PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma APO 400 f/5.6

creek
24-07-2007, 23:32
Panowie, mam prosbe dotycząca waszej opinii na temat wyżej wymienionego w tytule obiektywu.
Jako ze na tym forum jestem bardzo początkujący, nim przejdę do konkretów, chciałbym wstępem jakoś sie przedstawić / okreslic.

Od razu przepraszam za przydługi opis .....
Generalnie, gdzies w najblizszej przyszłosci moim zamiarem byloby poświecenie sie w bardziej poważnym stopniu fotografii przyrodniczej. Jestem wędkarzem-spinnigistą - dla niezorientowanych :-) ... to taka metoda polegająca na 'specjalizacji' w łowieniu ryb drapieżnych. Coz, kontakt z naturą / przyrodą jest mi na codzien bardzo bliski, ba wrecz wpisany w to hobby :-). Kilometry przebyte wzdłuz brzegów naszych rzek, strumieni i jezior ... malownicze krajobrazy ... wschody i zachody słońca ... to podczas takich wypadów norma. Zawsze tez w oko wpada jakas ciekawa 'zwierzyna' ... a jestem z tych ktorzy nie potrafią przejsc obojętnie obok takich atrakcji. Dla mnie osobiście pstryknąć kilka fotek to wrecz obowiązek. Tak wiec połączenie tych dwoch pasji ma jak widac spore zalety :).
Przechodząc do sedna .... Szanowni koledzy, poszukuje teleobiektywu przeznaczonego do wyzej opisanych celów. Korzystając z opcji szukaj juz dożo wczesnej zadazyłem wypatrzec swoje wymarzone obiektywy tj. Canon 400 f/5.6 L oraz Canon 100-400 f/4.5 – 5.6 L. Niestety po kupnie Canona 70-200 f/4 L troszke sie wypłukałem z pieniazków, tym samym ewentualny zakup 'liderów' odłozylem na blizej nieokreslona przyszłosc, choc co zrozumiałe chcialbym jak najszybciej.
Biorac pod uwage to co wyzej napisałem pojawił sie temat poszukiwan czegos bedacego dobra alternatywa dla wyzej wymienionych dwóch szkieł Canona. Pomijac na te chwile wady i zalety wiem ze warte uwagi sa min. Tamron 200-500 czy tez Sigma 50-500 jak również kilka innych pomniejszych ktorych na razie nie bede tu wymieniał. Coz, pewnie dalej żyłbym oczekiwaniem na moment kiedy pozwole sobie na wydanie 4500 zł na wymarzoną 400-ke gdyby nie nie fakt iz przegladajac dzis wystawiane aukcje na allegro natrafić na cos takiego.

http://www.allegro.pl/item217218739_super_sigma_400apo_do_twojego_canona _.html

Jako ze tak naprawde, również na naszym forum, na temat tego obiektywu stosunkowo niewiele informacj da sie wyszukać .... odwazyłem sie zadac to pytanie :???: - Co sadzicie o tym obietywie ?
Czy rzecz jest warta tych pieniedzy (nawet uwzględniajac wzrost ceny, podczas licytacji, powiedzmy do kwoty 1200zł)?.
Wstepnie cos juz na temat tej sigmy wiem ... polecana nawet przez ...

http://www.kosinscy.pl/jakfotografowac.html
... wiec pewnie cos soba prezentuje?!

Jak sadzicie Wy, czy jest to jakas alternatywa ktora na te chwilę warto sie zainteresować ?
I jeszcze jedno, jak sie ma ww obiektyw do wersji z silnikiem HSM? (chyba Sigma 400 mm f/5.6 APO Macro (HSM))

Pozdrawiam serdecznie

staryjabol
25-07-2007, 00:05
nie miałem nigdy tego obiektywu, ale z tego co słyszałem nie współpracuje on z lustrzankami cyfrowymi.... radziłbym zapytać

Mutt
25-07-2007, 00:12
chyba jednak współpracuje
http://photozone.de/8Reviews/lenses/sigma_400_56/index.htm

matmak
25-07-2007, 00:14
Mutt podałeś link do opisu innej wersji tego obiektywu

creek
25-07-2007, 00:16
W niedawno zakoczonej aukcji, podobnej Sigmy, autor twierdził ze podpinał ten obietyw pod 350-ke Canona i nie miał zadnych problemów .... hmmm ... wierzyc nie wierzyc.

dlatego tez wolałem spytac TU niz potem zalowac

avic
25-07-2007, 00:31
A to nie jest tak, że będzie on działał z dSLRami tylko na min przysłonie? (A wszelkie manipulacje nią doprowadzą do napsiu Err na wyświetlaczu..?) Jeśli byłby on dobry, to może warto by go przeCHIP'ować? Taka usługa to ponoć ok 250zł..
Ta wersja z HSM działa z cyfrankami.. ale czy ta.. nie mam pojęcia.. Może niech sprzedający podepnie ją do jakiejś i wszystko będzie jasne?

Krzychu
25-07-2007, 06:40
Przecież jest w treści aukcji napisane że działa tylko na pełnej dziurze, wystarczyc poświęcić 2 minuty na przeczytanie jej treści...

Ja osobiście - chocby z tego powodu - te szkło bym skreślił...

creek
25-07-2007, 09:28
Rzczywiscie, obiektyw pracuje z 'cyfrą' tylko przy pełnej dziurze
Czyli wszystko jasne ... towar w odstawke.

pmc
25-07-2007, 18:55
Rzczywiscie, obiektyw pracuje z 'cyfrą' tylko przy pełnej dziurze
Czyli wszystko jasne ... towar w odstawke.
Creek,

A jak sądzisz ile zdjęć będziesz robił z przymkniętym obiektywem?
Przysłonę w tele przymykasz w bardzo specyficznych sytuacjach:
- obiekt jest bardzo blisko (2-6 m), np kiedy używasz pierścienie pośrednich
- może krajobraz (ale to raczej w zakresach 100-200)
- obiektyw jest słabej jakości
Przy obiektywie 400 5,6 na bardzo, bardzo dużo zdjęć mam może kilka które są zrobione na innym otworze przysłony niż maksymalny.

A co do tej sigmy:
Mam nowszy model APO MACRO HSM 400 5.6 i 400 5,6 L i mogę oba obiektywy porównać:
- Sigma jest lekko ostrzejsza od L, Ale przy obu ograniczeniem jakości jest raczej technika robienia zdjęcia niż szkło. W praktyce wychodzi na jedno.
- AF prawie tak samo szybko działa (na 5d i 20d) sigma ma fajniejszy ogranicznik
- Sigma ostrzy od ~1,5 m a nie od 3,5 co czasami robi różnice
- Co do kompatybilności: rzeczywiście tylko z otwartą przysłoną działa.
Z jednym 20d miałem straszliwe problemy (nawet chciałem sprzedać obiektyw ;) - potem okazało się, że to wina body, teraz śmiga jak złoto.
- Ta z aukcji jest trochę ponoć gorsza optycznie od wersji MACRO. Ale to i tak pewnie optycznie bardzo dobry obiektyw.
Przykłady z 400 5.6 APO MACRO HSM (właściwie bez ostrzenia - tyle co po zmniejszeniu):

Pozdrawiam
PM

https://canon-board.info/imgimported/2007/07/_MG_164902-2.jpg
źródło (http://photos1.blogger.com/x/blogger/1894/1627/1024/156551/_MG_1649-02.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2007/07/_MG_170702-2.jpg
źródło (http://photos1.blogger.com/x/blogger/1894/1627/1024/64863/_MG_1707-02.jpg)

Krzychu
25-07-2007, 19:23
Creek,
A jak sądzisz ile zdjęć będziesz robił z przymkniętym obiektywem?

Ja mam swój dwa miesiące i zrobiłem więcej z przymkniętym niż na pełnej dziurze (inna sprawa że ze statywu i w dobrych warunkach)

jarekA
25-07-2007, 22:20
Creek,
Mam nowszy model APO MACRO HSM 400 5.6 i 400 5,6 L i mogę oba obiektywy porównać:
- Sigma jest lekko ostrzejsza od L, Ale przy obu ograniczeniem jakości jest raczej technika robienia zdjęcia niż szkło. W praktyce wychodzi na jedno.
- AF prawie tak samo szybko działa (na 5d i 20d) sigma ma fajniejszy ogranicznik
- Sigma ostrzy od ~1,5 m a nie od 3,5 co czasami robi różnice

Mam eLkę i jeśli Sigma jest ostrzejsza od niej na pełnej dziurze to przy cenach osiąganych na allegro (800-1500zł) obiektyw może być wart grzechu.. Pełnej dziury używam zawsze przy gorszym świetle (w trybie Av) - ok. 30-40% fotek, przy lepszych warunkach focę z priorytetem czasu (ok. 60-70% zdjęć). Możliwość focenia przy jednej przesłonie nieco pewnie ogranicza, ale ja za eLkę zapłaciłem prawie trzykrotnie więcej niż za Sigmę.... ;-) I te minimum 3,5m to rzeczywiście czasem przy dużo.

creek
25-07-2007, 22:50
Nie twierdze Krzychu ze wiekszosc zdjęc bede robił przy pełnej dziurze.
Oczywiscie wszystko jest zalezne od oklicznosci jakie zastanę w terenie. Niemniej uczciwie trzeba przyznac, iz skoro wartosc przysłony jaką oferuje ta Sigma tj. f/5.6 jest jedyną opcją wyboru ... to bezwzglednie jest to brak kompatybilonosci. Tym samym brak pełnej wspołpracy obiektywu z body Canona w innym zakresie przysłon to wada - to prawie jak półprodukt, jak zakup uszkodzonego sprzetu.

Raz jeszcze przepraszam ze niezbyt uwaznie doczytałem tresc aukcji... i w sumie zbędne załozenie nowego tematu ... choc kto wie, byc moze w przyszlosci ktos skorzysta z tych drobnych informacji.:wink:

Ja przede wszystkim nie chciałem podjac ryzyka zakupu nie wiedzac o tym obiektywie absolutnie nic. Optymalną rzeczą byloby podpiecie go do aparatu i naoczne przekonanie sie czego moge od niego oczekiwac ... a na ten komfort niestety nie mogłem sobie pozwolic.

Kolekcjoner
01-08-2007, 02:59
Moim zdaniem to zawracanie głowy. Wydać tysiąc złotych na coś co jest sprawne ale nie dokońca to masochizm. Pewnie jak wyjdą nowe puszki to się okaże, że w ogóle nie działa. Szkoda czasu i nerwów na takie oszczędności.

jarekA
02-08-2007, 12:28
Moim zdaniem to zawracanie głowy. Wydać tysiąc złotych na coś co jest sprawne ale nie dokońca to masochizm. Pewnie jak wyjdą nowe puszki to się okaże, że w ogóle nie działa. Szkoda czasu i nerwów na takie oszczędności.

Też fakt, ale czasem 400mm to minimum.