błysku na drugą kurtynę nie uda ci się niestety uzyskać (miałem taki komplet, próbowałem - nie da rady).
Wielkie dzięki za pomoc.
Widzę że chyba będę musiał jeszcze trochę poczekać i dobierać pieniędzy na jakąś canonowską lampę.
Wielkie dzięki za pomoc.
Widzę że chyba będę musiał jeszcze trochę poczekać i dobierać pieniędzy na jakąś canonowską lampę.
i to nie byle jaką.
220EX/380EX/420EX nic Ci nie pomogą - z 300D nie uzyskasz rear sync.
potrzeba conajmniej 430EX (lub 550EX/580EX)
Chyba że w tzw. międzyczasie zmienisz aparat na inny. Wtedy już wszystkie EX a także lampy innych producentów pozwolą Ci synchronizować błysk z zamknieciem migawki.
Bo zasadniczy problem nie jest po stronie lampy, tylko z powodu tego cholernego kastrata 300D :-)