PDA

Zobacz pełną wersję : Torby Lowepro ?

serbio
24-07-2007, 04:27
Witam serdecznie
Obecnie posiadam plecak Lowepro Rover PLUS AW . Przydalo by się cosik na ramię. Zamiast chować co chwile aparat do plecaka ( a w tym jest to troche utrudnione ) pomyślalem o zakupie torby . Przymierzam się do zakupu dwóch następujących toreb :
- Lowepro Toploader 75AW
- Lowepro Topload AW
Czym między sobą te dwie torby się różnią , co w nie można zmieścić( aparat , obiektywy fil , filtry ?
Cenowo oraz pod względem miejsca są podobne.
Co możecie powiedzieć o tych dwóch torbach , jakości wykonania , materiale , sposobu użytkowania oraz pojemności i ergonomi .
Za wszelkie rady i sugestie wielkie dzięki
Pozdrawiam

thinredline
24-07-2007, 06:19
Witam serdecznie
Obecnie posiadam plecak Lowepro Rover PLUS AW . Przydalo by się cosik na ramię. Zamiast chować co chwile aparat do plecaka ( a w tym jest to troche utrudnione ) pomyślalem o zakupie torby . Przymierzam się do zakupu dwóch następujących toreb :
- Lowepro Toploader 75AW
- Lowepro Topload AW
Czym między sobą te dwie torby się różnią , co w nie można zmieścić( aparat , obiektywy fil , filtry ?
Co możecie powiedzieć o tych dwóch torbach , jakości wykonania , materiale , sposobu użytkowania oraz pojemności i ergonomi .
Pozdrawiam

Miałem podobny problem.
Plecak jest idealny na dłuższe wycieczki. Jednak męcząca jest zmiana obiektywu.
Ja osobiście kupiłem Lowepro Stealth Reporter D300 AW (http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=67&products_id=400) i jestem z niej BARDZO zadowolony.

janmar
24-07-2007, 09:05
Toploadery to torby ładowane z góry.jeden aparat z obiektywem i drobiazgi.Mozna do nich dopinac z boku dodatkowem pojemniki.nosi sie na pasku naramiennym lub szelki na piers.różnią sie wysokoscia np 75 to bodajże 32cm,zmiesci sie body z obiektywem 300mm.Uzywam toploadera jako uzupełnienie plecaka i wtrudnych warunkach.Wyklikaj sobie sklepy w googlach i obejrzyj na obrazkach.To jest kabura na aparat a nie torba foto.

p13ka
24-07-2007, 09:23
Miałem Lowepro Topload Zoom AW i musiałem sprzedać. Po dokupieniu gripa 5D nie mieścił się do kabury.
Swoją drogą też miałem niedawno dylemat czym zastąpić Stealth Reportera 200 AW, który jest dobry dla mnie na niedługie spacery. Przy dłuższych wyprawach bolało ramię i kark od noszenia torby na ramieniu. Plecak znowuż jest wygodny dopóki nie trzeba niczego z niego wyjmować. Kupiłem ostatnio SlingShota 200AW i muszę powiedzieć, że to kompromisowe rozwiązanie bardzo mi przypadło do gustu.

KMV10
24-07-2007, 09:26
Witam serdecznie
- Lowepro Toploader 75AW
- Lowepro Topload AW
Pozdrawiam
75AW z tego co pamiętam jest wyższa o 2cm (włożysz dłuższy obiektyw z korpusem) oraz szersza o 2,5 cm od Toploada.

Ja mam Topload AW. Jakość wykonania - perfekcyjna. Wygodny w noszeniu. Rozwiązanie SlipLock jak najbardziej funkcjonalne po dokupieniu, któregoś Lens Case. Wchodzi w to 20D plus 70-300. W kieszenie boczne (są dwie) natomiast - parę akumulatorów, Lens Pen, baterie AA a pod klapkę mieści się sporo CF-ów. Jeśli założysz krótszy obiektyw to na dnie zmieścisz jeszcze jeden. Jedna z przegródek wewnętrznych ma kieszonkę, więc może tam umieścić do szybkiego wyjmowania np. ściereczkę z mikrofibry albo wężyk spustowy.
PS. Jak korzystasz z gripa do sprawdź czy mieści się wraz z korpusem do którejkolwiek z tych toreb.
PS2. Wydaje mi się, że dostałem w komplecie szelki do noszenia całości z przodu na klatce piersiowej. Ale dostępność tego rozwiązania trzeba sprawdzać indywidualnie u sprzedawcy - nie wiem czy to nie była "promocja".

thinredline
24-07-2007, 10:54
Przy dłuższych wyprawach bolało ramię i kark od noszenia torby na ramieniu.

no to trzeba nad formą popracować, kark poszerzyć :mrgreen:

serbio
24-07-2007, 20:13
Male przejęzyczenie ,nie jest to torba tylko kabura racja ,racja.
Na dluższe spacery to mam torbe Tenbe w której mieszcze 4 obiektywy plus aparat z gripem i dolączony obiektyw.
To samo chowam w plecaku ,tylko teraz jak mam wypad na wakacje to albo caly czas nosze aparat jeden na szyji a drugi w plecaku . Gdybym mial kabure to spokojnie można schować ten z szyi do środka i wyjmować na fotki a w plecaku jest drugie body .
Jak myślicie który Toploader pomieści bez uciskania Canona Eosa 33V z gripem plus np. Sigma 70-300 a wprzyszlości 70-200/4L , filterki ,filmy itp *******ki potrzebne w podróży bateryjki , pędzelek ,szmatka ? A może macie inny typ kabury , innej firmy ?
Następnej torby typu Lowepro Stealth Reporter D300 AW nie chce kupować. Przydalo by się coś jako uzupelnienie plecaka Lowepro Rover plus AW .
Serdecznie pozdrawiam

janmar
24-07-2007, 21:04
Nie ma co myśleć.Lowepro 75AW.Wchodzi 5d z gripem i 300 f4 IS L.Jeśli obiektyw mniejszy to nie problem.Większego toploadera nie ma.Mniejszy raczej nie bo sprzet ewoluuje.:mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

75AW z tego co pamiętam jest wyższa o 2cm (włożysz dłuższy obiektyw z korpusem) oraz szersza o 2,5 cm od Toploada.

Ja mam Topload AW. Jakość wykonania - perfekcyjna. Wygodny w noszeniu. Rozwiązanie SlipLock jak najbardziej funkcjonalne po dokupieniu, któregoś Lens Case. Wchodzi w to 20D plus 70-300. W kieszenie boczne (są dwie) natomiast - parę akumulatorów, Lens Pen, baterie AA a pod klapkę mieści się sporo CF-ów. Jeśli założysz krótszy obiektyw to na dnie zmieścisz jeszcze jeden. Jedna z przegródek wewnętrznych ma kieszonkę, więc może tam umieścić do szybkiego wyjmowania np. ściereczkę z mikrofibry albo wężyk spustowy.
PS. Jak korzystasz z gripa do sprawdź czy mieści się wraz z korpusem do którejkolwiek z tych toreb.
PS2. Wydaje mi się, że dostałem w komplecie szelki do noszenia całości z przodu na klatce piersiowej. Ale dostępność tego rozwiązania trzeba sprawdzać indywidualnie u sprzedawcy - nie wiem czy to nie była "promocja".

Z mojej praktyki wynika że toploader 90% czasu wisi na szelkach.[są w normalnym wyposazeniu Lowepro.]Rece wolne,chowanie i wyjmowanie szybkie,dodatkowo gdy idę aparat "lezy" na toploaderze poodtrzymywany reką.Jedyny minus to to ze wyglada sie jak pingwin w ciąży :smile: :smile: :smile:

serbio
24-07-2007, 21:37
A czy masz zamontowany jakiś Lens Case .Jak myślisz który będzie pasowal do 70-200 /4L ?
Oto stronka :
http://www.torbylowepro.pl/index.php?cPath=85

janmar
24-07-2007, 21:56
Jesli Case to mocowany do plecaka lub do pasa,szelek.Ten Toploader z szelkami przylega do ciała wprost idealnie nie czuje sie jego obecnosci.Jezeli sie go obwiesi ciezkimi Case Lens sytuacja sie zmienia.Krótko mówiac body obiektyw i drobiazgi.Jezeli wiecej to torba lub plecak.Na stronach Lowepro sa Lens Case z wymiarami,pogooglaj.:smile:

serbio
31-07-2007, 19:43
Wlaśnie dzisiaj do mnie dotarla kabura Lowepro 75AW.
Po pierwszym spojrzeniu to wydaje się ogroma,szczelna,i wykonana perfekcyjnie.
W środku po bokach dwie kieszonki,a wśrodku spokojnie można zmieścić w moim przypadku Canon 30V plus Sigma 70-300 oraz pod spodem 35mm/2.Na zew. również są dwie kieszenie jedna większa druga mniejszapod spodem.
Ale jestem pod wrażeniem wielkości ,myśalem że jest mniejsza,ale ochrona ochroną sprzętu.Jak zakupie moją pierwszą L 70-200 będzie ok.
Chcialem go mieć jako dodatek do plecaka Rover PLUS AW ,ale tak to chyba będę nosil ją osobno zaopatrzoną w dwa obiektywy ,jako dodatek to jest za duża.
Pozdrawiam

janmar
06-08-2007, 00:00
Jezeli kupisz 70-200 to zmiescisz tylko body i jeden obiektyw a inne obiektywy, lampa, fotobank kurtka jakies picie? Ja uzywam tylko jako dodatku do plecaka.na piersi wisi ok,ale na pasku naramiennym wole klasyczna torbe niesie sie lepiej i miesci wiecej.Cała zaleta Aw75 to to ze na trudnym lub dlugim szlaku rece sa wolne. sprzet sie nie buja,jest chroniony przed deszczem lub kurzem szyja nie boli a uzyc mozna błyskawicznie.Pozdrawiam:-)

olgierdjedlina69
08-08-2007, 22:35
nie jestem do końca pewny, ale wydaje mi się,że Crumpler wypuścił jakiś czas temu bardzo przyzwoite torby(i to nie tylko do kompów),niesamowita stylistyka w porównaniu z szaro-burym Lowerpro,warto pomyśleć:roll: