Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Monitor za ok. 1800zł

monikenka
25-07-2007, 01:06
Muszę kupić monitor, mam na ten cel ok. 1800-2000zł. Ma on służyć do obróbki zdjęć w celu późniejszego ich wywołania w fotolabie. Jest już kilka wątków na ten temat ale niektóre już dość stare. Nie wiem czy zdecydować się na popularny Eizo S1931 czy lepiej na jakiś Eizo CRT? Czy faktycznie z tymi "tańszymi" LCD jest tak, że brakuje półtonów itp? Generalnie marzę o Eizo CG19 ale jeszcze nie teraz niestety.
Jak to jest w praktyce bo naprawdę nie wiem co wybrać? Czy ten Eizo S1931 będzie gorszy od jakiegoś dobrego CRT? Jakie zatem CRT Eizo są godne uwagi? Czytałam, że dobry jest T962, a co z tymi z serii Fcoś tam?

I znowu wielkie dzięki za Waszą nieocenioną pomoc!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, zapomniałam dopisać, że 19cali.

adalbert
25-07-2007, 01:16
Przeglądając forum - zwracaj uwagę na datę OSTATNIEGO a nie pierwszego POSTA w interesującym Cię wątku - ten o monitorach cały czas "żyje" :):
http://canon-board.info/showthread.php?p=341477#post341477

Vitez
25-07-2007, 18:19
Nie wiem czy zdecydować się na popularny Eizo S1931 czy lepiej na jakiś Eizo CRT?

Lepiej Eizo S1931.

Czy faktycznie z tymi "tańszymi" LCD jest tak, że brakuje półtonów itp?

Eizo S1931 nie nalezy do kategorii "tansze" . Owszem - jest popularny i polecany... ale nie akurat ze wzgledu na cene bo tu akurat mozna 'superwypasne' 22" LCD znalezc i za 800zl :roll: .

Czy ten Eizo S1931 będzie gorszy od jakiegoś dobrego CRT?
Bedzie lepszy.

Jakie zatem CRT Eizo są godne uwagi?

Juz raczej zadne - kolega wyzej podal link z wyjasnieniem dlaczego.

swnw
25-07-2007, 19:40
Czy ten Eizo S1931 będzie gorszy od jakiegoś dobrego CRT?

Ten monitor jest wyjątkowy. Miałem go przez 5 dni i kupie natychmiast po powrocie. Zdjęcia odżywaja, wiele muszę zmienić bo są zbyt mocno "podkrecone". Miałem Sammsunga 957MB, który kiedyś był uważany za bardzo dobry, Eizo jest dużo, dużo lepszy. Kolor, kontrast, przejścia między odcieniami praktycznie wszystko. Moje zskoczenie na plus jest pełne.

Pozdrowienia, swnw.

monikenka
25-07-2007, 20:00
Dzięki za konkretne odpowiedzi :-)

lukasz_p
27-07-2007, 22:30
Muszę kupić monitor, mam na ten cel ok. 1800-2000zł. Ma on służyć do obróbki zdjęć w celu późniejszego ich wywołania w fotolabie. Jest już kilka wątków na ten temat ale niektóre już dość stare. Nie wiem czy zdecydować się na popularny Eizo S1931 czy lepiej na jakiś Eizo CRT? Czy faktycznie z tymi "tańszymi" LCD jest tak, że brakuje półtonów itp? Generalnie marzę o Eizo CG19 ale jeszcze nie teraz niestety.
Jak to jest w praktyce bo naprawdę nie wiem co wybrać? Czy ten Eizo S1931 będzie gorszy od jakiegoś dobrego CRT? Jakie zatem CRT Eizo są godne uwagi? Czytałam, że dobry jest T962, a co z tymi z serii Fcoś tam?

I znowu wielkie dzięki za Waszą nieocenioną pomoc!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, zapomniałam dopisać, że 19cali.

Ostatnio tez przerabialem temat nowego monitora, ogladalem tez Eizo, Nec, czytalem co znalezlem w necie ale w budzecie max. 2500 zl w koncu wybralem... Formac Gallery 20,1' (kosztowal rowne 2320zl)
Dzisiaj co prawda pierwszy dzien ;-) ale IMHO spelnia oczekiwania