Zobacz pełną wersję : Obiektyw do zdjęć w halach i innych ruderach...
Witam, tematów o ponizszych obiektywach było kilka i od razu zaznaczam, ze zrobiłam rekonesans na ich temat, jednak... chodzi o to, ze potrzebne są mi one głównie do robienia zdjęć w starych halach, magazynach, ruderach itp, gdzie z jednej strony chcialabym uchwycic szerokosc perspektywy, z drugiej zlapac czasem dobry szczegol ktory znajduje sie w miejscu oddalonym, do ktorego nijak nie da sie podejsc, no i swiatlo.... proszę więc o opinie pod tym wlasnie katem, a moze ktos bawi sie w cos podobnego i moglby mi polecic jeszcze inne modele, chetnie poslucham rad profesjonalistow;D
A oto moje typy:
SIGMA 28-300 DG MACRO CANON
SIGMA 18-200 f/3.5-6.3 DC OS
CANON EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM
SIGMA 70-200/2,8 APO EX DG MACRO HSM
dobre obiektywy nie maja szerokiego kata i tele
albo wybierzesz 2 obiektywy albo wybierz nr 2 z gorsza jakoscia
nie będzie lepiej zainwestować w stałki?
Z tego zestawu to jedynie sigma 70-200
stdanielo
24-07-2007, 07:39
dokładnie z tego zestawu tylko Sigma 70-200 a od reszty kit jest lepszy
Ja swoje focenie w halach przemyslowych zalatwiam 24-105 IS (podpietym pod 20d) sporadycznie musialem uzyc 17-40
gorniczy
24-07-2007, 10:18
W halach przemysłowych zwykle bywa tak, że światło wpada przez liczne okna, okienka, szparki i zakamarki - pomijam kwestię poprawnej ekspozycji takich warunków ale obietyw musi na przyzwoitym poziomie niwelować abberacje chromatyczne - więć te tandetne megazoomy raczej nie mają tu czego szukać.
Szeroki kąt sugerowany, szczególnie jak się potem prostuje - trzeba miec zapas w kadrze!
Pozdr
dzieki Wszystkim za sugestie, niby wiem ze jak cos jest do wszystkiego to jest... ale jakos tak jak widze takie przedzialy to troche zal ze nie dzialaja tak jakby na to wskazywalo...
szeroki kat - slusznie, ale chcialam miec tez mozliwosc przyblizenia tego do czego dojsc sie nie da i stąd plan na zoom ;D
Cynig - 24-105 hmm moze to jest mysl... a moglbys mi podeslac jakies foty z min i max zakresu?
z tego co podałeś to zdecydowanie Sigma 70-200.
poszukam cos po poludniu, choc bez danych o wielkosci hali to i tak nie beda zadnym wyznacznikiem (a wymiarow hali nie pamietam). Poniewaz zdjecia robilem w trakcie prac demontażu linii technologicznej nieocenionym plusem tego obiektywu byl IS, zwlaszcza ze jak swiecilo slonce to kotrasty wychodza koszmarne i swietliki jarza sie jak zarowki a jak jest pochmurno to niby jest OK tylko swiatlo brakuje - i tu IS bardzo pomaga
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z tego co podałeś to zdecydowanie Sigma 70-200.
Taka konfiguracja w halach to raczej tylko do detali, czesto na pojedyncza maszyne jest juz za wasko.
poszukam cos po poludniu, choc bez danych o wielkosci hali to i tak nie beda zadnym wyznacznikiem (a wymiarow hali nie pamietam). Poniewaz zdjecia robilem w trakcie prac demontażu linii technologicznej nieocenionym plusem tego obiektywu byl IS, zwlaszcza ze jak swiecilo slonce to kotrasty wychodza koszmarne i swietliki jarza sie jak zarowki a jak jest pochmurno to niby jest OK tylko swiatlo brakuje - i tu IS bardzo pomaga
W sumie moze nie jako wyznacznik, ale zobaczylabym ogolny przekroj mozliwosci :grin:
polecam sie wiec popoludniowej pamieci ;)
A z mojego wczesniej obranego wyboru widze ze jednak 70-200 ma najlepsza opinie - mnie do niego przekonuje właśnie glownie f2,8 :wink:
mialem z soba 70-200/2,8 ale canonowski i nie sprawdzil sie w praktyce, byl zbyt dlugi
jednak zbyt długi szkoda bo bylby i na inne okazje :D
fakt ze hala to jedno, ale juz ruinki typu stary spalony dom to na pewno 70-200 będzie zbyt waski...
... Cynig - 24-105 hmm moze to jest mysl... a moglbys mi podeslac jakies foty z min i max zakresu?
Tu masz cos z 24 mm, na 105 mialem same detale konstrukcyjne robione z bliska
Taka konfiguracja w halach to raczej tylko do detali, czesto na pojedyncza maszyne jest juz za wasko.
no zgadzam sie z Tobą :)
to jeżeli Sigma Ci pasuje i masz ok 1000pln to dokup jeszcze coś szerokiego np tamron 17-35 albo 17-50 :)
jeszcze jedna uwaga. Na halach gdzie pracuja maszyny albo trwa rozbiorka jest bardzo duze zapylenie twardymi czastkami. UV dla ochrony niezbedne i szczelny obiektyw mile widziany
Cynig- Dzięki za foto, cały czas się łamie nad tym 24-105, to chyba jednak najlepsze z uniwersalnych możliwości... co do zapylenia w halach, to mnie interesują już takie dawno opuszczone budynki, więc z tym to akurat niewielki problem, raczej martwię się o jasność szkła...:-? ale może wystarczy;)
No chyba ze jednak opcja łączona 10-22 + 28-138...?
Jeśli to mają być rudery i inne stare industriale, to do 350tki dobry będzie tamron 17-50, canon 10-22 chodź światło już nie to. Nie mniej IMHO w tego typu miejscach foci się ze statywu. Zakładam, że zależy Ci na zrobieniu "artystycznych zdjęć" więc moim zdaniem szerokiego nie za wiele, tzn im mniej mm tym lepiej ;) ... zresztą, kto co lubi... Dawno temu fociłem sobie w starym industrialu na 24-70mm i z cropem było za ciasno.
Co do detali. Tamron na 50mm przy w miarę niedużej odległości od biektu, na f2.8 da Ci bardzo miły bokeh.
SIGMA 18-200 f/3.5-6.3 DC OS da Ci duży zakres, nie mniej, wdłg opinii użytkowników tego szkła, nie jest to, delikatnie powiedziawszy słoik marzeń.