Zobacz pełną wersję : Ostrość odwieczny problem :)
paweleverest
23-07-2007, 23:43
Witam !
Pytanie jest takie:
Czy oprócz BF i FF body może mieć jakiiś inny defekt który powoduje że zdjęcia są nie do końca ostre ??
Co to znaczy nie do końca ostre? Pokaz zdjecie...
thinredline
24-07-2007, 06:37
Witam !
Pytanie jest takie:
Czy oprócz BF i FF body może mieć jakiiś inny defekt który powoduje że zdjęcia są nie do końca ostre ??
tak, może być obiektyw do ... albo fotograf 8-)
paweleverest
24-07-2007, 07:49
Ok - może żle zadałem pytanie -nie chodzi tu o konkretny przykład ale o to czy wady w poziomie ostrości powodowane są jedynie poprzez przesuniecie rzeczywistego punktu ostrzenia w stosunku do punktu gdzie dokonujem pomiaru.
Czyli inaczej - czy wysyłając na Żytnią sprzet do kalibracji korekta bedzie dokaonywana jedynie na podastawie BF/FF czy też sprawdzane są inne rzeczy mogące mieć związek z ostrością ( JAKIE ??)
Robert31-R1
24-07-2007, 08:26
Fotograf
Witam !
Pytanie jest takie:
To chyba musiały wyjść jakieś chocki-klocki z matrycą...
przemieszczenie soczewek
Dokładnie !
Wystarczy, że osie optyczne soczewek w obiektywie "się rozjadą". Wpisz w necie hasło: kolimacja, a sporo się dowiesz.
A jeżeli w body :), to chyba że matryca ci się obluzowała i furkocze na wietrze.
No i jeszcze, jeżeli zdjęcia robisz z czasem poniżej 1/60 to kłapnięcie lustrem daje "okropne" efekty.:rolleyes:
przemieszczenie soczewek
W body? Kolega Paweł pytał o usterki body a nie obiektywów.
thinredline
24-07-2007, 10:59
No i jeszcze, jeżeli zdjęcia robisz z czasem poniżej 1/60 to kłapnięcie lustrem daje "okropne" efekty.:rolleyes:
mnie wychodzą nawet na 1/10s
IS jest świetny :mrgreen:
mnie wychodzą nawet na 1/10s
IS jest świetny :mrgreen:
Moje "poniżej" oznacza dłuższe czasy niż 1/60 sek.:mrgreen:
I IS nie ma tu nic do gadania.